ελληνική μουσική
    472 online   ·  210.845 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    «ΕΡΩΤΑΣ Ή ΤΙΠΟΤΑ»: Το νέο άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα

    Παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα και τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή ακούσαμε το νέο άλμπουμ, με τίτλο «Έρωτας Ή Τίποτα».

    «ΕΡΩΤΑΣ Ή ΤΙΠΟΤΑ»: Το νέο άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 07 Μαρ 2018

    Όπως αποκάλυψε ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, η ιστορία αυτής της συνεργασίας ξεκίνησε πολλά χρόνια πίσω. Ο Γιώργος Καζαντζής συνεργαζότανε επί 11 χρόνια με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και πολύ συχνά ο αείμνηστος συνθέτης τού μιλούσε για τον Νταλάρα. Όμως δεν έτυχε να τον γνωρίσει ποτέ από κοντά παρά μόνο στην… κηδεία του Κουγιουμτζή το 2005.
    Ο Νταλάρας του είπε να συνεργαστούνε κάποια στιγμή αλλά αυτή η στιγμή δεν ερχότανε… Όποτε συναντιόντουσαν ο Νταλάρας επανέλαβε την ίδια πρόταση αφήνοντας αυτή τη συνεργασία για την κατάλληλη στιγμή. Μέχρι που… εσχάτως αυτή η στιγμή ήρθε. Και να που ο Καζαντζής μάζεψε στίχους (πότε γράφοντας πρώτα τη μουσική και πότε γράφοντας πάνω στους στίχους) από τους Ναντίνα Κυριαζή, Ελένη Φωτάκη, Γιώργο Ανδρέου, Ιωάννη Πανουτσόπουλο και Μάνο Ελευθερίου, μπήκε στο στούντιό του στη Θεσσαλονίκη με τους μουσικούς και ηχογράφησαν τα τραγούδια με τραγουδιστή-οδηγό τον ίδιο τον συνθέτη.
    Το υλικό στάλθηκε στην Αθήνα και στο στούντιο Odeon ο Νταλάρας ανέλαβε να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα. Να αποδώσει με τη φωνή του τα τραγούδια που συνέθεσε ο Γιώργος Καζαντζής.
    Κάπως έτσι έφτασε η ώρα που στο ίδιο στούντιο συναντήσαμε τον Γιώργο Νταλάρα, τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή και όλους ανεξαιρέτως τους στιχουργούς, και ακούσαμε παρέα τα τραγούδια του άλμπουμ.
    Τίτλος «Έρωτας Ή Τίποτα», παρμένος από το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους της Ναντίνας Κυριαζή κι αυτός με τη σειρά παρμένος από ένα σύνθημα στους τοίχους.

    «ΕΡΩΤΑΣ Ή ΤΙΠΟΤΑ»: Το νέο άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα


    Το άλμπουμ περιλαμβάνει 10 τραγούδια, τα 9 εκ των οποίων ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και ένα, το «Ένα Γράμμα», ερμηνεύει σπαρακτικά η Φωτεινή Βελεσιώτου. Παραδόξως το τραγούδι που δεν ερμηνεύει ο Νταλάρας είναι αυτό του οποίου οι στίχοι του Ιωάννη Πανουτσόπουλου αναφέρονται προσωπικά στον ίδιο τον Νταλάρα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι στίχοι: «Επιστρέφω στο Κατά Λουκά» (έμμεση αναφορά στον Λουκά Νταράλα, πατέρα του Γιώργου Νταλάρα), «ο πατέρας ήταν αοιδός», «στέκει κι ο πατέρας σιωπηλός σαν βουνό ψηλός» (έμμεση αναφορά στο τραγούδι «Το Βουνό», που είναι το πιο γνωστό που ερμήνευσε ο Λουκάς Νταράλας), «μάνα ήταν η Σουλτάνα» (Σουλτάνα: το όνομα της μητέρας του Γιώργου Νταλάρα). Ο δημοφιλής τραγουδιστής αποκάλυψε ότι «λιποψύχησε» στο τραγούδι, αφήνοντάς το να το ερμηνεύσει η Φωτεινή Βελεσιώτου.
    Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ κρύβουν μέσα τους ιστορίες. Οι στίχοι ενίοτε συγκινούν («Κι αν ίσως δεν είναι γραφτό, εγώ σ’ αγαπώ και γι’ αυτό» γράφει η Ελένη Φωτάκη), προβληματίζουν («Από Την Αρχή»), αλλά σπανίως διασκεδάζουν (άλλωστε σε γενικές γραμμές τα τραγούδια του άλμπουμ δεν κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς), ωστόσο ψυχαγωγούν. Κι αυτό είναι το ζητούμενο.
    Ο Γιώργος Νταλάρας υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο το ομολογουμένως δύσκολο υλικό του άλμπουμ. Κι ο ίδιος αστειευόμενος είπε ότι το να ακούσει κανείς αυτά τα τραγούδια για πρώτη φορά, έχοντας στο νου του όλη αυτή την πλούσια ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του ο τραγουδιστής, μοιάζει σαν να οδηγεί σε… καρμανιόλα.
    Αναφέρθηκε επίσης στην αμετροέπεια που χαρακτηρίζει τους τραγουδιστές, που δεν αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της συνεργασίας των ποιητών και του συνθέτη και ανέλυσε ποια θα πρέπει να είναι η στάση κάθε τραγουδιστή.
    Το λόγο πήραν και οι στιχουργοί και βέβαια στη συζήτηση θίχτηκαν και θέματα πέραν του άλμπουμ αυτού καθ’ αυτού, όπως η οικονομική και δισκογραφική κρίση. Και τελικά, τι απομένει; Η απάντηση είναι «Έρωτας ή τίποτα».

    Υ.Γ. Εξαιρετική η πρωτοβουλία της MINOS-EMI/Universal και της Κατερίνας Παπαδοπούλου («Α ρε Λάκη, τι τραβάς!», αναφώνησε με νόημα ο Γιώργος Νταλάρας) και ελπίζουμε στο μέλλον να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια events.

    Υ.Γ.2: Το υπέροχο εξώφυλλο του άλμπουμ είναι του Άγγελου Παπαδόπουλου (γιος του Λάκη Παπαδόπουλου και της προαναφερόμενης Κατερίνας).





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29695   /   12.03.2018, 14:32   /   Αναφορά
    Όσα τραγούδια του δίσκου άκουσα είναι εξαιρετικά !! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές του δίσκου αυτού