ελληνική μουσική
    534 online   ·  210.845 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του «Der Kommissar» του Falco

    Η ιστορία του τραγουδιού με το οποίο έγινε γνωστός ο Falco πριν σαρώσει παγκοσμίως με το ''Rock Me Amadeus''.

    Η ιστορία του «Der Kommissar» του Falco

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 27 Μαΐ 2018

    Το «Der Kommissar» κυκλοφόρησε το 1981 και περιλαμβάνεται στο δίσκο του Falco «Einzelhaft».
    Πρόκειται για ένα synthpop τραγούδι, που συνδυάζει ραπ στίχους με τραγουδιστό ρεφρέν. Δημιουργοί του είναι ο Robert Ponger (μουσική) και ο Falco (στίχοι). Αρχικά γράφτηκε από τον παραγωγό Robert Ponger για τον Αυστριακό τραγουδιστή Reinhold Bilgeri, ο οποίος το απέρριψε καθώς αισθάνθηκε ότι το τραγούδι ήταν πολύ soft για τα γούστα του κι έτσι ο Falco το πήρε και το ξαναδούλεψε για τον εαυτό του.

    Η γερμανική λέξη «Kommissar» σημαίνει «επίτροπος» αλλά στο συγκεκριμένο τραγούδι πιθανότατα έχει την έννοια του αστυνόμου. Το τραγούδι μιλάει για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να ξεφύγει από το νόμο και κάθε φορά που τυχαίνει να είναι σε δημόσιο χώρο εμφανίζεται ο αστυνόμος. Εξ ου και η φράση «Alles klar Herr Kommissar?», που σημαίνει «Όλα καλά, κύριε αστυνόμε;». Κατά μία εκδοχή, το τραγούδι αναφέρεται στη χρήση ναρκωτικών.

    Στην ηχογράφηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1981 με παραγωγό τον Robert Ponger, χρησιμοποιήθηκε drum machine, μάρκας Oberheim DMX, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε ιστορικά τραγούδια της δεκαετίας του 1980 όπως τα «Blue Monday» (New Order), «Rock It» (Herbie Hancock), «Holiday», «Into The Groove» και «Lucky Star» (Madonna), «Dolce Vita» (Ryan Paris), «The Message» (Grandmaster Flash), «Lunatic» και «Masterpiece» (Gazebo), «Super Freak» (Rick James) και άλλα.  Ο Falco ήθελε να κυκλοφορήσει το «Helden Von Heute» ως την κύρια πλευρά (δηλαδή στην α’ πλευρά του single), αλλά η δισκογραφική εταιρία προτιμούσε να κυκλοφορήσει το «Der Kommissar» επειδή πίστευε ότι είχε περισσότερες δυνατότητες. Τελικά η δισκογραφική εταιρία κατέληξε στη λύση της διπλής α’ πλευράς.

    Το Δεκέμβριο του 1981 κυκλοφόρησε το single στην Αυστρία και τη Γερμανία. Η δισκογραφική εταιρία δικαιώθηκε όταν τον Ιανουάριο του 1982 το «Der Kommissar» έγινε Νο 1 στην Αυστρία και τη Γερμανία. Μετά από την αρχική μεγάλη επιτυχία, αποφασίστηκε η κυκλοφορία του «Der Kommissar» και σε άλλες χώρες.

    Το τραγούδι του Falco ήταν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της εποχής του στις χορευτικές πίστες όλου του κόσμου: Νο 1 στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Νότια Αφρική, Φινλανδία και Ιαπωνία, Νο 2 στην Ελβετία, Νο 3 στη Νορβηγία, Νο 4 στη Νέα Ζηλανδία και Σουηδία, Νο 7 στην Αυστραλία, Νο 17 στην Ολλανδία και Νο 26 στο Βέλγιο. Παρά το γεγονός ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1982 το «Der Kommissar» ανέβηκε στην κορυφή των charts πολλών χωρών σε όλη την Ευρώπη, δεν τα πήγε το ίδιο καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Σε ορισμένες αγορές των Η.Π.Α. τα πήγε καλά αλλά δεν κατάφερε να μπει στα αμερικανικά charts σε εθνικό επίπεδο. Καθώς φαινόταν απίθανο να μπει στους αμερικάνικους πίνακες επιτυχιών, ο Αυστριακός τραγουδιστής ενθάρρυνε τα αγγλόφωνα συγκροτήματα να ηχογραφήσουν αυτό το τραγούδι ώστε να μπορέσει να διεισδύσει στην αμερικανική αγορά.

    Μετά την κυκλοφορία της εκτέλεσης των After The Fire και την -έστω και καθυστερημένη- επιτυχία της, το ενδιαφέρον στράφηκε εκ νέου στην πρώτη εκτέλεση του Falco, η οποία επανακυκλοφόρησε. Η γερμανική γλώσσα αποτελούσε εμφανώς εμπόδιο κι έτσι το «Der Kommissar» του Falco δεν κατάφερε να ανέβει πάνω από το Νο 78 των Η.Π.Α. Στον Καναδά, τα πήγε σαφώς καλύτερα καθώς στα τέλη του Ιανουαρίου του 1983 έφτασε ως το Νο 11 (την ίδια εβδομάδα που η εκτέλεση των After The Fire έφτασε στο Νο 12). Αντιθέτως, το τραγούδι δεν κατάφερε ποτέ να μπει στα charts της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, το 1986, ο Falco σάρωσε τα charts της Μεγάλης Βρετανίας και των Η.Π.Α., ανεβαίνοντας και στις δύο χώρες στο Νο 1 με το «Rock Me Amadeus», ένα επίσης γερμανόφωνο τραγούδι αφιερωμένο στον διάσημο, επίσης Αυστριακό, συνθέτη.

    Στο επίσημο μουσικό βίντεο του «Der Kommissar», ο Falco ξεφεύγει από την αστυνομία ενώ στο παρασκήνιο εμφανίζονται πολλά περιπολικά. Υπάρχει όμως και ένα άλλο, λιγότερο γνωστό, βίντεο του τραγουδιού.

    Άλλες εκτελέσεις

    • After The Fire (1982, στο δίσκο «Der Kommissar». Οι στίχοι του Andy Piercy είναι κυρίως αγγλική μετάφραση των στίχων της πρώτης εκτέλεσης, αν και χρησιμοποιούνται και κάποιες γερμανικές φράσεις. Αρχικά η εκτέλεση αυτή δεν γνώρισε καμία επιτυχία. Μετά από μία περιοδεία κατά την οποία άνοιγαν τις συναυλίες των Van Halen, οι After The Fire ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο υλικό ενός νέου δίσκου αλλά το Δεκέμβριο του 1982 ανακοίνωσαν επί σκηνής τη διάλυση του συγκροτήματος. Εκείνη τη χρονική στιγμή, τόσο η εκτέλεση των After The Fire όσο και η εκτέλεση του Falco ανέβαιναν στα charts του Καναδά, φτάνοντας στο Νο 12 και στο Νο 11  αντίστοιχα, όμως καμία από τις δύο εκτελέσεις δεν κατάφερνε να μπει στα αμερικάνικα charts. Τελικά, στις 22 Φεβρουαρίου του 1983, η εκτέλεση των After The Fire μπήκε στους αμερικάνικους πίνακες επιτυχιών και άρχισε να ανεβαίνει, ενώ το συγκρότημα είχε ήδη διαλυθεί. Αν και η εκτέλεση αυτή έφτασε μόλις στο Νο 47 της Μεγάλης Βρετανίας, απ’ όπου προερχόταν το συγκρότημα, στις Η.Π.Α. ανέβηκε μέχρι το Νο 5 και το μουσικό του βίντεο έτυχε ευρείας προβολής από το MTV. Επιπλέον, η εκτέλεση των After The Fire έφτασε και στο Νο 2 της Νότιας Αφρικής. Η CBS, η δισκογραφική εταιρία των After The Fire, παρακάλεσε το συγκρότημα να ανασυσταθεί αλλά εις μάτην).
    • Pink Project (1982, ως sample στο τραγούδι «Der Da Da Da»).
    • Suzy Andrews (1982).
    • Matthew Gonder (1982, αγγλική μετάφραση του «Der Kommissar» αλλά και μία γαλλική εκτέλεση με τίτλο «Clair, Commissaire!» σε στίχους του Claude Carmone).
    • Ronnie Jones (1982, αγγλική εκτέλεση με τίτλο «Don’t Turn Around»).
    • Laura Branigan (1983, αγγλική παραλλαγή με τίτλο «Deep In The Dark» στο δίσκο «Branigan 2». Οι στίχοι είναι του Bill Bowersock).
    • Turi Lajos (1983, ουγγρική εκτέλεση με τίτλο «A felügyelő»).
    • Option 30 (1983, στο άλμπουμ «Option 30» που κυκλοφόρησε το 1997).
    • Erste Allgemeine Verunsicherung.
    • MC Hammer (Μάρτιος 1994, στο τραγούδι «Don’t Stop» χρησιμοποίησε μέρος από το «Der Kommissar»).
    • Comunidade Nin-Jitsu (1999, με τίτλο «Rap Do Trago» στο άλμπουμ «Broncas Legais»).
    • The Squids (2000, Punk Rock διασκευή με τίτλο «Don’t Turn Around» στο άλμπουμ «4 Floors of Whores»).
    • Itä-Saksa (2000, στο άλμπουμ «Man the Machines»).
    • Frankie HI-NRG MC (2005, στο τραγούδι «I Trafficati vs. Der Kommissar» χρησιμοποιήθηκε μέρος από το «Der Kommissar»).
    • Weasel Busters Tribe (2007, στο τραγούδι «Achtung Alarm» χρησιμοποιήθηκε sample από το «Der Kommissar»).
    • Gimme 5 (2007, στο άλμπουμ «Gimme 5»).
    • Dale Bozzio (Οκτώβριος 2007, στο άλμπουμ «New Wave Sessions»).
    • Těžkej Pokondr (2011, τσέχικη εκτέλεση με τίτλο «Trápi Mě Dluh» στο άλμπουμ «Superalbum»).

    Το τραγούδι ακούγεται στην ταινία «Ένας Τραγουδιστής Για Το Γάμο Μου» (The Wedding Singer, 1998, στην εκτέλεση των After The Fire).

    Ένα σύντομο μέρος του «Der Kommissar» ακούστηκε σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Family Guy» (2011), όπου μία μαριονέτα του Chris χορεύει μ’ ένα τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Falco στο μουσικό βίντεο του τραγουδιού.

    Στις αγγλόφωνες χώρες οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί που παίζουν επιτυχίες της δεκαετίας του 1980 συνήθως προτιμούν την εκτέλεση των After The Fire, όμως το «Der Kommissar» είναι αναμφισβήτητα το τραγούδι που έκανε διεθνώς γνωστό το όνομα του Falco, με μία παρανοϊκή ιστορία νεανικής επανάστασης που ήταν σχεδόν ανεξήγητη για τους μη ομιλούντες τη γερμανική γλώσσα. Ωστόσο, το τραγούδι έγραψε ιστορία μπαίνοντας στην κορυφή των charts πολλών ευρωπαϊκών χωρών ενώ στα λεξιλόγια εκατομμυρίων φίλων της new wave μουσικής σ’ όλο τον κόσμο μπήκε ο γερμανικός στίχος «Alles klar, Herr Kommissar?».


    DER KOMMISSAR
    Falco

    Check it out Joe, ha!
    Two, three, four - eins, zwei drei - na, es is nix dabei
    ja, wenn ich euch erzähl' die G'schicht
    Nichts desto Trotz, ich bin das schon gewohn
    im TV-Funk da läuft es nicht - Cha
    Sie war jung das Herz so rein und weiß
    und jede Nacht hat ihren Preis
    Sie sagt: Sugar sweet, you gotta Rappin' to the beat
    Ich verstehe, sie ist heiß
    Sie sagt: Babe, you know, I miss my funky friends
    Sie meint: Jack und Joe und Jill
    Mein Funkverständnis, ja das reicht zur Not
    ich überreiß' was sie jetzt will
    Ich überleg bei mir, ihr Nas'n spricht dafür
    währenddessen ich noch rauch'
    Die Specialplaces sind ihr wohl bekannt,
    ich mein, sie fährt ja U-Bahn auch

    Dort singen's :
    Drah' di net um - oh, oh, oh
    Schau, schau, der Kommissar geht um - oh, oh, oh
    Er wird di anschau'n und du weißt warum,
    die Lebenslust bringt di um
    Alles klar Herr Kommissar?
    (Hey, wanna buy some stuff, man
    Did you ever Rap that thing, Jack - so Rap it to the beat)

    Wir treffen Jill und Joe und dessen Bruder Hipp
    und auch den Rest der coolen Gang
    Sie Rappen hin, sie Rappen her,
    dazwischen kratzen's ab die Wänd'
    Dieser Fall ist klar, lieber Herr Kommissar,
    auch wenn sie anderer Meinung sind
    Den Schnee auf dem wir alle talwärts fahren,
    kennt heute jedes Kind

    Jetzt das Kinderlied :
    Drah di net um - oh, oh, oh
    Schau, schau, der Kommissar geht um - oh, oh, oh
    Er hat die Kraft und wir san klein und dumm
    und dieser Frust macht uns stumm
    Drah di net um - oh, oh, oh
    Schau, schau, der Kommissar geht um - oh, oh, oh
    Wenn er die anspricht und du weißt warum,
    sag ihm, dein Leben bringt di um
    Alles klar Herr Kommissar?

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:PunkRapRockΚαλλιτέχνες:DMXVan HalenFalco



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε