ελληνική μουσική
    734 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Καμία Συμπάθεια για τον Διάβολο

    Τραγούδια για τις Εποχές (Φθινόπωρο)

    Η ψύχρα στον αέρα, οι σκιές πάνω στο γρασίδι που πεθαίνει, η μυρωδιά του ξύλου που καίγεται...  Φθινοπωρινές νύχτες για ενδοσκοπικές στιγμές και τραγουδοποιούς που τις συνδυάζουν με χαμένες αγάπες.

    Τραγούδια για τις Εποχές (Φθινόπωρο)

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 09 Σεπ 2021

    Δεν υπάρχει τέλεια φόρμουλα για ένα τραγούδι για το φθινόπωρο, αλλά υπάρχει μία λέξη κλειδί: Νοσταλγία. Ε μετά δεν θέλεις πολλά, γιατί σε πλημμυρίζει μια λαχτάρα, και παίρνεις την ακουστική σου κιθάρα, για να φέρεις στην επιφάνεια μια βαθιά μελαγχολική μελωδία που την είχες κρυμμένη στα υπόγεια του μυαλού σου.

    1. Simon & Garfunkel, "Leaves That Are Green" (1966)

    Στοχαστικό και ατελείωτα λυπημένο, με τον Paul Simon να τραγουδάει:

    "And the leaves that are green turn to brown
    And they wither with the wind
    And they crumble in your hand".

    Ασφαλώς, πρόκειται για μια χαμένη αγάπη, αλλά πέραν αυτού, είναι και ένας ύμνος για τους μοναχικούς.



    2. The
    Kinks, "Autumn Almanac" (1967)

    Οι χαρακτήρες σ’ αυτό το τραγούδι του Ray Davies προτιμούν τα σαββατοκύριακα. Καθαρίζουν τον κήπο από τα φύλλα που πέφτουν, ετοιμάζουν μπάρμπεκιου  και καλούν τους φίλους τους για να δουν ποδόσφαιρο.

    Το single κυκλοφόρησε ανάμεσα στο Something Else του 1967 και το Village Green Preservation Society του 1968, και γεφύρωσε την αισθητική των δύο αυτών albums. Άρεσε ακόμα και στον Dave Davies που παραπονιόταν ότι ο Ray, τον είχε πάντοτε στο περιθώριο.



    3. Led Zeppelin, "Ramble On" (1969)

    "The leaves are falling all around,
    time I was on my way
    Thanks to you,
    I'm much obliged for such a pleasant stay
    But now it's time for me to go,
    the autumn moon lights my way". 

    Είτε πρόκειται για τις γυναίκες που ο Robert Plant συνάντησε στην πρώτη περιοδεία της μπάντας στο Stateside, είτε για το ταξίδι του Frodo στις Undying Lands, οι στίχοι του Plant όπως και να ‘χει, ενσαρκώνουν τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.



    4. Van Morrison, "Moondance" (1970)

    Ο Morrison είναι ένας από τους λίγους μουσικούς καλλιτέχνες που βρίσκουν αγάπη, χαρά και έμπνευση το φθινόπωρο. Γιορτάζει την εποχή με μια άμεση και τζαζ προσέγγιση, και φαίνεται πως όλοι συμφωνούν μαζί του ότι μια φθινοπωρινή νύχτα είναι:

    “a fantabulous night to make romance
    'Neath the cover of October skies
    And all the leaves on the trees are falling
    To the sound of the breezes that blow”.




    5. Justin Hayward, "Forever Autumn" (1978)

    Αυτό το τραγούδι μοιάζει σαν να είναι η συνέχεια του "Ramble On", και θα μπορούσε άνετα να έχει γραφτεί  από τους Moody Blues, γιατί ναι, όντως θα μπορούσε. Ο Hayward το συμπεριέλαβε στο Box Set των Moodies, Time Traveller (1994), αλλά αυτό το τραγούδι μας έρχεται από τη μουσική εκδοχή του War of the Worlds, που έγραψε ο  Βρετανός Jeff Wayne (1976), μαζί με τους Gary Osborne & Paul Vigrass.  Ο Wayne είπε ότι ήθελε μια φωνή όπως αυτή που ακούγεται στο "Nights in White Satin", και έτσι προσέλαβε τον Hayward. Ok! Mission accomplished.



    6. Guns N’ Roses, "November Rain" (1991)

    Το "Stairway to Heaven", το "Hotel California" και το "Bohemian Rhapsody" σε εννέα λεπτά.  Όλα αυτά φαίνεται πως είχε ο Axel για πολλά χρόνια στο πίσω μέρος του μυαλού του, πριν γράψει το "November Rain". Σαρωτικό, παράλογο, άγριο και λαμπρό, το τραγούδι αυτό ήρθε με ένα βίντεο που το MTV έπαιζε ασταμάτητα το 1992. Και γιατί όχι; Αφού το βίντεο είχε απ’ όλα: Την Stephanie Seymour, τον Riki Rachtman, και τον Slash που έπαιξε σόλο κιθάρα μπροστά από μια εκκλησία στο Νέο Μεξικό.



    7. Green Day, "Wake Me Up When September Ends" (2004)

    Τα τραγούδια των Green Day μπορεί να λειτουργούν καλύτερα με ηλιοφάνεια, αλλά το συγκεκριμένο είναι προσωπικό. Ο τίτλος του τραγουδιού, είναι τα λόγια που είπε ο Billie Joe Armstrong στη μητέρα του αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Σεπτέμβριο του 1982. Ο Billie Joe ήταν τότε 10 ετών. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, το τραγούδι έγινε βασικό μέρος του άλμπουμ American Idiot.



    8. Johnny Cash, "I See A Darkness" (2000)

    Τραγούδι που έγραψε ο Αμερικανός Will Oldham, που έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Bonnie "Prince" Billy.

    Η υγεία του Cash δεν ήταν καλή εκείνη την περίοδο, και επί πλέον είχε νοσηλευτεί και για πνευμονία. Γι αυτό δεν έβαλε τα δυνατά του στο τραγούδισμα. Όταν ο Oldham ρωτήθηκε αν ένιωθε παράξενα που κάποιος σοβαρά άρρωστος τραγουδούσε για το σκοτάδι, απάντησε: "Όχι, γιατί το τραγούδι αφορά στο να βλέπεις το σκοτάδι και να ζητάς φιλία και υποστήριξη και εκείνη την εποχή φαινόταν σαν μια ουσιαστική δήλωση. Ο Cash ζητούσε πραγματικά υποστήριξη".



    9. Chris
    Brown, "Autumn Leaves" (2014)

    Τραγούδι για σχέσεις. "Δουλεύω καθημερινά για τη σχέση μου και δίνω πολλά, αλλά στο φινάλε παίρνω πίσω λίγα. Δεν έχει όμως σημασία. Εξακολουθώ να δίνω και να επιμένω όπως τα τελευταία φύλλα του Φθινοπώρου".  Αυτά δήλωσε ο διπολικός Chris Brown (που έχει στο ενεργητικό του και μία βιαιοπραγία κατά της Rihanna) όταν του ζήτησαν να μιλήσει για το νόημα του τραγουδιού. Να τον πιστέψουμε;   



    10. Neil Young, "Harvest Moon" (1992)

    Ενώ η Pegi και ο Neil τελικά χώρισαν, οι στιγμές μεταξύ του ζευγαριού που τραβήχτηκαν στο βίντεο για το τραγούδι "Harvest Moon", είναι πάρα πολύ τρυφερές.

    Στα τέλη της δεκαετίας του '80, η αναχώρηση του Neil από το θορυβώδες Rock, και η επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του '90, με το Harvest Moon υπενθύμισε στους οπαδούς του, ότι μπορεί να μεταβαίνει  στην απαλή μπαλάντα με πολλή άνεση, έτσι όπως ανοίγεις την πόρτα και πας στο διπλανό δωμάτιο. Εκπληκτικά τα φωνητικά της Linda Ronstadt.

    Θέλετε λοιπόν ένα ολόκληρο άλμπουμ κατάλληλο για το φθινόπωρο; Δύο έχει για μας ο Neil Young, και είναι και τα δύο φθινοπωρινά και υπέροχα.  Το Harvest (1972) και το Harvest Moon (1992).



    Ευχαριστώ για την ανάγνωση…


    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #30058   /   09.09.2021, 14:47   /   Αναφορά
    Kαλησπέρα, story teller. Πάλι διαμάντια έβαλες στο άρθρο σου. Ευχαριστώ.