ελληνική μουσική
    531 online   ·  210.833 μέλη

    Σε ποιον δεν αρέσει ένας καλός καβγάς με Rock stars; Ας δούμε μερικούς καυγάδες, που μερικές φορές έγιναν στην παγκόσμια σκηνή και άλλες φορές έγιναν με καλά ενορχηστρωμένη μυστικότητα, ενώ η μπάντα είχε στις δημόσιες εμφανίσεις της, χαρούμενα πρόσωπα και μάλιστα στο απόγειο της φήμης της.

    Rock ...Καυγάδες!

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 30 Μαρ 2023

    1. Ο John Lennon και ο Paul McCartney ξεκίνησαν τις μουσικές τους μάχες, μετά τη διάλυση των Beatles, γράφοντας άσχημα τραγούδια ο ένας για τον άλλον.

    Ο McCartney άρχισε πρώτος με το "Too Many People" ("You took your lucky break and broke it in two") και ο Lennon απάντησε με το "How Do You Sleep?" ("The only thing you done was 'Yesterday'").

    Η κόντρα Lennon/McCartney δεν ήταν απλώς μια σύγκρουση εγωισμών. Ήταν πραγματικά πληγωμένοι από αυτή την κόντρα, αλλά όχι μόνο οι δυο τους. Πραγματικά πληγωμένοι ήταν και οι άνθρωποι που ήταν κοντά τους. Ο καλοσυνάτος και ευαίσθητος Ringo "τα πήρε στο κρανίο" και προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Η διάλυση των Beatles θα μπορούσε βέβαια να είχε γίνει φιλικά. Ο Lennon ήταν ο πρώτος που άφησε το συγκρότημα. Το έκανε κρυφά με την υπόσχεση να το κρατήσει μακριά από το κοινό. Μήνες αργότερα, χάρηκε όταν ο McCartney τηλεφώνησε για να πει ότι κι αυτός έφευγε. Αλλά η διάθεση του Lennon άλλαξε όταν ο McCartney κυκλοφόρησε ένα promo για το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του, όπου αναφέρθηκε στην κατάσταση του συγκροτήματος, λέγοντας ότι ουσιαστικά βρισκόταν σε κενό.

    Ο αγώνας όμως αυτός ήταν μάλλον άνισος, γιατί ο Lennon ήταν φτιαγμένος για καυγάδες πολύ περισσότερο από τον McCartney.

    Με τα χρόνια, οι δυο τους προσπάθησαν να τα ξαναφτιάξουν και ο Lennon πήγε στον Art Garfunkel για να πάρει συμβουλές. Ο Garfunkel του είπε να τα βρουν για το καλό της μουσικής. Στη συνέχεια, δεν έγινε καμία επανένωση, αλλά τουλάχιστον έθαψαν τα τσεκούρια πριν από τη δολοφονία του Lennon το 1980.

    2. Ο Mick Jagger και ο Keith Richards  τσακώθηκαν τόσο άσχημα τη δεκαετία του '80 που οι Rolling Stones παραλίγο να διαλύσουν.

    Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ο Jagger και ο Richards είχαν βαρεθεί ο ένας τον άλλον και ο Jagger έδειχνε να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τη σόλο καριέρα του παρά για τους Rolling Stones. Το 1985 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του, She's The Boss, και έπαιξε σόλο στο Live Aid. Το "κακό" άλμπουμ των Rolling Stones, Dirty Work, που κυκλοφόρησε το 1986, έγινε περισσότερο από τον Richards, ενώ ο Jagger ήταν ως επί το πλείστον απών, αρνούμενος και την περιοδεία της υποστήριξης του άλμπουμ.

    Το 1987, ο Jagger κυκλοφόρησε ένα άλλο σόλο άλμπουμ, το Primitive Cool με κιθαρίστα τον Jeff Beck και έκανε περιοδεία με κιθαρίστα τον Joe Satriani. Ο Richards αντεπιτέθηκε με το δικό του σόλο άλμπουμ, Talk Is Cheap, το 1988.

    Ο Jagger και ο Richards τακτοποίησαν ευτυχώς τα πράγματα και έκαναν το Steel Wheels και την επακόλουθη περιοδεία τους, την πρώτη τους από το 1982. Οι μεταξύ τους όμως εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά περιστασιακά. Όταν η Βασίλισσα της Αγγλίας έχρισε τον Jagger ιππότη το 2003, ο Richards απάντησε λέγοντας μια ιστορία για το πώς συνελήφθησαν για χρήση ναρκωτικών το 1967, υπονοώντας βασικά ότι ο Jagger ήταν ένα πρεζόνι. Στα δε απομνημονεύματά του το 2010, ονόμασε το τέταρτο στούντιο άλμπουμ Goddess In The Doorway, τού Jagger, "Dogshit In The Doorway".

    3. Ο Don Henley και ο Glenn Frey τσακώθηκαν με γροθιές στα παρασκήνια που τελικά διέλυσε τους Eagles.

    Οι Eagles κινδύνευαν από την αρχή με διάλυση, αλλά ο Frey και ο Henley, οι ηγέτες του γκρουπ, απέφυγαν τις διαμάχες. Είχαν το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον για τους Eagles και βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλον ως μουσικοί και τραγουδοποιοί.

    Στην πραγματικότητα, υπήρξε ένας καβγάς στα παρασκήνια, αλλά ήταν μεταξύ του Frey και του Randy Meisner. Ο Meisner τραγούδησε lead στο "Take It To The Limit", αλλά δεν του άρεσε να τραγουδάει κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων. Ένα βράδυ, ο Meisner είτε ήταν άρρωστος (σύμφωνα με τον ίδιο) είτε πεινούσε (σύμφωνα με άλλους) και θέλοντας να φύγει πιο γρήγορα από τους άλλους,  αρνήθηκε κατηγορηματικά να βγει στο encore και να πει το τραγούδι. Τότε ο Frey τον αποκάλεσε "pussy" και άρχισαν τις μπουνιές.

    Ο Meisner άφησε το συγκρότημα το 1977 και το γκρουπ διαλύθηκε το 1980. Έκαναν ένα comeback το 1994 με το άλμπουμ Hell Freezes Over και μια περιοδεία, αλλά ο Meisner δεν ήταν μαζί τους.

    4. Οι Clash μάλωναν συχνά, αλλά ο Joe Strummer εμπόδιζε πάντοτε τα πράγματα να γίνουν βίαια.

    Κάποτε ο Strummer γρονθοκόπησε τον Mick Jones επειδή ο Jones αρνήθηκε να κάνει encore. Ήταν μία από τις πολλές φορές που το συγκρότημα έφτασε σε διαμάχη.

    Τα προβλήματα του συγκροτήματος ήταν πολλά με το πιο σημαντικό από αυτά την οικονομική κατάσταση. Αν και φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς για ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του τέλους της δεκαετίας του '70, το 1982 είχαν καταρρεύσει και ένιωθαν σοβαρή πίεση να κάνουν πωλήσεις σε μια εποχή που το κοινό έχανε ή είχε χάσει το ενδιαφέρον του.

    Το πρόβλημα του ντράμερ Topper Headon με τα ναρκωτικά, ήταν μια άλλη αιτία μεγάλων προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια των συναυλιών, τού έλειπε η κοκαΐνη και δυσκολευόταν να παίξει. Έκανε εμετό σε ένα χαλί στο αεροδρόμιο της Βιέννης και συνελήφθη το 1981 για κατοχή ηρωίνης στο Heathrow. Σ’ αυτή την περίπτωση, εκδηλώθηκε η μαχητική πλευρά του Strummer με την παθιασμένη δημόσια υπεράσπιση του φίλου του ενάντια στον τύπο, αλλά ήξερε και ο ίδιος, ότι το πρόβλημα ήταν σοβαρό.

    Οι Clash δεν ήταν όπως τα περισσότερα συγκροτήματα. Είχαν ξεκινήσει έχοντας στο μυαλό τους μια ιδεαλιστική και αντι-κατεστημένη αποστολή, με τον Strummer να συνοψίζει την ουσία της αποσύνθεσής τους λέγοντας: "It's like being in a group with a load of old women. Sulking is pop-starism. I couldn't believe we turned into the kind of people we were trying to destroy".

    5. Το τραγούδι των Fleetwood Mac, "Go Your Own Way", είναι το "θάψιμο" της Stevie Nicks από τον πρώην σύντροφό της Lindsey Buckingham.

    Ναι, είναι αλήθεια. Το τραγούδι των Fleetwood Mac του 1977 "Go Your Own Way", από το άλμπουμ Rumors, έκανε την Nicks να εκραγεί.

    Α: Loving you isn't the right thing to do

    Β: Shacking up is all you want to do

    Το ηχογράφησαν με την φράση "shacking up" παρ’ όλη την ένσταση της Nicks, σε μία περίοδο γενικότερης έντασης για το γκρουπ. Ο John και η Christin McVie ήταν στα διαζύγια και τα ναρκωτικά έκαναν παρέλαση μέσα στο στούντιο.

    Το τραγούδι, ωστόσο, είναι ζωηρό και διασκεδαστικό, ήταν μια τεράστια επιτυχία για τη μπάντα και έγινε ένα από τα βασικά κομμάτια των συναυλιών τους, επιζώντας ακόμα και όταν το δράμα Buckingham-Nicks είχε σβήσει.

    Το 2018, το συγκρότημα περιόδευσε χωρίς τον Buckingham (μάλλον μετά από επιμονή της Stevie Nicks), με τους Mike Campbell και Neil Finn να παίρνουν τη θέση του. Το "Go Your Own Way" έμεινε στη λίστα.

    6. Από τις μπάντες του Eric Clapton, οι Derek & the Dominos ήταν οι πιο αμφιλεγόμενοι. Κατέληξαν να εκσφενδονίζουν τα όργανά τους ο ένας στον άλλο ενώ ηχογραφούσαν το "Layla", αλλά τα πήγαν πολύ καλά, επειδή ο Clapton φρόντισε να είναι κάθε μέλος σε ισότιμη βάση. Επέμεινε μάλιστα να μείνει το όνομά του μακριά από μαρκίζες και διαφημιστικό υλικό. Οι Cream βέβαια, ήταν μια άλλη ιστορία.

    Οι σύντροφοι του Clapton στους Cream, ο Ginger Baker και ο Jack Bruce, μισούσαν θανάσιμα ο ένας τον άλλον. Είχαν μια έντονη λογομαχία την πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν για να μιλήσουν για το σχηματισμό του συγκροτήματος, αλλά πριν από αυτό, ενώ έπαιζαν με τους Graham Bond Organization, τσακώθηκαν με γροθιές πάνω στη σκηνή. Το χάσμα ήταν τόσο μεγάλο που ο Clapton φοβόταν ότι θα δολοφονούσαν ο ένας τον άλλον... στην κυριολεξία.

    Τα προβλήματα μεταξύ των Baker και Bruce συνεχίστηκαν και μετά από τη διάλυση των Cream. Ο Bruce φρόντισε για τη διανομή των δικαιωμάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτός και ο στιχουργός Pete Brown να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο επειδή ήταν οι κύριοι τραγουδοποιοί. Ο Baker όμως, έβγαζε καπνούς από τα νεύρα του επειδή πίστευε ότι το σύστημα διανομής δεν ήταν δίκαιο και ένοιωσε ότι δεν του αποδίδονταν αυτά που έπρεπε για τις συνεισφορές του στο "White Room" και στο "Sunshine Of Your Love".

    7. Ο Liam και ο Noel Gallagher είναι δύο διάσημα αδέρφια που καβγαδίζουν, αλλά πολλοί από τους καβγάδες τους οργανώθηκαν για λόγους δημοσιότητας.

    Δεν μπορείς όμως να προσποιείσαι σε τέτοιο βαθμό εχθρότητας. Δεν γίνεται. Ένας από τους πιο γνωστούς καβγάδες τους συνέβη το 1994, αφού ο Liam και παρέα του ήταν μεθυσμένοι και τα έβαλαν με τους οπαδούς της West Ham σε ένα πορθμείο. Ο Noel δεν ήταν εκεί, αλλά όλοι οι άλλοι συνελήφθησαν και απελάθηκαν από την Ολλανδία. Αμέσως μετά, τα δύο αδέρφια έδωσαν μια συνέντευξη στο New Musical Express, και καθώς έλεγαν την ιστορία, κατέληξαν να βρίζει ο ένας τον άλλον.

    Παρά το γεγονός ότι ήταν αδέρφια, ο Liam και ο Noel καυγάδιζαν σκληρά σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους, στους Oasis.

    Σε κάποια άλλη φάση, ο Liam που ήταν μεθυσμένος, αναρωτήθηκε αν ο Noel ήταν όντως ο πατέρας της κόρης του, και ο Noel του απάντησε με γροθιές μέχρι που τους πήραν τα αίματα.

    Παραδόξως όμως, ο Noel και ο Liam κράτησαν τους Oasis μέχρι το 2009.

    8. Αρκετά όμως με τους καυγάδες ε; Δώσε μου το γνωστό σου χαμόγελο και έλα να κλείσουμε όμορφα με την αγαπημένη μου Lisa Ekdahl.


    Ευχαριστώ για την ανάγνωση... 





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #30115   /   30.03.2023, 16:06   /   Αναφορά
    Έντονες προσωπικότητες, έντονη ζωή... Αναπόφευκτοι (;) οι καβγάδες...
    CHE
    #30116   /   30.03.2023, 21:24   /   Αναφορά
    Μπράβο βρε Γιώργο! Πάντα απολαμβάνω τα άρθρα σου.
    Αλήθεια, πως και λείπει ο Blackmore και οι ομηρικοί του καβγάδες με τον Gillan (και αργότερα με τον Coverdale); Αλλά και οι καβγάδες των Queen; Μήπως ετοιμάζεις και μέρος δεύτερον;
    #30117   /   31.03.2023, 00:49   /   Αναφορά
    @ Circe:
    Σωστά το βάζεις το ερωτηματικό, αλλά πιστεύω πως κάποια στιγμή μετά από χρόνια, γίνονται αναπόφευκτοι.
    Για φαντάσου δυο ανθρώπους, δέκα χρόνια, είκοσι χρόνια μαζί, μέρα-νύχτα, να γράφουν, να σβήνουν, να συμφωνούν, να διαφωνούν, να υποχωρεί ο ένας τη μια στιγμή, ο άλλος την άλλη... κουράζεσαι... θέλεις αέρα... οξυγόνο... πνίγεσαι. Όπως λες κι εσύ, έντονες προσωπικότητες, έντονη ζωή... είναι δύσκολο... πολύ δύσκολο να αντέξεις... Ωραίο θέμα πάντως για συζήτηση επειδή στη βάση του, έχει να κάνει με την αποδοχή του άλλου, άσχετα από το τι είδους σχέση έχεις μαζί του.

    @ CHE:
    Σσσσσσσσ.... μη μαρτυράς τα φύλλα!