ελληνική μουσική
    731 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Πετρο-Λούκας Χαλκιάς

    "Όταν παντρεύτηκα, πάνω στο γαμήλιο τραπέζι σήκωσα το ποτήρι μου και είπα "να πιούμε στην πρώτη μου αγάπη".
    Ο πεθερός μου αιφνιδιάστηκε, λέει σιγανά "Παιδί μου τι λες; Θα ξεφτλιστούμε εδώ...τώρα..."
    "Τη Μαρία", μου λέγαν όλοι, τη γυναίκα μου.
    "Όχι δεν είναι η γυναίκα μου!". Έγινε σούσουρο.
    "Σιγά" λέω, "δεν τελείωσα ακόμα, περιμένετε. Η πρώτη μου αγάπη είναι το κλαρίνο. Αυτό θέλω να το ξέρει η γυναίκα μου" [...]

    Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς... Δύο λόγια για έναν άνθρωπο που έδωσε τόσα πολλά στην παραδοσιακή μας μουσική...
    Γράφει το μέλος <Μαρία (maria16)
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 14 Δεκ 2004
    Ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς γεννήθηκε στο Δελβινάκι της Ηπείρου το 1934. Όπως έχει πει «πέντε γενιές τώρα καθεμιά τους βγάζει κι από ένα κλαρίνο υποχρεωτικά»

    Το 1945, 11 χρονών ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανικός αυτοκινήτων. Ήταν απόφαση του πατέρα του να μη μάθει κλαρίνο όπως αυτός γιατί όπως έλεγε δεν θα μπορούσε να ζήσει την οικογένειά του όπως ήθελε. Όμως ο Πέτρος είχε ήδη αγαπήσει το κλαρίνο. Έτσι μία μέρα κατασκεύασε το πρώτο του κλαρίνο από το ξύλο ενός δέντρου και άρχισε να μαθαίνει κρυφά μόνος του.

    Ο πρώτος που τον άκουσε ήταν ο παππούς του που περνούσε τυχαία από το «λάκκο» όπου έπαιζε συνήθως. Από περιέργεια κατέβηκε να δει ποιος έπαιζε έτσι και προς μεγάλη έκπληξη είδε τον εγγονό του…Με τη βοήθειά του ξεκίνησε μαθήματα με «το καλύτερο κλαρίνο του Ζαγορίου» τον Φίλιππα Ρούντα. Η πρώτη του «επίσημη» εμφάνιση ήταν σε ένα γάμο. Έπαιζε το καλύτερο τότε συγκρότημα, τα «Τακούτσια», όπου έπαιζε ο Φ. Ρούντας. Ο γάμος ήταν 20 Αυγούστου στα Δολιανά. Είχε περάσει αρκετά η ώρα όταν ο Φίλιππας «έπεσε κάτω από το μεθύσι» την ώρα της πρόβας. Ανάστατοι οι άλλοι παίκτες του συγκροτήματος μετά από προτροπή του φώναξαν τον 11χρονο Πέτρο να παίξει στη θέση του δασκάλου του. Σαστισμένος από αυτήν την κατάσταση ο Πέτρος ξεκινάει να παίζει και όλοι θαυμάζουν το μικρό «κλαριντζή» που παίζει όπως ο Φίλιππας. Έτσι έπαιξε λίγες φορές μετά από αυτό μαζί με τον Φ. Ρούντα ως 2ο κλαρίνο.

    Τον ίδιο χρόνο παίρνει την απόφαση να πάει στην Αθήνα (όπου έπαιζε κλαρίνο ο πατέρας του) για να παίξει σε ένα γάμο όπου τον είχαν καλέσει μαζί με ένα συγκρότημα. Την ώρα της πρόβας τυχαία τον ακούει ένα παρουσιαστής Ραδιοφωνικής εκπομπής και του προτείνει να παίξει στο Ράδιο σε μία εκπομπή.

    Το όνομά του είναι Πέτρος Χαλκιάς. Μετά από ένα τυπογραφικό λάθος στον πρώτο του δίσκο όμως (όπου είχε γραφεί Τ. Χαλκιάς αντί Π. Χαλκιάς) ο Πέτρος αποφάσισε να ονομάζεται Πετρο-Λούκας από το όνομα του παππού του Λουκά Χαρισιάδη.

    Είκοσι χρόνια έμεινε στην Αμερική και το καλοκαίρι του 1979 γύρισε στην Ελλάδα. Το βράδυ εκείνο (που έφτασε) γινόταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μία «σύναξη κλαρίνων». Εκεί έπαιξε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στην Ελλάδα και… φυσικά κράτησε τον κόσμο πάνω από μία ώρα περισσότερο από το επιτρεπόμενο…

    Η ζωή του αποτελεί μια συλλογή στιγμών καθε μια απο τις οποίες είναι στενά συνδεδεμένη με τη μουσική.Τα ακούσματά του απο κλαρίνο ξεκίνησαν από τις πρώτες κι όλας στιγμές της ζωής του και τον έκαναν να το αγαπήσει "σαν άνθρωπο". Πολλές φορές ως παιδί ή ως έφηβος προτίμησε να κρατήσει ιδιαίτερες στιγμές με το αγαπημένο του μουσικό όργανο κάτι που όπως λέει τώρα -χαριτολογώντας- έκανε τους συνομήλικούς του να τον παρεξηγήσουν...

    Στην Αμερική αναγνωρίστηκε και έπαιξε για πολλά χρόνια αποδεικνύοντας στα "μεγαλύτερα κλαρίνα" πόσο πιο όμορφη και περίτεχνη είναι η παραδοσιακή μας μουσική αφού επανειλημένα έπαιξε γυρίσματα από τραγούδια της Ηπείρου που κανένας μουσικός στην Αμερική δεν μπόρεσε να συνοδέψει. Ακόμα και σε μια ξένη χώρα ο Πετρο-Λούκας κατάφερε να διαφυλάξει και να διαδόσει τη μουσική μας και να κάνει πολλούς να τη λατρέψουν όπως της αξιζε...




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1192   /   14.12.2004, 11:32   /   Αναφορά
    α ρε πατριδα τι βγαζεις..! θρυλος!!!
    #1193   /   14.12.2004, 12:09   /   Αναφορά
    Ο Χαλκιάς είναι από τους ανθρώπους εκείνους που έχουν αφήσει ανεξίτηλη γραφή στην παραδοσιακή μουσική... Οι καινούριοι καλό είναι να παραδειγματίζονται όχι μόνο από το παίξιμο και την τεχνική των παλαιοτέρων αλλά κυρίως από την απλότητα του χαρακτήρα τους και τη γνησιότητα... Γιατί τώρα τελευταία ακούμε διάφορα από τους καινούριους, που με αυθάδεια νομίζουν πως παίζουν σε παρθένο χωράφι και δεν παραδέχονται δήθεν κανέναν από τους παλαιοτέρους... και δεν αναγνωρίζουν δήθεν πρότυπα και δεν παραδειγματίζονται... παρά καθένας νομίζει ότι δημιουργεί εκ του μηδενός μουσική, σα νέα ιδιοφυΐα... Λίγος σεβασμός πια !
    #1339   /   14.01.2005, 00:20
    simfomo apolita mazy sou ime xronia mousikos 25 gia tik akrivia ke kathe mera matheno ta ylika omos ta pira ap tous pio palious! mathan 5 akorda stin kithara kai ginan taxa megaloi kai firmaroun

    #1194   /   15.12.2004, 03:25   /   Αναφορά
    Μ' αρέσει που έχουν και άλλοι το ίδιο "μικρόβιο" με μένα.......πόλλα μπράβο στη maria16!!!!! :) :)
    #10883   /   22.12.2007, 23:41   /   Αναφορά
    Aπο τους λιγους γνησιους καλλιτεχνες!!!Ονομα,θρυλος!...
    #11105   /   06.01.2008, 00:57
    Και λίγα λες.

    #26338   /   07.01.2013, 21:42   /   Αναφορά

    ΦΙΛΗ ΜΑΡΙΑ 16. Ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ. ΟΜΩΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΕΑΝ ΑΚΟΥΓΕΣ ΤΟΝ ΚΛΗ ( ΠΕΡΙΚΛΗΣ ) . ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ.