ελληνική μουσική
    834 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Το μέλλον της δισκογραφίας στο MusicHeaven II

    Με την ευκαιρία του 2ου Live του MusicHeaven στις 27 Μαρτίου, αλλά και του 4ου "Αρίων", θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις πάνω στη πορεία και το μέλλον της ελληνικής δισκογραφίας και κατ' επέκταση της πολυταλαιπωρημένης ελληνικής μουσικής. Ίσως κάποιοι θυμούνται το πρώτο άρθρο που είχα γράψει με τίτλο "Το μέλλον της δισκογραφίας στο MusicHeaven". Είχα αναφέρει εκεί ότι "... η δύναμη των δισκογραφικών εταιρειών που έχουν επιλέξει την εύκολη και υποτιμητική για το κοινό οδό, αρχίζει και εξασθενεί χάρη στο internet." Τελικά διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα;
    Γράφει ο Στέλιος Κολομβούνης (SteliosG)
    8 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 20 Μαρ 2005
    ...και όμως ναι, κατά την άποψή μου. Χαίρομαι τόσο πολύ που διαβάζω καθημερινά τις τόσο καλλιεργημένες απόψεις από πολλά μέλη του MusicHeaven. Μου αρέσει πολύ που κάθε τόσο βλέπω στις σελίδες του και μια ωραία πρόταση για κάποιο δίσκο/CD. Αισθάνομαι τόσο αισιόδοξα όταν διαβάζω σε κάποιο αρθράκι για κάποιο νέο ή παλιό συγκρότημα, το οποίο δεν είναι και τόσο ακουστό στη κοινή γνώμη.

    Πρόσφατα, μάλιστα, χάρη σε ένα αρθράκι του MusicHeaven, αγόρασα το CD των Graviton. Μπορεί να μην ήταν ένας δίσκος αριστούργημα (κατά την άποψή μου πάντα), αλλά ήταν ένας δίσκος με πραγματική μουσική δημιουργία. Τα παιδιά είχαν κάτι να πουν, αληθινά. Το προτείνω σε όσους αγαπούν την ελληνική μουσική και θέλουν να ψάξουν κάτι παραπάνω από το καθημερινό. Και αναρωτιέμαι... θα το έβλεπαν άλλα 5000 άτομα επιπλέον αν δεν υπήρχε το MusicHeaven; Θα το αγόραζα εγώ αν δεν ήμουν μέλος στο MusicHeaven; Πόσο πιο καλά θα ήταν αν υπήρχαν άλλα 100,000 μέλη στο MusicHeavenή σε συναφή sites του MusicHeaven; Και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν τόσοι νέοι που να αγαπούν τη πραγματική μουσική;

    Αυτό ακριβώς, λοιπόν, είναι που βοηθάει το internet να γίνει. Να βγουν στην επιφάνεια όλοι αυτοί οι ακροατές που θέλουν να ξεφύγουν από το καθημερινό, το σαχλό, το μπερδεμένο. Κατά την άποψή μου, το internet έχει όλες τις προδιαγραφές να το κάνει: άμεση και εύκολη πρόσβαση στο κοινό, χαμηλό κόστος, ανεξαρτησία. Και κάτι ακόμα... αυτός που "μπαίνει" στο internet μπαίνει για να βρει κάτι. Όχι για να δεχτεί παθητικά κάτι. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο του internet όσον αφορά τη μουσική. Τα μέλη επιλέγουν που θέλουν να πάνε και όχι τα sites. Εμείς όλοι επιλέξαμε το ΜΗ, όχι αυτό εμάς..!

    Εμείς όλοι (ή όσοι έρθουν τελοσπάντων), λοιπόν, θα βρεθούμε παρέα σε ένα μαγαζάκι, θα βιώσουμε ωραία μουσική, που βγαίνει μέσα από τη καρδιά μας και όχι από τη τσέπη μας και θα γίνουμε μια φωνή στο Μεθυσμενάκι στης 27 Μαρτίου. Τεράστια η έκπληξή μου όταν διάβασα ποιοι από τους "διάσημους" θα είναι εκεί. "Τελικά υπάρχει ακόμα αγάπη για τη μουσική" επιβεβαίωσα μέσα μου. Ας τη βοηθήσουμε να βγεί λίγο πιο θαρραλέα προς τα έξω.......

    Με αγάπη προς όλα τα μέλη του MusicHeaven.

    Tags
    Μουσικά Είδη:ελληνική μουσικήΚαλλιτέχνες:Graviton



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1799   /   20.03.2005, 13:23   /   Αναφορά
    Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη Στέλιο (όπως και τους περισσοτερους εδω στο ΜΗ πιστεύω!). Το internet και η μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη αποδοχή και εξαπλωση του, με τον όγκο των πληροφοριών και την ταχύτητα που προσφέρει, φέρνει την επανάσταση σε πολλούς τομείς (επιστήμες, πολιτισμός κτλ) και επομένως και στη μουσική. Οι μεν δημιουργοί είναι πλέον πιο ''ανεξάρτητοι'' και έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τη δουλειά τους δίχως τις πιέσεις των δισκογραφικών, οι δε ακροατές πιο ''ελεύθεροι'' έχοντας τη δυνατότητα να ακούσουν πολύ περισσότερα πράγματα και όχι μόνο ο,τι τους πλασάρεται στο εμπόριο, και να κάνουν τις επιλογές τους. Το ΜusicΗeaven, και άλλα ανάλογα sites παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο σε όλο αυτό! Και ελπίζω πως θα συνεχίζουν να παίζουν!!

    Ευχαριστούμε Στέλιο! Να 'σαι καλά!
    #1800   /   20.03.2005, 14:19   /   Αναφορά
    Νομίζω οι σκέψεις σου, Στέλιο, είναι σκέψεις που λίγο ως πολύ, όλοι τις έχουμε κάνει, όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν εδώ την ...ιστορία... Δεν ξέρω πόσο ακόμα πιο σημαντικός θα μπορουσε να είναι μελλοντικά ο ρόλος του internet και ειδικά κάποιων τέτοιων σελίδων, όπως του Μ/Η, σε σχέση με τα μουσικά εν γένει... πάντως, το γεγονός ότι πράγματι μπορούμε να μαζευόμαστε μια παρέα μουσικών, με ερασιτεχνική διάθεση, ένα βραδάκι και να τραγουδάμε, με τη συνδρομή και κάποιων από τους "διασήμους", όπως τους λες, είναι ήδη πολύ σημαντικό... και μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους...
    #1801   /   20.03.2005, 15:29   /   Αναφορά
    O Νικόλας Νεγκροπόντε είχε δηλώσει κάποτε ότι το Διαδίκτυο επιτρέπει περισσότερες φωνές να ακουσθούν ­ και επομένως να προστατευθούν.



    Δυστυχώς όμως, όπως προειδοποιούσε ο Τζέρεμι Ρίφκιν, τον τελευταίο καιρό η ελευθερία στο διαδίκτυο είναι ελευθερία με εισιτήριο. Η εποχή της ελεύθερης πρόσβασης έχει περάσει και αυτό φαίνεται όλο και πιό έντονα σε κάποιους από εμάς που "σερφάρουμε" εδώ και δέκα - δώδεκα χρόνια. Σταδιακά, στο internet, η πρόσβαση μετατρέπεται σε -συχνά πανάκριβη- μίσθωση.



    Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη στροφή όλο και περισσότερων ατόμων στο internet, τις μειωμένες πωλήσεις και την υποβάθμιση των "παραδοσιακών" υπηρεσιών, έχει αρχίσει να μετατρέπει, αναπόφευκτα, το διαδίκτυο σε μια τεράστια "άϋλη" αγορά.



    Ευτυχώς όμως, ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν σελίδες, όπου τα ιδανικά της ελεύθερης έκφρασης, σκέψης και δράσης παραμένουν ζωντανά και όπου -όπως θάλεγε και ο Νεγκροπόντε - όλα είναι μια σαγηνευτική, διασκεδαστική και υπέροχη πορεία αέναης μάθησης και προσπάθειας να γίνει η νέα γνώση προσιτή πραγματικότητα για όλους.



    Για όσα αφορούν τη μουσική, σ΄αυτές ακριβώς τις σελίδες ανήκει και το Music Heaven. Είμαστε ήδη μια μεγάλη παρέα και σίγουρα θα γίνουμε μεγαλύτερη. Τώρα, σε σχέση με την ερώτηση κατά πόσο είμαστε ικανοί να επηρεάσουμε το μέλλον της δισκογραφίας: εξαρτάται από τον καθένα από μας, χωριστά.

    ¶λλωστε, Στέλιο, το γράφεις παραπάνω: εμείς διαλέγουμε. Δεν διαλέγει η σελίδα (η κάθε ιστοσελίδα) για μας...



    #1802   /   20.03.2005, 18:13   /   Αναφορά
    Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφερον τους για το άρθρο, Σοφία, Νεκταρία, Παναγιώτη. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος, όταν μπορώ και διαβάζω απόψεις ανθρώπων σαω εσάς. Με νόημα, με Λόγο και με λόγο. Εύχομαι η παρέα μας να παραμείνει πάντα το ίδιο ουσιαστική και "μουσική."



    Καλή αντάμωση στο Μεθυσμενάκι για περισσότερα σχόλια......... και μπυρίτσες........!!!