ελληνική μουσική
    607 online   ·  210.828 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico: Sumiglia

    "Παίζουν τις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου με τόσο εμπνευσμένο και ελεύθερο τρόπο, που υπερβαίνουν τα όρια του παραδοσιακού", έγραψαν κάποιοι για το live άλμπουμ “Terra Nostra” που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2001. Η κυκλοφορία του άλμπουμ έκανε τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico γνωστούς σ’ ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό, κερδίζοντας θριαμβευτικές κριτικές από τον διεθνή τύπο.

    Η πρόταση για ένα νέο άλμπουμ ήρθε πολύ γρήγορα. Έτσι υλοποιήθηκε το ‘Sumiglia’ (‘Ομοιότητα’ στην κορσικανική διάλεκτο) που ηχογραφήθηκε στο Όσλο τον περασμένο Νοέμβριο, αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη δημιουργική συνεργασία της Σαβίνας Γιαννάτου με τον Μάνφρεντ ¶ιχερ, τον βραβευμένο με Γκράμι ιδρυτή, παραγωγό και διευθυντή της ECM...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 16 Απρ 2005
    Το ‘Sumiglia’ περιλαμβάνει τραγούδια από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Κορσική, την Ιταλία και τη Σικελία, την Ισπανία, την Παλαιστίνη, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Αρμενία και την Ουκρανία, πετυχαίνοντας τόσο να προσδιορίσει τις ιδιαιτερότητες τής κάθε κουλτούρας και παράδοσης, όσο και να χρωματίσει τα κοινά τους στοιχεία.

    Η Σαβίνα Γιαννάτου φτάνει την τέχνη τής ερμηνείας των διαφορετικών ‘ρόλων’ των τραγουδιών σε κορυφαία επίπεδα. Έχοντας μια φωνή που χρησιμοποιεί εντελώς φυσικά σαν ένα εκφραστικότατο μουσικό όργανο, ‘μπαινοβγαίνει’ σε ρόλους και χαρακτήρες (και διαλέκτους και ιδιωματισμούς) με την άνεση μιας ηθοποιού ή τραγουδίστριας της όπερας: όχι απλώς ερμηνεύει αλλά γίνεται η πρωταγωνίστρια των τραγουδιών- η ορφανή κόρη στο ουγγαρέζικο ‘Porondos viz partjan’, ο ερωτευμένος νεαρός που υποφέρει στο παραδοσιακό της Νότιας Ιταλίας ‘Sta kala tu serenou’, ο αποκαμωμένος από τον πόλεμο αφηγητής στο ‘Terra ca nun senti’, η νύφη στο παραδοσιακό τραγούδι του γάμου ‘Έβγα μάνα μου’. «Η Γιαννάτου είναι ένας χαμαιλέοντας», έγραψε με θαυμασμό ο δημοσιογράφος John Slavin στην Αυστριαλιανή εφημερίδα The Age, «γεμάτη ζωντάνια, σέξυ και προικισμένη με πλούσια καλλιτεχνική εξυπνάδα. Μία συγκλονιστική καλλιτέχνης».



    Οι Primavera en Salonico από τη μεριά τους, αποκαλύπτουν βαθύ συναίσθημα για τις μελωδίες που ερμηνεύουν, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό ενώ ταυτόχρονα μεταβολίζουν τη μουσική σε αυτοσχεδιασμό δίνοντάς της ενέργεια και βάθος. ‘Κεντώντας’ πάνω στις ανοιχτές ενορχηστρώσεις του Κώστα Βόμβολου, οι μουσικοί ακολουθούν με αξιοθαύμαστη ευελιξία τις εύστροφες αλλαγές κλίματος της Γιαννάτου. Το ‘Sumiglia’ αποτυπώνει επίσης την πιο πλήρη -μέχρι στιγμής- καταγραφή του μουσικού εύρους της μπάντας.

    Το “Sumiglia” κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο από την ECM και στην Ελλάδα από τη LYRA.

    Το άλμπουμ περιλαμβάνει 28σέλιδο ένθετο με ελληνική μετάφραση των τραγουδιών και φωτογραφίες από την ηχογράφηση.
    Σαβίνα Γιαννάτου: φωνή, Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν, κανονάκι, kalimba, Γιάννης Αλεξανδρής: ταμπουρά, ούτι, κιθάρα, Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο, Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί, βιόλα, Χάρης Λαμπράκης: νέι, Κώστας Θεοδώρου: κρουστά


    Σχετικό site
    www.savinayannatou.com

    Tags
    Μουσικά Όργανα:ακορντεόνβιολίκιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #2006   /   16.04.2005, 14:02   /   Αναφορά
    Οι εκπληκτικές ερμηνευτικές ικανότητες της Σαβίνας και η μαγευτική φωνή της νομίζω δεν περιγράφονται με λόγια. Πάω να παραγγείλω το CD-το οποίο όπως βλέπω κυκλοφόρησε και στην παγκόσμια αγορά μιας και το βρήκα στο Amazon
    #2020   /   18.04.2005, 15:57   /   Αναφορά
    Η Σαβίνα Γιαννάτου και σ' αυτό το album κάνει αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά, αυτό με το οποίο την έχουμε συνδέσει τα τελευταία χρόνια, και το κάνει τόσο καλά, που το μόνο που μπορείς να προσθέσεις και να αναρωτηθείς πια είναι το.. .από εδώ και πέρα τι;

    Πραγματικά μουσικά ταξίδια στην Σικελία, την Ουγγαρία, την Κορσική, την Αρμενία, την Παλαιστίνη, την Αρμενία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με πολύ σεβασμό, με πολύ φαντασία, με εξαιρετικούς μουσικούς και με μια μοναδική ερμηνεύτρια, που μπορεί να φορά με άνεση το ιδίωμα του κάθε λαού και να σε μεταφέρει νοητά εκεί.

    Η μεγάλη Γερμανική εταιρία ECM έχει αναλάβει την παραγωγή και θα ήθελα πάρα πολύ να δω που θα κατέτασσαν αυτό το cd οι διάφοροι υπεύθυνοι βραβείων, charts και λοιπών καταλόγων. Η απάντηση βέβαια είναι απλή και προφανής: τα πράγματα που κερδίζουν μια ξεχωριστή θέση στη χώρα του συναισθήματός μας, παίρνουν το δικό μας προσωπικό βραβείο και δεν έχουν καμιά ανάγκη όλων των υπόλοιπων.

    Καλά ταξίδια.
    #2557   /   26.07.2005, 17:51   /   Αναφορά
    Υπέροχη, βελούδινη, ε κ π λ η κ τ ι κ ή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!