ελληνική μουσική
    843 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Ο Άλλος (original soundtrack)

    Την επόμενη το πρωί, περίμενα αγαπημένους φίλους από τη Θεσσαλονίκη. Το σπίτι έπρεπε να είναι καθαρό και τακτοποιημένο όταν με το καλό θα έρχονταν, όμως μόλις είχαν φύγει οι μαστόροι. Σκόνη, σημάδια στους τοίχους, μετακινημένα έπιπλα. Συνηθισμένος εδώ και χρόνια στις δουλειές του σπιτιού, δεν πτοήθηκα μπροστά στην προοπτική να περάσω τις επόμενες δυο ώρες παρέα με τη σκούπα και τα βετέξ. Μονάχα μια στιγμή ένιωσα δυσάρεστα. "Μα βέβαια, δεν υπάρχει μουσική", σκέφτηκα.

    Χωρίς δεύτερη σκέψη πήρα το CD που μου είχαν στείλει με το κούριερ την προηγούμενη, το έβαλα να παίζει και ανέβασα την ένταση...

    Ακούστε το ηχητικό!
    Γράφει ο Jorge (Jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 14 Ιούλ 2005
    Η εισαγωγή με έκανε να καταλάβω πως πρόκειται για κάτι προσεγμένο. Τα πρώτα λόγια του κουπλέ με εντυπωσίασαν. Το πρώτο ρεφραίν με ενθουσίασε, το δεύτερο με έκανε να νιώσω οτι το συγκεκριμένο τραγούδι θα είναι το κόλλημά μου για καιρό. "Είναι καράβια...", μου έλεγε. Ηχοχρώματα ελληνικά και βαλκανικά, δεμένα με αριστουργηματικό τρόπο και εμπνευσμένη ενορχήστρωση. Πάτησα το repeat-mode και το άφησα να παίζει ξανά και ξανά. Ως αργά το βράδυ...

    Κάποια στιγμή αποφάσισα να μάθω λεπτομέρειες για την καταπληκτική αυτή δισκογραφική δουλειά. Διάβασα πως ήταν μουσική από ταινία. Ήταν το soundtrack της ταινίας "Ο Άλλος", της Λουκίας Ρικάκη. Η εξαιρετική ερμηνεία του τραγουδιού των τίτλων "Είναι Καράβια..." ανήκε στην Γιάννα Φαφαλιoύ. Τη μουσική είχε γράψει ο Κώστας Ζευγαδέλλης και του στίχους η Γιώτα Βασιλακοπούλου. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, έμαθα περισσότερα γι' αυτούς. Ας τα μοιραστούμε παρέα...

    Ο Κωστής Ζευγαδέλλης , γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κλασική Κιθάρα και στα Θεωρητικά, παρακολούθησε επίσης μαθήματα μουσικής για θέατρο και κινηματογράφο. Το 1996 απέσπασε το Βραβείο μουσικής στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το 1997 το κρατικό βραβείο μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού για την ταινία: "ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" του Π. Μαρούλη.
    Σε CD κυκλοφορούν τα Soundtracks :"ΤΟ ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ"( Lyra )
    " ΒΕΝΤΕΤΑ "( Eros music ) ."ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" ( Nitro music ).
    Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει γνωστοί Έλληνες τραγουδιστές. Έχει συνθέσει διάφορα έργα κλασικής μουσικής, τραγούδια, καθώς και πρωτότυπη μουσική για κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ, θέατρο, τηλεόραση και διαφήμιση.
    Ενδεικτικά: "ΙΣΜΑΗΛ" του Γ. Ζαφείρη, "ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ", "ΦΩΚΙΔΑ" του Α. Αντωνόπουλου , "ΗΠΕΙΡΟΣ Αρχέγονος Ελλάς" της Μαίρης Χατζημιχάλη Παπαλιού, "ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΑ" του Νίκου Γραμματικού " STANDUP COMEDY ", "ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" ''ΑΙΓΑΙΟ μέσα από τα λόγια ξένων ποιητών'' της Λουκίας Ρικάκη." ΤΟ ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ ", " ΒΕΝΤΕΤΑ " του Γ. Κορδέλλα.
    To 2004 συμμετέχει στο cd «ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ» Δεκαεννέα συνθέτες μελοποιούν Κωστή Παλαμά (Κακή φωτιά, τραγούδι Μαρία Σπυροπούλου) & γράφει την μουσική στο θεατρικό έργο «Η μέρα πεθαίνει το βράδυ» του Χοσέ Ριβέρα από τον θεατρικό όμιλο «ΣΧΕΔΙΑ». Περισσότερα στη σελίδα του www.zevgadelis.gr



    Η Γιώτα Βασιλακοπούλου γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Εργάστηκε για λίγο στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της Απογευματινής. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί και έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο, από τους συνθέτες Μίλτο Πασχαλίδη, Νίκο Πιτλόγλου, Γιάννη Νικολάου, Κώστα Αθυρίδη, Ηλία Μακρίδη, Κωστή Ζευγαδέλλη. Τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει η Γλυκερία, η Ελένη Πέτα, η Δώρα Πετρίδη, ο Βασίλης Καζούλης, ο Γιάννης Νικολάου, ο Ηλίας Μακρίδης, η Γεωργία Βεληβασάκη, η Σοφία Τσέρου, η Καλλιόπη Βέττα. Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μίμη Κουγιουμτζή στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Μια φορά κι ένα λεπτό» σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περιβολάκι το παραμύθι της ζωγράφου Χάρις Τσεκούρα «Το κάλεσμα της Άνοιξης», που συνοδεύεται από το ομότιτλο CD με τραγούδια σε στίχους της και μουσική του Νίκου Πιτλόγλου. Το 2000 κέρδισε το βραβείο καλύτερου τραγουδιού στο Διαγωνισμό Λαϊκού Τραγουδιού Τσιτσάνεια, με το τραγούδι «Στερνό τσιγάρο» σε μουσική Νίκου Πιτλόγλου. Έχει συνεργαστεί με τη σκηνοθέτη Λουκία Ρικάκη στα ντοκιμαντέρ «Λόγια της σιωπής», «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών», γράφοντας τους στίχους για τα τραγούδια των τίτλων, σε μουσική του Κωστή Ζευγαδέλλη.


    Η Γιάννα Φαφαλιού γεννήθηκε στην Χίο, σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Πιάνο επίπεδο Α΄ Ανωτέρας και πήρε μαθήματα φωνητικής. Συνεχίζει στη τάξη της κυρίας Δ. Κάτσαρη (Λυρική Σκηνή). Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών - Πρόγραμμα Ψυχολογίας. Μεταπτυχιακά στη «Διαγνωστική Ψυχολογία» στο Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο - Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών. Το 2000 συμμετέχει στο cd «Σταυρός του Νότου» Rock stage live ( Lyra ). Έχει συνεργασθεί με τον Β. Λέκκα , συμμετέχει στην συναυλία για το Νίκο Καββαδία - Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου στην συναυλία για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι Χίου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. Αιγαίου στο Κτήμα «ΡΙΖΙΚΟ» μαζί με το γκρουπ «ΕΛΥΤΡΟΝ» (πρώην «ΟΝΑΡ») Την περίοδο 2004 - 2005 συνεργάζεται με τον Σ. Ρόκκο, Γ. Βαρδή, Γ. Αλουπογιάννη στην μουσική σκηνή «ΜΩΒ».



    Λουκία Ρικάκη



    Λίγα λόγια για την ταινία

    Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα καίριο κοινωνικό ζήτημα για τον ελληνικό χώρο. Η Λουκία Ρικάκη με το ντοκιμαντέρ της, 'Ο Αλλος', εξετάζει μια πτυχή του συγκεκριμένου προβλήματος.

    Η ταινία διαδραματίζεται στο χωριό Πατσίδερος στο Ηράκλειο Κρήτης., εκεί όπου ο δάσκαλος του μονοθέσιου σχολείου Γιάννης Φραγκιαδάκης, διδάσκει μία τάξη που απαρτίζεται από 1 Έλληνα και 5 Αλβανούς μαθητές.

    Η ισότιμη διδασκαλία και η τήρηση των ισορροπιών σε μεγάλο μέρος να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη και την ομαλή διαβίωση ανάμεσα στους έλληνες και αλβανούς κατοίκους του χωριού, τα προβλήματα όμως και οι συγκρούσεις δεν λείπουν.

    Οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους, με το δάσκαλο και με τους γονείς τους μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Οι αλβανοί μετανάστες που ζουν στο Πατσίδερο, ελπίζουν ότι στο μέλλον τα παιδιά τους θα ριζώσουν εκεί, φτιάχνοντας μία ζωή καλύτερη από τη δική τους.

    Οι οικογένειες των μεταναστών παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Κάποιοι ομολογούν ότι μόλις τα παιδιά τους ανεξαρτητοποιηθούν, εκείνοι θα γυρίσουν πίσω στα πάτρια εδάφη, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν ποτέ στην Αλβανία.

    Οι πρώτοι παρόλο που ήρθαν στη 'χώρα των λωτοφάγων' δεν λησμόνησαν ούτε λεπτό την πατρίδα τους, ενώ οι δεύτεροι θέλουν πραγματικά να την ξεχάσουν... Το ντοκιμαντέρ ενώ αρχίζει πολλά υποσχόμενο, τελικά δεν καταφέρνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες του θεατή, αφού αποτυγχάνει να αναπτύξει πλήρως το θέμα του.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, υπάρχει η αίσθηση ότι πολλά θέματα δεν θίγονται και πολλά πράγματα δεν λέγονται, από την πλευρά των αλβανών γονιών.

    Βλέποντας τα μάτια τους νιώθουμε τον φόβο και την ανησυχία μην τυχόν ειπωθεί κάτι ανάρμοστο ή προκλητικό για τους έλληνες γείτονές τους.

    Αλλωστε όπως είπε και ο πατέρας του έλληνα μαθητή 'Δεν τολμάνε να κάνουν τίποτε κακό γιατί ξέρουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες'.

    Υπάρχει λοιπόν ένα πλήθος ερωτημάτων που θα μπορούσαν να τεθούν στους ανθρώπους αυτούς και τα οποία ποτέ δεν γίνονται. Εδώ όμως μπαίνει και ένα ηθικό δίλημμα.

    Έχει ο κινηματογραφιστής το δικαίωμα να πιέσει τα 'αντικείμενα' της έρευνάς του να μιλήσουν για πράγματα που αποφεύγουν και που ίσως μακροπρόθεσμα τους βλάψουν, ή πρέπει να αρκεστεί μόνο σε αυτά που θέλουν οι ίδιοι να εξωτερικεύσουν? Η Λουκία Ρικάκη ξέρει καλά τι σημαίνει ξεριζωμός και μετανάστευση.

    Ο ίδιος ο πατέρας της μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου μην μπορώντας να αντέξει τη ζωή του μετανάστη, πέθανε στα 45 του χρόνια, μακριά από πατρίδα, φίλους και οικογένεια.

    Δυσκολεύεται λοιπόν να κρύψει την προσωπική της συμπάθεια για τους μετανάστες. Με την ταινία της αυτή θέλει να προβάλλει ένα θετικό δείγμα συνύπαρξης που διασφαλίζεται με άξονα την εκπαίδευση. Και παρόλο που σε πολλά σημεία δεν εμβαθύνει όσο θα έπρεπε και παρότι το σπικάζ της ίδιας είναι αδικαιολόγητα άτονο, το μήνυμα της περνάει. Τέλος, η ταινία είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν και ελπίζουν σε κάτι καλύτερο και σε αυτούς που τους 'περιμένουν' και τους δέχονται

    Πηγή: Pathfinder.gr


    Extra
    - Διαβάστε της συνέντευξη της Λουκίας Ρικάκη στο xamenos.gr




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #2499   /   15.07.2005, 11:51   /   Αναφορά
    Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές βέβαια, αλλά.... Κάποιες εταιρείες στέλνουν μερικά CD τους στο Musicheaven για να διαφημιστούν. Σίγουρα αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος άμεσης προβολής τους, σε ένα πολύ μεγάλο κοινό σοβαρών και ψαγμένων ακροατών. Γιατί όμως οι περισσότερες από αυτές αρνούνται την ανάρτηση ενός μικρού δείγματος mp3? Έχουμε βέβαια μια ενότητα με free mp3, αλλά τα κομμάτια είναι πολύ λίγα. Επειδή ξέρω ότι μας διαβάζουν και οι εταιρείες και οι καλλιτέχνες, θέλω να πω ότι πολλές από τις ενδιαφέρουσες δουλειές που παρουσιάζονται εδώ θα τις αγοράζαμε πολύ ευκολότερα, αν συνοδευόντουσαν κι από κάποιο δείγμα mp3. Διότι έτσι θα είχαμε και μια πρώτη ακουστική επαφή, πέρα από την πολύ ωραία περιγραφή ή το δελτίο τύπου που τις συνοδεύει.
    Administrator
    #2500   /   15.07.2005, 12:11
    Γιάννη δείγμα θα μπει κάποια στιγμή. Δεν είναι θέμα άρνησης της εταιρίας, αλλά έλλειψης χρόνου από τη δική μου μεριά. Πρέπει να κάνω extract το track, να επιλέξω απόσπασμα, να το επεξερταστώ, να το κάνω upload και να το περάσω στην database ώστε να εμφανιστεί στην ενότητα με τα MP3. Ελπίζω σήμερα αύριο να τα καταφέρω.



    Προς το παρόν πάντως δεν έχει συμβεί κάποια εταιρία να μου αρνηθεί δείγμα σε MP3. Ίσα ίσα εκπλήσσονται με αυτή τη δυνατότητα. ¶λλωστε τις εταιρίες τις συμφέρει, καθώς διαφημίζονται με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς μάλιστα να χρεώνονται και το κόστος του χώρου που καταλαμβάνει το MP3 τους.

    #2501   /   15.07.2005, 13:10
    Συνέχισε να τους εκπλήσσεις Γιώργο :))).

    Administrator
    #2502   /   15.07.2005, 14:02
    Όσο με εκπλήσσουνε αυτοί με τις δουλειές τους, θα τους εκπλήσσω κι εγώ ;)

    Και στην προκειμένη περίπτωση το έκαναν και με το παραπάνω...

    Administrator
    #2524   /   19.07.2005, 18:41
    Το βασικό τραγούδι του soundtrack θα το βρείτε στην ενότητα MP3.

    Καλή ακρόαση :)

    #2526   /   19.07.2005, 21:06   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό soundtrack, όμορφες μεσογειακές ενορχηστρώσεις, στίχοι σοβαροί με ουσία και μια ερμηνεύτρια που είναι πειστική και σ'αγγίζει. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!
    #2578   /   28.07.2005, 18:13   /   Αναφορά
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ......



    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CD «Ο ΑΛΛΟΣ» ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΜΕ ΤΟΣΗ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΝΕΥΜΑ.......... ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΖΕΥΓΑΔΕΛΛΗ ΤΗΝ ΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΝΝΑ ΦΑΦΑΛΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΔΩΡΟ ΝΑ ΜΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΣΕ ΕΣΑΣ........ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ DROMOS production.....

    ΜΕΣΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ : ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΟΥ», ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ 1959-1985 ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΗ ΚΑΠΑΤΑΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ φωνή σύνθεση και κιθάρα , ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΑΝΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ...... ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ



    Με εκτίμηση,

    ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΗΣ

    Administrator
    #2579   /   28.07.2005, 18:31
    Κι εμείς σε ευχαριστούμε Σταμάτη για την ευκαιρία που μας έδωσες να ακούσουμε κάτι τόσο μαγευτικό και ταξιδευτικό. Να 'σαι καλά.

    #2773   /   01.09.2005, 19:52   /   Αναφορά
    πολύ όμορφο το soundrack..πραγματικά...ευχαριστώ jorge!!
    Administrator
    #2774   /   01.09.2005, 19:59
    Σου άρεσε Παραμυθάκι; Πολύ χαίρομαι :)

    #4602   /   10.05.2006, 20:27   /   Αναφορά
    Είναι ένας εξαιρετικός δίσκος!Μου άρεσε πολύ!Ο Κ.Ζευγαδέλλης είναι ένας αξιόλογος συνθέτης και το έχει δείξει από το έργο του όλα αυτά τα χρόνια!