ελληνική μουσική
    491 online   ·  210.821 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Γρηγόρης Δεσύπρης - Απλά και Μπερδεμένα

    Η αναμονή σε κουράζει, όμως ταυτόχρονα σε κάνει να επιθυμείς περισσότερο αυτό που περιμένεις. Κάπως έτσι έγινε και με τη νέα δισκογραφική δουλειά του Γρηγόρη Δεσύπρη.

    Το CD με τίτλο "Απλά και Μπερδεμένα" (Polymusic – Universal Music) τελικά έφτασε. Έφτασε όμως με μεγάλη καθυστέρηση και ίσως ήταν τελικά αυτή, αυτή η γλυκιά αναμονή, που με έκανε να σκίσω βιαστικά το σελοφάν του προσεκτικά σχεδιασμένου CD, όχι καθισμένος στον καναπέ μου, αλλά περνώντας το φανάρι...

    Ακούστε το ηχητικό!
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 21 Ιούλ 2005
    Αμέσως η ροκ διάθεση έκανε αισθητή την παρουσία της. Δυνατές κιθάρες που κάτι θύμιζαν. Διαβάζοντας το εξώφυλλο μου λύθηκε η απορία:

    "Ενορχήστρωση: Χριστόφορος Κροκίδης". Ο γνωστός εδώ και χρόνια κιθαρίστας, διάσημος για το οτι ήταν ο κιθαρίστας του Βασίλη Παπακωσταντίνου.

    Αμέσως ήθελα να δω αν ο Χριστόφορος έπαιζε και τις κιθάρες του δίσκου. Οι δρόμοι της Κάντζας ήταν άδειοι, οπότε με μια γρήγορη ματιά στο εσώφυλλο, το επιβεβαίωσα.



    Στη συνέχεια επικεντρώθηκα στη φωνή του Δεσύπρη. Σταθερή, σοβαρή, προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Έδενα άψογα με την ενορχήστρωση του Κροκίδη, αλλά και τους στίχους του Κώστα Κολοβού.




    Γρηγόρης Δεσύπρης



    Επτά χρόνια και ένα δίσκο που είχε εξαντληθεί, ο Γρηγόρης Δεσύπρης δηλώνει παρών με όλη του τη λυρική ροκ διάθεση. Δέκα νέα τραγούδια και ένα σε επανεκτέλεση (Ο «ΑΝΕΜΟΣ»), που δεν αποζητούν τίποτε περισσότερο από το να αποδείξουν ότι υπάρχουν και σήμερα τραγούδια που «ακούγονται».

    Τραγούδια που θα μας οδηγήσουν στο «¶βατο», θα μας ψιθυρίσουν αλήθειες με τη «Σιωπή στ’ αυτί», θα κάνουν «Υποθέσεις» και θα ταξιδέψουν σαν τον «¶νεμο» τον «Δον Κιχώτη» που όλοι κρύβουμε μέσα μας, με τη «Νέα Κιβωτό» και συνεπιβάτες τους λιλιπούτειους φίλους από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

    Από το δίσκο ξεχωρίζει ασφαλώς αυτό το 11ο track. «Νέα Κιβωτός» ο τίτλος του. Ένα απίθανο τραγούδι που δεν κουράζεσαι να το ακούς και να το ξανακούς.

    Συνοπτικά θα λέγαμε πως πρόκειται για μια γνήσια, αληθινη και γεμάτη από θετική ενέργεια προσπάθεια, που συνοδεύεται από καλλιτεχνική αρτιότητα και προσεγμένη ενορχήστρωση. Η τόσο απομονωμένη από τα ΜΜΕ ελληνική ροκ σκηνή τέτοιες δουλειές χρειάζεται. Σοβαρές και καλοδουλεμένες.



    Ακούστε το τραγούδι Η Νέα Κιβωτός



    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    O συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και κιθαρίστας, Γρηγόρης Δεσύπρης, γεννήθηκε στην Αθήνα, την χρυσή εποχή των '60 ς, μεγάλωσε στην Φωκίωνος Νέγρη, σε άμεση 'επαφή' με τα συγκροτήματα της τότε μουσικής σκηνής, παίρνοντας από αυτά, βιώματα, ακούσματα και εμπειρίες...

    Ξεκίνησε λοιπόν, στα 8 του μόλις χρόνια, μαθήματα κιθάρας στη σχολή του Θόδωρου Κοτσώνη, φτιάχνοντας από τότε, πολλές μικρές 'μπάντες', με τις οποίες έπαιζε στα 'Μουσικά Πρωινά', στο Σινε 'Κυψελάκι', στο 'Green Park' και αλλού.

    (Εκτός από τη μουσική, τον κέρδισε και η Αεροπορία, κι έτσι από το 1978-1998, εργαζόταν συγχρόνως και ως ιπτάμενος, στην 'Ολυμπιακή Αεροπορία', της οποίας έχει φτιάξει και τα διαφημιστικά jingles...)

    Το 1987, δημιουργεί μία 6μελή ορχήστρα, τους 'LIQUEUR', με τους οποίους, μέχρι και το 1992, εμφανίζεται στο 'OMNI LIVE' στο Ψυχικό, στο 'ΒΟ', στην παραλία της Βούλας και αλλού...

    Το 1992, με τον συνεργάτη του Ηλία Σκριμιζέα, δημιουργούν το γκρουπ ' ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ', με το οποίο συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με δύο συνθέσεις τους, το 'Σ' Ευχαριστώ' και το 'Παράλληλοι Δρόμοι', αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές...

    Στο ίδιο Φεστιβάλ, συμμετείχαν και ο Αντώνης Ρέμος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Κόκοτας, τα 'Κακά Κορίτσια' και άλλοι καλλιτέχνες...Ο παραγωγός Στέλιος Φωτιάδης, συμπεριλαμβάνει τα τραγούδια σε διπλό δίσκο, που κυκλοφορεί από την Warner...

    H καλή τους εμφάνιση, 'φέρνει' ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την ΜΒΙ και το 1993, το δίσκο 'ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ'...

    Το άλμπουμ, μετά από μία συνέντευξη το Πάσχα του ίδιου χρόνου, στην Νέα Υόρκη, με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καστανά, στο ΝGTV, κυκλοφορεί και στην Αμερική, από την AEGIAN AUDIO and VIDEO μετά από πρόταση του επικεφαλής της, κ.George Tsapelas.

    To 1998, συνεργάζεται με τον στιχουργό Σταμάτη Μεσημέρη, γράφοντας ο ίδιος τη μουσική, και με ενορχηστρωτή τον Χριστόφορο Κροκίδη, κάνουν τον δίσκο 'ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΤΡΕΝΟ', με 11 εκπληκτικά τραγούδια, παραγωγό τον Ακη Γκολφίδη με τις Εταιρίες “Ria / MINOS”. Σ' αυτόν έχουν παίξει μερικοί από τους καλλίτερους στο είδος τους, Έλληνες μουσικοί.


    Στον ...δρόμο

    Αυτό το καλοκαίρι ο Γρηγόρης Δεσύπρης, ο Χριστόφορος Κροκίδης και ο Γιάννης Γιοκαρίνης, παρουσιάζουν σε όλη την Ελλάδα μια μουσική παράσταση πλημμυρισμένη από ροκ, ανατρεπτική, νοσταλγική διάθεση. Με συνθέσεις δικές τους αλλά και άλλων σημαντικών συνθετών από την έντεχνη- ροκ σκηνή προσφέρουν πολλές ώρες που απευθύνονται σε ακροατές όλων των ηλικιών αλλά και όλων των διαθέσεων.


    Στο Internet

    - www.dessypris.com




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #2544   /   24.07.2005, 11:00   /   Αναφορά
    Φιλί για το Γρηγοράκη που σε όλα είναι ωραίος, φιλί και στον πενταμορφο Jorge!
    #2548   /   24.07.2005, 17:55
    Να ΄σαι πάντα καλά και καλή όπως πάντα είσαι και (είμαι σίγουρος) θα΄σαι !!


    Περιμένω και τα δικά σου συμπεράσματα από το άκουσμα της δουλειάς μου...


    Η γνώμη σου (όπως και όλων) θα με βοηθήσει να γίνω καλλίτερος...



    Με ιδιαίτερη εκτίμηση,


    Γρηγόρης Δεσύπρης.-

    Administrator
    #2551   /   25.07.2005, 00:03
    Ανταποδίδω εις διπλούν Πηγούλα :)

    #2641   /   12.08.2005, 04:07
    Ακουσα το δείγμα που υπάρχει εδώ στο musicheaven από το κομμάτι ''νέα κιβωτός'' αλλά δεν μπορώ να πω ούτε ότι ενθουσιάστηκα,ούτε ότι απλώς μου άρεσε.Σαν άκουσμα μου στάθηκε αδιάφορο και λίγο γλυκανάλατο στο τέλος.



    Ενώ η φωνή είναι καλή είχα την αίσθηση ότι το τραγούδι προσπαθούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι.Δεν μπόρεσα να ''κολλήσω'' πουθενά την παιδική χορωδία με το όλο ύφος του τραγουδιού.

    Βέβαια η διάρκεια που δίνεται εδώ είναι μικρή για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα,απλώς γράφω μια πρώτη γεύση που πήρα.

    #2644   /   12.08.2005, 11:00   /   Αναφορά
    Αγαπητέ/ή Plou




    Σ ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες για να γράψεις το σχόλιό σου...



    Όντως, ένα περίπου λεπτό, δεν φτάνει για να βγάλουμε συμπεράσματα για οποιοδήποτε τραγούδι...


    Να προσπαθήσω να εξηγήσω τι συμβαίνει με τη "Νέα Κιβωτό"...


    Ο στίχος, (όσο τραγουδάω εγώ μέσα), θίγει όλα τα "κακώς κείμενα" της Ελληνικής κοινωνίας, με ένα, ας τον ονομάσουμε, "σατυρικό" και σκληρό τρόπο, ενώ στα ρεφρέν, έρχονται τα παιδιά -στην κόντρα-, να ρίξουν "φως"...


    Έτσι, έχουμε μία εναλλαγή εικόνων, που διαρκεί 5.33'' και φτιάχνει το συνολικό αποτέλεσμα...


    Θα έλεγα λοιπόν, ότι θα πρέπει να ακούσει κάποιος ολόκληρο το τραγούδι (αλλά και τα 10 υπόλοιπα του δίσκου-μιας και έχουμε ένα συνολικό concept άκουσμα), για να βγουν συμπεράσματα...



    Και πάλι ευχαριστώ...


    Γρηγόρης Δεσύπρης


    (και για το στίχο)


    Κώστας Κολοβός