ελληνική μουσική
    576 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι εδώ

    "Επειδή μεγαλώνετε και οι επιθυμίες σας έγιναν ανάγκες, φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικους δίσκους για όλα τα γούστα και κάθε βαλάντιο", είπε κάποτε ένας παραγωγός. Δίσκοι και cd που θα ακουστούν περισσότερες από αρκετές φορές αυτή τη περίοδο και μετά θα τοποθετηθούν πάλι στο ράφι, όπου θα μείνουν ξεχασμένοι για ένα ολόκληρο χρόνο σαν τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου...
    Γράφει ο kalouka
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 31 Δεκ 2005
    Στην ιστορία των χριστουγεννιάτικων δίσκων ο Βing Crosby κατέχει μια θέση ανάλογη του Εlvis στο Rock n roll. To 1935 ηχογράφησε το silent night που ήταν το έναυσμα για μια ατέλειωτη σειρά παρόμοιων κυκλοφοριών. Το 1942 ο ίδιος τραγούδησε το απόλυτο χριστουγεννιάτικο κομμάτι το White Christmas, έμελλε να είναι το πιο πολυδιασκευασμένο με μερικούς από τους δράστες τους Drifters, Sinatra, Εlvis, Ventures, Otis Redding.

    Με πωλήσεις άνω των 30.000.000 η σύνθεση του Irvin Berlin έγινε το πρώτο Christmas single που ανέβηκε στο νούμερο 1 μέχρι σήμερα το πιο πετυχημένο έχοντας μπει 18 φορές σε αντίστοιχες διαφορετικές χρονιές στα charts. Ενας από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν ο Nat King Cole.

    Ξεκινώντας το 1946 με το τραγούδι a Christmas song. Δυο χρόνια αργότερα έκανε το frosty the snowman και συνέχισε με μια αλυσίδα επιτυχημένων τραγουδιών. Στα 1960 προσέφερε το πρώτο long play album The magic of Christmas στο εξώφυλλο του οποίου ποζάρουν 2 λευκά ξανθά αμερικανάκια να χαζεύουν ένα υπερφορτωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ενα από τα γνωστά κομμάτια του που ακούγεται κατά κόρον ακόμη και σήμερα είναι το all I want for Christmas.

    Για το ίδιο θέμα τραγούδησε και ο Gene Autry το πασίγνωστο here comes santa claus και αργότερα το Rudolph the red nosed reindeer το οποίο πούλησε πάνω από 8.000.000 κόπιες.

    Με την έκρηξη του Rock n roll το 1958 ο Chuck Berry ηχογραφεί το run Rudolph run/merry Christmas baby ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα Rock n roll κομμάτια και έγινε επιτυχία στην Αμερική ενώ στην Αγγλία έγινε 5 χρόνια αργότερα. Στην τελευταία τριετία των 60’ς τα συγκροτήματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

    Oι Canned Heat έκαναν αυτό που ήξεραν να κάνουν καλύτερα από τον καθένα στο Christmas Blues οι Jethro Tull με το Love Story/A Christmas Song οι Who το Christmas/overture .Ο James Brown έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους για τα Χριστούγεννα ηχογραφώντας ανά 2 χρόνια ένα δίσκο.Η μόδα του Glam Rock στην Βρετανία αποδείχθηκε το καλύτερο φάρμακο για την επί χρόνια κλινήρη χριστουγεννιάτικη Pop.

    To Δεκέμβρη του '72 ο Mark Bolan έστειλε στο fan club ένα flexi disk με ακουστικές εκτελέσεις γιορτινών τραγουδιών. Το '73 οι Slade κατάφεραν κάτι που είχε να γίνει 15 χρόνια με το κομμάτι merry xmas everybody που πήγε Νο 1. Αυτο είχε σαν αποτέλεσμα να ανανεώσει το ενδιαφέρον όλων για αυτού του είδους τις ηχογραφήσεις ο Mike Oldfield έκανε το in dulce jubilo 1975 ,o Keith Richard διασκέυασε το run Rudolph run ’79.

    To 1977 η virgin μοίρασε στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς ένα flexi με ευχές καλλιτεχνών ανάμεσα σε αυτούς και οι Sex Pistols. Όσοι θέλουν να τους ακούσουν να τραγουδούν τα κάλαντα θα πρέπει τα βρούν το single των Greedies A Merry Jingle/A Merry Jangle ’80.

    O Bob Geldof και ο Midge Ure ηχογράφησαν μαζί με πολλούς αστέρες της πατρίδας τους το do the know its Christmas που έγινε και το single με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ το 1987 κυκλοφόρησε η συλλογή A Very Special Christmas συνδυάζοντας από τις Pointer Sisters μέχρι τους Run Dmc, η συνέχεια του οποίου βγήκε 5 χρόνια αργότερα.

    Καλή ακρόαση ho ho ho

    Υ.Γ. τα στοιχεία είναι απο παλια περιοδικά (μουσικη, ποπ &ροκ ,ζοο) και απο την προσωπική μου δισκοθήκη

    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3755   /   31.12.2005, 11:39   /   Αναφορά
    Ευχαριστούμε kalouka.



    Πρώτο σε πωλήσεις χριστουγεννιάτικο τραγούδι παραμένει το White Christmas με τον Bing Crosby.

    Από το 1942 έχει πουλήσει 100 εκατομύρια δίσκους (και 50 εκατομύρια σαν single), ενώ επανακυκλοφορεί κάθε χρόνο.



    :-)



    #3758   /   02.01.2006, 12:12
    ευχαριστώ και για την επιπλέον πληροφορία