ελληνική μουσική
    252 online   ·  210.815 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Το Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι των BEATLES

    Με την κυκλοφορία του τέταρτου μικρού τους δίσκου (She Loves You) οι Βeatles κατέκτησαν την κορυφή των charts για δεύτερη φορά. Το 1963 η beatlemania είχε εξαπλωθεί και το fun club του συγκροτήματος αριθμούσε 25.000 μέλη. Ο Brian Epstein έψαχνε κάποιο τρόπο να ευχαριστήσει τους δηλωμένους φανατικούς οπαδούς και να προσελκύσει νέους, έτσι ηχογράφησε ένα χριστουγεννιάτικο single που δεν θα το έβρισκαν στα δισκοπωλεία, αλλά θα το έπαιρναν μόνο τα μέλη του club...
    Γράφει ο kalouka
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 03 Ιαν 2006
    Στις 6 Δεκεμβρίου στάλθηκε στα μέλη του club μέσα σε μια σκληρή κίτρινη διπλωμένη στα 2 κάρτα το beatles Christmas record.Τα 30.000 αντίτυπα όμως αποδείχθηκαν λίγα αφου το fun club είχε μεγαλώσει πολύ μετά και την κυκλοφορία του with The Beatles .Αν και η ιδέα ήταν αρχικά μόνο για το 1963 τελικά εξελίχθηκε μέχρι τη διάλυση του συγκροτήματος. Τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους και ενώ στο ΝΟ 1 ήταν το beatles for sale άρχισε η διανομή του δεύτερου χριστουγεννιάτικου another beatles Christmas record, που αυτή τη φορά έφτασε μέχρι και την Αμερική με τον τίτλο seasons greetings from the Βeatles. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1965 κυκλοφόρησε το beatles third Christmas record, εκτός από ευχές και ευχαριστήρια έκαναν τα προσωπικά τους σχόλια για το Vietnam και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα παρουσίαζαν μια εκτέλεση του yesterday όπου σατύριζαν τους εαυτούς τους.

    Μετά από 8 επεισοδιακούς μήνες που τους οδήγησαν να σταματήσουν τα live έχοντας πολλή περισσότερο χρόνο διαθέσιμο ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την ηχογράφηση του χριστουγεννιάτικου δώρου. Με τη βοήθεια του George Martin έγραψαν 9 νούμερα που συνδύαζαν μουσική και πρόζα και τα παρουσίασαν κάτω από τον τίτλο pantomime everywhere it’s Christmas . Το ψυχεδελικό εξώφυλλο το σχεδίασε ο McCartney ενώ κόπηκε πλέον ο αριθμός των 70,000.

    Φθινόπωρο του 1967 μπήκαν στο στούντιο για να ετοιμάσουν το πέμπτο χριστουγεννιάτικο το τελευταίο που ήταν μονής όψης με τον τίτλο Christmas time{is here again} από ένα κομμάτι είχαν γράψει και οι 4 ειδικά για την περίσταση O Ringo Starr με τη βοήθεια του Lennon και του γιού του Julian έφτιαξε ένα κολάζ που παρέπεμπε στο sgt pepper’s. Ήταν η τελευταία φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί για κάτι τέτοιο στο επόμενο δούλεψε ο καθένας μόνος του εκτός από τον Harisson που δεν συμμετείχε και αντικαταστάθηκε από τον tiny tim.

    Ο έκτος δίσκος ταχυδρομήθηκε 19/12/1968 με τον τίτλο The Beatles sixth Christmas record καταδεικνύοντας ότι μάλλον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους. Τον επόμενο χρόνο ήταν η πρώτη χρονιά που δεν είχαν τον Δεκέμβριο νέο δίσκο ή χριστουγεννιάτικο στα charts όδευαν στη διάλυση. O Lennon και o McCartney έγραψαν λόγια και μουσική στο τελευταίο όπου η συμμετοχή της ONO ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ringo kai Harrison γεγονός που σήμαινε πολλά. Οι Beatles δεν ηχογράφησαν άλλο δίσκο χριστουγεννιάτικο ή μη. Στο τέλος του 1970 η εταιρία κυκλοφόρησε πάλι μόνο για τα μέλη τη συλλογή "from them to you" όπου ήταν μαζεμένα όλα τα τα εορταστικά μουσικά και άλλα μηνύματα του συγκροτήματος. Τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του Lennon κυκλοφορήσαν διάφορες παράνομες επανεκδόσεις του δίσκου ο οποίος σήμερα έχει αποκτήσει τεράστια καλλιτεχνική και συναισθηματική και κυρίως χρηματική αξία.

    Tags
    Καλλιτέχνες:The BeatlesΕταιρίες:Martin



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3766   /   03.01.2006, 05:04   /   Αναφορά
    Να και κάτι που δεν ήξερα για τα σκαθάρια.Πολύ καλό το άρθρο σου.Κρίμα που δεν ζούσα τότε γιατί θα ήμουν σίγουρα ένα από τα μέλη του εν λόγω συγκροτήματος!!
    #3767   /   03.01.2006, 08:37
    σε ευχαριστώ

    υπάρχει μια σελίδα στο internet που έχει σε mp3 αυτά τα δισκάκια δεν τη θυμάμαι όμως


    #3768   /   03.01.2006, 18:01   /   Αναφορά
    Κι εγώ που ήξερα, τί κατάλαβα? Επί χρόνια ψάχνω αυτό το υλικό! Kalouka, μήπως μπορείς να βοηθήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση?

    Υ.Γ. Πολύ καλό και ...χρήσιμο το κείμενο!!!
    #3772   /   04.01.2006, 08:10
    κάτι θα κάνω ελπίζω σύντομα

    ευχαριστώ

    #3918   /   25.01.2006, 16:28   /   Αναφορά
    Έχει ενδιαφέρον ένα album των beatles με την συμμετοχή ενός quartetou εγχορδων νομίζω τσέχικο είναι δωματίου βέβαια-μόνο και λίγα έγχορδα-που ονομάζεται

    Beatles go barock το έδωσα σε πάνω απο 15 άτομα στην δουλειά μου είναι ωραίο και με ενορχήστρωση κλασσική και μπαρόκ,ακούς ας πούμε το Penny lane ή το Strawberry fields for ever αλλά νομίζεις πως ακούς Hendel ή Vivaldi κάτι τέτοιο.Ωραίο album

    και αρκετά έξυπνη κίνηση απο όποιον την σκέφτηκε..
    #4572   /   05.05.2006, 10:45   /   Αναφορά
    θελω να βρω το τραγουδι που εχει βγαλει ο paul και τους εφερε ξανα στην επιφανεια μετα απο τοσα χρονια οποιος μπορει να μου πει πιο ειναι ας μου στειλει ενα email

    ευχαριστω..