ελληνική μουσική
    841 online   ·  210.833 μέλη
    Har--rY
    08.06.2007, 03:17
    Παιδιά τσέκαρα αν υπάρχει παρόμοιο τόπικ και δεν έπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη μου...

    Σήμερα το απόγευμα άκουσα τον, κατά τα άλλα πολύ συμπαθή, Λάκη Λαζόπουλο να χαρακτηρίζει τον Μανώλη Λιδάκη σαν έναν σημαντικό "νέο" καλλιτέχνη... ή κάπως έτσι τελως πάντων. Ο Μανώλης Λιδάκης είναι μια χαρά νεότατος και πολύ καλός τραγουδιστής. Απλά με αυτό το γεγονός βρίσκω ευκαιρία να θέσω έναν προβληματισμό: Γιατί τόση δυσκολία να συνυπάρξει το πιο παλιό με το καινούργιο;

    Ξέρω ότι σε αυτό το σημείο ενδεχομένως πολλοί θα αναφέρουν παραδείγματα τέτοιας "συνύπαρξης". Αυτό που λέω όμως είναι ότι αν ο καταπληκτικός τραγουδιστής και γλυκύτατος καλλιτέχνης Λιδάκης είναι νέος καλλιτέχνης, τότε η Νατάσα Μποφίλιου, ο Δημήτρης Μαραμής, ο Χαρούλης, ο Νίκος Ξύδης και άλλα παιδιά αυτής της γενιάς, τι είναι; Όλοι λέμε ότι το Ελληνικό τραγούδι σήμερα περνάει κρίση... Αυτό όμως όντως συμβαίνει; Πιστεύω ότι είναι αυτή η νοοτροπία της αποθέωσης του παλιού και της κίνησης εκ του ασφαλούς και του σίγορου που μας κρατάει δέσμιους.

    Θα επαναλάβω, έστω και αν γίνομαι κουραστικός, ότι ο Λιδάκης και ο Λαζόπουλος ήταν απλά η αφορμή για να θέσω το ζήτημα αυτό.

    Υ.Γ. Θέλω να πω ένα προσωπικό μπράβο στο Δίφωνο το οποίο αφιέρωσε το τεύχος του Ιουνίου στην παρουσίαση νέων καλλιτεχνών.
    movflower
    08.06.2007, 05:28
    Εμ,... όχι και νέος καλλιτέχνης ο Λιδάκης!
    Νέοι καλλιτέχνες είναι αυτοί που βρίσκονται στην αρχή της πορείας τους.
    NiKiTaS25
    08.06.2007, 13:28
    Υπάρχει παιδιά ομως και ενα βασικο προβλημα. Εσας αμα σας ρωτησουν ποια ειναι η μεγαλύτερη νεα λαικη φωνή ποια θα πείτε; (και δεν εννοώ απο τα κατασκευασματα της τηλεσκυλοποπ) Από την εποχη του Λιδακη δεν εχει εμφανιστεί ενας αντρας τραγουδιστης που να πλησιάζει στο πακέτο, άντε βάζω μεσα και τον Κοτσιρα, αλλά απο εκει και πέρα; Στις γυναίκες τα ίδια. Που είναι οι διάδοχες της Αλεξιου και της Γαλάνη; Εννοώ ρεπερτοριακα να βγουν νεες κοπελες με σοβαρα πραγματα και ερμηνευτική λαμψη. Και ενταξει αν το ψάξεις λίγο θα βρεις οτι ο Χαρούλης κι η Μποφίλιου φαίνονται να έχουν στοφα ερμηνευτή, για τον πολύ τον κόσμο όμως (ανάμεσα τους δυστυχως κι ο Λαζοποθλος που ψ΄λαχνει την εναλλακτικη του ζεταιμ) οι τελεταίοι σύγχρονοι νεοι ερμηνευτες (δηλαδη η γενικά αμεσως μετα το Νταλάρα και την Αλεξίου)ειναι ο Λιδάκης κι η Τσαλιγοπούλου, κι ας πενηνταρίζουν πια.
    Har--rY
    08.06.2007, 14:22
    Ίσως αδικαιολόγητα, αλλά με θλίβει η συγκεκριμένη κατάσταση... Μόνο μια τηλεοπτική εκπομπή είδα αφιερωμένη στους νέους καλλιτέχνες και αυτή ήταν του Άκη Παυλόπουλου με καλεσμένους κάτι παιδάκια που πλαισιώνουν "μεγαλύτερους" τραγουδιστές στις μεγάλες λαϊκοοπόπ πίστες.

    Πρέπει οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οι καλλιτέχνες στους οποίους πιστεύουμε και υποστηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια να δώσουν μια γερή σπρωξιά προς τα μπρός στους νεότερους. Αυτό πιστεύω έκαναν και με αυτούς η παλαιότερη γενιά. Πρέπει πιστεύω επιτέλους να ασχοληθούμε ουσιαστικά με αυτούς που κάποια στιγμή -σύντομα- θα πάρουν στα χέρια τους το Ελληνικό τραγούδι.

    Αυτό που κάνει πραγματικά μεγάλο έναν καλλιτέχνη είναι να ξέρει τόσο καλά ποιός είναι και τι κάνει, να είναι τόσο κατασταλαγμένος μέσα του, ώστε να μπορέσει να πάρει απο το χέρι έναν νεότερο (στον οποίο βέβαια πιστεύει), να τον βοηθήσει μέχρι να έρθει η ώρα να αποσυρθεί ο ίδιος απο την πρώτη γραμμή. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το θέμα... Ελπίζω πως κάποιος θα μου αναπτερώσει το ηθικό.


    movflower
    08.06.2007, 14:57
    Harry, έχεις δίκαιο. Πρέπει οι μεγαλύτερης ηλικίας καλλιτέχνες, να παραμερίσουν λίγο για την επόμενη γενιά. Η κα Γαλάνη, νομίζω με το παραπάνω, μάλιστα, δίνει ώθηση σε πολλούς νέους καλλιτέχνες. Άλλοι πάλι, συνοδεύονται στις περιοδίες τους από νέα παιδιά,τα οποία μπορεί να αποκαλέσει κανείς και "προστατευομένους" τους.

    Για νέες λαϊκές φωνές δεν γνωρίζω πολλά. Πέρσι όμως, που παρακολούθησα τη συναυλία της Χάρις Αλεξίου, ενθουσιάστηκα με τη φωνή της Ζωής Παπαδοπούλου, που τη συνόδευε. Πιστεύω ότι θα ακούμε ολοένα και περισσότερο τραγούδια από αυτή την κοπέλα, στο μέλλον.
    Aiolos_m
    08.06.2007, 15:08
    Παράθεση:

    Το μέλος Har--rY στις 08-06-2007 στις 03:17 έγραψε...

    Παιδιά τσέκαρα αν υπάρχει παρόμοιο τόπικ και δεν έπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη μου...




    Υπάρχει...
    tolaruba
    08.06.2007, 15:12
    Νεοι καλλιτεχνες υπαρχουν και μαλιστα αρκετοι.Απλα θελει ψαξιμο το πραγμα..
    Επισης πιστευω πως οι καλλιτεχνες του στυλ που προαναφερθηκε προσπαθουν να ενθαρρυνουν τα νεα παιδια να αναπτυξουν σχεση με τη μουσικη.Ας συλλογιστουμε ομως ποσα ειναι αυτα τα παιδια και οι νεοι που θελουν να σεβαστουν τη μουσικη και να δημιουργησουν κατι με αισθητικη και αποψη.

    Ακομα,δε νομιζω οτι πρεπει να παραμερησουν οι μεγαλυτεροι.Αρκει να μη τους επισκιαζουν και να τους βοηθανε.Συμφωνω με το παραδειγμα της Γαλανης!
    vero
    08.06.2007, 17:41
    και εγω την ιδια αποψη εχω... πρεπει οι παλιοι να δινουν ωθηση στους νεους για να τραγουδουν λαικα... και οχι μονο λαικα....

    αλλα που? εδω ολη μερα στις τηλεορασεις διχνει την καθε... (δεν το λεω) και αυτους ακολουθανε... το βλεπω και γενικα με τις φιλες μου....
    teressa
    14.07.2007, 19:10
    Παιδια μην απαταστε.Καμια Γαλανη δεν κανει τιποτα αν δεν ειναι εκ του ασφαλους.Αν δεν ειναι της παρεας...και αν δεν της τον παει μια εταιρια.Και φυσικα καμια καλυτερη απο εκεινη δεν θα βοηθουσε.Εγω ξερω γνωστο μου που πηγε στα καμαρινια εκει που δουλευε και ουτε να πλησιασει δεν τον αφησαν οι μπραβοι η ασφαλεια ,οπως θες πες το.Η Γαλανη....που ειναι διπλα στους νεους...Και πας ας πουμε στην Ευριδικη και δεχεται ολο τον κοσμο.Απλα χρησιμοποιουν και αυτοι τους νεους γιατι περνουν λιγοτερα.Κανεις δεν παιρνει κανεναν αν δεν τον παει μια εταιρια σε αυτον.Ειναι κατεστημενο πια.Εγω πιστευω οτι καποιοι βοηθανε αλλα σιγουρα δεν ειναι αυτοι που φαινονται.