ελληνική μουσική
    624 online   ·  210.830 μέλη

    Κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Ross Daly

    AERAKIS
    21.02.2008, 10:04
    Μια κασέτα που έπεσε στα χέρια του Ross Daly στις αρχές της δεκαετίας του ’70, του έδωσε τη σπίθα για να ψάξει να βρει τί ήταν αυτό που άκουγε... Όποιος θέλει όμως να ψάξει, ψάχνει..Και όποιος ψάχνει, βρίσκει! Μετά από πολύ καιρό, το μυστήριο λύθηκε. Το κομμάτι που άκουγε ήταν από την Τούβα! Μη γνωρίζοντας το μέρος αυτό, αλλά μαγεμένος από αυτό που άκουγε, ανακάλυψε την Τούβα και τη μουσική της. Από εκείνη την εποχή ξεκίνησε και η σχέση του με τη μουσική της Τούβας. Μία φράση του Σαγιάν Μπάπα σχετικά με τη μουσική αυτή, περιγράφει τι ακριβώς σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους η μουσική τους: «Οι άνθρωποι περνάν πολύ χρόνο μοναχοί τους, φτιάχνοντας μουσική για τον εαυτό τους. Όταν κάνεις αυτό, δεν λες ψέματα στον εαυτό σου, κάτω από αυτές τις συνθήκες βγαίνουν αληθινά συναισθήματα». Τα αληθινά συναισθήματα του μουσικού όμως, επειδή ακριβώς είναι αληθινά, περνούν αυτόματα στον κόσμο.

    Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2002, είχε προγραμματιστεί μια περιοδεία στην Ελλάδα του παγκοσμίως διάσημου κουαρτέτου από την Τούβα, Huun Huur Tu και οι διοργανωτές πρότειναν στο Ross Daly να κάνουν κάποια σύμπραξη επί σκηνής. Η ιδέα άρεσε πολύ και έτσι ξεκίνησε αμέσως η “δουλειά”… Υπήρξαν βεβαίως πολλές δυσκολίες που απορρέουν από τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο, αλλά και από διαφορετική αντίληψη της μουσικής αυτών των πολιτισμών σε σχέση με τους Δυτικούς. Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να ξεπεράσει κάποιος δυτικός άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική παράδοση της Τούβας είναι να δει πέρα από όλα τα τεχνικά της χαρακτηριστικά και να την ακούσει απλά ως μουσική, όπως ακούμε κάτι πιο οικείο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς εντυπωσιάζεται ακούγοντας έναν άνθρωπο να παράγει ταυτόχρονα δύο διαφορετικές και ξεχωριστές μελωδίες... Μετά από όλη αυτή τη μελέτη πάνω στη μουσική, πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες και ήταν πολύ επιτυχημένες. Όλα αυτά ενέπνευσαν στον Ross Daly την επιθυμία να συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα.

    Το 2003 διαφάνηκε μια τέτοια ευκαιρία και έτσι ο Ross Daly κάλεσε τους Huun Huur tu στη βάση του, στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη για να προετοιμάσουν και να πραγματοποιήσουν μία συναυλία εκεί. Η ηχογράφηση αυτή έγινε σε εκείνη τη συναυλία και αντικατοπτρίζει την ακούραστη δουλειά και δημιουργική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μουσικούς εκείνες τις ημέρες. Η ηχογράφηση είχε κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία ξεπεράστηκαν μετά από πολλή δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που άκουσαν εκείνο το βράδυ 2000 άνθρωποι, που δεν είχαν ξανακούσει μουσική από την Τούβα, στο μικρό χωριό της Κρήτης, στο Χουδέτσι, στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2003.

    Σε αυτή τη συναυλία δεν υπήρχε κάποιο “concept” ή κάποια ιδέα να ενωθούν διαφορετικά στοιχεία. Για τον Ross Daly, ήταν το προϊόν του αυθορμητισμού και σίγουρα της «χημείας» όλων των συμμετεχόντων σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο. Για όλους τους μουσικούς η δουλειά αυτή θα μείνει μια αξέχαστη εμπειρία. Αυτό που όλοι οι μουσικοί εύχονται, είναι να μπορέσουν μέσω αυτής της έκδοσης να μοιραστούν κάτι από την εμπειρία αυτή με τους ακροατές εκείνης της βραδιάς... Αυτό θα αποτελεί γι’ αυτούς και το μέτρο της επιτυχίας.

    Οι μουσικές εκδόσεις «Σείστρον» είναι πολύ υπερήφανες και νιώθουν μεγάλη χαρά που προέβησαν στην καταγραφή και έκδοση αυτής της σπάνιας μουσικής σύμπραξης μεταξύ όλων αυτών των σπουδαίων μουσικών. Η οικογένεια της «Σείστρον» μέσα από αυτή τη δουλειά θέλει για άλλη μια φορά να προβάλει και να αναδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν στο “πάντρεμα” της μουσικής διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Θα συνεχίσουμε έτσι να στηρίζουμε τέτοιες μουσικές συναντήσεις και καινοτόμες ιδέες από μουσικούς που μπορούν να περάσουν στον κόσμο ότι η μουσική δεν έχει σύνορα και μπορεί μόνο να ενώσει τους λαούς και ποτέ να τους χωρίσει…

    Μπορείτε να το αγοράσετε τώρα μόνο με 15 ευρώ στο ηλ. κατάστημα www.cretanmusic.com





    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : AERAKIS στις 21-02-2008 10:05 ]


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : AERAKIS στις 21-02-2008 10:08 ]


    επισυναπτόμενα: COVER-WHITE-DRAGON.jpg 
    darbukaboy
    21.02.2008, 15:57
    Eνδιαφερουσα περιπτωση αυτη η συνεργασια.Εχω δει σε βιντεο ενα αποσπασμα αυτης της συναυλιας.Αλλη μια πρωτοτυπη ιδεα του Ross που αποδεικνυει για μια ακομη φορα οτι αποτελει μια αστειρευτη πηγη μουσικης δημιουργιας!Οι δραστηριοτητες του δινουν την ευκαιρια σε πολυ κοσμο να γευτει τοσο τις προσωπικες και πολυ αξιολογες δουλειες του οσο και το μουσικο εργο σημαντικοτατων καλλιτεχνων και δεξιοτεχνων απο τις χωρες κυριως της ανατολικης Μεσογειου αλλα και της απω ανατολης.Αποδειξη αυτου ειναι τα σεμιναρια που διοργανωνει εδω και μερικα χρονια καθε καλοκαιρι στο μουσικο του εργαστηρι.(φετος ελπιζω ν'αξιωθω να κατεβω κι εγω).Μπραβο και παλι μπραβο!!!

    αν θες να μαθεις που θα πας και να σωθεις γυρευεις
    παιδι να γινεις ματια μου στο μυθο να πιστευεις

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : darbukaboy στις 21-02-2008 15:59 ]