ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη

    Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Πολιτική Ποίηση

    ginab
    19.03.2008, 23:48
    Αφιέρωμα στην Πολιτική Ποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3).
    Μαζί με την Μαρία Φαραντούρη τραγουδά ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Μαρία Ζώη, ενώ απαγγέλλουν ποίηση η Εύα Κοταμανίδου και ο Νίκος Μπουσδούκος.
    Σικελιανός, Βάρναλης, Κάλβος, Παλαμάς, Καβάφης, Αναγνωστάκης αλλά και Ρήγας Φεραίος καθώς και ο ανώνυμος δημιουργός λαός (κλέφτικα τραγούδια της Εθνεγερσίας) δίνουν το παρόν στη βραδιά!

    Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008
    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    20:30


    ΥΓ:Από το site της Μαρίας Φαραντούρη www.farantouri.gr
    spiroos
    20.03.2008, 00:51
    Πολιτική ποίηση που έγινε τραγούδι


    Η έκφραση της πολιτικής σκέψης ταυτίστηκε με κάποιες από τις κομβικές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης. Και ακριβώς σ' αυτή την όψη της ποίησης, την πολιτική, που ένα μέρος της μελοποιήθηκε και πέρασε ως τραγούδι στο στόμα του λαού, αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου).



    Η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζαχαρίας Καρούνης είναι οι ερμηνευτές τραγουδιών που βασίζονται σε ποίηση Ρήγα Φεραίου αλλά και... Ευριπίδη
    Ενα 24ωρο πριν, την Πέμπτη (8.30 μ.μ.), το ΕΚΕΒΙ συνδιοργανώνει με το Megaron-Plus, στο Μέγαρο Μουσικής, μια συναυλία-παράσταση με αυτόν ακριβώς τον κεντρικό άξονα: ελληνική πολιτική μελοποιημένη ποίηση.

    Την έρευνα, την επιλογή των τραγουδιών καθώς και την ενορχήστρωσή τους ανέλαβε ο συνθέτης Γιώργος Παπαδάκης. Στο σενάριο συνεργάστηκε η ποιήτρια και στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα και τη σκηνοθεσία έκανε ο Βασίλης Νικολαΐδης. Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζαχαρίας Καρούνης, συνοδεία 8μελούς ορχήστρας. Συμμετέχουν η Εύα Κοταμανίδου και ο Νίκος Μπουσδούκος.

    Η συναυλία αρχίζει από την εποχή των τραγουδιών που αναφέρονται σε επεισόδια από τη ζωή, τα αισθήματα και τη δράση των αγωνιστών της εθνικής ανεξαρτησίας -μπορούν να θεωρηθούν και τα πρώτα πολιτικά τραγούδια, έπειτα από αυτά του Ρήγα. Ενα ευρύ φάσμα από τραγούδια της ανώνυμης ή και επώνυμης δημιουργίας εκφράζουν τα αισθήματα που εγείρουν γεγονότα ή διάφορες μορφές καταπίεσης ή περιορισμού ελευθεριών και δικαιωμάτων. Περιλαμβάνονται επίσης τραγούδια μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στο πρόγραμμα αντιπροσωπεύεται φυσικά η μεγάλη και βαθιά τομή στην ιστορία του τραγουδιού της νεότερης Ελλάδας, όπως την εισηγήθηκαν στα μέσα του 20ού αιώνα ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

    Οσο για τους ποιητές, που ανθολογούνται μέσω της μουσικής, είναι από τον Ευριπίδη (και τις «Τρωάδες» σε μουσική της Ελένης Καραΐνδρου), τον Ρήγα, τον ανώνυμο δημιουργό των κλέφτικων και τον Κάλβο, μέχρι τον Ρίτσο, τον Λειβαδίτη, τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Σεφέρη, τον Καμπανέλλη και τον Ελευθερίου.

    * Εισιτήρια στα ταμεία του Μεγάρου και στοιχίζουν 20 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2008