ελληνική μουσική
    635 online   ·  210.830 μέλη
    ViPeR
    12.08.2004, 16:51
    Paidia mipws jerete kanena link gia plirofories sxetika me tin 12xordi , i akoma kalitera an jerete eseis ... dld tis notes tis diafores ston ixo , otan paizeis kapoio tragoudi ti allazei apo tin 6 .....

    perimenw !!!!
    yiannisyiannis
    12.08.2004, 17:07
    Τίποτε δεν αλλάζει στις νότες της 12χορδης, έχει απλά 6 διπλές χορδές. Οι 4 μπάσες χορδές ΜΙ, ΛΑ, ΡΕ & ΣΟΛ είναι μεν διπλές αλλά όχι εντελώς όμοιες. Η μια χορδή εκ των δύο έχει δηλαδή την ίδια τονικότητα με αυτή της κανονικής κιθάρας, ενώ η διπλή της χορδή είναι στην ίδια νότα, αλλά μια οκτάβα ψιλότερα. Αυτό δίνει σε όλη την κιθάρα μια πιο πριμαριστή χροιά. Οι δυο ψιλές χορδές ΣΙ & ΜΙ έχουν όμοιες διπλές χορδές. Τίποτε δεν αλλάζει λοιπόν στις νότες και το παίξιμο, απλά ο πριμαριστός κι ογκώδης ήχος της 12χορδης, ταιριάζει με συγκεκριμένα μουσικά είδη. Και φυσικά όταν έχεις να κάνεις με 6 διπλές χορδές, διαφοροποιείται κάπως η τεχνική του δεξιού χεριού στα αρπίσματα και τους δακτυλισμούς, απ' ότι στην 6χορδη.
    Wraith
    12.08.2004, 21:47
    Κάτι που έχω ακούσει από πολλούς (και από περιοδικά) είναι ότι οι δωδεκάχορδες έχουν την τάση να στραβώνουν,εξαιτίας των μεγάλων δυνάμεων που αναπτύσσονται από τις πολλές χορδές.Το πρόβλημα λύνεται εύκολα κουρδίζοντας την κιθάρα ένα τόνο κάτω (D-G-C-F-A-D).
    Πάντως,αν είναι να έχω ένα δωδεκάχορδο όργανο,προτιμώ μπάσο (και χωρίς διπλές...)