ελληνική μουσική
    406 online   ·  210.841 μέλη

    Αρχαίοι ημών πρόγονοι

    panosbousalis
    03.09.2008, 18:55

    Έγραψαν, είπαν, ταξίδεψαν στους αιώνες, επηρέασαν την παγκόσμια εξέλιξη, μυθικά και  αληθινά σύμβολα πολιτισμού.

    Από τον Όμηρο, τον Σωκράτη, τον Ηράκλειτο και την υπόλοιπη τρελοπαρέα τι σας έμεινε περισσότερο;

    Ποιοι έπαιξαν ρόλο στη δική σας κοσμοθεώρηση;

    Σε ποιους έχετε ιδιαίτερη αδυναμία, ποιος θα θέλατε να είναι φιλαράκι σας και σε ποιόν δε θα λέγατε ούτε καλημέρα;

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : panosbousalis στις 03-09-2008 18:56 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : panosbousalis στις 03-09-2008 18:59 ]


    fotis70
    03.09.2008, 21:26

    Η αρχαιότητα βρίθει μοναδικών προσωπικοτήτων όμως.

    Ο Σωκράτης για μένα έπιασε το νόημα της ζωής και τον θεωρώ μορφή και πρώτο μεταξύ των φιλοσόφων.

     Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον Μέγα Αλέξανδρο γιατί ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο για την παγκόσμια ιστορία!

    Έχω διαβάσει ότι κινείται γύρο από την ζωή του ( θετικά και αρνητικά ) και ότι καινούργιο βγαίνει! Το συμπέρασμά μου είναι ότι λίγες προσωπικότητες μπορούν να σταθούν δίπλα του.

    Συνδύασε την φιλοσοφία με την πολιτική, την στρατηγική, την διοίκηση, την επιστήμη, και τις τέχνες χωρίς να χάσει την επαφή με το ανθρώπινο.

    Αν οι αρχαίες  πηγές μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες τότε είναι το πρότυπό μου.     


    Liza32
    03.09.2008, 21:38

    Υπάρχουν πέντε φιλόσοιφοι, οι οποίοι, καθορίζουν διαρκώς τη ζωή μου, διότι, ορισμένες θεωρίες απο αυτές που διακύρρηταν, με βρίσκουν όχι μόνο σύμφωνη, αλλά αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της καθημερινής μου ζωής. Ωστόσο, υπάρχει και ένας, με τον οποίο διαφωνώ! Ο πρώτος είναι ο Σωκράτης, ο οποίος, υποστήριζε, ότι όταν διακυβεύονται οι ηθικές αξίες, είναι προτιμότερο να αδικείται κανείς, παρά να αδικεί. Ο δεύτερος είναι ο Αντισθένης, πο υποστήριζε, ότι σκοπός της ζωής των ανθρώπων πρέπει να είναι η αρετή, αλλά αν δεν αποδεσμευτούν απο τις επιθυμίες, και τα πάθη, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να την κατακτήσουν. Ο τρίτος είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος υποστήριζε, ότι για να κατακτήσουμε την αρετή, πρέπει να αποφεύγουμε τις ακραίες επιλογές στη συμπεριφορά μας. Ο τέταρτος, είναι ο Κάντ, ο οποίος υποστήριξε, ότι η ελευθερία αποτελεί αναγκαίο όρο για την ηθική συμπεριφορά μας. Και τέλος, ο πέμπτος, είναι ο Νίτσε, ο οποίος υποστήριξε, ότι απο τη στιγμή που ο Θεός δεν υπάρχει, στην προοπτική της αλλαγής της ζωής μας, δεν υπάρχει κανένας φραγμός. Απο αυτούς τους φιλοσόφους, ξεχωρίζω τον Αντισθένη, διότι για μένα είναι πολύ σωστός σε αυτά που υποστηρίζει, αν και εγω προσωπικά, δεν γνώρισα κανέναν μέχρι σήμερα, που να μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη φιλοσοφία. Διότι οι άνθρωποι, θεωρούμαστε όντα με νου και με γνώση, αλλά και με ροπή προς την ελεύθερη βούληση, οπότε καμιά πράξη μας δεν είναι δυνατόν να πλησιάσει την αρετή. Παρόλα αυτά, τον Αντισθένη, θα του είχα ιδιαίτερη αδυναμία! Δεύτερος στη σειρά για μένα, είναι ο Αριστοτέλης, με τον οποίο συμφωνώ, αλλά δυστυχώς, ούτε και η δική του θεωρία βλέπω να υιοθετείται απο τους ανθρώπους, διότι, ως προς το πλήστον τους, οι άνθρωποι, υιοθετούν μια ακραία συμπεριφορά σε όλους τους τομείς της ζωής τους! Παρόλα αυτά, θα ήθελα να τον είχα φιλαράκι! Και τέλος, ένας φιλόσοφος που με έχει στην κυριολεξία βγάλει απο τα ρούχα μου, είναι ο Νίτσε! Διαφωνώ μαζί του, και ευχαρίστως θα τον χαστούκιζα, διότι η θεωρία του, για μένα δεν στέκει! Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία του πάντα, αν δεν υπάρχει Θεός, τότε όλα επιτρέπονται σ΄αυτόν τον κόσμο! Δηλαδή, η συγκεκριμένη θεωρία, συμφέρει απο ότι έχω καταλάβει το μισό πληθυσμό της γης, διότι, αποφεύγοντας να πιστέψουν στην ύπαρξη του Θεού, κάνουν πράξεις ενάντια στο θέλημα του, με αποτέλεσμα το κακό να υπερισχύει, και η αδικία να βασιλεύει!


    okanenas
    03.09.2008, 23:09

    Σωκράτης ο μέγας των φιλοσόφων {#emotions_dlg.smartass}
    Προμηθέας διά τεχνικούς λόγους {#emotions_dlg.helpsmilie}
    Οδυσσέας (ο κανένας) Wink


    PashalinaMakia
    03.09.2008, 23:24

    Ο Σωκράτης που είπε:Εν οιδα οτι ουδεν οιδα (για εμάς τους αναποφάσιστους είναι ο,τι πρέπει αυτή η δικαιολογία) κι ο Πλάτωνας.Πολλά σημαντικά πράγματα με ουσία ειπώθηκαν απο αυτούς.

    Επίσης,όλο το Δωδεκάθεο γιατί ήταν στα παιδικά μου χρόνια η κύρια έμπνευση για παραποίηση των μύθως στην φαντασία μου.

    Ο Αίσωπος επίσης γιατί μεγάλωσα με τους μύθους του.Μάλιστα,στο δημοτικό είχαμε να γράψουμε έκθεση για ένα άτομο που θαυμάζουμε και τι θα τουγράφαμε σε ένα γράμμα κι είχα γράψει γράμμα στον Αίσωπο τρίτη δημοτικού παιδί...Όταν δεν έχω κέφια το διαβάζω και γελάω...Ελεεινό και τρισάθλιο παιδί...

    Αυτοί κυρίως.Γενικά με την αρχαία Ελλάδα όμως δεν τα πάω και πολύ καλά.

    Ώρες ώρες ήταν τρομερά παράξενοι όπως για παράδειγμα σχετικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθώς και με το θέμα του πολέμου που κάθε τρεις και λίγο έκαναν μάχες.Απο αυτούς παρατηρήσανε πολιτικές στρατηγικές οι μεταγενέστεροι πολιτικοί κι ορίστε τα αποτελέσματα!


    nowaveband
    04.09.2008, 03:40

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΙΠΟΚΡΑΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ......ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΕΙΣ......ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ


    StavmanR
    04.09.2008, 10:25

    Κάθε φιλόσοφος έπαιξε το δικό του ρόλο στην εξέλιξη της νόησης. Ακόμη και εκείνοι που δεν ανταποκρίνονται στη δική μας κοσμοθεώρηση, δε σημαίνει ότι είναι λάθος ή άχρηστοι. Κάθε τί που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του πνευματικού ανθρώπου είναι καλοδεχούμενο, εφόσον δεν γίνεται ιδεολογία.

     

    Ο Σωκράτης στην Αρχαία Ελλάδα θεωρείται ο πατέρας της φιλοσοφίας, από τους ίδιους τους αρχαίους φιλοσόφους. Αυτός θεμελίωσε τη διαλεκτική και ένωσε πρώτος τους επιστημονικούς κλάδους σε ενιαίο τρόπο σκέψης.

     

    Ο Πλάτων ανακάλυψε τον κόσμο των ιδεών, μία θεώρηση που απαντάται μέχρι και σήμερα. Στην ουσία ήταν "πολέμιος" του πολυθεϊσμού, θέτοντας στην κορυφή των πάντων το υπέρτατο "αγαθό". Θεωρείται περισσότερο ποιητής, παρά επιστήμων από τους σύγχρονούς του, μιας και χρησιμοποιούσε συνεχώς υπερβατικές έννοιες στις θεωρήσεις του.

     

    Ο Αριστοτέλης, θεωρείται ο πατέρας της λογικής. Μαθητής του Πλάτωνος, αντιτάχθηκε σφόδρα στον δάσκαλό του σε πολλά σημεία της φιλοσοφίας του. Η λογική που δίδαξε εξελίσσεται ακόμη και σήμερα, ενώ οι θεωρήσεις της ψυχής της Πλατωνικής Σχολής αποτελούν μέχρι και σήμερα σημαντικό κομμάτι της ψυχολογίας.

     

    Δεν θέλω να αδικώ κανέναν από τους επίλοιπους φιλοσόφους, άλλωστε είναι αδύνατο να τους αδικήσει κανείς, μιας και η ιστορία τους δεν επισκιάζεται εύκολα από μία μεμονωμένη κρίση.

     

    Εκείνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι πολλές φορές εξωραΐζουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, βάζοντάς τον σε φαντασιακό επίπεδο. Ο απλός λαός δεν διέφερε σε τίποτε από κάθε άλλο απλό λαό της ιστορίας, παρά μόνο στην πολιτική δομή της ασκήσεως εξουσίας. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ακόμα και οι μεγάλοι φιλόσοφοι ή ποιητές διώχθηκαν από τους "αγροίκους" πολίτες, ως μη κατανοητοί και φέροντες "καινά δαιμόνια" (καινός=καινούργιος, δαιμόνιο=πνεύμα - πχ ευδαιμονισμός=ευχαρίστηση του πνεύματος, του νου). Απλώς είχαμε την τύχη να έχει αναπτυχθεί η γραφή σε μέγιστο βαθμό και να διασωθούν "βίοι και πολιτείες" των σημαντικών μυαλών εκείνης της εποχής.

     

    Όσοι θέλουν ας κάνουν μία έρευνα στο google περί πχ. "ολυμπιακοι αγωνες αρχαια ελλαδα" συμπληρώνοντας την αναζήτηση με κάποια λέξη όπως βία, απατη κλπ. Θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουν καμία διαφορά από τους σημερινούς, τηρώντας πάντα τις αναλογίες που αρμόζουν σε κάθε εποχή. Ίδια διαφθορά (χρηματισμοί, ντοπαρίσματα κλπ), υπέρμετρη βία (πχ. στο παγκράτιο σπάζανε τα χέρια του αντιπάλου ή του βγάζανε τα μάτια), διορισμοί μέσω των αγώνων (οι νικητές λάμβαναν μόνιμα πολιτικά αξιώματα και δωρεάν σίτιση) κλπ.

     

    Αυτά ισχύουν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και όχι μόνο σε συγκεκριμένους (πχ. Ολυμπιάδα). Ό,τι καλό γνωρίζουμε οφείλεται αποκλειστικά σε διανοούμενους επιστήμονες, φιλοσόφους, πολιτικούς που καθοδηγούσαν τη μάζα και την έβαζαν "με το ζόρι" να σκέφτεται. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νόμοι της αρχαίας Ελλάδας ήταν αυστηρότατοι (η θανατική ποινή και η εξορία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα).

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 04-09-2008 10:28 ]


    fotis70
    04.09.2008, 13:26

    Τα είπες όλα!


    tago
    04.09.2008, 16:32

    Ρίξτε μια ματιά και στον Επίκουρο. Είμαι σίγουρος πως θα σας συναρπάσει!!!


    kamelia8
    04.09.2008, 22:34

    Παράθεση:

    Το μέλος okanenas στις 03-09-2008 στις 23:09 έγραψε...


    Οδυσσέας (ο κανένας) Wink



     

    {#emotions_dlg.yes}


    rompa
    06.09.2008, 23:00

    Αγαπημένος ο Πυθαγόρας. Και τι δεν ήταν ... Φιλόσοφος, μαθηματικός, θρησκευτικός ηγέτης. Φιλαράκια να ήμασταν λίγο δύσκολο γιατί ήταν ΗΓΕΤΗΣ ..

    Αριστοτέλης ! Ανέκαθεν τον θεωρούσα πολύ καλό μυαλό, ο οποίος δεν αρκέστηκε στη φιλοσοφία.

    Ο Όμηρος που ανέφερες με είχε γοητεύσει με τα έπη του και τον θεωρώ πολύ μάγκα αν όντως έχει συγγράψει αυτός και τα 2 έργα - διότι πολλοί υποστηρίζουν ότι τα έπη αυτά αποτελούνται από επιμέρους ποιήματα που έχουν γραφτεί από διαφορετικούς ανθρώπους.

    Επίσης μου άρεσε και η γραφή του Ευριπίδη .

    Αντιπάθειες δεν έχω ... προς το παρόν!