ελληνική μουσική
    506 online   ·  210.843 μέλη

    Σωκράτης Μάλαμας, Μαρία Θωΐδου στo Συρμό

    jorge
    20.10.2004, 18:37
    Η ΜΑΡΙΑ ΘΩΪΔΟΥ και μαζί της ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
    στo ΣΥΡΜΟ
    Παρασκευή 5, Σάββατο 6, Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2004

    Η Μαρία Θωΐδου, τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, σπούδασε μουσική και κλασικό τραγούδι στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και της Λειψίας. Σημαντικοί σταθμοί στην καλλιτεχνική της πορεία είναι η όπερα και το Lied, ο αυτοσχεδιασμός και η μοντέρνα ευρωπαϊκή μουσική αλλά πάνω απ’ όλα τα τραγούδια της. Η Μαρία Θωΐδου συνθέτει και ερμηνεύει τη μουσική της από το 1987, δημιουργώντας έντονη αίσθηση στη σκηνή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Έχει ηχογραφήσει τρεις προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και επί σκηνής με πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Παπάζογλου, Κώστας Θεοδώρου, Σωκράτης Μάλαμας, Goran Bregovic και άλλους. Από το 1996 ζει και δημιουργεί στη Γερμανία, με πιο πρόσφατη βάση το Βερολίνο, ενώ από το 1999 και σε συνεργασία με σύνολα όπως το Armos Ensemble, το Tropos Quartett κ.α. δίνει συναυλίες και συμμετέχει σε μουσικά φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

    Με αφορμή την κυκλοφορία του πρόσφατου άλμπουμ της «Της νύχτας τα μακριά μαλλιά» η Μαρία Θωΐδου έρχεται στην Αθήνα, στο Συρμό, για να παρουσιάσει τα τραγούδια της μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα που συμμετέχει και στο δίσκο. Για ένα τριήμερο λοιπόν, στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου η Μαρία Θωΐδου και ο Σωκράτης Μάλαμας θα ερμηνεύσουν «Της νύχτας τα μακριά μαλλιά» και όσα ακόμη τραγούδια φέρει η στιγμή και η διάθεση.

    «Μια με τη μουσική, μια με τα λόγια, μέσα στο χιόνι το βουβό του Βερολίνου, χώρεσαν όλα σ’ ένα δωμάτιο όπως και μέσα στα τραγούδια. Το άρωμα της Αφρικής που γνέφει από το νότο, χιονονιφάδες του βορρά, αλμύρα από μικρές μεσογειακές παραλίες, χώμα ξερό δρόμων απροσπέραστων, μονοπάτια μέσα στο δάσος.

    Όπως γύρω απ’ τη φωτιά, τώρα γύρω απ’ το μικρόφωνο, μαζευτήκαμε να μοιράσουμε παιχνίδια και λέξεις, σκέψεις – ήχους, τη μουσική την καινούργια που γεννιέται όπως όταν τσουγκράς ένα ποτήρι κρασί. Ο στίχος ξετυλίγει το κουβάρι της μουσικής, αλλάζει χρώματα, δανείζεται πολλές ψυχές...

    Ιστορίες που ταξιδεύουν στο παρελθόν, ματιές που μεταμόρφωσαν τις στιγμές που πέρασαν, συναισθήματα μεγάλα και αφηρημένα, ένα - δύο - τρία, απλώνονται στον κάμπο του χρόνου, τυλίγονται στα μακριά μαλλιά της νύχτας, ομορφαίνουν στο ερωτικό βλέμμα της νοσταλγίας, περνάνε γεφύρια τραγικών συναντήσεων, σαν όνειρο γλιστρούν ανάμεσα από μάτια που κλείνουν, σα βαρκούλα στο θρόισμα του νερού, σα ζεστό μέλι που καίει».


    ΣΥΡΜΟΣ Κολωνού & Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο- τηλ. 210-5203661

    tasosbiblis
    20.10.2004, 21:10
    ελπίζω να μην συμπέσει με τον Μπακιρτζή,γιατί λέω να πάω....