ελληνική μουσική
    900 online   ·  210.851 μέλη

    Alfie Boe στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    jorge
    18.02.2009, 22:26

    ALFIE BOE
    Μια φωνή που ξεσηκώνει !!


    Μια φορά κι έναν καιρό, στο Fleetwood της Αγγλίας, ζούσε το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας με εννέα παιδιά. Ήταν μόνο 17 ετών,  δούλευε μηχανικός σε ένα τοπικό συνεργείο και του άρεσε να διασκεδάζει τους συναδέλφους του τραγουδώντας αποσπάσματα από όπερες και τραγούδια από μιούζικαλ. Μια μέρα, έτυχε να τον ακούσει ένας από τους πελάτες του συνεργείου, ο οποίος φαίνεται πως είχε μουσικές διασυνδέσεις και του πρότεινε να περάσει από οντισιόν στην D’Oyly Carte Opera Company στο Λονδίνο. Η οντισιόν ήταν επιτυχής κι έτσι, σε λίγα χρόνια, ο νεαρός έγινε ένας από τους πιο δημοφιλής τενόρους της Αγγλίας!

    Δεν είναι…. παραμύθι• είναι η αληθινή ιστορία του Alfie Boe (Άλφι Μπόου), του διάσημου βρετανού τενόρου ο οποίος θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια μουσική διαδρομή που τα έχει όλα! Άριες από γνωστές κι αγαπημένες όπερες, αλλά και ναπολιτάνικες καντσονέτες που τραγουδούν το πάθος και τον έρωτα. 

    To 2008 o Alfie Boe ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υποψήφιος στα βρετανικά βραβεία κλασσικής μουσικής, έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς διάκρισης στον χώρο της κλασικής μουσικής, και μάλιστα, ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης με υποψηφιότητες σε δύο κατηγορίες – καλύτερου άνδρα καλλιτέχνη, δίπλα στον μεξικανό star Rolando Villazon, και καλύτερου άλμπουμ. 

    Καθόλου άσχημα για έναν καλλιτέχνη που «κατέβηκε»  στη μητρόπολη της μουσικής βιομηχανίας της Αγγλίας με μοναδικές αποσκευές το ταλέντο του, τα όνειρά του και τη θέληση του να πετύχει.
    «Όταν ήρθα στο Λονδίνο ελπίζοντας για μια θέση στο Royal College of Music, για 1-2 νύχτες δεν είχα που να μείνω. Ευτυχώς ήταν κατακαλόκαιρο και γίνονταν πολλά πάρτυ! Σοβαρά, τώρα, δεν ήθελα να φύγω ηττημένος. Ήθελα να κυνηγήσω το όνειρό μου, να πετύχω τον στόχο μου. Κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να κοιμάμαι κάθε βράδυ στο παγκάκι, θα το έκανα. Δεν ήθελα να αποτύχω, ή να γυρίσω πίσω στην οικογένειά μου». 
    Καθόλου δεν απογοήτευσε όμως την οικογένεια του ο νεαρός Alfie αφού στις πρώτες του οντισιόν  ξεχώρισε ανάμεσα σε χίλιους υποψηφίους κι έγινε μέλος της ιστορικής  D'Oyly Carte touring company, με την οποία περιόδευσε για αρκετό καιρό στη χώρα.
    Κι όμως δεν ήταν αυτή η πρώτη επαφή του Alfie  με την όπερα. Η σχέση του με την κλασσική μουσική ξεκινάει από εκείνα τα απογεύματα της Κυριακής, όπου όλη η οικογένεια και ο μικρός Alfie, καθισμένοι γύρω από το τραπέζι άκουγαν τον τενόρο Richard Tauber, αγαπημένο καλλιτέχνη του πατέρα του.  Τότε ο Αlfie το μόνο που ήθελε ήταν να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν ήταν παρά στα 14  που αποφάσισε, με την παραίνεση της αδελφής του, να ασχοληθεί με τη μουσική και να γίνει μέλος μιας ερασιτεχνικής όπερας, μόνο και μόνο επειδή ήταν πεπεισμένος ότι έτσι θα άρεσε περισσότερο….στα κορίτσια! 
    «Την πρώτη φορά , έφτασα μέχρι την πόρτα και γύρισα τρέχοντας πίσω. Τη δεύτερη φορά έμεινα. Η αγάπη μου για την όπερα είχε αρχίσει».
    Μετά τις σπουδές του στο Royal College of Music ο Alfie έκανε επίσης σπουδές στο National Opera Studio και στο πρόγραμμα νέων καλλιτεχνών της Royal Opera House.  Το μεγάλο του ντεμπούτο στη λυρική σκηνή έγινε με τον ρόλο του Rodolfo στην όπερα La Bohθme του Puccini. Ο ίδιος ρόλος τον έφερε στο Broadway  στην παραγωγή του γνωστού Baz Luhrmann όπου για την ερμηνεία του κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο Tony Award.
    Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Luhrmann αργότερα «Επί δύο χρόνια ψάχναμε τον κατάλληλο για τον ρόλο του Ροδόλφο. Ήρθαμε στο Λονδίνο για να ακούσουμε ένα νέο τενόρο που τον έλεγαν Alfie Boe, ο οποίος τελικά ήταν εκπληκτικός. Δε μπορούσα να πιστέψω ότι ήμασταν τόσο τυχεροί»
    Μετά την περιοδεία της όπερας στις Ηνωμένες Πολιτείες o Alfie ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάφορες οπερατικές παραγωγές όπως  ο Alfredo από την La Traviata, ο Tamino από τον Μαγικό Αυλό, o Don Ottavio στο Don Giovanni,  ο Λύσανδρος στο Όνειρο Θερινής Νυκτός,  Ferrando στην όπερα Cosi Fan Tutti κ.α.
    Το 2006 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος από την Classic FM – ομώνυμη εταιρεία του μεγαλύτερου ραδιοφωνικού σταθμού στην Ευρώπη  - με τίτλο “Classic FM presents Alfie Boe”.  Τον επόμενο χρόνο ο Alfie έγινε μέλος της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας ΕΜΙ και κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο “Onwards” o οποίος έγινε κατευθείαν Ν. 1 στα βρετανικά charts κλασσικής μουσικής.  Το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο “La Passione” είναι ένα αφιέρωμα στη μουσικη που τραγουδάει τον έρωτα και το πάθος και περιλαμβάνει κλασικά ιταλικά τραγούδια όπως "O Sole Mio", "Funiculi Finicula", "Santa Lucia", "Caruso” κ.α.
    «Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο La Passione  έχουν περάσει από πολλές γενιές. Είναι τραγούδια των μουσικών του δρόμου, των κανταδόρων, και των κοινωνικών επαναστατών. Είναι τραγούδια για χαμένες και κερδισμένες αγάπες, για τον πόνο και την αγωνία της μετανάστευσης. Είναι τραγούδια γραμμένα από τον λαό για τον λαό» εξηγεί ο Alfie
    Εκτός όμως από τις πολύ επιτυχημένες δισκογραφικές του συνεργασίες, ο Alfie Boe συνεχίζει να υπηρετεί τη μεγάλη του αγάπη, την όπερα. Οι τελευταίοι του ρόλοι περιλαμβάνουν έναν εκπληκτικό Camille de Rosillon στην Εύθυμη Χήρα με την English National Opera, ενώ ξεχώρισε ως Young Servant στην όπερα Ηλέκτρα του Ρ. Στράους που ανέβηκε το Νοέμβριο του 2008 στην Royal Opera House. Αυτή την περίοδο ο Alfie διαπρέπει και πάλι ως Rodolfo με την English National Opera.
    Ποια είναι η φιλοδοξία του; Να φέρει την κλασσική μουσική κοντά σε νέο κοινό. « Υπάρχει η εντύπωση ότι η κλασσική μουσική και η όπερα απευθύνονται σε μια μικρή ελιτ. Νομίζω ότι ο φόβος προέρχεται περισσότερο από το ίδιο το κοινό. Είναι ο φόβος του καινούριου. Δεν χρειάζεται όμως να καταλαβαίνει κάποιος τα πάντα για την όπερα για να μπορέσει να εκτιμήσει αυτή τη μορφή τέχνης. Για τον λόγο αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορέσω να έρθω περισσότερο κοντά στη νέα γενιά.» 
    Ο Alfie Boe είναι πρέσβυς του Ιδρύματος για το Παιδί και την Τέχνη που έχει ιδρύσει ο  Πρίγκηπας της Ουαλίας.

    Οργάνωση, Παραγωγή, Μετάκληση:
    Μαρία Φρεζάδου κ Σια Ε.Ε.  - Forum International Communications
    Πληροφορίες, 210 600 40 51, 210 63 97 645, info@fic.gr />
    Επικοινωνία :
    We Promotion,
    wepr@otenet.gr />

    Τρίτη 7 Απριλίου 2009, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής
    Εισιτήρια: 210-7282333, www.megaron.gr

    Τιμές εισιτηρίων:
    Διακεκριμένη 85€,
    Α ζώνη 45€,
    Β Ζώνη35€,
    Γ Ζώνη 25€,
    Φοιτητικό 15€

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
    WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr
    Βαγγέλης Περάκης, τηλ. 6972858515 email:
    pr.perakis@gmail.com />Γιώργος Εριτσίδης, τηλ. 6932440622, email: eritsidis@gmail.com />
    «Αν θέλετε να ακούσετε κάτι πραγματικά ευχάριστο και αέρινο, το «La Passione» έχει τη συνταγή. Τραγούδια χιλιοακουσμένα και αγαπημένα, όπως το Caruso, O Sole Mio, Santa Lucia, Chitarra Romana, Granada, κ.ά., θαυμάσια όμως ενορχηστρωμένα και το κυριότερο θεαματικά ερμηνευμένα. Η φωνή του Alfie Boe σε ξεσηκώνει. Έχει μεγάλο βάθος και καθαρότητα, στρογγυλάδες και γωνίες εκεί που πρέπει, σταθερότητα και εύρος……… Τραγουδώντας τα γεμάτα πάθος ναπολιτάνικα τραγούδια (που ακούγονται τόσο οικεία στα ελληνικά αυτά) με αυτήν την τόσο εγγλέζικη εντιμότητα, φέρνει στον νου τον προαιώνιο έρωτα των ευγενών ή έστω αστών Άγγλων με την Τοσκάνη, την Πομπηία, τα πεύκα της Ρώμης και τα κυπαρίσσια της Φλωρεντίας. Μια μυστική σχέση που αποκαλύπτεται εκρηκτικά!»
    Νίκος Βατόπουλος, Καθημερινή, 29-03-08