ελληνική μουσική
    763 online   ·  210.833 μέλη

    Η Οδύσσεια φλαμένκο

    vouliakis
    22.11.2004, 19:56
    Η Οδύσσεια του Ομήρου θα ζωντανέψει μέσα από το φλαμένκο, το δημοφιλή ισπανικό χορό του πάθους, σε δύο παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21.00, με τίτλο «Πηνελόπη».

    Το Ισπανικό Μπαλέτο της Μούρθια, υπό τη διεύθυνση των Carmen και Matilde Rubio παρουσιάζει μια προσαρμογή του έργου, η οποία επικεντρώνεται στον χρόνο που κυλά στο παλάτι της Ιθάκης, κατά τη διάρκεια της απουσίας του Οδυσσέα, στα γεγονότα που συνέβησαν με την επιστροφή του και στη σύγκρουση με τη γυναίκα του, την Πηνελόπη.

    Ο πόνος, ο καημός και η θλίψη της Πηνελόπης - συναισθήματα που η τέχνη του φλαμένκο εκφράζει με μοναδικό τρόπο - ενέπνευσαν τους συντελεστές του ισπανικού μπαλέτου. Για την συγκεκριμένη παράσταση οι Καλλιτεχνικές Διευθύντριες του Μπαλέτου συνεργάστηκαν με τον γνωστό χορευτή και χορογράφο Javier Latorre, που ανέλαβε τη χορογραφία, και με τον εκπληκτικό κιθαρίστα Carlos Piςana στη μουσική σύνθεση. Μουσική, χορός και τραγούδι συνδυάζονται με έναν μοναδικό τρόπο στην πρωτότυπη αυτή παράσταση, με τη συμμετοχή ενός λαμπρού επιτελείου χορευτών.

    Το φλαμένκο θεωρείται μια ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης συναισθημάτων, γεννημένη στην Ανδαλουσία, την περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν ύστερα από περιπλάνηση αιώνων οι τσιγγάνοι, γύρω στα 1400 μ.Χ. Επρόκειτο για μετανάστες από την Ινδία, ανθρώπους με πάθος και κίνηση, χειρονάκτες, νομάδες που διάβαζαν την τύχη και διηγούνταν ιστορίες. Ανακατεύτηκαν με άλλες γηγενείς κοινωνικές μειονότητες, έμαθαν τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου και συνδυάζοντας τα μουσικά αυτά στοιχεία με τις δικές τους εμπειρίες, του πόνου και των στερήσεων, δημιούργησαν το Canto Flamenco.

    Το Ισπανικό Μπαλέτο της Μούρθια εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ της Αβάνας (Κούβα), το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού της Σεγκόβια, το Ιβηρικό Θέατρο της Λισσαβόνας (Πορτογαλία), το Διεθνές Κέντρο της Γκρας (Γαλλία) κ.α. Εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις του στα εγκαίνια της Διεθνούς Expo του Ανόβερου το 2000 στη Γερμανία στην τελετή έναρξης των 6ων Ολυμπιακών Ευρωπαϊκής Νεολαίας του 2001.

    Πηγή: ΜΠΕ





    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 22-11-2004 20:04 ]