ελληνική μουσική
    759 online   ·  210.832 μέλη

    Κιθάρα για την κόρη μου

    Goliath
    24.03.2009, 17:32

    Σας παρακαλώ, θα ήθελα κάποιος να με βοηθήσει, και να με συμβουλεύσει, πρίν πάω ο ίδιος σε δάσκαλο και γίνω ρεζίλι: Για ποιόν από τους δύο λόγους υπάρχει περίπτωση να με πάρουν με τις...ντομάτες; Επειδή θα πάω την τετράχρονη κόρη μου για να μάθει κιθάρα ενω δεν ξέρω αν μπορεί καν να την κρατήσει, ή επειδή ενδιαφέρομαι μαζί με την κορούλα μου να...μάθω και εγώ αν και στα 40 μου; Μήπως  Και για τα δύο μαζί;!

    Ευχαριστώ και ελπίζω σε βοήθεια!

     


    parafernalia
    24.03.2009, 19:44

    Φίλε Goliath να χαίρεσαι την κορούλα σου. Smile

    Έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια μελέτης πάνω σε αυτό το μουσικό όργανο (Ωδεία, Πτυχία, Διπλώματα, Μεταπτυχιακά, κλπ.) θα σου έλεγα υπεύθυνα να περιμένεις 2-3 χρόνια ακόμα εκτός πια αν αισθάνεσαι ότι η κορούλα είναι πολύ μεγάλο ταλέντο.

    Υπάρχουν βέβαια κιθάρες 3/4 που μπορεί να κρατήσει ένας μικρός μαθητής στα πρώτα 1-2 χρόνια σπουδής αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η κιθάρα (και τα έγχορδα γενικότερα) έχουν πολύ δύσκολο ξεκίνημα και αν το παιδί στρεσαριστεί αισθανόμενο ότι δεν τα καταφέρνει δύσκολα θα προχωρήσει.

    Σε ηλικίες κάτω των 5 ετών προτείνουμε συνήθως το μάθημα της Μουσικής Προπαιδείας το οποίο είναι εξαιρετικό για να εισάγει το παιδί στον κόσμο της Μουσικής. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πολλοί εξιδεικευμένοι και ικανοί καθηγητές για να ασχοληθούν με αυτό και φοβάμαι ότι ειδικότερα στην Επαρχία είναι κάτι εντελώς άγνωστο.

    Είναι πολύ ωραία η σκέψη να μάθεις κι εσύ κιθάρα ώστε να παίζετε μουσική παρέα. Μπορείς να ξεκινήσεις εσύ τον πρώτο χρόνο, να δείχνεις στην κορούλα τις νότες στο πεντάγραμμο και στην κιθάρα και σιγά σιγά να γεννηθεί η επιθυμία στην κόρη να μοιάσει στον μπαμπά της! {#emotions_dlg.rockon}


    Goliath
    24.03.2009, 21:59

    Φίλε parafernalia, ευχαριστώ για τις ευχές σου, όπως και για τις συμβουλές σου, καθώς με την ιδιότητά σου ως Μουσικός (δεν ξέρω γιατί πάντα στη λέξη "Μουσική" και παράγωγά της μου "πάει" καλύτερα να ξεκινάω με "Μ") δείχνεις και ο καθ`ύλην αρμόδιος για να με συμβουλέψεις.

    Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο λόγο να πιστεύω ότι η κόρη μου είναι μεγάλο ταλέντο. Δεν είμαι τίποτα..."ψωνιογονιός", απλά θέλω να ανιχνευθεί το, όποιο, ταλέντο μπορεί να υπάρχει, σχετικά νωρίς για να μη μείνει ακατέργαστο σαν του...μπαμπά της. Η δική μου εμπειρία είναι...τραυματική, θα`λεγα, γιατί όταν ήμουνα παιδάκι δεν τόλμησα ποτέ να πω στους γονείς μου οτι μου αρέσει η Μουσική για διάφορους λόγους, έτσι ποτέ δεν καλλιεργήθηκε αυτή μου η κλίση και, αρκετά μεγάλος πια, (αφού η έφεση σε κάτι ποτέ δεν είναι δυνατόν να καταπνιγεί τελείως) έφθασα να "ψιλοπαίζω" κάποια όργανα μόνο με το αυτί, που λένε: Αρμόνιο, ούτι, σαντούρι, και γενικά πιστεύω ότι όποιο όργανο και να μου δώσεις θα "βγάλω" μελωδία χωρίς να...ξέρω τι παίζω (!) από θεωρητικής απόψεως! Μέχρι και κάποια κομμάτια κλασσικής Μουσικής..."κατάντησαν" να ακούγονται από μένα τον ακατάρτιστο Μουσικά. Γι`αυτό δεν θέλω να συμβεί με τίποτα αυτό στο παιδί μου. Είναι...απωθημένο!

    Αλλά αν μου λες οτι έχουμε ακόμα χρόνο με καθησυχάζεις. Δεν θέλω να στρεσάρω το παιδί. Και η ιδέα να ξεκινήσω εγώ νωρίτερα είναι πολύ καλή! Κλείνοντας θέλω να πω μια φράση που είχε πει σε κάποια ταινία ο Robert de Niro (είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ φράση από αμερικάνικη ταινία καθώς δεν πιστεύω ότι ο εμπορικών και προπαγανδιστικών κινήτρων χολλυγουντιανός κινηματογράφος μπορεί στ`αλήθεια να παράξει κανενός είδους σοβαρό προβληματισμό, πόσο μάλλον...φιλοσοφικό-!-, αλλά αυτή η φράση έτυχε να μου ταιριάζει): "Δεν υπάρχει πιο θλιβερό πράγμα από ένα χαραμισμένο ταλέντο".

    Και πάλι σ`ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου.

     


    taksidiwths
    26.03.2009, 00:55

    συμφωνω και εγω απολυτα με τον parafernalia.καλυτερα ειναι να ξεκινησεις εσυ μαθηματα και να δειχνεις καποια βασικα πραγματα στην κορουλα σου.ετσι θα μαθεις και αν ενδιαφερεται για το οργανο αυτο και αν λοιπον αξιζει και να ξεκινησει.αφου ουτως η αλλιως θες τοσο πολυ και δεν εχεις το συνηθισμενο κομπλεξ που λενε μηπως ειναι αργα,σε συμβουλευω να ξεκινησεις αμεσα κιθαρα.αν η κορουλα σου αγαπησει η οχι το οργανο αυτο,θα το δεις στο μελλον...αυτα απο μενα :)


    Goliath
    26.03.2009, 01:52

    Φίλε taksidiwths σ`ευχαριστώ για την συμμετοχή σου και την άποψή σου στις απορίες μου.

    Το πρώτο που με νοιάζει είναι να δω αν υπάρχει κάποια έμφυτη κλίση στο παιδί και μετά, βέβαια, ας αποφασίσει η ίδια για το όργανο. Οπως λες και συ μπορεί να μη της αρέσει και να μην ενδιαφέρεται για την κιθάρα. Απλά σκεφτόμουνα το πρώτο ερέθισμα να είναι με ένα μοντέρνο όργανο για να είναι και πιο ελκυστικό και να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά αν επιλέξουμε ένα πιο "βαρύ" η παραδοσιακό όργανο. Αυτό βέβαια για αργότερα που θα αρχίσει να καταλαβαίνει περισσότερα.

     


    guitarteacher
    27.03.2009, 13:55

    Καλησπερίζω όλα τα καλά παιδια του forumSmile

    Φίλτατε Goliath,

    Κατ'αρχήν να χαίρεσαι την κορούλα σου!

    Εν συνεχεία, και συμφωνόντας απόλυτα με τους προλαλλήσαντες, θα έλεγα ότι είναι πολύ νωρίς για ένα παιδί 4 ετών να έρθει σε επαφή με την Κιθάρα...Όσο μικρή και να είναι μια κιθαρούλα,(πλέον υπάρχουν στο εμπόριο και 2/4, με αρκετά καλή ποιότητα ήχου), δεν παύει να είναι "Σκληρή" με τα τρυφερά δαχτυλάκια των μικρών μας αγγέλων{#emotions_dlg.rolleyes}  ...Ώς εκ τούτου, το παιδί είτε απελπίζεται διότι δεν μπορεί να "βγάλει" τον επιθυμητό ήχο, είτε "μισεί" το ¨οργανο, διότι είναι πλέον Κουραστικό στην Μελέτη...

    Όμως, θα μπορούσες να πάρεις μια μικρή κιθαρούλα 2/4 στην κορούλα σου, σαν "παιχνίδι"...Τα παιδιά έχουν μια απίστευτη έμφυτη "Έφεση" στο να ανακαλύπτουν και να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους...Επομένως, χωρίς μελέτες και δεσμέυσεις, θα έχει μιά πρώτη Ευχάριστη επαφή με το όργανο...

    Μια κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδάκι με την κιθάρα είναι 6+ ετών...Στην ηλικία των 4ων  θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ εύκολα Πιάνο...

    Αυτά απο μένα,

    Φιλικά,

     

     


    Goliath
    27.03.2009, 15:42

    Φίλε quitarteacher, σ`ευχαριστώ για τις ευχές σου!

     

    Επίσης και για τη συμμετοχή σου στη λύση των αποριών μου! Είναι Τέλεια ιδέα να πάρω μια μικρή κιθαρα στο παιδί!!! Δεν το είχα σκεφθεί! Οσο περισσότεροι είναι αυτοί με τους οποίους μιλάς τόσο περισσότερα μαθαίνεις τελικά!!

    Οσο για το piano που λες, δεν ξέρω. Αν της αρέσει...

     

    και πάλι ευχαριστώ

     


    guitarteacher
    27.03.2009, 16:24

    Νά' σαι καλά φίλτατε Goliath{#emotions_dlg.smartass}

    Πάντως, να ξέρεις ότι η μικρή σου θα ενθουσιαστεί!!!

    Φιλικά,