ελληνική μουσική
    614 online   ·  210.851 μέλη

    Έτος Γιάννη Ρίτσου-Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του

    margo
    01.05.2009, 02:44

    Τον Γιάννη Ρίτσο τιμά η γενέτειρά του, Μονεμβάσια.

    Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την 1η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Γιάννη Ρίτσου και θα διαρκέσουν ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στη Μονεμβάσια με κορυφαία την έκθεση «Εικαστικός Ρίτσος», στην οποία θα παρουσιαστούν πέτρες, ρίζες των καλαμιών και ακουαρέλες, που ζωγράφισε ο ποιητής.

    Δύο συναυλίες με μελοποιημένα έργα του ποιητή θα δοθούν, μία στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης και μία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας τόνισε ότι «πριν από 100 χρόνια, στη Μονεμβασιά της Λακωνίας και του Αιγαίου, σε έναν τόπο που η φύση, ο Θεός και ο άνθρωπος συνεργάστηκαν, γεννήθηκε ένας ποιητής. Ο Γιάννης Ρίτσος, είδε το φως της ζωής, πίσω από τα τείχη της Καστροπολιτείας. Μα προορισμός της ζωής του, ήταν να γκρεμίσει τα τείχη. Να πλάσει ποίηση ισχυρή, ώστε να ξεθεμελιώνει προκαταλήψεις και να χτίζει όνειρα, ιδέες και ελπίδες οικουμενικές».

    Ο κ. Φούρκας σημείωσε πως «ο Γιάννης Ρίτσος ήταν Έλληνας με αξίες και όραμα, που γέννησε πολιτισμό, εκφράζοντας ιδέες που άγγιξαν τις γενιές που πέρασαν και, ελπίδα μας είναι, πως θα αγγίζουν και τις γενιές που θα έλθουν» και πρόσθεσε ότι ο ποιητής έβαλε τη σφραγίδα του στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

    Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    - 3 Ιουνίου: Εκδήλωση από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιάννης Ρίτσος» στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 4 Ιουλίου: Παρουσίαση τρίγλωσσης έκδοσης επιλογής ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου για τη «Μονοβάσια», στη Μονεμβασία

    - 4 Ιουλίου: Εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστικός Ρίτσος» από τον Γάλλο πρέσβη στη χώρα μας και μουσική εκδήλωση στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 5 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου: Έκθεση «Εικαστικός Ρίτσος», στον Αγιο Νικόλαο, στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 10 Ιουλίου: Πολυποίκιλα δρώμενα προβολής τοπικών πολιτιστικών και παραδοσιακών στοιχείων με τη φροντίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού του νομού Λακωνίας «Ελκόμενος», στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 12 Ιουλίου: Συναυλία με τις Λάμια Μπεντίου και Εύα Ψυλλάκη -AROMA MEDITERRANEO- στην Πλάκα Μονεμβασίας

    - 17 Ιουλίου: Συναυλία του Χρήστου Λεοντή, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης

    - 23 Ιουλίου: Σφράγισμα της αλληλογραφίας με αναμνηστική σφραγίδα από τα ΕΛΤΑ, σε Μονεμβασία και Αθήνα

    - 23 Ιουλίου: Συναυλία του Μανώλη Μητσιά και αναπαράσταση της πυρπόλησης τουρκικής γολέτας, στην Πλάκα Μονεμβασίας

    - 25 Ιουλίου: Συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου, στην Πλάκα Μονεμβασίας

    - 2 Αυγούστου: Ο «θίασος του Παραλόγου» θα παρουσιάσει «Τα ραβδιά των τυφλών», στην Πλάκα Μονεμβασίας

    - 6 Αυγούστου: Συναυλία της Πηγής Λυκούδη, στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 13 Αυγούστου: Συναυλία της Νένας Βενετσάνου, στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 20 Αυγούστου: Συναυλία οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», στην Πλάκα Μονεμβασίας

    - 22 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου 2009: Έκθεση γελοιογραφίας του Στάθη, στον Αγιο Νικόλαο, στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 5 Σεπτεμβρίου: «Ο γευστικός Γάμος του Μαλβαζία (οίνου) και η Μύηση στην Τεχνική της Οινογνωσίας», στην Πέτρα Μονεμβασίας

    - 6 Σεπτεμβρίου: Συναυλία «Οίνου και Πνεύματος», στο Κάστρο Μονεμβασίας

    - 19 Σεπτεμβρίου: Πανηγυρική Συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    - 26 Σεπτεμβρίου: Θέατρο για τα παιδιά, «Ένα παραμύθι για το κρασί», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Μονεμβασίας

    - 24 Οκτωβρίου: Απονομή βραβείων διαγωνισμού μελοποίησης σε στίχους Ελλήνων ποιητών. Πρώτος κύκλος: Μελοποίηση μη μελοποιημένων ακόμη ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου. Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

    -24 Οκτωβρίου: Απονομή βραβείων πανελλήνιου φιλολογικού μαθητικού διαγωνισμού εμπνευσμένου από το έργο του Γιάννη Ρίτσου για μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη.

    Εκτός από τον μαθητικό διαγωνισμό έχει προκηρυχθεί και ένας μουσικός υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Αλλες εκδηλώσεις

    Εκτός από τη Λακωνία, τον ποιητή τιμά με διάφορες άλλες εκδηλώσεις, ολόκληρη η Ελλάδα, αλλά και πόλεις του εξωτερικού.

    Στις 30 Απριλίου διοργανώνεται αφιέρωμα στον Ρίτσο στο Βερολίνο με τίτλο «9 ώρες», ενώ ακολουθούν εκδηλώσεις σε Αθήνα, Σάμο, Βόλο, Λευκάδα, Μόναχο, Χαλκίδα και Νάξο.

     

    Πηγή : TANEAonline

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : margo στις 01-05-2009 02:44 ]


    sophi05
    01.05.2009, 03:40

    Τα παιδια της Πανσπουδαστικης των σχολων στα Ιωαννινα εκαναν χτες μια γιορτη σφιερωμενη στον ποιητη Γιαννη Ριτσο!Ηταν πολυ ενδιαφερον και χιλια μπραβο στα παιδια που δουλεψαν γι αυτο το αφιερωμα!!Μια φοιτητικη κινηση που τιμησε εναν μεγαλο ποιητη..Μακαρι να γινονταν τετοιες κινησεις συχνα!{#emotions_dlg.yes}


    Mesogeios
    05.05.2009, 18:09

    Ακόμα, αύριο, Τετάρτη 6 Μάη, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν αφιέρωμα – συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη στις 8.30 μ.μ. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,  η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Μανώλης Μητσιάς. Η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού, θα απαγγείλει ποιήματά του, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είναι του Γρηγόρη Βαλτινού.

     

    Θα ακουστούν τραγούδια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «Λιανοτράγουδα», σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή και την «Πικραμένη μου γενιά» σε μουσική Μάριου Τόκα. Επίσης, τραγούδια των Μάνου Λοΐζου και Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ και σε ποιητική μετάφραση Γιάννη Ρίτσου.

    {#emotions_dlg.yes}


    panosbousalis
    06.05.2009, 06:25

    Στις 18 Μαϊου παρουσιάζουμε στη Βάρδια, Θεσ/νίκη, μουσικοποιητικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Το Δελτίο τύπου μας:

    Τραγουδάμε  Γιάννη Ρίτσο

    Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, και στα πλαίσια του Έτους Ρίτσου,  παρουσιάζουμε μουσικο-ποιητικό αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης.

    Θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση  Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένα από τους Θεοδωράκη, Λεοντή, Μαμαγκάκη, Μικρούτσικο, και νέες μελοποιήσεις από τον Παναγιώτη Μπούσαλη, καθώς ποιήματα που μετέφρασε ο Γιάννης Ρίτσος  (Ναζιμ  Χικμετ) μελοποιημένα από μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Μάνος Λοϊζος. Ακόμα θα γίνει αναφορά στο έργο και τη ζωή του ποιητή.

    Η  απαγγελία συνυφαίνεται με το τραγούδι σε μια προσπάθεια να αγγίξουμε την ουσία της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου,  να συγκινηθούμε και να ονειρευτούμε  ..‘’ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα’’ .

    Συντελεστές του αφιερώματος (που παρουσιάστηκε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, Μονεμβασιά, στο Δήμο Νίκαιας, στην πλατεία Σουρμένων του Δ. Ελληνικού, στο Θέατρο του Δήμου Ρέντη,  στο πνευματικό κέντρο της Μυκόνου, στο Δήμο Ψυχικού, στις Κροκεές Λακωνίας και στο cabaret Voltaire) είναι οι:

     Παναγιώτης Μπούσαλης: κιθάρα, τραγούδι

    Νεοκλής Νεοφυτίδης: Πιάνο, τραγούδι

    Ντένια Κουρούση: Τραγούδι

    Σταματία Ρουσάλη: Απαγγελία

     

     


    megaloserwtikos
    06.05.2009, 15:13

    Καλή επιτυχία Πάνο !


    Mesogeios
    06.05.2009, 16:23

    Παράθεση:

    Το μέλος Mesogeios στις 05-05-2009 στις 18:09 έγραψε...

    Ακόμα, αύριο, Τετάρτη 6 Μάη, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν αφιέρωμα – συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη στις 8.30 μ.μ. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,  η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Μανώλης Μητσιάς. Η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού, θα απαγγείλει ποιήματά του, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είναι του Γρηγόρη Βαλτινού.

     

    Θα ακουστούν τραγούδια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «Λιανοτράγουδα», σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή και την «Πικραμένη μου γενιά» σε μουσική Μάριου Τόκα. Επίσης, τραγούδια των Μάνου Λοΐζου και Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ και σε ποιητική μετάφραση Γιάννη Ρίτσου.

    {#emotions_dlg.yes}



    Ο καιρός είχε αντίθετη γνώμη και οδήγησε τη συναυλία σε αναβολή. Ετσι το αφιέρωμα – συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, θα γίνει τη Δευτέρα 11 Μάη στις 8.30 μ.μ στον ίδιο χώρο (Γήπεδο Απόλλωνα στη Ριζούπολη).

     

     

    {#emotions_dlg.walkman}Φίλε panosbousalis η Θεσσαλονίκη είναι τυχερή που θα υποδεχτεί τη δουλειά σας!!!{#emotions_dlg.beer}

     


    panosbousalis
    18.05.2009, 17:35

    Να είστε καλά παιδιά! Σας περιμένουμε απόψε στη Βάρδια! 22.00!!!


    panosbousalis
    17.06.2009, 22:44

    Τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, ώρα 20.30 παρουσιάζουμε συναυλία αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στον Κορυδαλλό.

    Συμμετέχουν:

    Νεοκλής Νεοφυτίδης: Πιάνο, Τραγούδι,

    Παναγιώτης Μπούσαλης: Κιθάρα, Τραγούδι,

    Ντένια Κουρούση: Τραγούδι,

    Χρήστος Κωνσταντίνου: Μπουζούκι,

    Επίκουρος Τριανταφυλλίδης: Βιολί

    Ανδρέας Παγουλάτος: Σχόλιο

    Εύα Κοταμανίδου: Απαγγελία


    dafnoula
    25.06.2009, 22:02
    emmanuella
    12.07.2009, 00:04

    Και στο Ηράκλειο Κρήτης..

    Συναυλία του Χρήστου Λεόντη "Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο". Τραγουδούν μαζί: Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπαζογλου

    Τρίτη 25 Αυγούστου Πλατεία Καλλέργων - Δημαρχείο 21.30

    {#emotions_dlg.walkman}


    PashalinaMakia
    12.07.2009, 14:52

    Δυστυχώς , όσο κι αν γίνονται προσπάθειες για να τιμηθεί ο Γιάννης Ρίτσος , η πρόσφατη σχετικά ιστορία με το οίκημα εντός της Μονεμβασιάς (του Κάστρου δηλαδή) δείχνει οτι οι κάτοικοι της περιοχής ποσός ενδιαφέρονται για την συμβολή του στον χώρο τόσο της ποίησης όσο και της Τέχνης εν γένει.

    Επίσης , η μνήμη του αμαυρώνεται όταν δεν υπάρχει βιβλιοθήκη σε μια κωμόπολη περίπου των 2000 κατοίκων ή όταν δεν προβάλλεται όπως του αξίζει ο πολιτισμός.

    Επίσης , ο τάφος του Γιάννη Ρίτσου στο νεκροταφείο Μονεμβασίας είναι εγκαταλελειμμένος με αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες να επισκέπτονται το νεκροταφείο και να αντικρίζουν μια εικόνα άσχημη.

    Ένας επαναστάτης θα χαιρόταν πολύ περισσότερο με την δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων και ακόμα και με μια μονάχα εκδήλωση η οποία θα γινόταν μέσα απο την καρδιά των συμμετεχόντων.

     

    Αυτά σας τα λέω γιατί δυστυχώς , συμμετέχω κατά κάποιο τρόπο σε μια απο τις εκδηλώσεις.Περάσανε 4 μήνες για να ολοκληρωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων απο παιδιά λυκείου και αναγκαστικά θέλησαν να συμμετάσχουν και παιδιά απο γυμνάσιο ενώ αυτό δεν ήταν στο πρόγραμμα.Με παλιούς κατοίκους συζητώντας , ποτέ δεν εκτίμησαν τον Γιάννη Ρίτσο ως άνθρωπο.Οπότε ως προς τι γίνονται όλα τούτα;Για προσέλκυση τουριστών;

    Εδώ και μαι πενταετία η πυρπόληση της τουρκικής γολέτας έχει καταντήσει βαρετή και βαβουριάρα.Η επόμενη μέρα βρίσκει όλο τον βυθό απο τους δυναμίτες που ρίχνουν να έχει βγει επάνω στον αφρό.

     

    Μπορώ να θίξω αρκετά θέματα που ταλανίζουν τον τόπο αλλά πιστεύω πως ελάχιστοι θα διαβάσουν αυτό το topic.Προφανώς , είμαι κι εκτός θέματος..Αλλά , δεν πρέπει να μην σημειώνουμε τα κακώς κείμενα επειδή μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια με εκδηλώσεις ενώ η ουσιαστική μόρφωση είναι καθημερινό μέλημα του κρατικού μηχανισμού.Έχει γίνει κουβέντα για βιβλιοθήκη εδώ και 2 χρόνια κι απάντηση που παίρνουμε είναι πως θα ανοίξει ένα τουριστικό περίπτερο που θα στεγάζει κάποιο αριθμό βιβλίων.Ειλικρινά , συγχωρείστε με.Αλλά βλέπω κι ακούω πολλά και δεν θέλω να πιστεύει άλλα ο κόσμος.Είναι κρίμα.

    Για την μνήμη του ποιητή όσα κάνουν είναι ένα τίποτα.Ακόμα κι όταν ήταν εν ζωή , δεν σέβονταν έναν άνθρωπο που'χε καταφέρει τόσα για τα οποία θα μπορούσε να υπερηφανευτεί και δεν το έκανε.

     

    Συγγνώμη που ήμουν εκτός θέματος.


    -----------------
    Είμαι αντιδραστική!!!!!!(τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα!) [29/12/2008]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : PashalinaMakia στις 12-07-2009 14:54 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : PashalinaMakia στις 12-07-2009 15:02 ]


    MariannaGp
    13.07.2009, 00:47

    Παράθεση:

    Το μέλος PashalinaMakia στις 12-07-2009 στις 14:52 έγραψε...

    Δυστυχώς , όσο κι αν γίνονται προσπάθειες για να τιμηθεί ο Γιάννης Ρίτσος , η πρόσφατη σχετικά ιστορία με το οίκημα εντός της Μονεμβασιάς (του Κάστρου δηλαδή) δείχνει οτι οι κάτοικοι της περιοχής ποσός ενδιαφέρονται για την συμβολή του στον χώρο τόσο της ποίησης όσο και της Τέχνης εν γένει.

    Επίσης , η μνήμη του αμαυρώνεται όταν δεν υπάρχει βιβλιοθήκη σε μια κωμόπολη περίπου των 2000 κατοίκων ή όταν δεν προβάλλεται όπως του αξίζει ο πολιτισμός.

    Επίσης , ο τάφος του Γιάννη Ρίτσου στο νεκροταφείο Μονεμβασίας είναι εγκαταλελειμμένος με αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες να επισκέπτονται το νεκροταφείο και να αντικρίζουν μια εικόνα άσχημη.

    Ένας επαναστάτης θα χαιρόταν πολύ περισσότερο με την δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων και ακόμα και με μια μονάχα εκδήλωση η οποία θα γινόταν μέσα απο την καρδιά των συμμετεχόντων.

     

    Αυτά σας τα λέω γιατί δυστυχώς , συμμετέχω κατά κάποιο τρόπο σε μια απο τις εκδηλώσεις.Περάσανε 4 μήνες για να ολοκληρωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων απο παιδιά λυκείου και αναγκαστικά θέλησαν να συμμετάσχουν και παιδιά απο γυμνάσιο ενώ αυτό δεν ήταν στο πρόγραμμα.Με παλιούς κατοίκους συζητώντας , ποτέ δεν εκτίμησαν τον Γιάννη Ρίτσο ως άνθρωπο.Οπότε ως προς τι γίνονται όλα τούτα;Για προσέλκυση τουριστών;

    Εδώ και μαι πενταετία η πυρπόληση της τουρκικής γολέτας έχει καταντήσει βαρετή και βαβουριάρα.Η επόμενη μέρα βρίσκει όλο τον βυθό απο τους δυναμίτες που ρίχνουν να έχει βγει επάνω στον αφρό.

     

    Μπορώ να θίξω αρκετά θέματα που ταλανίζουν τον τόπο αλλά πιστεύω πως ελάχιστοι θα διαβάσουν αυτό το topic.Προφανώς , είμαι κι εκτός θέματος..Αλλά , δεν πρέπει να μην σημειώνουμε τα κακώς κείμενα επειδή μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια με εκδηλώσεις ενώ η ουσιαστική μόρφωση είναι καθημερινό μέλημα του κρατικού μηχανισμού.Έχει γίνει κουβέντα για βιβλιοθήκη εδώ και 2 χρόνια κι απάντηση που παίρνουμε είναι πως θα ανοίξει ένα τουριστικό περίπτερο που θα στεγάζει κάποιο αριθμό βιβλίων.Ειλικρινά , συγχωρείστε με.Αλλά βλέπω κι ακούω πολλά και δεν θέλω να πιστεύει άλλα ο κόσμος.Είναι κρίμα.

    Για την μνήμη του ποιητή όσα κάνουν είναι ένα τίποτα.Ακόμα κι όταν ήταν εν ζωή , δεν σέβονταν έναν άνθρωπο που'χε καταφέρει τόσα για τα οποία θα μπορούσε να υπερηφανευτεί και δεν το έκανε.

     

    Συγγνώμη που ήμουν εκτός θέματος.


    -----------------
    Είμαι αντιδραστική!!!!!!(τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα!) [29/12/2008]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : PashalinaMakia στις 12-07-2009 14:54 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : PashalinaMakia στις 12-07-2009 15:02 ]



    Ίσα ίσα που ήταν πολύ ενδιαφέρον ποστ. Με το συμπάθιο αλλά δεν είσαι καθόλου αντιδραστική. Είσαι απλά έξυπνη και ανοιχτομάτα.