ελληνική μουσική
    510 online   ·  210.844 μέλη

    Η διαφορά σε ξένη απο Ελληνική μουσική...

    earinos
    02.05.2009, 17:09

    Η διαφορά σε ξένη απο Ελληνική μουσική...Τα ελληνικά τραγούδια τα ποιό πολλά είναι ερωτικά..Τα ξένα ποιό πολλά είναι κοινωνικά..΄

    Αν δημιουργούσα ένα τραγούδι που θα αναφερώνταν για τον πλανήτη που έχει αρρωστήσει , και πως αισθάνομαι για αυτό το συμβάν , πως θα το πέρνατε?

    Κατα ΄ρχήν θα έχει ένα ρυθμό που να τον ακούει ο Νέος . RAP Π.Χ. 


    djmetronomos
    03.05.2009, 18:15

    Πώς ονομάζεται αυτό στην Ψυχολογία? Μανία καταδίωξης? Σύνδρομο ανωτερότητας? Εμείς και οι άλλοι... Η ελληνική μουσική και η ξένη... Πρέπει να είμαστε ο μοναδικός λαός που κάνει αυτή τη διαφοροποίηση... Έμείς (οι Έλληνες) και οι ξένοι (οι βάρβαροι?)... Και ποιος είναι ο Ξένος? Πέρα από τον ήρωα του Αλμπερτ Καμυ... Ο Johnny Halliday? O Yousou N' Dour? O Mozart? H Dolly Parton? O Astor Piazzola? O Alvin Lee? Ο Kurt Cobain? Ο Robert Plant? H Lily Allen? O Poncho Sanchez? Έπειτα, υπάρχουν ξένοι και... ξένοι. Δε χωρούν όλοι στην ίδια βαλίτσα... O Alex Kapranos τι είναι? Μα, είναι Έλληνας. Άρα, δικός μας. Απλά, παίζει ξένα με ξένους σε ξένα μέρη.


    jorge
    03.05.2009, 20:59

    Earine κάνε πιο σαφές το θέμα της συζήτησης σε παρακαλώ. Διαφορετικά θα πρέπει να το μετακινήσουμε στον Κάδο Ανακύκλωσης.


    freakhood
    04.05.2009, 05:23

    Παράθεση:

    Το μέλος djmetronomos στις 03-05-2009 στις 18:15 έγραψε...

    Πώς ονομάζεται αυτό στην Ψυχολογία? Μανία καταδίωξης? Σύνδρομο ανωτερότητας? Εμείς και οι άλλοι... Η ελληνική μουσική και η ξένη... Πρέπει να είμαστε ο μοναδικός λαός που κάνει αυτή τη διαφοροποίηση... Έμείς (οι Έλληνες) και οι ξένοι (οι βάρβαροι?)... Και ποιος είναι ο Ξένος? Πέρα από τον ήρωα του Αλμπερτ Καμυ... Ο Johnny Halliday? O Yousou N' Dour? O Mozart? H Dolly Parton? O Astor Piazzola? O Alvin Lee? Ο Kurt Cobain? Ο Robert Plant? H Lily Allen? O Poncho Sanchez? Έπειτα, υπάρχουν ξένοι και... ξένοι. Δε χωρούν όλοι στην ίδια βαλίτσα... O Alex Kapranos τι είναι? Μα, είναι Έλληνας. Άρα, δικός μας. Απλά, παίζει ξένα με ξένους σε ξένα μέρη.



    Ακριβώς. Δεν υπάρχει Ελληνική, ιρλανδέζικη η Ταιβανή. Μια είναι η μουσική, και ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν και οι ανάλογες επιρροές. Πολυ άκυρος ο τίτλος του Topic. Εντελώς.


    kwstasagas
    04.05.2009, 22:23

    Μια ανάλογη σκέψη έκανα σήμερα που γύριζα με το αυτοκίνητό μου από τη δουλειά έχοντας στο cd palyer το cd με το ντεμπούτο των Βρετανών COUSTEAU [έτους 2000]. Λοιπόν σκέφτηκα : "αυτά τα τραγούδια αυτοί οι Βρετανοί, που ούτε τους ξέρω ούτε με ξέρουν, που δεν έχω επισκεφθεί ποτέ τη χώρα τους ... λες και τα έχουν γράψει για μένα !!! Τόσο πολύ μιλάνε μέσα μου". Κι έτσι .... τους ένιωσα "δικούς μου" .....

    Απεναντίας, υπάρχουν ένα σωρό Έλληνες καλλιτέχνες, των οποίων τα τραγούδια δεν με αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο. Έτσι, αυτούς, παρόλο που είναι συμπατριώτες μου, τους νιώθω τόσο μα τόσο "ξένους" ....... Άλλωστε πολύ ωραία το είπε ο ΡΑΣΟΥΛΗΣ με εκείνον το στίχο του "Η πιο γλυκιά πατρίδα είναι η καρδιά. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ρασούλης σε κάποια συνέντευξή του, "το νόημα αυτού του στίχου είναι ότι "δεν αποκλείεται να "τα βρω" με κάποιον Κινέζο, αλλά να "μην τα βρω" με κάποιον Έλληνα" .......


    -----------------
    Goin' through pages and lookin' down lines and lines ... [UFO - Space Child]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : kwstasagas στις 04-05-2009 22:24 ]


    fibonazzi
    14.05.2009, 03:58

    Μια χαρά σαφές είναι το θέμα, το παιδί θέλει να πει πως τα Ελληνικά τραγούδια είναι καψουροτράγουδα με διάφορες (ποιοτικές υποτείθτεται) μεταμφιέσεις, ενώ τα ξένα έχουν πιο ποικίλλο περιεχόμενο. Γιατί τόση βιασύνη άραγε για τον κάδο ανακύκλωσης??


    jinxy666
    14.05.2009, 15:25

    βασικά 'λίγη' καψούρα το τραγούδι την θέλει για να πουλήσει στην ελλάδα. τελοσπάντων.. earinos νομίζω ότι μπορεί και να είχε επιτυχία όπως αλλα τραγούδια που βγήκανε με κοινωνικό περιεχόμενο


    earinos
    15.05.2009, 15:45

    Παράθεση:

    Το μέλος jorge στις 03-05-2009 στις 20:59 έγραψε...

    Earine κάνε πιο σαφές το θέμα της συζήτησης σε παρακαλώ. Διαφορετικά θα πρέπει να το μετακινήσουμε στον Κάδο Ανακύκλωσης.



    Για να καταλάβεις: οι Μπιτλς π.χ.λένε σε 'ενα  τραγούδι για ένα ανεμόμυλο που βρίσκεται Δίπλα σε γραμμές τρένου . Και όπως περνάει το τρένο ο χρόνος σταματάει , που πάει και που γυρνάει? Θλιμένος ουρανός ο ανεμόμυλος γυρίζει ο χρόνος σταματάει που πάει γιατί γυρναει?

    Τι θέλουνε να πουνε? εμεις σαν Ελληνες τα τραγουδάμε  το 90% με συνθήματα αγάπης και ότι αφορά μόνο για αυτήν.

    Διαφορά στην κουλτούρα υπάρχει και φένεται και στα τραγούδια . Κάτι άλλο μπορούμε να γράψουμε έτσι 'ωστε  να τραβήξουμε ξένο κόσμο?    


    freakhood
    15.05.2009, 23:46

    Διαφορά από χώρα σε χώρα υπάρχει στις διάφορες κουλτούρες. Η Ελληνική έχει διαφορά από την Ρουμάνικη πχ. και πάει λέγοντας.

    Χιλιάδες χώρες και χιλιάδες κουλτούρες.

    Πολύ λάθος το "Ελληνική" και "ξένη". Τελείως άκυρο.


    StavmanR
    16.05.2009, 12:24

    Η "ελληνική" και "ξένη" μουσική είναι ταξινομήσεις που αφορούν τεχνοτροπίες και γλώσσα. Είναι αντίστοιχες ταξινομήσεις των "ποπ", "ροκ", τέκνο", "μέταλ" κλπ.

    Η ελληνική μουσική, δηλαδή η γνήσια έκφραση του ελλαδικού χώρου είναι οι κατά τόπους παραδοσιακές μουσικές και το παλιό αστικό τραγούδι (πχ. ρεμπέτικο). Στην πραγματικότητα, όλες οι μουσικές έχουν επιρροές από προσκείμενους πολιτισμούς. Άλλωστε, και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά επηρρεάζεται από το περιβάλλον του, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αυτονομία του χαρακτήρα του...

    Η τέχνη είναι φορέας ήθους. Εμπεριέχει "καμουφλαρισμένες" τις ηθικές αξίες της εποχής και του τόπου εφαρμογής της. Το καμουφλάρισμα σχετίζεται με τον τρόπο που εκείνη γίνεται αντιληπτή από τα κοινωνικά σύνολα.

    Η σύγχρονη "δυτική" μουσική είναι μουσική της λογικής. Βασίζεται σε λογικά πλαίσια (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αρμονία) και είναι ο φορέας του "ήθους της λογικής": πεπερασμένη, συγκεκριμένη, πολύπλοκη, πολυσύνθετη. Η παλαιότερη ανατολική παράδοση ήταν βιωματική μουσική, υπερβατική, διαχρονική. Το χαρακτηριστικότερο είδος ανατολικής μουσικής είναι το μοιρολόι, κατά το οποίο ο άνθρωπος τραγουδά την τραγικότητα της ύπαρξής του, υπερβαίνοντας το φόβο και την αγωνία του θανάτου.

    Σήμερα είναι επισφαλές να μιλάμε για παραδοσιακές αξίες κάθε τόπου. Η παγκοσμιοποίηση προήλθε από την τέχνη και σάρωσε πρώτα ισοπεδωτικά από όλα εκείνη. Αν παλαιότερα οι πολιτισμοί χτίζονταν (πολυδιάστατα) με ανταλλαγές στοιχείων, σήμερα ευθυγραμμίζονται  (μονοδιάστατα) με επιβολή συγκεκριμένου προτύπου.

     

    Η διαφορά της σύγγχρονης "ελληνικής" από την σύγχρονη "ξένη" μουσική είναι όση η διαφορά της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, από την σύγχρονη αγγλική (διεθνή). Τείνουν προς ταύτιση.


    xarris
    21.05.2009, 13:20

    Παιδιά πολυ ωραία και σωστά αυτα που λέτε, αλλα τα θέτετε απόλυτα...

    Αφήστε και ενα περιθώριο οτι πχ τα περισσότερα ελληνικα ειναι καψουροτράγουδα ή κατι τετοιο γιατι στην πραγματικότητα αυτα τα τραγούδια ειναι που ΠΡΟΟΘΟΥΝΤΑΙ

    οποιος ψαξει βρισκει ελληνικά τραγουδια ισαξια η καλύτερα απο τα ξενα, χωρις να παιζει ρολο συνήθως το τι μουσικη ακούει ο καθενας γτ και τα ελληνικά πλεον εχουν μεγαλη ποικιλία

    Γι αυτο οταν παμε και ακουμε τραγούδια που σε 2 εβδομάδες ξεχναμε και τον τιτλο τους και αδιαφορούμε για τα υπολοιπα, δεν μας φταιει κανείς αλλος.

    Δεν τιθεμαι εναντιων τους, μιας και προσωπικα ακουω ολα τα τραγουδια απο metal μεχρι δημοτικα, αλλα ειναι γεγονος οτι ως ελληνες εχουμε σχετικη αγνοια για το συνολο των μουσικων με ελληνικο στιχο


    peacemaker79
    21.05.2009, 23:12

    Για αρχή θα έπρεπε να καθορίσουμε τι εννοούμε ελληνική μουσική. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη όμως κουβέντα  και off topic, οπότε πάω κατευθείαν στο θέμα μας, θεωρώντας ελληνικά τα τραγούδια που έχουν γραφτεί στην Ελλάδα.

    Διαφωνώ απόλυτα. Στην Ελλάδα δεν γράφουμε περισσότερα ερωτικά τραγούδια απ’ ότι στο εξωτερικό. Τώρα αν θέτεις σαν πρότυπο ελληνικής μουσικής στα σκυλολαϊκά τότε αλλάζει τελείως η κουβέντα… μάλλον δεν κάνουμε κουβέντα. Καλός η κακός αυτή την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο πουλάει η καψούρα, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

    Το παράδειγμα των beatles που έφερες !!!????!!?!?!?? είναι λίγο εκτός εποχής. Δεν νομίζω πως μπορώ να το σχολιάσω.

    Τέλος τι εννοείς να τραβήξουμε ξένο κόσμο? Για να ακουστεί κάτι σε διεθνές επίπεδο, απαιτεί μεγάλη δισκογραφική εταιρία και μερικούς μάνατζερ με @ρ!δ!@ ελέφαντα. Αυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε στις περισσότερες χώρες του κόσμου. ΗΠΑ, Αγγλία και τίποτα σκανδιναβοί μόνο. Άντε και καμιά Γερμανία στην καλύτερη. Δεν είναι ο κοινωνικός στίχος το πρόβλημα πίστεψε με.

    Όπως και να έχει και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολύ καλοί μουσικοί, στιχουργοί και συνθέτες. Υπάρχουν βέβαια και κακοί. Αυτά που ακούγονται συνήθως είναι αυτά που προωθηθήκαν για να ακουστούν και όχι αυτά που κρίθηκαν ως καλύτερα.