ελληνική μουσική
    504 online   ·  210.845 μέλη

    Στις Γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη – Άνω Σύρος 2009

    jorge
    15.07.2009, 22:12

    Άνω Σύρος, Άνω Σύρα, Απάνω Χώρα. Όλα τα ονόματα καταδεικνύουν τον ίδιο τόπο. Την παλιά συριανή συνοικία και σημερινό Δήμο, με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα γνωρίσματα. Κατάλευκα πετρόχτιστα σπίτια (γερά σπίτια, όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος ο Μάρκος), μικρά στενά ανηφορικά σοκάκια και πεζούλια, όπου κάθονται οι γείτονες και συνομιλούν. Στην Ερμούπολη έμεναν οι ορθόδοξοι. Στην Απάνω Χώρα έμεναν οι καθολικοί. Εκεί μεγάλωσε, έπαιξε πετροπόλεμο με τους φίλους του και πήγε σχολείο ο Μάρκος Βαμβακάρης. Και ήρθε η στιγμή, κάποια χρόνια αργότερα, που τραγούδησε με το μπουζούκι του για την Απάνω Χώρα, περιγράφοντάς την με πανέμορφους στίχους. Την νοσταλγούσε καθώς την επισκεπτόταν ελάχιστα. Όπως βέβαια τραγούδησε και για το νησί του, με αφορμή μια Φραγκοσυριανή, δημιουργώντας ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της νεότερης Ελλάδας και κάνοντας όλο τον κόσμο να αγαπήσει τη Σύρο. Ελάχιστοι άλλοι δημιουργοί μπορούν να ταυτιστούν με τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, όσο ο Μάρκος με τη Σύρα. Δίκαια και εύλογα, η ιδιαίτερή του πατρίδα τον τιμά, εγκαινιάζοντας από το εφετινό καλοκαίρι έναν κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διαρκούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με γενικό τίτλο:

    “Στις Γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη”.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικά δρώμενα, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, ομιλίες, αφηγήσεις, αναβίωση εθίμων, παιχνίδια.

     

    Στα πλαίσια της εκτεταμένης εφετινής περιοδείας τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (έχοντας ήδη ξεκινήσει και επεκτείνοντας τα live και μετά το καλοκαίρι), η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή δίνουν μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση, το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουλίου (στις 9.00 μμ), στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου. Η συναυλία τους αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια του τοπικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ που εφέτος ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά στο κοινό, φέροντας στην ταυτότητά του τον εύγλωττο τίτλο:  “Στις Γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη – Άνω Σύρος 2009”.

     

    Η εμφάνιση της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Σύρου και θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ, με τιμή εισιτηρίου στα 10 και 5 ευρώ.

    Η Ελένη και η Σουζάνα, παίζοντας κιθάρα και πιάνο, θα τραγουδήσουν με τον πολύ ξεχωριστό και αναμφίβολα εντυπωσιακό ερμηνευτικό τους τρόπο, ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια σε όλες τις διαλέκτους, αλλά και τραγούδια της παράδοσης άλλων τόπων, σε γλώσσες όπως τα ιταλικά (σε διαλέκτους και της Κάτω Ιταλίας), ισπανικά, σεφαραδίτικα, αρμένικα, πομάκικα, ρουμάνικα και άλλα. Στο ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνουν επίσης Blues και fados.

     

    Η περιοδεία τους

    Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή είναι ένα καταπληκτικό ντουέτο που συνδυάζει την φρεσκάδα και την παράδοση όσο κανένα άλλο απο τα σύγχρονα νεανικά σχήματα. Εντυπωσιακές με το ρεπερτόριό τους, με την ακέραιη παρουσίαση κάθε κομματιού και φυσικά την εμφάνισή τους.

    Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν. Είναι εντυπωσιακό και μόνο αυτο που κάνουν. Νέα κορίτσια που μιλούν άπταιστα 7-8 γλώσσες, τραγουδούν σωστά και παίζουν μια πλειάδα οργάνων.

    Το CD με το όνομά τους μόλις κυκλοφόρησε από την Legend και αυτές είναι έτοιμες  να παρουσιάσουν κομμάτια κάθε είδους στις καλοκαιρινές εμφανίσεις. Είτε αυτά είναι Ρεμπέτικα, ελληνικά παραδοσιακά από κάθε διάλεκτο, είτε πορτογαλέζικα fado, ισπανικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, βουλγάρικα, αρμένικα, είτε Blues.

    Σημείο αναφοράς στην καριέρα τους, οι επί δύο χρόνια ζωντανές παραστάσεις τους στον ξεχωριστό χώρο του Τραίνου στο Ρουφ, όπου μάγεψαν και καθήλωσαν το κοινό στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express, με την παράσταση “Οι Μάγγισες του Ρούφ Τραγουδούν τα Μπλούζ”

    Δίνοντας μοναδικές παραστάσεις, γεμάτες λυρισμό, πηγαίο συναίσθημα και συγκινησιακή φόρτιση, αλλά και βαθιά γνώση που εκφράζεται με εκτελεστική δεινότητα και καλλιτεχνική αρτιότητα, η Ελένη και η Σουζάνα ταξιδεύουν με συναυλίες σε επιλεγμένα μέρη, σε όλη την Ελλάδα.

    Ήδη προηγήθηκε ένας κύκλος από ζωντανές εμφανίσεις σε Λευκωσία, Πάτρα, Βουκουρέστι, Οδησσό, και Σάμο και ακολουθούν στο πρόγραμμά τους:

     

    16 Ιουλίου - Σύρος

    19 Ιουλίου - Πελεκάνος - Κρήτη

    20 Ιουλίου - Κρυονερίδα - Κρήτη

    22 Ιουλίου - Νέα Κυδωνία - Κρήτη

    30 Ιουλίου - Τρίπολη

    2 Αυγούστου   - Βυτίνα

    7 Αυγούστου   - Σαντορίνη

    10 Αυγούστου  - Νάξος

    23 Αυγούστου – Πρέσπες

    22 Σεπτεμβρίου - Νέα Σμύρνη