ελληνική μουσική
    849 online   ·  210.833 μέλη

    Ο Χρόνης Αηδονίδης παραδίδει τη σκυτάλη

    jorge
    22.11.2009, 23:46

    Ο κύριος Χρόνης Αηδονίδης, ο οποίος έχει τιμήσει πολλές φορές και το MusicHeaven με την παρουσία του στο 2ο και το 3ο Live μας, λέει αντίο και παραδίδει τη σκυτάλη στους μαθητές του. Ο Σωτήρης Μπέκας (το μέλος Beatlus) είχε την ευκαιρία αλλά και την ευθύνη να πάρει τη σχετική συνέντευξη, αυτή που ανακοινώνει οτι αποσύρεται από την ενεργό δράση.

     

    Στο Δίφωνο (Νοεμβρίου) που κυκλοφορεί: Συνέντευξη του Χρόνη Αηδονίδη στον Σωτήρη Μπέκα ("Ο Χρονης Αηδονίδης παραδίδει τη σκυτάλη") και ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ CD ("Ο δάσκαλος της Παράδοσης") με σπάνιες ηχογραφήσεις, μεταξύ των οποίων ένα ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο από πρόβα του τη δεκαετία του 70, σε ανέκδοτο έως τώρα από τη φωνή του τραγούδι ("Εψές προψές επέρασα") και δύο νέες ηχογραφήσεις με τη συμμετοχή της Νεκταρίας Καραντζή ("Άνοιξε χείλι μου άνοιξε", "Κάτω στη Ρόδο στο ροδονήσι"), έχουσας από τον ίδιο το χρίσμα για τη συνέχεια του έργου του.


    Δυστυχώς, το αρχικό αφιέρωμα και η πλήρης συνέντευξη που επρόκειτο να δημοσιευθεί στο περιοδικό για τον Χρόνη Αηδονίδη τελικά δεν περιλήφθηκε, παρά μόνο ένα μέρος του. Το πλήρες περιεχόμενό του θα δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Χρόνη Αηδονίδη και στο facebook, τον Δεκέμβριο

     

    Ακούστε ένα από τα καινούρια τραγούδια του cd, με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή, εδώ:
    https://www.youtube.com/watch?v=If9ntDqWl38Link

    >

    («Άνοιξε χείλι μου, άνοιξε»)


    gkravar
    23.11.2009, 16:10

    Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι  κατά την γνώμη μου η καλύτερη εν ζωή φωνή της Ελλάδας.  Και ίσως πλέον είναι ο μοναδικός που είναι η φωνή της Ελλάδας, μιας Ελλάδας που ξεπούλησε τους θησαυρούς της με αντάλλαγμα χρωματιστές χάντρες. Είναι σχολειό ολόκληρο για τους νέους τραγουδιστές να τον ακούν να τραγουδάει. Κουβαλάει στην φωνή του τις χαμένες ποιότητες της μουσικής και μια εντελώς διαφορετική αντίληψη και αισθητική από την σημερινή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα και από κάποιους μαθητές μου που αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο.


    gialina_giannina
    23.11.2009, 16:49

    Ο Χρόνης Αηδονίδης αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής μουσικής παράδοσης.Πέρα από το τεράστιο μουσικό του έργο , είναι πολύ σημαντικός γιατί συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη διάδοση της Θρακιώτικης μουσικής στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ένας από τους λόγους που με έκαναν να γνωρίσω καλύτερα τη μουσική της Θράκης και να την αγαπήσω.

    Εύχομαι να είναι πάντα καλά και όπως είπε κι ο φίλος gkravar, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας χάρισε με τη φωνή του και τη ψυχή του.


    Hastaroth
    24.11.2009, 19:13

    Είχα την τιμή να συμπράξω σέ τρία Musicheaven Lives* (ένα στό ΜΕΘΥΣΜΕΝΑΚΙ καί δύο στό 5/4) μέ τόν κο Χρόνη Αηδονίδη και θεωρώ τόν εαυτό μου ευτυχή γι'αυτήν την εμπειρία.Αν καί δέν έχω πολλά ακούσματα από δημοτική μουσική (και ιδιαίτερα Θρακική) ούτε και από Βυζαντινή μουσική,ήταν απόλαυση νά τόν ακούω να τραγουδά.Επίσης μέ εντυπωσίασε η ηρεμία και γαλήνη που εκπέμπει καί που φάνηκε ιδιαίτερα (τουλάχιστον έτσι τό είδα εγώ) στίς πρόβες που κάναμε γιά τό 2ο live.

    Εύχομαι να βρίσκεται γιά πολλά πολλά χρόνια ακόμα ανάμεσά μας,γιά να χαίρεται βλέποντας τούς μαθητές του να προχωρούν στά δικά του χνάρια.

    *Κύριε διαχειριστά,μπερδεύτηκες στό μέτρημα Smile .Ξέχασες τό 4ο Live στά 5/4,όπου και εκεί ήταν μαζί μας ο κ.Χρόνης.Νά κεράσω μπυρίτσα;{#emotions_dlg.beer}


    jorge
    24.11.2009, 23:55
    Σωστός Αλβέρτο :)
    ngiamalis
    26.11.2009, 00:55

    Ο κ. Χρόνης  είναι ένα θησαυρός για την Ελληνική μας παράδοση , Ειναι ενα υπόδειγμα τραγουδιστή που δυστυχώς πολλοί δεν τον εκμεταλεύτηκαν  και έκαναν τα δικά τους , αν το άκουγαν!  θα υπήρχε και συνέχεια ,Δυστυχώς μετά απο αυτόν το σκότος !


    gate
    26.11.2009, 18:27

    Να ενημερώσουμε επίσης όσους ενδιαφέρονται:

    Μέσα στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εξής σε σχέση με τον Χρόνη Αηδονίδη και την επίσημη αποχώρησή του από την ενεργό δράση:

    - μεγάλες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, με τους οποίους έχει κατά καιρούς συνεργαστεί

    - ένα βιβλίο-λεύκωμα με την αυτοβιογραφία του, το οποιό θα περιέχει ντοκυμαντέρ με τη ζωή του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το ΛΕΥΚΩΜΑ του για τους μαθητές του (http://www.aidonidis.gr/leykoma.htm)

    - η έκδοση μιας σειράς ανέκδοτων ηχογραφήσεων δικών του, κυρίως από πρόβες του εδώ και 40 και πλέον χρόνια και

    - η καλλιτεχνική επιμέλεια μιας σειράς συναυλιών και εκδόσεων που θα υποδηλώνουν εμπράκτως την επιθυμία και το όραμά του για την "παράδοση της σκυτάλης" του στις νεότερες γενιές που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του, προς πείσμα των καιρών και κακών ηθών... (περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς)

    Περισσότερες λεπτομέρειες γενικώς μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του www.aidonidis.gr

     

    Προσωπικά, το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω, σε όλα τα καλά που γράφονται για τον κ. Αηδονίδη, είναι ότι: Είναι από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που δίνει, με τόση γενναιοδωρία, χώρο πλάι του στις νέες γενιές, πιστεύει στη συνέχεια του έργου του από αυτές και, ακόμα και σήμερα που είναι 81 ετών, εξακολουθεί να διδάσκει σε νέα παιδιά το παραδοσιακό τραγούδι, ακόμα κι αν αυτό τον εξαναγκάζει δύο φορές το μήνα να ταξιδεύει από την Αθήνα ως την Αλεξανδρούπολη για να διδάξει τους μαθητές του στο Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Μετά τις μεγάλες προσπάθειές του στον τομέα της διδασκαλίας, σήμερα, βλέποντας αισιόδοξα το μέλλον (όπως κάθε καλός και γενναιόδωρος δάσκαλος), δε χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί την ελπίδα και το μεγάλο του όραμα: "Αισθάνομαι ανακούφιση που αφήνω σε καλά χέρια όλα αυτά για τα οποία κι εγώ, ως κομμάτι αυτής της αδιάσπαστης αλυσίδας της παράδοσης, προσπάθησα". Έργο όπως αυτό του Χρόνη Αηδονίδη, επειδή είναι εμπνευσμένο, θα βρίσκει πάντα συνεχιστές, ανά τους αιώνες... Και αλοίμονο αν δεν έβρισκε. Καταδικασμένα να τερματίζονται είναι μόνο τα εγωιστικά οράματα των ανθρώπων.

    Μετά από τον Χρόνη Αηδονίδη λοιπόν: ... η ελπίδα ότι η παράδοση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με την πραγματική της αξία -όπως την αποκάλυψε στα μάτια μας ο ίδιος ο δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης και άλλοι αξιολογότατοι εκπρόσωποι αυτού του χώρου- δηλαδή ούτε πανηγυρτζίδικα (δε μιλάμε για το πατροπαράδοτο πανηγύρι, αλλά για το νεοφανές δήθεν πανηγύρι με τα συνθεσάιζερ και όλα τα υπόλοιπα που καμία σχέση δεν έχουν με το ύφος και το ήθος του πανηγυριού και της πάλαι ποτέ γιορτής των ανθρώπων), ούτε ως είδος μουσικής κατώτερης αξίας, αλλά με την απλότητα, τη σεμνότητα, την ευγένεια, την αρχοντιά και την ομορφια ...εκείνης της εποχής. Αυτό διδάσκει πάνω απ' όλα στους μαθητές του. 

    Κι ας είμαστε βέβαιοι, ότι ούτε η ΠΕΙΡΑ, ούτε η ΓΝΩΣΗ ούτε το ΝΟΙΑΞΙΜΟ του λείπει, ώστε να φτάσει στο σημείο να "παραδίδει σκυτάλη" σήμερα, χωρίς να είναι βέβαιος ότι το έργο του δε θα πάει στράφι...  Ο Χρόνης Αηδονίδης έχει παλέψει σκληρά και έχει επενδύσει πολύ, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από τη διδασκαλία του σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη, με πάμπολλους μαθητές, σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει "συνέχεια του έργου του" και "πάραδοση σκυτάλης", για να μπορούμε να λέμε σήμερα: Ευτυχώς, μετά από αυτόν, το έργο του θα ζήσει ες αεί...

     

     


    -----------------
    "Επειδή οι άνθρωποι, ως επί το πλείστον, είναι φιλόδοξοι, αναγκαστικά τους αρέσει να κακολογούν τον πλησίον τους": Αριστοτέλης

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gate στις 26-11-2009 18:31 ]


    tago
    06.12.2009, 20:06

    Να υποθέσω Νεκταρία μου πως χτες 5/12 που είχα την μεγάλη τύχη και χαρά να σας δω στο Ηράκλειο ήταν μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του μεγάλου δασκάλου Χρόνη Αηδονίδη; Όπως και να έχει Θέλω άλλη μια φορά να σε ευχαριστήσω και δημόσια μέσα από αυτό το post για όλα αυτά τα σπουδαία που άκουσα χτες και θα ήθελα να μεταφέρεις της αντίστοιχες ευχαριστίες τόσο στο δάσκαλο όσο και σε όλους τους συνεργάτες σας.  Να είσαι καλά !


    gate
    07.12.2009, 04:32

    Κάπως έτσι Δημήτρη μου... Πρώτα ο Θεός, το μεγάλο φινάλε, δηλαδή οι μεγάλες συναυλίες θα γίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θα ανακοινωθούν, όταν έρθει η ώρα, με κατάλληλο τρόπο.

    Πάντως χθες, πήραμε κι εμείς μαζί μας από την ωραία Κρήτη τις καλύτερες εντυπώσεις, κυρίως από την αγάπη και τη ζεστασιά του κόσμου! Δεν υπάρχει πιο όμορφο απ' το να προσφέρεις αυθόρμητα και αληθινά την αγάπη, τον ενθουσιασμό, την καλή σου ενέργεια και τον καλό σου λόγο. Κι εμείς το ζήσαμε αυτό χθες απλόχερα! Όσο για την υποδοχή του κ. Χρόνη και το αφιέρωμα, ήταν συγκινητικά και για τον ίδιο και για όλους μας.

    Να ΄σαι καλά κι εσύ Δημήτρη μου!


    ofoutolo
    07.12.2009, 06:28

    Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι θείος μιας μαθήτριάς μου. Μας υποσχέθηκε ότι θα έρθει σε μια εκδήλωση του σχολείου μας και ίσως και να μας τραγουδήσει.Θέλεις να σε ειδοποιήσω έγκαιρα;