ελληνική μουσική
    518 online   ·  210.821 μέλη

    Επιλογή φυσαρμονικας και τονικότητα

    jordan2410
    25.01.2010, 02:11

    καλησπερα,αρχισα προσφατα να παιζω κιθαρα,και θα θελα να μαθω και φυσαρμονικα,επειδη ομως ειμαι λιγο ασχετος θα θελα να ρωτησω σε ποια τονικοτητα πρεπει να παρω....υπαρχει καποια βασικη που παιζονται τα πιο πολλα τραγουδια??επισης τι ειναι χρωματικη και η διατονικη φυσαρμονικα??ευχαριστω προκαταβολικα

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 10-10-2010 22:44 ]


    progressive
    04.10.2010, 00:22

    Πιθανόν να έχεις βρει την απάντηση στα άλλα topics για φυσαρμόνικα που υπάρχουν στο musicheaven.

    πάντως τουλάχιστον για αρχή θα σου πρότεινα διατονική φυσαρμόνικα σε ντο ματζόρε.Συνήθως το ματζόρε εννοείτε. Εάν είναι μινόρε, τότε το γράφει. Κοντά στα 25 € θα βρεις πολύ καλές φυσαρμόνικες. Οι περισσότεροι προτείνουν την special 20 της hohner. Marine band και Blues Harp της Hohner είναι η δεύτερη επιλογή σου. Αρκετούς οπαδούς έχει και η Lee Oscar, προσωπικά όμως δεν με ενθουσιάζει. Αξιόπιστες αλλά αρκετά ακριβότερες είναι οι Suzuki. Και τέλος αυτή που φαίνεται να παίρνει τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των φίλων της φυσαρμόνικας είναι η crossover της hohner στα 50 €.

    Επομένως,η πρότασή μου είναι special 20 σε C ματζόρε.

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : progressive στις 04-10-2010 00:26 ]


    masel1055
    11.10.2014, 17:03

    Το λοιπον πηρα μια φυσαρμονικα με 30 ευρο Η φθσαρμονικα ειναι αυτην

    http://www.amazon.com/Hohner-Blues-Harp-Harmonica-Key/dp/B0002E4ZFA

    αποτι καταλαβα ειναι Ε η τονικοτητα της, οποτε τι νοτες εχει σε καθε ανοιγμα 

    αν ξερει καποιος ασ μου δωσει τα φωτα του


    STEFANOS604
    21.10.2014, 20:20

    Δες τις νότες που θέλεις για την τονικότητα Ε εδώ:

    https://app.box.com/s/d77nip82f0b9r08aqq8e

    Αυτές όμως σου είναι χρήσιμες ΜΟΝΟ αν η φυσαρμόνικα σου έχει ξεκουρδιστεί και θέλεις να την κουρδίσεις – όπως
    ΕΔΩLink

    >: -  αλλιώς θα τις μετράς (ή θα διαβάζεις παρτιτούρα) σαν να ήταν η C τονικότητα. Αφού αν ξέρεις μόνο μια τονικότητα ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ξέρεις να παίζεις και τις υπόλοιπες 11 τονικότητες.


    aioniapistos
    23.02.2016, 13:58

    καινουργιος στην παρεα σας,ασχολουμαι με την ακουστικη κιθαρα καμποσα χρονια,εξασκουμαι σε καθημερινη βαση και ψαχνω συνεχως καινουργια πραγματα.αυτο με οδηγησε εδω μιας και σκεφτομαι να συνδυασω την κιθαρα μου με την φυσαρμονικα.διαβασα ολο το αρθρο σας,διαβασα και αλλα αρθρα,παρακολουθησα και βιντεο με μαθηματα,μου εχει τραβηξει το ενδιαφερον ειναι η αληθεια,αλλα πριν ξεκινησω την ενασχοληση μου με τη φυσαρμονικα θα ηθελα να μου λυσετε μια απορια.να διευκρινισω οτι ειμαι αυτοδιδακτος πανω στην κιθαρα και οι γνωσεις σε θεωρητικο επιπεδο ειναι ελλιπης κατα συνεπεια μου εχει δημιουργηθει συγχηση ως προς το με  τι τονικοτητας φυσαρμονικα μπορω να συνοδευσω το καθε τραγουδι και το κλειδι του.παιζω αποκλειστικα ξενη μουσικη  rock,Blues,ballads.πηρε λοιπον καπου το ματι μου οτι επιλεγουμε φυσαρμονικα 4 τονους πανω απο το κλειδι του τραγουδιου π.χ Key G-harmonika C, ενα απο τα κομματια που μου βαλε την ιδεα της φυσαρμονικας και που ειναι αυτο με μπερδεψε Key Em-harmonika C

    επισης το αγαπημενο μας House of the rising sun....Key Am-harmonika C

    για να μη σας κουραζω με την αγνοια μου,αν μπορει καποιος να με βοηθησει να ξεδιαλυνω με τι τονικοτητας φυσαρμονικα συνοδευουμαι το καθε κλειδι,υπαρχει καποιος γενικος κανονας? μπορειτε να μου δωσετε καποια παραδειγματα Key-harmonika?μπορειτε να μου γραψετε με τι φυσαρμονικα συνοδευονται καποια απο τα βασικα ακορντα?
    συγνωμη για την αγνοια μου,αλλα λογικα θα σας ξαναενοχλησω {#emotions_dlg.helpsmilie}


    STEFANOS604
    23.02.2016, 14:52

    Αφού λες ότι διάβασες τα σχετικά άρθρα η πρώτη φωτογραφία του άρθρου εδώ : περιγράφει αναλυτικά το γιατί πχ  Cross Harp μιας C ματζόρε είναι το G και το ίδιο ακριβώς αντίστοιχα και για τις υπόλοιπες τονικότητες .

    Υπ’ όψη ότι οι ξένοι (μουσική Blues , rock….) παίζουν κατά 90% σε cross harp (2nd position) που ως εκ τούτου απαιτεί οπωσδήποτετην εκμάθηση της τεχνικής bending που αναφέρεται αναλυτικά στα 3 άρθρα του Musicheaven Εδώ : .

    Έτσι αν πχ ακομπανιάρεις με την κιθάρα σου ένα τραγούδι σε τονικότητα  Ε Blues, τότε απαιτείται φυσαρμόνικα Α key .

    Όμως στο 99% του ελληνικού ρεπερτορίου ότι τονικότητα έχει το τραγούδι (πχ αν ένα ελληνικό τραγούδι το ακομπανιάρεις σε D , η φυσαρμόνικά σου θα πρέπει να είναι D key αν παίζεις με την κιθάρα πχ Dm τότε ή παίζεις με φυσαρμόνικα Dm key ή με φυσαρμόνικα C key όμως από άλλη θέση (Δες το σχετικό άρθρο εδώ :).

    Εγώ επειδή παίζω σχεδόν 100% ελληνικό ρεπερτόριο , όταν παίζω μαζί με κιθάρα διαθέτω στη ‘’φυσιγγιοθήκη’’ μου περισσότερες από 20 φυσαρμόνικες των πιο βασικών τονικοτήτων (πχ όχι Bbm , Eb ... που απαιτούν και πολύ καλό χειρισμό της κιθάρας. Επειδή όμως έχω και τέτοιες τότε χρησιμοποιώ για τα ακόρντα το καποτάστο).

    Βέβαια με μόνο την C key μπορείς να παίξεις αφού εξασκηθείς με το Bending εύκολα ( Am φυσικό χωρίς bending , D Δωρικό χωρίς bending) και όλες τι ς υπόλοιπες κλίμακες με 1 ή περισσότερα bendings.

    Το Em το παίζει με C key (ωραίο τραγούδι , εγώ το έπαιξα αμέσως με την Em key)  σε cross harp  αφού η Em φυσικό είναι η σχετική κλίμακα της G .

    Για οποιαδήποτε άλλη απορία εδώ είμαστε


    aioniapistos
    23.02.2016, 19:18
    ευχαριστω για τον χρονο σας και την απαντηση σας,το οτι διαβασα το αρθρο δεν σημαινει βεβαια και οτι το κατανοησα πληρως,οποτε το πιθανοτερο ειναι να επανελθω και με νεες αποριες μιας και σκοπος μου ειναι εφοσον ξεκινησω να χρησιμοποιησω την φυσαρμονικα συνοδευτικα με την κιθαρα μου,ευχαριστω και παλι και το πιο πιθανο ειναι να τα ξαναπουμε!!!
    STEFANOS604
    23.02.2016, 20:20

    ΟΚ

    Απλά σαν κανόνας:

    Όπως τουλάχιστον διαφημίζεται από τις εταιρείες: (Play easily without straining the lips , the lungs and the mind )

    • Πολλές φυσαρμόνικες ματζόρε τονικοτήτων που παίζεις με την κιθάρα και για ευκολία για παίξιμο Blues , Rock , Country , Folk για Cross Harp και ΟΛΑ τα ελληνικά σε Straight harp
    • Πολλές φυσαρμόνικες μινόρε φυσικό  τονικοτήτων που παίζεις με την κιθάρα και για ευκολία για παίξιμο minor Blues , Rock , Country , pop,Latin,Reggae,jazz για Cross Harp και ΟΛΑ τα ελληνικά ματζόρε (εκκίνηση από οπή 3 draw σχηματίζεται κλίμακα ματζόρε)
    • Πολλές φυσαρμόνικες μινόρε αρμονικό τονικοτήτων που παίζεις με την κιθάρα και για ευκολία για παίξιμο ελληνικά μινόρε , Gypsy , ανατολίτικα (πχ χιτζάζ) σε straight harp

    MONO 2 – 3 φυσαρμόνικες ματζόρε (πχ C , A , G) για παίξιμο όλων των ανωτέρω αλλά με τεχνική bending σε περισσότερες από μια οπές.