ελληνική μουσική
    449 online   ·  210.817 μέλη
    marylin
    26.03.2010, 02:30

     

    MIROSLAV VITOUS
    REMEMBERING WEATHER REPORT
    ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ
    ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΙΑΝΤΗ) 



    Miroslav Vitous ακουστικό μπάσο
    Franco Ambrosetti τρομπέτα
    Gary Campbell τενόρο σαξόφωνο
    Gerald Cleaver ντραμς


    O μπασίστας Miroslav Vitous ήταν ένας από τους ιδρυτές, μαζί με τους Wayne Shorter και Joe Zawinul, των Weather Report, ενός από τα σημαντικότερα σχήματα, που είχε την δυναμική του Rock και R&B, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε την αφοσίωση τις Jazz και το πνεύμα του αυτοσχεδιασμού και οδήγησε τελικά στην δημιουργίατου ρεύματος της Fusion μουσικής

    O Miroslav Vitous έχει συμβάλλει σημαντικά στο να διαμορφωθεί το προφίλ του γκρουπ με της ελεύθερες συνθέσεις και υψηλού επιπέδου αυτοσχεδιασμούς, όπου τα όργανα απολάμβαναν ίση μεταχείριση-συμμετοχή. Σε αυτή τη χρονική περίοδο ο Vitous έχει κάνει
    κάποιες ερμηνείες που αγγίζουν τον χαρακτηρισμό του φαινόμενου.

    Το Remembering the Weather Report είναι φόρος τιμής και μνήμης σε μια περίοδο που ήταν τόσο δημιουργική για όλους τους

    Η απόλυτη μουσική ταύτιση του Vitous με τον ντράμερ Gerald Cleaver παράγουν κορυφαίες στιγμές απόλαυσης , ενώ οι Ambrosetti και Campbell συμβάλλουν με εμπνευσμένα σόλο.

    Όλο σχεδόν το υλικό είναι συνθέσεις του Vitous με σαφείς αναφορές στη Nefertiti του Wayne Shorter, στη Lonely Woman του Ornette Coleman καθώς επίσης και στον Miles Davis και τον Anton Dvořαk. Η σύνθεση Semina είναι αφιερωμένη στον Joe Zawinul που πέθανε το 2007


    WEATHER REPORT – MIROSLAV VITOUS
    Το 1971, ο πιανίστας Joe Zawinul παρέα με τον Wayne Shorter (μέχρι τότε σαξοφωνίστα του Miles Davies ) και τον μπασιστα Miroslav Vitous σχημάτισαν το θρυλικό συγκρότημα WEATHER REPORT, το οποίο έχει χαρακτηριστεί – και όχι άδικα – η σημαντικότερη Fusion μπάντα του 20ου αιώνα.

    Στην αρχική σύνθεση των Weather Report συμμετείχαν ο Airto Moreira στα κρουστά και ο Alphonse Mouzon στα ντραμς.

    Στην 15ετή πορεία του γκρουπ θα περάσουν μουσικοί όπως:
    ο Jaco Pastorious, o Peter Erskine, o Victor Bailey, o Alphonso Johnson, o Mino Cinelu, ο Omar Hakim.

    Χρησιμοποιώντας τη δύναμη και την θεατρικότητα της Rock ή της R&B, αλλά παραμένοντας προσηλωμένοι στο πνεύμα του αυτοσχεδιασμού και της τζαζ, οι Weather Report, με μερικούς από τους 17 δίσκους που έκαναν –όπως τα «Heavy Weather» και «Black Market»– και κομμάτια όπως το «Birdland» του '77, χάραξαν μία χρυσή πορεία στην μουσική που αποτυπώθηκε στα πολλά Grammy που κέρδισαν.

    Οι Weather Report ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σύνολα του Jazz-Rock Fusion των 70s και 80s.

    Με κορυφαίους μουσικούς ιδρυτές και επικεφαλής, και με μια μεγάλη σειρά από σπουδαίους σολίστες, οι οποίοι κατά καιρούς πέρασαν από τις τάξεις τους, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του φιλόδοξου καλλιτεχνικού υβριδίου της Jazz με το Rock.

    "Ας αγνοήσουμε τους κανόνες. Εμένα με ενδιαφέρει το άγνωστο"
    Έλεγε ο Wayne Shorter .

    "Οι Αφρικανοί μουσικοί γνωρίζουν καλά τη μουσική των Weather Report.
    Δεν ξέρουν όμως ποιοι παίζουν, γιατί κυρίως ακούνε αντιγραμμένες κασέτες.
    Σε πολλούς φάνηκε απίστευτο όταν έμαθαν πώς κάποιοι από εμάς είμαστε λευκοί".
    Έλεγε στους δημοσιογράφους ο Joe Zawinul.

    Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1970 υπέγραψαν συμβόλαιο δισκογραφικής συνεργασίας με τη CBS, στους κόλπους της οποίας έμειναν μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της καλλιτεχνικής τους ζωής, περίπου δεκαπέντε χρόνια αργότερα.

    Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 1971 είχε ως τίτλο το όνομα του σχήματος και περιλάμβανε συνθέσεις των Zawinul και Shorter.

    Θεωρείται μία από τις κλασικές κυκλοφορίες του Jazz-Rock, όπως άλλωστε και το "I Sing The Body Electric" που ακολούθησε την επόμενη χρονιά με συμμετοχή του ντράμερ Eric Gravatt και του περκασιονίστα Um Romao.

    Το άλμπουμ γνώρισε αξιόλογη εμπορική επιτυχία, χάρη σε συνθέσεις όπως η φιλόδοξη αντιπολεμική δημιουργία του Zawinul "Unknown Soldier".

    Σε αντίθεση με τα περισσότερα σύνολα εκείνης της περιόδου οι Weather Report έδιναν προτεραιότητα στη διαμόρφωση ενός συνολικού, καθολικού ήχου, με δομικά στοιχεία τις πολύπλοκες ενορχηστρώσεις και τα αυτοσχεδιαζόμενα σόλο. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι πολύ υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις, στις οποίες ωστόσο οι ικανοί μουσικοί δεν είχαν πρόβλημα να ανταποκριθούν.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 το σύνολο εξέλιξε περαιτέρω το ελκυστικό μίγμα Funk και Latin ρυθμών, ηλεκτρονικής τεχνολογίας και Jazz αυτοσχεδιασμού αγγίζοντας το δημιουργικό και ερμηνευτικό του ζενίθ στα άλμπουμ "Black Market" (1976) και "Heavy Weather" (1977), στα οποία ο Zawinul έπαιζε συνθεσάιζερ ενώ χρέη μπασίστα ανέλαβε ο Jaco Pastorius.

    Ο Pastorius ήταν από τους πρωτοπόρους του ηλεκτρικού μπάσου, εκείνος που το ανέδειξε από ρυθμικό σε σόλο όργανο, και διεκδίκησε ρόλο ισοδύναμο με εκείνο που είχαν οι άλλοι σολίστες.

    Τo “Heavy Weather” είναι το άλμπουμ-σύμβολο του πρωτοποριακού Jazz-Rock Fusion συγκροτήματος Weather Report.

    Το “Heavy Weather”, ηχογραφήθηκε το 1977 και περιλάμβανε νέα δυναμικά στοιχεία, από τα συνθεσάιζερ του Ζawinul έως το καινοτόμο άταστο ηλεκτρικό μπάσο του Pastorius (1951-1987).

    Ο ιστορικός δίσκος περιέχει το χιτ σινγκλ του Ζawinul “Birdland” , το ποιητικό“A remark you made”, και το μεγαλειώδες “Harlequin” του Shorter καθώς και τις ροκ αναφορές του “Teen Town” του Pastorius.

    Το “Heavy Weather” είναι η ιδανική εισαγωγή σε μια μπάντα που ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.

    Στις ζωντανές εμφανίσεις το κοινό συχνά έμενε εκστατικό στην ακρόαση των αυτοσχεδιασμών του. Εμπνεύστηκε νέους εκφραστικούς δρόμους, όπως ο ρευστός ήχος που οφειλόταν στην έλλειψη τάστων, και άσκησε πολύ μεγάλη επιρροή στους μεταγενέστερους ερμηνευτές του οργάνου.

    Στα τέλη των 70s, με τον Pastorius και με τον ντράμερ Peter Erskine να πλαισιώνουν τα δύο ιδρυτικά μέλη, οι Weather Report γνώρισαν τη μεγαλύτερη δημοτικότητα της καριέρας τους.

    Η αποχώρηση του Pastorius το 1981 (συνέχισε με ένα δικό του σύνολο, τους Word of Mouth) σηματοδότησε την έναρξη μιας πτωτικής πορείας τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

    Το 1982 το ρόλο του ντράμερ ανέλαβε ο Omar Hakim, προερχόμενος από το συνοδευτικό σχήμα του George Benson, ενώ το "Procession" (1983) ήταν το πρώτο άλμπουμ των Weather Report στο οποίο υπήρχαν φωνητικά - από την Janis Siegel των Manhattan Transfer.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι Zawinul και Shorter αποφάσισαν να ακολουθήσουν προσωπική καριέρα, διέλυσαν το γκρουπ και κυκλοφόρησαν σόλο άλμπουμ.

    Ο Zawinul σχημάτισε μια μετεξέλιξη των Weather Report, τους Weather Update, σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Steve Khan και τον Peter Erskine.

    Ο Pastorius –διαβόητος για τον εγωκεντρισμό του όσο και για τον εθισμό του στο αλκοόλ και την ηρωίνη– έχασε τη ζωή του πρόωρα το 1987: τραυματίστηκε θανάσιμα στη διάρκεια κάποιου καβγά σε ένα μπαρ.

    Ο Hakim έκανε καριέρα ως μουσικός συναυλιών, υποστηρίζοντας τις περιοδείες καλλιτεχνών όπως ο Sting και ο Eric Clapton.

    Δισκογραφία
    1971, Weather Report
    1972, I Sing the Body Electric
    1972, Live in Tokyo
    1973, Sweetnighter
    1974, Mysterious Traveller
    1975, Tale Spinnin'
    1976, Black Market
    1977, Heavy Weather
    1978, Mr. Gone
    1979, 8:30 [live]
    1980, Night Passages
    1982, Weather Report [1982]
    1983, Procession
    1984, Domino Theory
    1985, Sportin' Life
    1986, This Is This!
    2002, Live And Unreleased

    Ο Miroslav Vitous γεννήθηκε στην Πράγα τον Δεκέμβριο του 1947.
    Σε ηλικία 6 χρονών έπαιζε βιολί και πιάνο , στα 14 άρχισε να παίζει μπάσο.
    Σπούδασε στο Ανώτερο Ωδείο της Πράγας μπάσο και μαζί με τον αδελφό του Αλαν που έπαιζε ντραμς και τον Ian Hammer που έπαιζε πιάνο έστησαν το πρώτο συγκρότημα.
    Το 1966 φεύγει με υποτροφία για την Αμερική και σπουδάζει στο διάσημο Berklee της Βοστόνης .
    To 1967 η φήμη του ως ταλέντο στο μπάσο τον βρίσκει να παίζει με μουσικούς όπως o Freddie Hubbard, o Art Farmer , o Clark Terry…
    O Miles Davis του πρότεινε να συνεργασθούν, ενώ ο Herbie Mann τον εντάσσει στο συγκρότημα του.
    Το 1969 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο Infinite Search.
    Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Chick Corea και τον Roy Haynes.
    Το 1971 ίδρυσε μαζί με τον Wayne Shorter τους Weather Report.
    Από το 1973 ηχογραφεί στην ECM.

    Διοργάνωση / παραγωγή: Intershow

    ΑΘΗΝΑ, 28/03/10 στις 21.00

    ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
    ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ
    Τιμές εισιτηρίων: € 20,00 (Φοιτητικά) - 30,00 - 45,00 - 55,00 - 65,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
    Έναρξη προπώλησης: Δευτέρα 8 Μαρτίου.

    ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
    Στα ταμεία του Μεγάρου, στο εκδοτήριο Ομήρου 8 στο Σύνταγμα Δευτέρα με Παρασκεύη 10 το πρωί με 4 το απόγευμα και τηλεφωνικά με πιστωτική στο 210-7282333 ή ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Orfeus στις 26-03-2010 10:07 ]