ελληνική μουσική
    840 online   ·  210.851 μέλη

    Σταύρος Ξαρχάκος - Αγνή Μπάλτσα στο ΜΜΘ

    vouliakis
    21.01.2005, 22:53
    Με την Αγνή Μπάλτσα και τον Σταύρο Ξαρχάκο υποδέχεται το 2005 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τη συναυλία Τα Τραγούδια της Πατρίδας μου, που πραγματοποιείται το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 21.00.

    Η διάσημη μεσόφωνος και ο καταξιωμένος συνθέτης θα συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής σε μία συναυλία με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Σπύρου Περιστέρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και του ίδιου του συνθέτη.

    Η Αγνή Μπάλτσα μετά την εμφάνισή της στο ΜΜΘ ως Σαντούτσα στην όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα, τον Οκτώβριο του 2003, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια συνθετών που σφράγισαν με τις μελωδίες τους την νεοελληνική μουσική.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται σε προηγούμενη συνεργασία της καλλιτέχνιδας με τον Σταύρο Ξαρχάκο, όταν το 1986 ηχογράφησαν για την Deutsche Grammophon το CD From Greece with love – Songs from the Home of the Olympics.

    Η Αγνή Μπάλτσα χαρακτηρίστηκε από τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν ως η σπουδαιότερη δραματική μεσόφωνος της εποχής μας. Το πλούσιο ρεπερτόριό της εκτείνεται από ρόλους όπως οι: Sesto, Idamantes, Orfeo, Octavian, Komponist, Rosina, Cenerentola, Isabella έως τους Carmen, Eboli, Santuzza, Azucena, Dalila, Elisabetta και Romeo.

    To 1980 της απονεμήθηκε ο τίτλος «Fsterreichische Kammersngerin» και από το 1988 είναι επίτιμο μέλος της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις, ενώ από το 1993 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

    Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, σπούδασε κοντά στους Nadia Boulanger, David Diamond και Leonard Bernstein με τον οποίο συνεργάστηκε και ως μαέστρος. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα, συμφωνικά έργα καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. ΅

    Πολλά έργα του έχουν βραβευτεί σε μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης και από τις αρχές του 1995 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

    Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής είναι το μοναδικό κρατικό ορχηστρικό σύνολο στην Ελλάδα, που περικλείει στο ρεπερτόριό του αποκλειστικά την ελληνική μουσική παράδοση στο σύνολό της: από τη δημοτική και τη βυζαντινή ώς τη λαϊκή και τη σύγχρονη μουσική.

    Η ΚΟΕΜ αποτελείται τόσο από μουσικούς κλασικών δυτικών, όσο και παραδοσιακών ελληνικών οργάνων. Ανάλογα ωστόσο με τα παρουσιαζόμενα κάθε φορά έργα ο σταθερός πυρήνας των μουσικών εμπλουτίζεται με τη σύμπραξη και άλλων καλλιτεχνών.


    Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΜΠΕ