ελληνική μουσική
    664 online   ·  210.851 μέλη

    Γιάννης Σταματίου - Σπόρος: νέο CD

    jorge
    07.02.2005, 20:50
    Δελτίο τύπου


    Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί από τον ΚΑΘΡΕΦΤΗ ήχων αληθινών ένα νέο CD με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου – Σπόρο. Περιεχόμενό της η ζωντανή ηχογράφηση συναυλίας που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο Σαν Φραντσίσκο σε συναυλιακό χώρο παρουσία χιλιάδων ακροατών που στην πλειοψηφία τους ήταν Αμερικανοί



    Ο Γιάννης Σταματίου Σπόρος, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα το 1947 σε συγκρότημα με τον ¶κη Πάνου. Στα πρώτα χρόνια του ΄50 μπήκε στην δισκογραφία και συνεργάστηκε με σχεδόν όλους τους σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές στο πάλκο και στα στούντιο ηχογραφήσεων. Μερικοί από αυτούς είναι Β. Τσιτσάνης, Μ. Χατζιδάκις, Μαν. Χιώτης, Μ. Νίνου Στ. Τζουανάκος, Στ. Καζαντίδης, Π. Πάνου, Μπ. Μπακάλης, Γρ. Μπιθικώτσης, Στράτος και άλλοι πολλοί.



    Ο ξεχωριστός ήχος του μπουζουκιού του τον έκανε περιζήτητο και δημοφιλή και σαν φυσική συνέπεια στα τέλη του ’50 μετανάστευσε στην Αμερική όπου συνέχισε την καριέρα του μέσα από συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες που απευθύνονταν στο αμερικανικό κοινό και παράλληλες εμφανίσεις και συναυλίες σε music halls για τους έλληνες της Αμερικής.



    Τα χρόνια της παραμονής του στην Αμερική ηχογράφησε αρκετούς δίσκους με μεγάλες αμερικάνικες ορχήστρες, αλλά και με ολιγομελή σχήματα σε στούντιο. Παράλληλα έκανε πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής. Ανάμεσα σε αυτούς που τον παρακολουθούσαν τακτικά στις ζωντανές εμφανίσεις του διάσημοι αστέρες του Hollywood όπως ο Φράνκ Σινάτρα, ο Έλβις Πρίσλευ, ο Σάμυ Ντέιβις, ο Χάρυ Μπελαφόντε και άλλοι πολλοί Σε αυτό το CD αποτυπώνεται μια μοναδική ηχογράφηση από συναυλία του στο Σαν Φρανσίσκο στα τέλη του ’70.



    Με την επιστροφή του στην Ελλάδα από το 1980, και μέχρι σήμερα, συνεργάστηκε με πολλούς τραγουδιστές (πρώτα ονόματα) συνοδοιπόρους σε αυτήν την «τρίτη» καριέρα του Βοσκόπουλος, Μπιθικώτσης Μαίρη Λίντα κ.α.



    Στο CD «ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ» έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Γιάννη Σταματίου και το συγκρότημά του σε γνωστά τραγούδια αλλά και σε δεξιοτεχνικά του σόλο, όπως τα παρουσιάζει μοναδικά.