ελληνική μουσική
    746 online   ·  210.851 μέλη

    Έρχεται ο σαξοφωνίστας τού Τζέιμς Μπράουν

    AlfaWolf
    15.09.2010, 01:54

    Το όνομα Μέισιο Πάρκερ μπορεί να μη σας λέει πολλά αν δεν συγκαταλέγεστε στους ειδήμονες του φανκ και του γκρουβ. Γιατί τότε σίγουρα αναγνωρίζετε τον σαξοφωνίστα που συνδέθηκε με τον «νονό της σόουλ», Τζέιμς Μπράουν. Ο δεξιοτέχνης μουσικός έρχεται στο «Παλλάς» στις 19 Οκτωβρίου για ένα φανκ πάρτι.

    Γεννημένος στη Βόρεια Καρολίνα το 1943, είχε ήδη από τα εφηβικά του χρόνια μάθει σαξόφωνο και βέβαια είχε διαλέξει μουσικό «στρατόπεδο»: κολλημένος με τον Ρέι Τσαρλς, άκουγε μανιακά ακόμα τον King Curtis, τον «Fathead» Newman, τον Cannonball Adderley και τον Hank Crawford.

    Σήμερα το όνομά του έχει συνδεθεί με τον Τζέιμς Μπράουν, αλλά στην πραγματικότητα πήρε μια θέση μουσικού δίπλα στον θρύλο της μαύρης μουσικής βάζοντας... μέσον! Οταν ο Τζέιμς Μπράουν προσέλαβε τον αδερφό του, Μέλβιν Πάρκερ, για ντράμερ το 1964, αυτός απαίτησε να πάρουν και το αδερφάκι του, «έστω δοκιμαστικά, για έξι μήνες».

    Και κάπως έτσι οι έξι μήνες έγιναν χρόνια και ο Μέισιο Πάρκερ βρέθηκε να παίζει βαρύτονο σαξόφωνο με την μπάντα που τίναξε την καθιερωμένη μουσική βιομηχανία στον αέρα. Φυσικά συνέβαλε και αυτός με τη μουσική του φαντασία, σε διάσημες επιτυχίες, όπως τα «Ι feel good» και «Out of sight». Η τύχη ήταν συνέχεια με το μέρος του Μέισι Πάρκερ. Η περιστασιακή αρρώστια του τενόρου σαξοφωνίστα του γκρουπ τού έδωσε την ευκαιρία να παίξει και τενόρο σαξόφωνο πλάι στον «νονό της soul».

    Να πώς περιέγραφε την εμπειρία του στο πλευρό του Τζέιμς Μπράουν: «Ενιωθες ότι είσαι στο... πανεπιστήμιο». Παρ' όλα αυτά, το 1970 αποχώρησε προσωρινά για να φτιάξει τους «Maceo & all the kings men». Τρία χρόνια αργότερα, όμως, επανήλθε, συμμετέχοντας σε επιτυχίες, όπως τα «Cold sweat», «Lickin' stick» and «Mother popcorn». Το 1974 έβγαλε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το «Us people», και τον επόμενο χρόνο το «Funky music machine».

    Συνέχισε με τον Τζέιμς Μπράουν, αλλά πάντοτε έκανε εμβόλιμα και άλλες συνεργασίες. Τέλη του 1970 και αρχές του 1980, εμφανίστηκε με τον Τζορτζ Κλίντον και την μπάντα του «Parliament Funkadelic», αλλά και τη «Rubber Band» του Bootsy Collins.

    Η φυλάκιση, όμως, του Μπράουν το 1980, οδήγησε τον Πάρκερ οριστικά σε σόλο καριέρα. Ετσι άρχισε περιοδείες με το σχήμα «Maceo Parker & The JB Horns». Το 1990 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Roots Revisited» που έμεινε δέκα εβδομάδες στα Jazz charts του Billboard. Τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία έκανε δύο χρόνια μετά με το «Life on planet groove», έναν δίσκο που χαρακτήρισε ο ίδιος «2% Jazz και 98% funky stuff».

    Από το 1999 είναι σταθερό και αναντικατάστατο μέλος του γκρουπ του Prince, με τον οποίο κάνει περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Το 2007 πραγματοποίησε ένα προσωπικό του όνειρο: τραγούδησε κομμάτια του Ray Charles στον δίσκο «Roots and Grooves».

    ***Τιμές εισιτηρίων: 43, 53, 63 ευρώ . Προπώληση: Βουκουρεστίου 5, τηλ.: 210-3213100, με πιστωτική 210-8108181 και www.ellthea.gr

    Χ. Παπαϊωάννου

     

    Πηγή: enet.gr





    επισυναπτόμενα: sax.jpg