ελληνική μουσική
    790 online   ·  210.833 μέλη

    Πρέσπες : Φεστιβάλ 2011

    mary_omikron
    10.08.2011, 15:55

     

    Ένα από τα τρία καλύτερα της χώρας

    Φεστιβάλ Πρεσπών 2011 το μοναδικό με ελεύθερη είσοδο

    Κάτι αλλάζει αυτή τη χρονιά στις Πρέσπες! Ένα από τα τρία καλύτερα Φεστιβάλ της χώρας συνεχίζει το ταξίδι των εκδηλώσεών του μέσα στο χρόνο.

    Στο πείσμα των δύσκολων καιρών, ξέροντας πως οι εκδηλώσεις αυτές αγαπιούνται παθιασμένα από τους έλληνες οι διοργανωτές θα συνεχίσουν το σημαντικό αυτό έργο γιατί ξέρουν πόσο έχουν συντελέσει οι «Πρέσπες» στην αναγνώριση, της πιο αδικημένης περιοχής της Ελλάδας που είναι και η Πρέσπα και η Φλώρινα.

     

    Οι φετινές  «Πρέσπες» είναι οι πιο λιτές και οι πιο φτωχές στην ιστορία τους. Θα παραμείνουν όμως σπουδαίες. Χρειάστηκαν γι’ αυτό σημαντικοί έλληνες διανοούμενοι, ποιητές, λογοτέχνες, καθηγητές, να μοιράσουν το δικό τους «αντίδωρο» από το περίσσεμα της ψυχής τους. Δεν γράφουμε πουθενά την λέξη αφιλοκερδώς γιατί θα τους προσβάλαμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες, τιμώντας τον θεσμό, θέλησαν να παρευρεθούν φέτος χωρίς χρήματα.

    Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα αρχίσει την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας με μια εκδήλωση που έχει γενικό τίτλο «Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη».

    Στο μακεδονίτικο αρχοντικό του Εξάρχου, ο φιλόλογος, κριτικός θεάτρου και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος θα ενώσει τα δύο μαγικά πρόσωπα της λογοτεχνίας και της ποίησης, ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει αποσπάσματα από το ποίημα «Μαρία Νεφέλη» του Οδυσσέα Ελύτη και η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου θα απαγγείλει.

    Αργότερα ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος θα διαβάσει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει κι αυτός το αριστούργημα του περιούσιου Σκιαθίτη λογοτέχνη «Όνειρο στο Κύμα» και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει αποσπάσματα από τα τελευταία σπουδαία ποιήματα του Ελύτη («Δυτικά της Λύπης», «Τα Ελεγεία της Οξώπορτας», «Εκ του πλησίον»).

    Ο ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής Σπύρος Παπαδόπουλος θα κρατήσει σε αγωνία τους θεατές, γιατί το τι ακριβώς θα κάνει το φυλάει έκπληξη.

    Η δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου στον Αγιο Αχίλλειο και ο γενικός τίτλος της τα λέει όλα: «Ο Σταμάτης Κραουνάκης στον Άγιο Αχίλλειο».

    Μαζί με τέσσερις μουσικούς και κάποια μέλη από την «Σπείρα Σπείρα», ο Στ.Κραουνάκης θα επαναλάβει το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στην Αθήνα τον περασμένο χειμώνα.

    Τη δεύτερη βραδιά (27/8), στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, θα εμφανιστούν ο Σταμάτης Κραουνάκης και η  Σπείρα Σπείρα  με ένα πρόγραμμα ειδικά για τις  Πρέσπες 2011

    «Η Πρέσπα είναι μάγισσα. Και μεταμορφώνει το τίποτα σε πανάκριβο κόσμημα. Σε σπάνιο διαμάντι Αλίμονο αν σκεφτόσασταν να μην κάνετε εδώ πάνω αυτή την μαγική βραδιά που κάνετε πάντα» λέει ο ίδιος για τη διοργάνωση.

    Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι αποκεντρωμένη και θα γίνει στην λίμνη Βεγορίτιδα, κοιτίδα των Πρωτομακεδόνων, γύρω στις 11 με 12 Σεπτεμβρίου: η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, η «Ορχήστρα του δρόμου» και εκλεκτοί ερμηνευτές θα δώσουν φέτος ένα διονυσιακό τόνο στο πρόγραμμά τους.

    Πηγές : www.tanea.gr   &  www.protothema.gr


    -----------------
    Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 10-08-2011 16:02 ]