ελληνική μουσική
    470 online   ·  210.848 μέλη

    Πρώτη επαφή με κιθάρα - Πρώτες Ερωτήσεις

    psid
    21.08.2011, 14:29

    Καλησπέρα σε όλους,

    Είμαι ο Τάκης, 28 χρονών και αποφάσισα να ασχοληθώ με την κιθάρα. Γνωρίζω πιάνο καθώς είχα φτάσει μεχρι την 3η μέση και πριν το πτυχίο αρμονίας. Δυστυχώς οι ώρες που απαιτούνταν για την απόκτηση του πτυχίου και οι πανελλήνιες με ανάγκασαν μα σταματήσω πριν 10 χρόνια, όμως ποτέ δεν σταμάτησα να παίζω.

    Τώρα στα 28 και μετά απο σκέψη πολλών χρόνων και αναβολών αποφάσισα να ασχοληθώ με την κιθάρα. Πήρα λοιπόν απο τον thomann  μια Fender SA 150 για να ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα, ξέρω ότι δεν μπορώ να περιμένω πολλά απο αυτή την κιθάρα, αλλά ελπίζω να είναι αρκετή για να ξεκινήσω.

    Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω σωστά και να μάθω τις νότες πρώτα και όχι μόνο συγχορδίες, παρόλα αυτά στην προσπάθεια μου να παίξω και κάποιες συγχορδίες έχω το εξής πρόβλημα, όταν πάω να παίξω πχ La- πατώντας mi kantini, do στο πρώτο τάστο στη 2η χορδή και La στην 5η χορδή, πατάω καταλάθος και την 1η χορδή με το δάχτυλο που πατάω το do. Αυτό το παθαίνω σε κάθε συγχορδία και κυρίως στις δύο πρώτες χορδές. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πατάω την χορδή; με την άκρη (κορυφή) των δαχτύλων ή με το αποτύπωμα (συγγνωμη δεν ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω);

    Πρέπει να πονάω τόσο πολύ πατώντας την χορδή ή κάνω κάτι λάθος;

    Οι τελείες που έχει το μπράτσο της κιθάρας σε τι βοηθάνε.

    Έχω ξεκινήσει να κάνω τις ασκήσεις που βρήκα στην ενότητα με τα μαθήματα με τους 12 συνδυασμούς και τους καθρέφτες τους, μπορώ να κάνω κάτι αλλο για να βοηθηθώ περισσότερο.

    Συγγνώμη για το post σεντόνι, ελπίζω να μην σας κούρασα. Επόμενες απορίες σε αλλο post αφου λύσω τα πρώτα μου προβλήματα.

    Ευχαριστώ

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 21-08-2011 18:51 ]


    delta66
    21.08.2011, 17:39

    Γεια σου Τακη.

    Δεν μπορεσα να καταλαβω με την περιγραφη ακριβως πως πιανεις το Am.

    Στην πρωτη θεση μπορεις να παιζεις τις 5 κατω χορδες και οχι μονο 1η, 2η και 5η χορδη.

     

    Tα δαχτυλα του αριστερου χεριου εχουν μια κλιση προς τα μεσα σαν να κρατας χοντρο σωληνα και πατας τη χορδη με το tip των δαχτυλων, λιγο πριν το νυχι.

     

    Αν η αποσταση των χορδων ειναι πολυ ψηλα ρυθμισμενες απο την ταστιερα και οι χορδες ειναι χοντρης διατομης (12αρες -13αρες, υποθετω μιλας για ακουστικη κιθαρα), ειναι φυσικο να σε κουραζει, ακομα και να σε ποναει τωρα στην αρχη τα δαχτυλα.

     

    Οι τελειες ειναι για να σε βοηθανε να βρισκεις γρηγορα τα ταστα (3ο, 5ο, 7ο, 9ο, 12ο κλπ) χωρις να μετρας.

     

     


    -----------------
    ................Spyros Dleta........... Μαθήματα Κιθάρας................

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : delta66 στις 21-08-2011 17:47 ]


    psid
    21.08.2011, 17:50

    Delta 66 ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου. Βασικά έκανα ενα λάθος δεν παίζω Αm απλά La Do Mi μια μια και το προβλημά μου είναι οτι ενώ εχω πιασμένη την Do στο πρώτο τάστο παταω καταλάθος και την Mi kantini με αποτέλεσμα να μην ακούγεται ή να ακούγεται λάθος (Φα). Θα προσπαθήσω να παίζω με τον τρόπο που μου είπες, θα μελετήσω και θα επανέλθω. Συγγνώμη για την χαζή ερώτηση αλλά το να βρίσκεις γρήγορα τα ταστα τι χρησιμοτητα έχει; Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σου.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 21-08-2011 18:49 ]


    delta66
    21.08.2011, 19:11

    Παράθεση:

    Το μέλος psid στις 21-08-2011 στις 17:50 έγραψε...

    Delta 66 ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου. Βασικά έκανα ενα λάθος δεν παίζω Αm απλά La Do Mi μια μια και το προβλημά μου είναι οτι ενώ εχω πιασμένη την Do στο πρώτο τάστο παταω καταλάθος και την Mi kantini με αποτέλεσμα να μην ακούγεται ή να ακούγεται λάθος (Φα). Θα προσπαθήσω να παίζω με τον τρόπο που μου είπες, θα μελετήσω και θα επανέλθω. Συγγνώμη για την χαζή ερώτηση αλλά το να βρίσκεις γρήγορα τα ταστα τι χρησιμοτητα έχει; Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σου.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 21-08-2011 18:49 ]



    Δεν θα μπορεις στην κιθαρα να παιξεις ανετα συγχορδιες πατωντας μονο τις νοτες που θελεις να ακουστουν γιατι υπαρχει και ο παραγοντας δεξι χερι.

    Αν παιζεις με πενα ιδιως, τα πραγματα γινονται ακομα πιο δυσκολα.

    Δεν ειναι δυσκολο να σου ξεφυγει καποια πενια και να χτυπησεις χορδη που δεν πιανεις με το αριστερο χερι και αν δεν εχεις πατησεις ολο το ακκορντο με το αριστερο, θα ακουστει λαθος.

    Οποτε με το αριστερο χερι πατας οτι δειχνει το πινακακι και με το δεξι επιλεγεις ποιες χορδες απο αυτες θα χτυπησεις. Ακομα κι αν χτυπησεις λαθος χορδη, θα ακουστει σωστα η συγχορδια.

     

    Δεν υπαρχει χαζη ερωτηση μπορει ομως να υπαρχει χαζη απαντηση. Wink

    Οταν προχωρησεις λιγο στο οργανο θα καταλαβεις οτι μπορει να χρειαστει να "πεταχτεις" αμεσως απο τα πρωτα ταστα στα πιο κατω.

    Πχ παιζεις ενα open chord στην πρωτη θεση και μετα εχεις να παιξεις μια φρασουλα στο 10ο ταστο. Τοτε θα καταλαβεις οτι η ταχυτητα να βρεις το 10 ταστο ειναι αναγκαια.

    Αν εχεις μια μαυρη ταστιερα χωρις σημαδια, μπορει να χαθεις και να πρεπει να μετρησεις.

    Αν εντωμεταξυ χρησιμοποιει καποιος περισσοτερες απο μια κιθαρες, δεν μπορει να πει οτι θα στηριχτει στη συνηθεια, αφου πολλες κιθαρες μπορει να διαφερουν σε μορφη ταστιερας, μηκος, αριθμος ταστων κλπ και να χανεσαι απο κιθαρα σε κιθαρα.


    gwgww
    28.09.2011, 17:40
    Καλησπερα...πριν λιγο καιρο αποφασισα ν ασχοληθω με την κιθαρα μιας κ το ηθελα απο μικρη...αγορασα λοιπον μια κιθαρα κ ενα βιβλιο προκειμενου να με βοηθησει στα πρωτα βηματα...αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι αν μπορω να μαθω μονη μ γιατι η αληθεια ειναι τα βρηκα λιγο σκουρα...η οποια συμβουλη δεκτη..!
    noe13
    28.09.2011, 21:48

    Επειδη κι εγω ξεκινησα να μαθω μονος μου τωρα στα 27 νομιζω οτι το μειονεκτημα ειναι οτι πρεπει να εχεις παρα πολυ ελευθερο χρονο για μελετη απο το οταν κανεις μαθηματα!Κατεβασε οτι βρεις απο Troy stetina,Andy James αν σε ενδιαφερει η Metal και δες τα βιντεο του Marty schwartz στο youtube!Σιγα σιγα θα φτιαξεις ενα προγραμμα μονη σου αλλα θελει ΠΟΛΥ μελετη!

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : noe13 στις 28-09-2011 21:49 ]


    gwgww
    28.09.2011, 22:56
    Ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση...δηλαδη δεν ειμαι η μονη που ξεκινησα ετσι εεε?χρονο εχω αρκετο μπορω ν πω μιας σπουδαζω απλως απογοητευτηκα...οκ θα δω κ αυτα που μου ειπες αν κ δεν ειναι το ειδος της μουσικης που μ αρεσει αλλα που ξερεις...ευχαριστω πολυ κ παλι!