ελληνική μουσική
    498 online   ·  210.840 μέλη

    Βοήθεια για διάβασμα παρτιτούρας ακουστικής κιθάρας

    markoutsi
    19.10.2011, 14:40

    Γεια σας. Ελπιζω να μην ειμαι εντελως ατοπος αλλα σαν αρχαριος στην ακουστικη κιθαρα εχω προβλημα πως να διαβαζω τις παρτιτουρες. Οχι ως προς τις συγχορδιες αλλα σε σχεση αυτων και των διαστηματων μεταξυ ταυτοχρονα με τους στιχους. Καπου εχει καποια κενα διαστηματα μεταξυ συγχορδιων `LA+....................MI+ και αλλου ειναι η μια διπλα στην αλλη. Βεβαια καταλαβαινω οτι παει αναλογα με τους στιχους αλλα θα εκτιμουσα αν καποιος μπορουσε να μου εξηγησει πως να τα διαβαζω και κατα συνεπεια να τα παιζω. Ευχαριστω

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 19-10-2011 16:55 ]


    delta66
    19.10.2011, 19:34

    Δεν νομιζω οτι μπορει να σου δωσει καποιος συγκεκριμενη απαντηση αφου αυτος ο τροπος γραφης (στιχοι με τις συγχορδιες απο πανω) καταρχιν δεν ειναι παρτιτουρα, δεν ειναι αξιοπιστος οπως και δεν ειναι σιγουρο οτι αυτο που διαβαζεις ειναι και σωστα γραμμενο.

    Μια βοηθεια απλα προσφερει σε αυτους που ξερουν τα βασικα (ρυθμο απο το δεξι χερι και συγχορδιες απο το αριστερο) στην κιθαρα.

    Το "αυτι" πρεπει να δουλευει απαραιτητα για εξακριβωση αυτων που γραφονται σε αυτους τους οδηγους.


    markoutsi
    19.10.2011, 21:32

    Ευχαριστω delta66.

    Ισως καποιος αλλος?


    reteos
    20.10.2011, 00:55

    Φίλτατε  Μαrcoytsi Καλησπέρα. Νομιζω ότι όπως  ο Σπύρος(delta) σου εξηγησε αυτό που διαβαζεις  προφανως δεν είναι παρτιτούρα.  Προφανώς  έχεις μπροστά σου γραμμένους τους στίχους ενός τραγουδιού και από πάνω σε κάποιες φράσεις  είναι σημειωμένες οι συγχορδίες.  Αν  κατάλαβα λοιπόν καλά  στη περίπτωση που η μια συγχορδία είναι δίπλα στην άλλη τότε σημαίνει πως αλλάζουμε (π.χ  από LA+ (Λα ματζόρε )σε  ΜΙ+(μι ματζόρε) .Αν έχουν διαστήματα μεταξύ τους τότε κρατάταμε την συγχορδία  La+ (στην προκειμένη περίπτωση )μέχρι να φθάσουμε στη φράση που είναι σημειωμένη ή επόμενη δηλ η ΜΙ+

    Παραθέτω ένα παραδειγμα για να καταλάβεις :

    E        Am     F        E

    Ουτε στρώμα να πλαγιάσω

    Am       F       E

    ούτε φώς για να διαβάσω

     

    Βλέπουμε στο παραπάνω τραγούδι πως τη συγχορδια Μι  ματζόρε ( "Ε" στη διεθνη Λατινικη γραφη) την κρατάμε από τη συλλαβη "ου"μεχρι  τη συλλαβη "στρώ" οπότε εκει παίζουμε την Λα μινόρε (Αm) αλλά την αλλάζουμε σχεδόν αμμέσως στη συλλαβη "μα" που βάζουμε την Φα ματζόρε(F) την οποία  κρατάμε μέχρι την συλλαβη "πλα" οπότε βάζουμε την Μι ματζόρε (Ε).
    Ελπίζω αν κατάλαβα καλά το ερώτημά σου να βοήθησα  . Για οπιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνση χαρά μου θα είναι να ρωτήσεις .
    Βεβαια όλα αυτά προυποθέτουν να γνωρίζεις τον ρυθμό στον οποίο είναι γραμμένο το τραγούδι(το παράδειγμά μου "της γερακίνας γυιός"  είναι σε ρυθμό Ζειμπέκικο)

    -----------------
    Γιάννης "ΡΕΤΕΟΣ"

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : reteos στις 20-10-2011 00:58 ]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : reteos στις 20-10-2011 00:59 ]


    markoutsi
    20.10.2011, 16:05

    RETEOS σευχαριστω πολυ.Ησουν κατατοπιστικοτατος οσοω αφορα τις συγχορδιες.

    Εκει που εχω μαυρα μεσανυχτα ειωαι στον τροπο που παιζουμε το δεξι χερι με την πενα.

    (αν χορδιζουμε μονο προς τα κατω ,ποσες φορες την καθε φορα καιπιθανους συνδιασμους)

    Υπαρχει τροπος να βρω ακρη απο καπου?


    delta66
    20.10.2011, 16:18

    Ειναι ολοκληρη τεχνικη που χρειαζεται να εχεις αρκετες γνωσεις και θεωρητικες για να καταλαβεις απο ενα κειμενακι σε ενα ποστ πως γινεται.

    Θα σου πω αν γνωριζεις απο αξιες, να ξεκινησεις εξασκηση μονος σου (και οχι σε καποιο συγκεκριμενο τραγουδι) παιζωντας τεταρτα και ογδοα με το δεξι χερι πανω απο μια μονο συγχορδια στο αριστερο (για να συγκεντρωθεις μονο στο δεξι σου χερι).

    Ενω το χερι σου θα κινειται πανω κατω σαν καθετο εκκρεμες,  θα παιζεις τεταρτα χτυπωντας τις χορδς μονο οταν κατεβαινει το χερι σου προ τα κατω (ενω οταν κανει την κινηση προς τα πανω θα περναει πανω απο το χορδες χωρις να τις ακουμπαει).

    Στα ογδοα θα χτυπας και προς τα κατω και προς τα πανω τις χορδες.

    Μετα θα κανεις συνδυασμο τεταρτων και ογδοων.

     

    Το μυστικο ειναι η συνεχης κινηση πανω κατω του χεριου ειτε ακουμπαει τις χορδες ειτε οχι.


    markoutsi
    20.10.2011, 19:19

    Να εισαι καλα για τα τοσο κατατοπιστικα που εγραψες.Επειδη τυχαινει να εχω μετρονομο και εχει καποια κλασματα(-/4,   1/4,   2/4,  3/4  4/4  3/8  6/8 ) ποιο αντιστοιχει σε τεταρτα και ποιο σε ογδοα.Επισης εχει και ταχυτητα απο 30 εως 230.Στο ποσο το ρυθμισω?Συγνωμη αν η ορολογια ειναι λαθος αλλα ετσι τα καταλαβαινω.


    delta66
    21.10.2011, 02:06

    Ο παρονομαστης του κλασματος σου δινει και την αξια που ακουγεται απο τον μετρονομο.

    Ο αριθμητης ειναι η ρυθμιση που κανεις στο καθε ποσα κλικ θα σου τονιζει (υποννοειται η αλλαγη στο επομενο  μετρο).

    Πχ το 3/4 εννοει οτι το κλικ που ακους ειναι τεταρτο και θα τονιζεται καθε τριτο κλικ και ουσιαστικα θα ακους ενα μετρο τριων τεταρτων με πιο ισχυρο κλικ το πρωτο.

     

    Εσυ ρυθμισε απλα την ταχυτητα αργα (πχ 60 bpm) και χτυπα μια φορα τις χορδες με πενια προς τα κατω. Αυτο θα ειναι τεταρτο.

    Οταν χτυπησεις και την πενια προς τα πανω θα παιζεις ογδοα (δυο χτυπηματα στις χορδες για καθε κλικ του μετρονομου).

    Το χτυπημα προς τα πανω πρεπει να ειναι χρονικα ισο με το χτυπημα προς τα κατω.

    Πχ αν η συγχορδια που ακουγεται με πενια κατω (δλδ το τεταρτο), διαρκει 1 sec, οταν χτυπας και την πενια προς τα πανω (δλδ παιζεις ογδοα) καθε συγχορδια πρεπει να διαρκει 0.5 sec.

    Ελπιζω να εγινα κατανοητος. (τετοια ωρα που γραφω και μετα απο καλο κρασι {#emotions_dlg.biggrin})


    markoutsi
    21.10.2011, 22:44

    Κατατοπιστικοτατος.Ευχαριστω πολυ,θα μελετησω και τα λεμε εν καιρο.