ελληνική μουσική
    740 online   ·  210.832 μέλη

    Mediterranea - Μεσόγειος (μουσικό ντοκιμαντέρ από 18-12-2011 στην ΕΤ1)

    alkyoni
    18.12.2011, 19:44

    ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12/2011 20:00 - ET1- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ) 
    Δείτε σήμερα: "Ιταλία" Eπεισόδιο 1 
    Σειρά ντοκιμαντέρ με τον Κωστή Μαραβέγια.

    Ο Κωστής Μαραβέγιας,με το ακορντεόν και την κιθάρα του κάνει ένα μουσικό ταξίδι σε οχτώ χώρες που τις ενώνει η Μεσόγειος και συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς.Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος. 
    Η σειρά μας ταξιδεύει στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη νότιο Ισπανία, στη νότιο Γαλλία, στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το ταξίδι θα συνεχιστεί στην Κορσική, τη Σικελία, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική… 
    Η μουσική είναι τελικά η κοινή μας πατρίδα και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος. 
    Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο, μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και τη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει. 

    Η σειρά μας ταξιδεύει πρώτα στην Ιταλία, στον αγροτικό Νότο με τις αρχέγονες παραδόσεις, την Καλαβρία και το Ασπρομόντε, αλλά και τη δραστήρια νέα σκηνή της περιοχής της Απουλίας. Οι επιρροές των πολιτισμών που πέρασαν και εγκαταστάθηκαν εκεί, παντού παρούσες: ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, ο ρωμαϊκός, ο αραβικός.

    Στο Μπάρι συναντούμε μουσικούς όπως η Rosapaeda που η μουσική και τα τραγούδια της έχουν έντονη κοινωνική και πολιτική διάσταση. Είναι μία τολμηρή και δυναμική μουσικός που χρησιμοποιεί παραδοσιακά στοιχεία και τα αναμειγνύει με Dub και ρέγκε. 
    Συναντάμε τον Alessandro Coppola των “Nidi d'Arac”, από το Λέτσε. Η μουσική τους ξεχωρίζει για το κεφάτο, δυναμικό στιλ, το οποίο ενσωματώνει πολλά Μεσογειακά στοιχεία. Παραδοσιακός και σύγχρονος ήχος μαζί, ο οποίος αντικατοπτρίζει την ανάμιξη των επιρροών στην Απουλία.

    Οι Radio Dervish, είναι ένα Ιταλο-παλαιστινιακό συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1993. Τραγουδούν σε διάφορες γλώσσες: ιταλικά, αραβικά, αγγλικά, γαλλικά. Η θεματολογία των τραγουδιών τους περιστρέφεται γύρω από την εξέγερση, την επανάσταση, την αντίσταση–όπως και για την απουσία και τον νόστο για την πατρίδα. 
    Ακόμη πιο νότια συναντούμε τον Antonio Castrignano με τη Ninfa Gianuzzi. Ο A.Castrignano είναι από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της μουσικής του Σαλέντο. Στην περίπτωσή του η έμφαση μοιράζεται ανάμεσα στον εκστατικό ρυθμό του ταμπουρίνο και τις μελωδίες όσο και στην ποίηση των τραγουδιών που ερμηνεύει. Η N.Gianuzzi είναι από το Calimera και τραγουδάει πολλά τραγούδια στα γκρεκάνικα.

    Η Enza Pagliara, είναι «ταγμένη» στην tarantella pizzica. Διέσωσε αρκετά από τα τραγούδια αυτής της παράδοσης κάνοντας δικές της έρευνες και ηχογραφήσεις. Ήταν παρούσα στις πρώτες απόπειρες αναβίωσης της pizzica στις αρχές του ’90. 
    Ακόμα, βρίσκουμε συγκροτήματα, όπως τους γνωστούς μας Ghetonia του Roberto Licci και τους Canzoniere Grecanico Salentino. Είναι τα πλέον ιστορικά εν ενεργεία συγκροτήματα της σαλεντίνικης παράδοσης και τα πιο χαρακτηριστικά της αναβίωσης της παράδοσης της pizzica pizzica του Σαλέντο.

    Στην Grecia Salentina συναντούμε τους Mascarimiri και τους Kamafei, δυο συγκροτήματα που απευθύνονται στο νεανικό κοινό. Οι πρώτοι αναμειγνύουν παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονα, ένα εκστατικό κράμα σκληρού ήχου: από τη μία η «πρωτόγονη» ταραντέλα pizzica και από την άλλη το hardcore, το Dub, η ρέγκε και το ροκ –από το οποίο κατάγονται. Το περιεχόμενο των τραγουδιών αντανακλά τα κοινωνικά προβλήματα του ιταλικού νότου: ανεργία, μετανάστευση. Οι Kamafei αυτοαποκαλούνται ως «συγκρότημα που παίζει ethno-world music» από το Σαλέντο. Ο ήχος τους είναι δυναμικός και σύγχρονος και συνδυάζει την παραδοσιακή pizzica με μεσογειακούς ήχους και με το beat του (λατινοαμερικάνικου) reggaeton.

    Επίσης, στο Ασπρομόντε συναντούμε τον μουσικό και ερευνητή Ettore Castagna. Εθνομουσικολόγος, ειδικός στη γκρεκάνικη μουσική, ιδρυτής του συγκροτήματος Nistanimera (Νύχτα και Μέρα) ο οποίος παίζει πολλά παλιά όργανα. Το πρώτο όργανο που έμαθε, όμως, ήταν η τσαμπούνα, την εποχή που άρχισε να κάνει τις πρώτες του επιτόπιες έρευνες, με ανθρωπολογικό υπόβαθρο, στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας και τις μουσικές της παραδόσεις. 


    Σκηνοθέτης: Πάνος Καρκανεβάτος
    Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος 
    Παραγωγή ΕΡΤ - Εκτέλεση Παραγωγής: VERGI FILM PRODUCTIONS

    http://tvradio.ert.gr/details.asp?pid=3345842&chid=8

     

    Μπορειτε να την δειτε και μεσω web tv:

    http://www.ert.gr/webtv/index.php/web-tv-live/et1live.html

     





    -----------------
    ♫♪ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΟΤΕΣ♫♪ Τετάρτη βράδυ 01:00-02:00, Πέμπτη βράδυ 00:00-01:00 Radio MusicHeaven www.listen.musicheaven.gr

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : alkyoni στις 18-12-2011 19:55 ]


    επισυναπτόμενα: mesogeios.jpg 
    rumbleFish
    18.12.2011, 21:15

    Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον ! Όλες οι μουσικές της Μεσογείου έχουν μεγάλη γοητεία, και πιοκιλομορφία. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση !


    apostolis55
    28.12.2011, 15:38

    .

    [ τροποποιήθηκε από τον/την apostolis55, 27-09-2016 03:10 ]


    andrbag
    29.12.2011, 14:51

    και εγω το ψαχνω σαν τρελος (το 2ο). μηπως θυμαται κανενας πως λεγοταν ο τυπος με το καπελο προς το τελος που επαιξε ενα απιστευτο κομματι ?