ελληνική μουσική
    707 online   ·  210.832 μέλη
    alexiskrg
    14.02.2012, 21:43

    Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά του φόρουμ. Εγώ και κάτι φίλοι αποφασίσαμε να στήσουμε home studio. Λοιπόν θέλω να ηχογραφώ ραπ μουσική φτιαγμένη με keys αλλά που και που θα ηχογραφώ και κανα μπάσο και καμια κιθάρα( οι φίλοι ξέρουν εγώ όχι και για αυτό θα ήθελα και την βοήθεια σας). Θα ήθελα να μου προτείνετε μία κονσόλα μέχρι 250Ε μπορώ να δώσω και .Θέλω να μου προτείνετε καταρχάς έναν υπολογιστή(windows γιατί για mac δεν παίζει είναι πολλά λεφτά) Εγώ επειδή είμαι άγνωστος στο θέμα γιατί όταν χρειάστηκα για ηχογράφηση είχαμε πάει σε studio. Έχω βρει αυτά στο thomman:

     

    http://www.Thomann.de/gr/behringer_ucontrol_umx_490.htm για keys

    κονσόλα λέω αυτήν http://www.Thomann.de/gr/behringer_xenyx_x1222_usb.htm αλλά μήπως δεν χρειάζονται κανάλια είναι πολλα

    τώρα πείτε μου εσείς για μικρόφωνα, monitors και ότι άλλο θα χρειαστώ. Επίσης με αυτόν τον εξοπλισμό θα ήθελα αν γίνεται να εκπέμψω και να φτιάξουμε και ένα webradio.

     

    τώρα πείτε μου εσείς για μικρόφωνα, monitors και ότι άλλο θα χρειαστώ(μέχρι 300Ε και αυτά). Επίσης με αυτόν τον εξοπλισμό θα ήθελα αν γίνεται να εκπέμψω και να φτιάξουμε και ένα webradio. Επίσης θα ήθελα να κοιτάξω για ένα μίκτη dj για το web radio. Επιπλέον πείτε μου τι άλλο θα χρειαστώ. Πρέπει να πάρω και κάρτα ήχου και για τον υπολογιστή?

     

    Ευχαριστώ προκαταβολικά


    alexiskrg
    14.02.2012, 22:32
    καμιά βοήθεια παιδιά?
    Telecast
    15.02.2012, 20:18
    Επειδη απο την μία λες 250 Ευρο για κονσολα και μετά άλλα 300 και πάει λέγοντας...πες μου το ακριβές ποσό που διαθέτεις ή που θέλεις να διαθέσεις. Θα χρειαστείς σίγουρα πάντως μια κάρτα ήχου(θα σου προτείνω να κοιτάξεις τις κάρτες της m-audio),monitor(alesis),headphones(beyerdynamic) και απο κονσόλα που θες...δε πιστεύω ότι σου είναι απαραίτητη για την ώρα πάντως αν θες να το κοιτάξεις δες την Yamaha mg166c...Τι pc έχεις btw?
    alexiskrg
    15.02.2012, 22:19
    δίνω για όλα μαζί 600-700 Ε και για το pc άλλα τόσα
    alexiskrg
    20.02.2012, 20:47
    Ποια κονσόλα προτείνετε?? Η Yamaha αυτή είναι λίγο παλιά, κυκλοφόρησε το 2006 ή το 2007. Μήπως υπάρχει κανένα νεώτερο μοντέλο
    noizreduction
    20.02.2012, 22:18

    Η ηλικια παραγωγης της κονσολας δεν εχει να κανει με την ποιοτητα της ( εδω ακομα κυκλοφορουν οι SSL 4000 που ειναι μοντελα του 1969+ ). Πολλες εταιριες παραμενουν πιστες σε μοντελα που εχουν αποφερει μεγαλα κερδη κι εχουν αποσπασει καλες κριτικες απο το κοσμο της ηχοληψιας.


    Επειδη ειναι λιγο θολο το "τοπιο" οπως τα περιγραφεις, μηπως μπορεις να μας αναφερεις ακριβως τι εχεις κατα νου; Για να σε βοηθησω: Θα ηχογραφεις πολλα οργανα συγχρονως ή ενα ενα και μετα θα τα μιξαρεις; Ο χωρος θα χρησιμοποιηθει κι ως προβαδικο ή το θελετε μονο για studio?

    Τελος, κανε ενα αναλυτικο λογαριασμο των χρηματων που δινεις ανα προϊον.

    Οσον αφορα την επιλογη PC, θα σου επισυναψω κατι που ανεφερα σε αλλο μουσικο forum ( δεν υπαρχει λογος για links και διαφημιση ):

    Παράθεση:
    Οι δικες μου προτασεις ( χωρις ομως αναφορα σε προϊοντα, γιατι αυτο αφορα τη δικη σου μελετη, διοτι "μασημενη" τροφη δεν γινεται να δινουμε σε τετοια θεματα!  ):

    1) Δωσε βαση σε RAM. Εαν τρεχεις 32 bit συστημα προτιμησε μεχρι 4GB, εαν τρεχεις σε 64bit μπορεις να βαλεις και παραπανω, χωρις ομως να ειναι απαγορευτικα τα 4GB για τις περισσοτερες δουλειες σου. Προσπαθησε μεν να εχουν μια αξιοπρεπη ταχυτητα, ομως παντα να κοιτας και τη συμβατοτητα με τον επεξεργαστη και τη μητρικη καρτα.

    Οποιαδηποτε "ασαφεια" στις προδιαγραφες του επεξεργαστη, με τις μνημες και τη μητρικη, οδηγει σε βεβαιο "θανατο" του χρηστη απο προβληματα στην αποδοση του υπολογιστη. Οποτε το "βαλε αυτη μωρε, τι πειραζει" ειναι αρκετα λαθος κινηση!  ;D

    2) Ο επεξεργαστης σου πρεπει να κινειται στα πλαισια του..21ου αιωνα. Μπορεις να "τρεξεις" και με διπυρηνο επεξεργαστη, αφου πολλα DAW's ( οπως το Cubase 6 ) δεν υποστηριζουν 4πυρηνο επεξεργαστη. Οχι πως θα σου προκαλεσει προβλημα το να εχεις τετραπυρηνο, απλως να ξερεις πως δεν αξιοποιειται πληρως απο το ιδιο το προγραμμα η υπολογιστικη δυνατοτητα του επεξεργαστη.

    No big deal βεβαια, εαν υποθεσουμε πως οι τιμες των 4πυρηνων καλουτσικων  επεξεργαστων για multimedia εφαρμογες ειναι αρκετα καλες!

    Συν πως σε μια μελλοντικη αναβαθμιση του DAW ( πχ σε Cubase 7 ) μπορει να υποστηριζεται το 4πυρηνο συστημα!

    Οτιδηποτε κινειται απο 2.7GHz σε 3.4 GHz ( διπυρηνο ή τετραπυρηνο ) ειναι παρα πολυ καλο για τις δουλειες σου! Προσεχε μονο τη συμβατοτητα, οπως ανεφερα και πιο πανω.


    3) Το πιο παραμελημενο, κι ομως πιο σημαντικο κομματι της δουλειας, ειναι οι σκληροι δισκοι! Τουλαχιστον 7200RPM και κατα προτιμηση απεφυγε τους "οικολογικους" που δεν εχουν σταθερη ταχυτητα ( ομως εχουν λιγοτερο θορυβο ). Εαν παντως θελεις συστημα με green HD, προτιμησε να τους βαλεις περισσοτερο για data ( samples, backup files, κλπ ) παρα για streaming καναλιων ή recording.

    Εννοειται πως η επιλογη SATA 2 ως πρωτοκολλο επικοινωνιας ειναι καλη επιλογη, εκτος εαν μπορεις να κινηθεις προς αγορα δισκου που να υποστηριζει SATA 3 ( καθως και η μητρικη βεβαια ).

    Απεφυγε τα partitions στον ιδιο σκληρο, παρα μονο εαν προκειται για διαφορετικα λειτουργικα συστηματα στον ιδιο υπολογιστη. Καλυτερα ενας δισκος με λειτουργικο και προγραμματα κι ενας δισκος στον οποιον θα ειναι αποθηκευμενα τα samples των VSTi, οι ηχογραφησεις, κλπ.

    Και βεβαια καλο ειναι ο σκληρος να μην ειναι "τσιμα τσιμα" στη χωρητικοτητα γιατι τοτε "αντιο ταχυτητα" και ολο το συστημα αποδιδει χαλια!

    4) Απλη καρτα γραφικων, απλα "μπιχλιμπιδια" στο κουτι ( οχι πολλους ανεμιστηρες, ουτε φωτα νεον, ουτε λαδια μηχανης, κλπ ) και οτιδηποτε προκαλει εξτρα θορυβο και ειναι για "στολισμα", "εξαφανιζολ"!

    5) ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ! Ησυχο κι αποδοτικο, με σωστη επιλογη της ισχυς που θα δινει μεσα στον υπολογιστη ωστε ολα να δουλευουν τελεια, χωρις να υποφερει το τροφοδοτικο και το PC παραλληλα!

    Μη προτιμησεις των 40-50€ διοτι σε λιγο καιρο μπορει να σου πεταξει ολον τον υπολογιστη στον αερα!




    Τελος, οσον αφορα το λειτουργικο.

    Εαν εχεις αυθεντικα Windows 7 ( καλυτερα τα Ultimate ) και αυθεντικο Cubase, δεν θα εχεις κανενα προβλημα απολυτως! Αυτο ισχυει και για τα plug ins.

    Εαν ομως εχεις "σπασμενα" Windows 7 και "σπασμενο" Cubase, επελεξε να τρεξεις στο πιο ασφαλες περιβαλλον που εχει κυκλοφορησει απο τη Microsoft!

    Windows XP Pro SP3 κι ολα "τρεχουν" αψογα!


    Εξαλλου σε μουσικες εφαρμογες δε θελεις ουτε την εμφανιση των 7, ουτε την ασυμβατοτητα καποιων drivers ή VSTi's και VST's.



    Να σε προειδοποιησω πως οταν θα μπεις στη διαδικασια να ψαξεις για τα επιμερους συστατικα του PC θα βρεθεις απεναντι σε ορους και χαρακτηριστικα που δεν ηξερες. Μην περιμενεις να βρεις ευκολα μια ακρη! Ακολουθησε τις γενικες συμβουλες, ομως με βοηθο το internet, μαθε το τι σημαινει η καθε ορολογια και πως ολο αυτο το συστημα θα "δεσει" αρμονικα!

    Καλο ειναι να συμβουλευτεις και καποιον ειδικο στους υπολογιστες, ο οποιος να μπορει να στο συναρμολογησει κιολας!


    alexiskrg
    21.02.2012, 08:48
    Φίλε σε ευχαριστώ για τον οδηγό pc. Δίκιο έχεις σας έχω μπερδέψει. Θέλω να ηχογραφώ το πολύ 3 όργανα και φωνή. Αλλά από τον εξοπλισμό που θέλω να πάρω θέλω να τον χρησιμοποιώ και για ένα web radio που θα στήσω. Δίνω 600-700 Ε για κονσόλα μικρόφωνα , monitors,ακουστικά και ότι άλλο χρειαστεί.
    noizreduction
    21.02.2012, 11:10

    Ωραια, τωρα αποκτουμε μια συνοχη Smile

    Οποτε ερχονται πιο διευκρινιστικες ερωτησεις:

    1) Αυτα τα 3 οργανα και τη φωνη θα τα ηχογραφεις συγχρονως ή θα τα ηχογραφεις ανα καναλι;

    Αντι να αγορασεις μια κονσολα, η οποια θα παρεμβληθει στο σημα σου, γιατι δεν παιρνεις μια 4καναλη καρτα ηχου ( το budget σου το επιτρεπει ) οπου μπορεις να συνδεσεις ολα αυτα μαζι κι αν θες να κανεις και ηχογραφηση συγχρονως ολων αυτων;

    Αν χρησιμοποιησεις κονσολα, θα μιξαρεις ολα τα σηματα που λαμβανεις σε αυτη και στη συνεχεια θα στελνεις ενα στερεοφωνικο καναλι στον υπολογιστη, καθιστωντας αδυνατη οποιαδηποτε μετεπειτα μιξη ( αρα ο,τι εγραψες...εγραψες ) και προσθηκη effect.


    2) Εαν εχεις μια καρτα ηχου, δε χρειαζεσαι τιποτα αλλο για το web radio, αφου η μεταδοση θα γινεται μεσω PC, αρα καμια απαιτηση για κονσολα.

    3) Αν μπορεις να αναφερεις ποια οργανα θες να ηχογραφεις, ωστε να δουμε εαν χρειαζεσαι μικροφωνο και γι' αυτα, περα απο τη φωνη.


    alexiskrg
    24.02.2012, 23:16
    Τα όργανα που θα ηχογραφώ θα διαφέρουν ανάλογα την φορά. Κιθάρες και μπάσα τα ποιο πιθανά. Επίσης παιδιά στην κονσόλα ή στην κάρτα ήχου θα με βολεύει να κουμπώνω midi keyboard (49 keys) Γιατί εκτός από την κιθάρα και το μπάσο θέλω να ηχογραφώ και αυτά.
    noizreduction
    24.02.2012, 23:36

    Οποτε δε χρειαζεσαι κονσολα, αφου οι πηγες σου θα ηχογραφουνται μια μια. Προτεινω να παρεις μια δικαναλη καρτουλα να κανεις τη δουλεια σου και πανω σε αυτη να εχει και midi in/out για να συνδεεις το midi keyboard και να στελνεις εντολες σε καποιο VSTi στον υπολογιστη.

    Υποψιν, το midi in/out μεταφερει δεδομενα κι οχι ηχο Smile


    alexiskrg
    27.02.2012, 21:08
    Τι εννοείς μεταφέρει δεδομένα και όχι ήχο γιατί είμαι ψιλοάσχετος. Επίσης καμιά πρόταση για κάρτα?
    noizreduction
    27.02.2012, 22:42

    To MIDI μεταφερει δεδομενα μεταξυ 2 συσκευων που ειναι συμβατες με το πρωτοκολλο midi. Δεν προκειται να ακουσεις ηχο εαν συνδεσεις μεσω midi το αρμονιο σου με την καρτα ηχου! Μπορεις ομως να στελνεις εντολες ( τι νοτες πατας, ποσο δυνατα τις πατας, τι ρυθμισεις κανεις, κλπ ) στον υπολογιστη μεσω του MIDI, ωστε με το αρμονιο σου να ελεγχεις καποιο εικονικο οργανο ( VSTi / Audio Instrument ) απο τον υπολογιστη!


    Οσον αφορα για καρτες, μπορεις να ριξεις μια ματια στο συγκεκριμενο μερος του forum. Θα βρεις σιγουρα πολλες πληροφοριες απο παλιες αντιστοιχες συζητησεις!