ελληνική μουσική
    693 online   ·  210.831 μέλη
    vouliakis
    05.04.2005, 23:25


    Το νέο ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά ταξιδεύει, αφουγκράζεται και μεταφέρει με βαθιά ποιητικότητα τη φωνή του Αιγαίου, ενώ παράλληλα θίγει το καυτό για τον τόπο μας θέμα της ακραίας εκμετάλλευσης αυτού του ευαίσθητου χώρου.
    Σ' ένα βαθύτερο επίπεδο αγγίζει το θέμα της παροδικότητας, του εφήμερου.
    Το έργο που κέρδισε την προτίμηση των κριτικών, απέσπασε Βραβείο Kαλύτερης Tαινίας για το φυσικό περιβάλλον στο European Heritage Film Festival που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Επίσης προβλήθηκε στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.



    Συντελεστές

    Σκηνοθεσία - Σενάριο: Λυδία Καρρά
    Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε., Λυδία Καρρά

    Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Αφήγηση: Πέμυ Ζούνη
    Απαγγελία ποίησης Ελύτη: Λευτέρης Βογιατζής Διεύθυνση Φωτογραφίας: Alexander Kuehne, Απόστολος Καρακάσης

    Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου
    Ήχος: Δημήτρης Βασιλειάδης
    Οργάνωση Παραγωγής: Ρούλα Νικολάου

    Διάρκεια: 61'

    Υπόθεση

    Το Αιγαίο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, με τις παρθένες ακρογιαλιές, τις σκληροτράχηλες πλαγιές και τα χωριά τα σμιλεμένα στα βράχια, αυτό το Αιγαίο εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς...

    Στη θέση του, αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες.

    Η ταινία, ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων.

    Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων & της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο - αντίλογο των κατοίκων, στηλιτεύοντας την πολυετή ολιγωρία των αρχών και πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού.

    Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής. Σ' ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού & δομημένου χώρου.

    Ο φακός εγκλωβίζει αυτή την ομορφιά, όπου υπάρχει ακόμα αλώβητη. Τα λόγια του Ελύτη, σταθερή αναφορά στον κόσμο των ονείρων. Νέες, δημιουργικές ιδέες προβάλλουν …

    Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «… το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…»

    Πηγή: news.pathfinder.gr , ΕRΤ.GR