ελληνική μουσική
    608 online   ·  210.826 μέλη

    Σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ και ΑΕΠΙ

    jorge
    08.04.2005, 15:47
    Για πρώτη φορά υπεγράφη χθες, μεταξύ της ΕΡΤ και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας-ΑΕΠΙ, σύμβαση για τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από τις χρήσεις μουσικών έργων τους από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

    Η συμφωνία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τα αναδρομικά που οφείλει η ΕΡΤ από το 1995 μέχρι τις 30/6/2004, για τα οποία θα καταβληθεί ποσόν 2.900.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών σε ισόποσες δόσεις. Το δεύτερο αφορά την πενταετία (1/7/2004-30/6/2010) και συμφωνήθηκε η καταβολή ποσοστού 2,2% επί των εσόδων της ΕΡΤ στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται το ανταποδοτικό τέλος. Καθορίστηκε μάλιστα ως ελάχιστο ποσόν τα 650.000 ευρώ ετησίως, ενώ πάνω από αυτό, το ποσοστό θα μειώνεται κλιμακωτά μέχρι το 1%. Σύμφωνα με αυτά υπολογίζεται ότι μέσα σε αυτήν την πενταετία θα καταβληθεί στην ΑΕΠΙ συνολικό ποσόν περίπου 3.250.000 ευρώ.

    Ο διευθυντής του νομικού τμήματος και διεθνών σχέσεων της ΑΕΠΙ Πέτρος Ξανθόπουλος επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα αίσιο τέλος σε μια μακρά διαμάχη και ότι το αποτέλεσμα «δεν είναι το επιθυμητό αλλά το εφικτό και για τις δύο πλευρές». Αυτό τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος επισημαίνοντας ότι επιλύεται μια χρονίζουσα εκκρεμότητα.

    Κάλεσε τους δημιουργούς να συνδράμουν τις πρωτοβουλίες της ΕΡΤ για τον πολιτισμό, ενώ αναφέρθηκε στην αναβίωση του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης που θα συνδιοργανώσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ΕΡΤ με την HELEXPO ΔΕΘ.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι «όποιος δεν σέβεται τον δημιουργό δεν σέβεται και τον πολιτισμό» και απευθυνόμενος στους δημιουργούς πρόσθεσε: «Ακούω τους ήχους της ψυχής σας από παιδί. Παρακολουθώ το έργο σας και ζητώ τη βοήθειά σας ώστε να πάψει η δημόσια τηλεόραση να είναι τελευταία στην Ευρώπη».

    Ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλώντας από την πλευρά των δημιουργών επισήμανε ότι, ενώ συζητείται νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν συμμετέχει κανένας δημιουργός και με αυτό τρόπο θα δημιουργηθεί ένας «αλλήθωρος νόμος», υποχρεώνοντας έτσι τον υπουργό Επικρατείας να πει ότι το «μήνυμα ελήφθη».

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί συνθέτες και στιχουργοί ανάμεσά τους οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Ρασούλης, Νότης Μαυρουδής, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Τριπολίτης, Θοδωρής Γκόνης, Σταμάτης Κραουνάκης, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.ά.

    *Χθες, υπεγράφη και τριετής σύμβαση που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα για την επαναπροβολή έργων μυθοπλασίας (σίριαλ, μίνι σειρές κ.ά.) μεταξύ της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των σκηνοθετών και σεναριογράφων που εκπροσωπούνται από τον οργανισμό «Αθηνά».

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/04/2005