ελληνική μουσική
    837 online   ·  210.849 μέλη

    Ρύθμιση κλασικής κιθάρας για αριστερόχειρα

    dancer69
    09.06.2012, 18:58

    Πολύ πρόσφατα πήρα την κιθάρα μου από το service, όπου μου είπαν ότι είχα βάλει λάθος τον καβαλάρη. Αυτό μου γέννησε την απορία του πως πρέπει να είναι ο καβαλάρης τοποθετημένος στην κλασική κιθάρα. Στη δική μου αυτή τη στιγμή  ο καβαλάρης(ο οποίος δεν έχει το ίδιο ύψος και στις δύο άκρες) είναι έτσι τοποθετημένος με την πιο χαμηλή άκρη του στην πλευρά των μπάσων πλευρών. Από την σχετικά εκτεταμένη αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο όμως, φαίνεται(από εικόνες και βίντεο που βρήκα) να ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή όπου υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα(κιθάρες για δεξιόχειρες βέβαια) φαινόταν ότι η πιο ψηλή άκρη του καβαλάρη ήταν στις μπάσες χορδές. Παίζει ρόλο τελικά, και αν ναι πιο είναι το σωστό?


    yiannisyiannis
    10.06.2012, 08:34

    Ο καβαλάρης είναι πάντα πιο ανασηκωμένος στο σημείο που βρίσκονται οι μπάσες χορδές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπάσες χορδές έχουν μεγαλύτερη διάμετρο (δλδ είναι πιο χοντρές), οπότε και χρειάζονται περισσότερη απόσταση από την ταστιέρα για να μην τρίζουν. Αν έχεις βάλει τον καβαλάρη ανάποδα, το πιο πιθανό είναι πως σε κάποια πατήματα η κιθάρα σου θα τρίζει.


    dancer69
    10.06.2012, 08:48

    Αυτός ήταν και ο λόγος που το έψαξα αρχικά. Υπάρχει ένα τρίξιμο στις δύο μπασες χορδες(ΜΙ, ΛΑ) στο 2ο τάστο κυρίως. Επειδή επίσης ο τεχνικός(ο οποίος μάλλον δεν είχε και πολύ ιδέα από κλασικές κιθάρες όπως φαίνεται), μου έβαλε έναν χαμηλότερο καβαλαρη(ανάποδα τελικά βέβαια), αρχικά τον άλλαξα με αυτόν που είχε πριν η κιθάρα. Αρχικά τον έβαλα όπως ήταν ο προηγούμενος, και επειδή είναι λίγο ψηλότερος το τρίξιμο ελατώθηκε λίγο. Οπότε θα τον γυρίσω.

    Ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση.

    EDIT:

    Και ναι, με την αλλαγή του καβαλάρη τρίξιμο τέλος.{#emotions_dlg.thumbup}

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : dancer69 στις 10-06-2012 09:25 ]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : dancer69 στις 10-06-2012 09:26 ]