ελληνική μουσική
    461 online   ·  210.821 μέλη

    Δακτυλοθεσία στην κλασσική κιθαρα

    Johny
    19.07.2012, 22:54

    Καλησπέρα! Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας με δάσκαλο. Λόγω οικονομικών προβλημάτων  όμως αναγκάστηκα να σταματήσω τα μαθήματα και να συνεχίσω μόνος μου. Στην πορεία όμως κατάλαβα πως η κλασσική κιθάρα ανταποκρίνονταν πιο πολύ στα γούστα μου. Έτσι λοιπόν αγόρασα και ασχολήθηκα με τη σειρά του Ευάγγελου Ασσημακόπουλου "Το βιβλίο της Κιθάρας".

    Βρίσκομαι λοιπόν στο 2ο τεύχος και μπορώ να πω πως το βιβλίο είναι αρκετά πλήρες και βοηθάει σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τον αυτοδίδακτο καθώς οι παρτιτούρες περιλαμβάνουν πολλές σημειώσεις και υποδείξεις τόσο για το δεξί όσο και για το αριστέρο χέρι. Αυτό που δεν έχω καταλάβει μέχρι στιγμής όμως είναι η φιλοσοφία με την οποία επιλέγονται τα δάχτυλα του δεξιού χεριού. Για παράδειγμα σε ένα κομμάτι η μελωδία παίζεται με το εξής μοτίβο

    i-m-a-m-i-m-a-m ενώ σε κάποιο άλλο απλώς i-m-i-m-i-m. 

    Η ερώτησή μου είναι η εξής λοιπόν: Καθορίζεται αυθαίρετα από το συγγραφέα του κομματιού το μοτίβο του δεξιού χεριού ή προέρχεται από κάποιο είδος τεχνική που δεν έμαθα αφού δεν το διδάχθηκα από δάσκαλο?? Μήπως κάπως αλλιώς??


    jorge
    20.07.2012, 01:08
    Στο i-m-a προφανώς παίζεις σε 3 χορδές, ενώ στο i-m σε 2, έτσι δεν είναι; Πως θα μπορούσες να παίξεις i-m σε 3 χορδές; Η επιλογή των δακτύλων έχει να κάνει κυρίως με την οικονομία χρόνου και κινήσεων.
    Johny
    20.07.2012, 10:00

    Kι εγώ το σκέφτηκα αυτό αλλά δεν βλέπω να ισχυεί πάντα. Για παράδειγμα στο έργο "το γελαστό παιδί" η μελωδία εξελίσσεται σε 3 χορδές κι όμως ο παράμεσος δεν παίζει ούτε μία φορά. Ενώ σε ένα άλλο κομμάτι η μελωδία εξελίσσεται σε μία χορδή κι όμως έχουμε το μοτίβο a-m-i-m-a-m-i-m. 

    Δε ξέρω έχω μπερδευτεί....


    killbill2
    20.07.2012, 10:04
    ή στην ίδια χορδή μπορείς να παίξεις i-m-i-m ή kai i-m-a-m-i-m-a-m ανάλογα το κομμάτι δηλαδή τις νότες που σου έχει τον ρυθμό κλπ πχ αν είναι 3/4 το κομμάτι πιθανότατα 3 νότες που είναι στην ίδια χορδή θα παιχτούν i-m-a
    takispag
    02.08.2012, 00:13

    Νομίζω τελικά πως έχει να κάνει με την οικονομία κινήσεων του χεριού, ώστε να βγει πιο ομαλά το παίξιμο. Παίζει συχρόνως ρόλο  το σε ποιές χορδές πρέπει να παίξει το χέρι, οι τονισμένες νότες, αν παίζει ο αντίχειρας μπάσες χορδές και σε ποιά σημεία και διάφορα άλλα.

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο, αλλά πάει κατά περίπτωση σε κάθε ξεχωριστό κομμάτι. Απλά προσπάθησε να το ακολουθείς περίπου όπως στο ζητάει το κάθε βιβλίο, για να εμπλουτίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο την τεχνική του δεξιού χεριού.