ελληνική μουσική
    727 online   ·  210.832 μέλη

    Θέλω να σπουδάσω τραγούδι

    Mirsini98
    27.08.2012, 19:36

    Για σας είμαι 14 και μένω Σαμοθράκη, με ενδιαφέρει πολύ η μουσική  (δεν έχει σχεδόν τίποτα εδώ και είναι μακριά από την στεριά) και έχω κάποιες απορίες. Είμαι μέλος της χορωδίας του νησιού εδώ και 4 χρόνια, και όλοι  μου λένε ότι έχω πολύ ωραία φωνή(ίσως το λένε από καλοσύνη δεν ξέρω) έχω κάνει τα 3 πρώτα χρόνια σολφέζ και περίπου 2 χρόνια κιθάρα κλασική όμως μετά σταμάτησα. Θέλω να σπουδάσω μουσική αν και ξέρω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα και ότι μπορεί πιο μετά να αλλάξω γνώμη όμως θέλω να μάθω κάποια πράγματα. Θέλω λοιπόν να σπουδάσω τραγούδι και έχω διαβάσει ότι στις πανελλαδικές δίνεις 2 μουσικά μαθήματα, αλλά εδώ που μένω δεν έχει κάποιον δάσκαλο μουσικής για ιδιαίτερα μαθήματα. Επίσης σκέφτηκα να συνεχίσω το σολφέζ αλλά ο νέος δάσκαλος που έχουμε δεν είναι καθόλου καλός (όλα τα παιδιά έκαναν παράπονα, ακόμα και η διευθύντρια). Τι μπορώ να κάνω?Τέλος και συγγνώμη αν σας κούρασα θέλω να μάθω αν πρέπει να ξέρω κάποιο μουσικό όργανο για να μπω σε μια σχολή  η αν έχεις την δυνατότητα να μάθεις εκεί ένα όργανο.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Mirsini98 στις 27-08-2012 19:37 ]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 29-08-2012 23:23 ]


    GiorgosPapas
    29.08.2012, 23:20

    Από όσο ξέρω στο πανεπιστήμιο δε διδάσκεται μουσικό όργανο συστηματικά εκτός απο το πανεπιστήμιο της Κερκυρας όπου και πάλι πρέπει να υπάρχει κάποια γνώση. Η μουσικολογία στην Ελλάδα είναι δυστυχώς μόνο θεωρητική σχολή. Δεν απαιτεί τη γνώση οργάνου αλλα τη γνώση θεωρητικών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρακτικό Πανεπιστήμιο για τη Μουσική. Συνεπώς μπορείς να μάθεις μόνο σε Ωδείο και να πάρεις δίπλωμα οργάνου αλλα και θεωρητικών απο το Ωδείο που θα επιλεξεις. Για να μπεις στη Μουσικολογία χρειάζεσαι εξέταση σε Αρμονία και Ντικτέ τα οποία θα στα διδάξουν στο Ωδείο που θα επιλέξεις.

    Αν θέλεις να ασχοληθείς με το τραγούδι καλό θα ήταν να περιμένεις μέχρι τα 16-17 (να ολοκληρωθεί η μεταφώνηση δηλαδη να αλλάξει η φωνή απο παιδική σε ώριμη γυναικία) ή ακομα και τα 18 γιατί αν το θέλεις πραγματικα πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξεις πόλη αφου λες πως δεν υπάρχει εκεί. Ωστόσο μπορείς εν τω μεταξύ να ξεκίνησεις να μαθαίνεις πιάνο και θεωρητικά που είναι απαραίτητα για να πάρεις Δίπλωμα στη Κλασσική Μονωδία (στην Όπερα δηλαδή) γιατί απο όσο γνωρίζω δεν υπάρχει δίπλωμα για το μοντέρνο τραγούδι. Ελπίζω να σε βοήθησα. 


    Mirsini98
    30.08.2012, 11:09
    σε ευχαριστώ πολύ που έλυσες τις απορίες μου και πραγματικά με βοήθησες!!
    FionaLambridi
    11.09.2012, 18:10

    Δυστυχώς στην Ελλάδα ο μόνος τρόπος να εκπαιδευτείς σε κάποιο μουσικό όργανο και στην προκειμένη περίπτωση στην φωνή, είναι σ'ένα Ωδείο. Οι μουσικές σπουδές μέσω πανελληνίων (τμήμα μουσικολογίας) είναι θεωρητικές. Ζητούν την γνώση κάποιου οργάνου για να μπείς ή και δύο-δεν είμαι σίγουρη, συνήθως πηγαίνουν από μουσικά γυμνάσια-λύκεια οπότε έχουν ήδη διδαχτεί μουσική και κάποια όργανα. Παρ'όλα αυτά η τέχνη του τραγουδιού ακόμη και σε αυτό το επίπεδο σπουδών είναι υποτιμημένη.

    Θα σου έλεγα να κάνεις κάποια μαθήματα θεωρίας όπως σολφέζ, αρμονίας και πιάνου μέχρι το επίπεδο της πρώτης μέσης που είναι το υποχρεωτικό και κάποια στιγμή που θα υπάρξει δάσκαλος/α φωνητικής στην Σαμοθράκη ή θα έχεις πάει σε κάποια πιο μεγάλη πόλη για σπουδές τότε να βρείς έναν δάσκαλο εκεί.

    Θα σου έλεγα πάντως να ψάξεις πολύ το θέμα του δασκάλου, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Εαν ξεκινήσεις λάθος δεν διορθώνεται εύκολα. Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!


    Music-ologist
    08.03.2013, 14:42

    Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας διδάσκει και όργανα-τραγούδι. Για να μπεις δίνεις πανελλαδικές και επιπλέον Αρμονία και Ντικτέ. Αυτά είναι σε επίπεδο περίπου μεταξύ 3ου Υποχρεωτικού Αρμονίας και "Ειδικού Αρμονίας" των Ωδείων. ΔΕΝ χρειάζεται να ξέρεις κάποιο όργανο.

    περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://music.ionio.gr/gr/program/

    Μια ιδέα για τα μαθήματα εδώ: http://music.ionio.gr/download.php?f=pr_program_1011_v1.pdf


    amadeuswebern
    28.03.2013, 19:56

    Παράθεση:

    Το μέλος Mirsini98 στις 27.08.2012, 19:36 έγραψε...

    Τέλος και συγγνώμη αν σας κούρασα θέλω να μάθω αν πρέπει να ξέρω κάποιο μουσικό όργανο για να μπω σε μια σχολή  η αν έχεις την δυνατότητα να μάθεις εκεί ένα όργανο.

    [



    Τα μόνα ΑΕΙ που προσφέρουν μαθήματα σε όργανα και φωνητική είναι της Κέρκυρας και του Παν/μίου Μακεδονίας (Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης) στη Θεσ/νίκη. Αν περάσεις σε κάποιο από αυτά τα τμήματα μέσω πανελληνίων, κατατακτηρίων κλπ μπορείς να κάνεις μαθήματα εκεί.