ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη

    Εξοπλισμός για ηχογράφιση

    polytropos
    13.09.2012, 19:07

    Καλησπέρα,

    αρχάριος στην ηχοληψία και χομπίστας, μην σας πολύ-κουράσω θέλω να μου προτείνετε μία καλή κάρτα ήχου ένα μικρόφωνο και ακουστικά για να μπορέσω να ακούω τον ήχο όσο πιο "flat" γίνεται

    Ας πούμε ότι το PC είναι οκ αν και στην πορεία θα αλλάξει.

    Θα χρειαστώ να ηχογραφώ μόνο φωνές άντε και καμιά κιθάρα.

    Από τα λίγα που ξέρω θέλω η κάρτα ήχου να έχει όσο λιγότερο latency.

    Στο PC υπάρχουν εισόδοι USB/Firewire/PCI/PCI xpress

    Και το budget που διαθέτω είναι κοντά στα 400€ και τα έχω υπολογίσει κάπως έτσι

    100€ για μικρόφωνο

    250€ για κάρτα ήχου

    50€ για ακουστικά

    Υ.Γ Προαιρετικά με βολεύει η κάρτα ήχου να μπορεί να δουλέψει και χωρίς PC

    (δηλαδή να κουμπώνω πάνω μικρόφωνο και cd στέλνοντας μία έξοδος έστω και από την υποδοχή των ακουστικών για να πάει κατευθείαν σε κάποιο στερεοφωνικό ή κάποια κονσόλα για πρόγραμα σε παιδικά πάρτυ)

    Αυτά και συγνώμη αν σας κούρασα{#emotions_dlg.oops}


    noizreduction
    13.09.2012, 21:37

    Θα παρακαμψω την τελευταια αναφορα για καρτα ηχου που να ειναι και κονσολιτσα για αλλες δουλειες, γιατι οταν πας σε τετοιες υλοποιησεις στο budget που εχεις θεσει, θα συναντησεις μετριες προς κακες καρτες!

    Επισης θα ειμαι ειλικρινης και θα σου πω πως flat καταστασεις στο αντιστοιχο budget, δεν υπαρχουν. Ομως θα προσπαθησεις να κινηθεις σε αγορες που αυτο το μη-flat απο ανεπιθυμητο, θα γινει επιθυμητο!


    Αρχικα η καρτα ηχου. Το πιο σημαντικο κομματι της αλυσιδας, γιατι μεσα σε αυτο το κουτακι θα πρεπει να χωρεσουν προενισχυσεις, μετατροπεις αναλογικου/ψηφιακου σηματος κι οποιοδηποτε extra "καλουδι" δινει η εταιρια. Λογω της χαμηλης απαιτησης σου σε καναλι ( 1 καναλι προενισχυσης θελεις ουσιαστικα ), θα προτεινω τις παρακατω USB καρτες:

    1. M-Audio fast track 89€
    Η πιο φτηνη και καλη καρτα της σειρας, με μια προενισχυση μικροφωνου, καλο converting και 48KHz/24bit ανωτερη δειγματοληψια. Μειονεκτημα της τα RCA ως εξοδοι προς ηχεια ( unbalanced καταστασεις, αλλα σε μικρο home studio δε θα το προσεξεις ), αλλα ειναι μικρη, μεταφερεται ευκολα και μπορεις να τη συνδεσεις και σε laptop για εξωτερικες ηχογραφησες/δουλειες.

    2. Alesis IO2 98€
    Μια καρτα που παντα προτεινω ( ασχετα εαν αλλαζει ονομα, συχνα-πυκνα ). Εχει 2 εισοδους για μικροφωνο, οποτε σε ενδεχομενη αναβαθμιση σου ( με την αγορα ενος επιπλεον μικροφωνου ) δε θα σου ειναι αχρηστη. Καλη προενισχυση, καλο convertion και 48KHz/24bit δειγματοληψια.

    3. Tascam US122 129€
    H συγκεκριμενη καρτα ειναι πλεον στη 2η version της, εχει αποσπασει αρκετα καλες κριτικες, ειναι ευκολη στη χρηση, ομως επειδη δεν την εχω χρησιμοποιησει προσωπικα δεν μπορω να δωσω παραπανω πληροφοριες για την ποιοτητα της. Σημαντικο ειναι πως προσφερει 2 προενισχυσεις μικροφωνου, οποτε θα εισαι καλυμμενος σε περιπτωση αναβαθμισης.


    Πιστευω πως δεν αξιζει τον κοπο να διαθεσεις παραπανω χρηματα για καρτα ηχου. Τα 48KHz/24bit ειναι μια καλη ποιοτητα που χρησιμοποιειται κι απο project studios, ενω οι απαιτησεις που εχεις ειναι σχετικα απλες για να πας σε καρτες μεγαλυτερης κατηγοριας.

    Αντιθετως, καλο ειναι να διαθεσεις ενα καλο ποσο στο μικροφωνο, το οποιο ειναι παντα η πιο σημαντικη επενδυση λογω της μακροβιοτητας του και της χρησης του.

    Συγνωμη που θα σε παραπεμψω σε αλλο forum, αλλα εκει εκανα τη συνολικη αναφορα μου. Δες εδω για μικροφωνα.

    Στο ιδιο post κανω αναφορα και για τα παρελκομενα της ηχογραφησης, δηλαδη τα ακουστικα, το καλωδιο, τη βαση μικροφωνου, το anti-pop filter, καθως και το ενδεχομενο αγορας ηχοαπορροφησης!


    Ο,τι αλλο θες, εδω ειμαστε!


    polytropos
    08.11.2012, 13:08

    Ευχαριστώ για την απάντηση :D

    Άλλη μια ερώτηση αν μπορείς να μου απαντήσεις

    Στη δεύτερη κάρτα Alesis IO2 η έξοδος για ακουστικά είναι για ότι "φεύγει" από τη κάρτα ή μπορώ να ακούω και από το PC άλλα ανοιχτά κανάλια. Και από latency πως πάει;

    Ευχαριστώ και πάλι


    noizreduction
    08.11.2012, 14:02

    Απο τα ακουστικα μπορεις να ακουσεις ή ο,τι λαμβανει η καρτα ( direct ) ή ο,τι "εξαγει" ο υπολογιστης ( monitor ). Μαλιστα η συγκεκριμενη καρτα εχει ενα ποτενσιομετρο με το οποιο ρυθμιζεις ποσο ποσοστο του καθαρου σηματος ( direct ) και του "επεξεργασμενου" ( monitor ) λαμβανεις.

    Απο latency τα παει μια χαρα. Εαν αυτος ειναι ο φοβος σου, να ξερεις πως το latency δεν ειναι προϊον μονο της καρτας, αλλα και του ποσο καλου επεξεργαστη εχεις, ποσα effects εχεις βαλει κι αλλων παραγοντων που δεν ειναι αναγκη να αναφερθουν τωρα.


    trelakias
    08.11.2012, 14:29
    Οι digital recorders-κονσόλες αξίζουν? Κερδίζουν σε φορητότητα και ευκολία αλλά σε ποιότητα?
    noizreduction
    08.11.2012, 16:57

    Εαν εισαι on the road ( πχ ηχογραφησεις on the spot, ηχογραφησεις live, κλπ ), αξιζουν τα λεφτα τους ( και με το παραπανω ). Αναλογα με την υλοποιηση, εχεις και την ποιοτητα που σου αξιζει. Πχ, οι φτηνες υλοποιησεις τυπου zoom, προφανως και δεν ειναι τοσο καλες οσο οι υλοποιησεις μεγαλυτερων πακετων ( βλεπε Korg, Yamaha, tascam, κλπ ).


    tago
    28.11.2012, 00:23
    Θανασακη ζωγραφιζεις παλι..!!!!
    blogarismenos-enge-falos
    08.01.2013, 22:33
    με την M-Audio είχα σίγουρα latency και κολήματα. Με 2ghz cpu,2gb μνήμης και 120gb δίσκου. Το μικρόφωνο που είχα αγοράσει και ξανααγοράσει θα το ξανααγοράσω Shure SM48SLC=η καλύτερη απόδοση/τιμή. Άν αποφασίσεις πυκνωτικό όχι τόσο live-ατζίδικο σκέψου οπωσδήποτε για κάποια καλή ηχομόνωση γιατί θα ακούγεται μέχρι και το γουργούρισμα της κοιλιάς του τραγουδιστή, την ώρα που εκείνη την στιγμή περνάει σκουπιδιάρικο στον παράλληλο δρόμο δυο στενά πιο κάτω. Ακουστικά κάτι φτηνά κλειστά της SONY πάντα κάνουν την δουλειά σε σχέση με τα 5-6 φορές πιο ακριβά Senheiser. Ψάξε για καλή εξωτερική κάρτα αφού την δείς σε demo στο κατάστημα που θα πάς να την αγοράσεις, πχ. αντιπροσωπεία. Ο Νάκας στην Ιπποκράτους είχε τέτοιες demo ή και ο Διαμαντόπουλος αν δεν απατώμαι... Γενικά δές και άκου πρίν αγοράσεις...και τσέκαρε εγγυήσεις!!!
    ixolipsiagr
    10.01.2013, 22:12

    Είχα πάρει την M-audio Firewire Solo με 150 ευρώ καινούρια.

    Τώρα πλέον δεν κυκλοφορεί άρα παίζει να την βρεις σε κάνα e-bay ακόμα πιο φθηνά.

    Έπιανα στα 7 με 9ms latency, τίποτα δηλαδή, άνετα μπορείς να ηχογραφήσεις και να παίξεις.

    Τσέκαρε σε e-bay σίγουρα αξίζει.