ελληνική μουσική
    570 online   ·  210.848 μέλη

    Απόψεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    guevara
    08.10.2012, 09:47

    Καλημέρα σε όλους,

    θα ήθελα τις απόψεις κασι τη βοήθειά σας για ένα συγκεκριμένο θέμα. Με μια ομάδα παιδιών θα διοργανώσουμε καποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή μας και θα βασιστούμε κυρίως στη συνεργασία των σχολείων. Σκεφτόμαστε , λοιπόν, μαζι με τα παιδιά του Λυκείου να διοργανώσουμε μια εκδήλωση για τον Μπέρτολ Μπρεχτ, γι'αυτο θα ήθελα να δω τις ιδέες και τις απόψεις σας.

    Ευχαριστώ πολύ...


    Mad4U
    08.10.2012, 23:31
    Ως πρωην μαθητης (4 χρονια περασαν) μονο στο ακουσμα του ονοματος Brecht εχεις καει !! Κανε αφιερωμα σε μουσικους που πεθαναν νεοι. Hendrix Joplin, Kurt Cobain. Μιλας και για τα ναρκωτικα και εισαι ωραιος! Με τον Brecht ισως τα παιδια το ριξουν στα ναρκωτικα για να ξεχαστουν. Ιδεα δεν εχω απο το εργο του αλλα ουτε τα παιδια εχουν!
    noizreduction
    08.10.2012, 23:49

    Mad4U ειναι δυνατον να λες πως τα παιδια θα πεσουν στα ναρκωτικα, ενω δεν εχεις ιδεα για το εργο του Μπρεχτ;

    Λυπαμαι ειλικρινα γι' αυτα που διαβασα μολις τωρα....{#emotions_dlg.nono}


    mary_omikron
    09.10.2012, 01:19

     @ Mad4U

    δεν έχεις ιδέα για το έργο του (όπως λες) γιατί -ίσως- και στους δικούς σου δασκάλους κάποιος πρότεινε κάτι παρόμοιο με σένα τώρα κι έχασες την ευκαιρία να μάθεις. Ελπίζω αυτό το topic να γίνει αφορμή -έστω- να google-αρεις.

    @ Guevara

    Πως την σκέφτεστε την εκδήλωση? απαγγελίες ή θεατρικό? καλό θα ήταν να βάλετε τα παιδιά να ψάξουν ομαδικά, να βρουν στοιχεία και να ετοιμάσουν μόνα τους και μια εισήγηση απλουστευμένη και στην "γλώσσα" τους. 


    Mad4U
    09.10.2012, 18:14

     Οι δικοι μου δασκαλοι διοργανωσαν αφιερωμα στον Ελυτη, στον Ριτσο..., των οποιων το εργο γνωριζα, αλλα και παλι ηταν πολυ βαρετο για ολους.

    Οσο εγω αγνωω το εργο του Brecht, αλλο τοσο, και περισσοτερο  αγνοουν οι καθηγητες και οι δασκαλοι πως να παρουσιασουν κατι στα παιδια, ετσι ωστε να τους κινησει το ενδιαφερον, με αποτελεσμα, στο τελος, να εχουν μαθει κατι, αλλα πανω απ ολα να το εχουν διασκεδασει. Και εννοειται πως googlαρα πριν postαρω την πρωτη φορα.

    Αυτο για τα ναρκωτικα ηταν αστειο, ειναι το ιδιο αστειο που καναμε σε καθε βαρετη εκδηλωση για καθε Brecht!

    Ελαχιστα παιδια γνωριζουν τον Brecht, και βασικος κανονας της παιδαγωγικης λεει οτι για να διδαξεις κατι αγνωστο πρεπει να πατησεις σε κατι ηδη γνωστο και οικιο.


    noizreduction
    09.10.2012, 20:02

    Ο σκοπος μιας πολιτιστικης εκδηλωσης δεν ειναι μονο για να ακουσεις κατι που ηδη εχεις ακουσει, αλλα για να μαθεις κατι που δεν ηξερες πριν! Το γεγονος πως εσυ δεν ξερεις τον Brecht, δε σημαινει πως οι καθηγητες ή οι μαθητες δεν ξερουν.

    Ο Brecht ειναι παντα συγχρονος και καλο θα ηταν πριν γραψεις και το παραπανω post να κανεις λιγο το κοπο να ψαξεις στο google το συγγραφικο και θεατρικο του εργο! Συν την προσωπικη του ζωη σε συνδυασμο ( οχι απαραιτητα για τον ιδιο ) με τη φιλοσοφια του!


    Μην αναζητατε παντα τη μασημενη ή χωνεμενη τροφη σε μια εκδηλωση. Υπαρχει ενα πραγμα που λεγεται "διευρυνση πνευματικου οριζοντα" και στην εποχη της υπερ-πληροφοριας ειναι το πιο ευκολο πραγμα....


    guevara
    09.10.2012, 20:09

    Παιδι'α σας ευχαριστώ πρώτα απ'όλα γιατί μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε...

    @ Mad4U καταλαβαίνω ότι μπορει στους μαθητές να φαίονται βαρετά πολλά πράγματα. Και για να πούμε την αλήθεια βαρετό τους φαίνετι ό,τι έχει να κάνει με το σχολείο- υπήρξα κι εγώ μαθητής βλέπεις... Απλά είχα μια διαφορετική από σένα άποψη ως μαθητής...δεν ήθελα να μου δείχνουν τα γνωστά σε μένα πράγματα...άλλωστε η ενασχόληση με την ποίηση και τη λογοτεχνία αφορά την ατομική θεώρηση του καθενός...η δική μας πολιτιστική ομάδα θα είναι ευτυχισμένη αν βρεθεί έστω ένας μετα την εκδήλωση που θα ψάξει κάτι για τον Μπρεχτ...και πίστεψέ με αν διαβάσεις Μπρεχτ-όχι γκουγκλάροντας- θα δεις -δυστυχώς- πόσο σημερινός είναι...σ'ευχαριστώ για την άποψή σου

    @ Mary_Omikron Εννοείται πως η εκδήλωση α γίνει εξ'ολοκλήρου από τα παιδιά...θα χωριστουν σε ομάδες και στην ουσία απλά εμείς θα τους καθοδηγούμε...με θεατρικό δυστυχώς δεν προλαβαινουμε να ασχοληθούμε...επομένως θα περιοριστούμε σε αναγνώσεις ποιημάτων , θα ακουστουν και μελοποιημένα ποιήματα απλώς ψάχνουμε σε ποιο ακριβώς θέμα να δώσουμε εμφαση...στη φιλοσοφική του σκέψη; στον υπαρξισμό ή στα κοινωνικοπολιτικά του έργα; καλοδεχούμενες οι απόψεις σου...


    guevara
    09.10.2012, 20:13

    @ noizreduction  έστειλα την απάντηση προτού διαβάσω το δεύτερο σχόλιό σου και όπως θα δεις πάνω κάτω έχω την ίδια άποψη... αν έχεις κι εσύ κάποια ιδέα θα μ'ευχαριστούσε πολυ...όσο για τον Mad4u δεν πειράζει, οι αντίθετες απόψεις βοηθούν πολλές φορές , μεγαλώνοντας ίσως μάθει ότι ο χέντριξ κι ο κομπαίην δεν πήραν ναρκωτικά λόγω μπρεχτ...


    noizreduction
    09.10.2012, 20:23

    Η μονη αδικια προς τον brecht θα ηταν να μην παιξετε τουλαχιστον τον Κυκλο με την Κιμωλια, που ειναι απο τα πλεον διδακτικα του θεατρικα ( αν κι εχει εναν αρκετα σεβαστο αριθμο θεατρικων, εξισου καλων ).


    guevara
    09.10.2012, 20:32

    Απαιτείται πολύς χρόνος για να ''ανέβει'' ολόκληρη θεατρική παράσταση...έχουμε περιθώριο  μηνων γι'αυτο σκεφτόμαστε μόνο μια ημερίδα-εκδήλωση....ο ''κυκλος με την κιμωλία'' είναι μια πολύ καλή ιδέα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού...


    mary_omikron
    09.10.2012, 21:17

    Επειδή βρισκόμαστε πάρα μα πάρα πολύ κοντά στην κατάσταση που πραγματεύεται ο Μπρεχτ στην Οπερα της Πεντάρας, μήπως να παίρνατε έστω κάποια στοιχεία ή αποσπάσματα? 

    Και τότε όπως και τώρα πρυτάνευε η εκμετάλευση των αδυνάτων και άνεργων και η ανάγκη να βρουν δουλειά για να επιβιώσουν. Δεν θα είχε ενδιαφέρον λόγω επικαιρότητας να εστιάσετε εδώ, ασε που θα βρουν και τα νοήματα πιό εύπεπτα μέσω των λούμπεν (κατά Μάρξ Smile) προλετάριων? 

    Δίνει και την δυνατότητα να το "ντύσετε" και μουσικά, άλλωστε, που θα το κάνει ακόμη πιό ενδιαφέρον.

    ίσως κι αυτό


    -----------------
    Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 09-10-2012 21:20 ]


    guevara
    09.10.2012, 21:25

    @ Mary_omikron φοβαμαι οτι η κατασταση που περιγράφεται στην οπερα τς πενταρας εχει ηδη φτασει... η ιδεα σου ειναι εξαιρετικη και η αληθεια ειναι πως κι εγω σκεφτομουν ακριβως το ιδιο.... γιατι αντικατοπτριζει τηνκαθημερινη μας ζωη...να'σαι καλα...


    mary_omikron
    09.10.2012, 21:44

    Εσύ να ΄σαι καλά και καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας, ό,τι κι αν επιλέξετε τελικά.

    Θα είχε ενδιαφέρον να ανέβαζες και κανένα βιντεάκι -όταν πραγματοποιηθεί- για να δούμε κι εμείς εδώ τα καλλιτεχνικά σας  "πεπραγμένα" {#emotions_dlg.thumbup}


    guevara
    09.10.2012, 22:02

    οκ...θα προσπαθησω να ''ανεβασω'' το αποσπασμα της οπερας και θα σου το φιερωσω εξαιρετικα....ελπιζω μονο να μην διεκδικησεις πνευματικα δικαιωματα...χεχε

    ευχαριστω...


    Mad4U
    10.10.2012, 00:11

    Δυστυχως μεινατε στο πρωτο μου ποστ...Η που@@να η πρωτη εντυπωση...να στε καλα!

    Στο θεμα μας, για μενα η ποιηση ειναι κατι εντελως προσωπικο, και δεν μου αρεσε ποτε ο τροπος που μας την σερβιραν στο σχολειο.  Αλλα αν μπορεις να το παρουσιασεις καλα, τοτε καντο!