ελληνική μουσική
    648 online   ·  210.830 μέλη

    Λαϊκά... Σκυλάδικα... Ποια η διαφορά τελικά;

    LPs-Musicholic
    17.10.2012, 18:33

    Για πολλούς το είδος "σκυλάδικα" είναι κάτι πολύ διαφορετικό απ' το είδος  "λαϊκά"... Είναι όντως διαφορετικά, κι αν ναι, ποια η διαφορά τους κατά τη γνώμη σας;


    trelojohn
    17.10.2012, 21:24
    Στα λαικά τραγουδάν...Στασ σκυλάδικα γαβγίζουν...απλά πράγματα :D
    katiamou
    17.10.2012, 21:35
    λαικα ? η σκυλαδικα? το λαικο τραγουδι ειναι εφ ολης της υλης (μπουζουκι) κατα κυριο μερος σκυλαδικο το καταντησαν καποιες /οι αφωνοι που οταν ακους να τραγουδανε γαυγιζουν (εμεις δηλ τα ονομασαμε ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ) λοιπον κατα εμε δεν βλεπω καποια διαφορα!!!!
    katiamou
    17.10.2012, 21:36
    στο λαικο καποιοι δηλ τραγουδανε και στο σκυλαδικο οτι σαβουρα υπαρχει γαυγιζει και νομιζει οτι τραγουδαει!!
    sillia
    17.10.2012, 21:52

    Η κακοτεχνία η τσαπατσουλιά και η προχειρότητα όταν χτυπάει κόκκινο είναι για φτύσιμο ....δεν τολμώ να θίξω τα λατρεμένα ζωάκια γιατί αυτά όταν κάνουν γαβ ....ΚΑΤΙ λένε !!!!!!!!!

    Εκει κρύβεται η διαφορά !!!!!!!!!!


    -----------------

    Αν θεωρήσω τον εαυτό μου μαγνήτη... με ανησυχεί το τι ελκύω!!!!

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : sillia στις 17-10-2012 21:53 ]


    reteos
    17.10.2012, 23:49

    ΄Εχει έχει δημοσιευθεί ένα εξαιρετικό  άρθρο στο e-περιοδικό , με τίτλο «Η έννοια του σκυλάδικου» , σχετικό με το θέμα που θέτεις  και ίσως εκεί βρείς την απάντηση στο ερώτημά σου:

     http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3471


    inkve
    18.10.2012, 20:21

    λαικο στα δικα μου αυτια ειναι οι μπιθικωτσης...ζαμπετας...χρηστακης...αγγελοπουλος...παπαιωαννου...τσιτσανης...και αλλοι...

    σκυλαδικο ειναι οι ρεμος...γιαννιας...κουρκουλης...πανταζης...γονιδης...μαζωνακης...και αλλοι διασημοι ημι-τραγουδιστες και απο οσο γνωριζω ουτε κατα διανοια συνθετες,,,διοτι ολοι της πρωτης λιστας γραφανε και δικα τους τραγουδια...γρατζουναγανε μια κιθαρα η ενα μπουζουκι...

    για αυτο σε πολλες συζητησεις υποστηριζω πως αν καποιος λεει πως ακουει λαικη μουσικη και μου βαζει στη διαπασων μαζωνακη τοτε μαλλον προσβαλλει τον ορο λαικη μουσικη....

    αυτα τα λεει ενας ροκας(εγω)....πιστευω οι διαφορες ειναι παραπανω απο ευδιακριτες μεταξυ σκυλαδικου και λαικου...ειναι τοσο δυσκολο για τους υπολοιπους να τις αντιληφθουν?


    Kwnstantinos3000
    16.11.2012, 16:43
    Νομίζω πως όποιον και να ρωτήσεις απάντηση δε θα πάρεις, διότι είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα και τα παραπάνω μηνύματα το αποδεικνύουν. Σκυλάδικο κατ' εμέ, εάν δεν είσαι κάνας ψευτοκουλτουριάρης που για να χαρακτηρίσεις το εκάστοτε άσμα αρκείσαι στο ποιός το έγραψε ή ποίος το τραγουδάει ,χωρίς καν να χρειαστεί να το ακούσεις, τότε είναι οτιδήποτε είναι ευτελές, τόσο από μουσικής όσο και από στιχουργικής πλευράς. Επομένως …είναι θέμα γούστου και χαρακτήρα. Για ‘μένα ο στίχος «πάρε μου μια πίπα για να κόψω το τσιγάρο» μπορεί να είναι μια αισχρή χυδαιότητα, για ‘σένα μπορεί να είναι ύμνος! Επομένως όλο αυτό μου θυμίζει λίγο τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της σάτιρας… ο καθένας μας έχει διαφορετικό μέτρο!
    guevara
    16.11.2012, 17:42

    Αφήνω το τραγούδι να ''μιλήσει''


    STEFANOS604
    16.11.2012, 17:57

    Για σκέψου πόσος κόσμος πληρώνει καθημερινά για να τους δει και να τους ακούσει!!!!

    Αυτό κατά τη γνώμη μου,  συμβαίνει (ακόμα και στην κρίση)  διότι απευθύνονται σε ανθρώπους τις περισσότερες φορές ανίδεους από μουσική και οι οποίοι μόλις μπουν στο σκυλάδικο παραγγέλνουν λουλούδια (τις παλιές εποχές στοίβες πιάτα) και τα πετάνε ή τα σπάνε για να κάνουν κέφι ενώ ο ‘νορμάλ’ έστω ανίδεος έσπαγε αφού έκανε κέφι…..

    Πάντως κατά τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο ήταν .... Πολιτιστικά Κέντρα!!!
    -----------------

    ''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

    [ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 16-11-2012 18:00 ]


    Rocker95
    17.11.2012, 23:34

    Λαικά: Πολύ περισσότερη ποιότητα απο τα σκυλάδικα (τι να λέμε τώρα) και φυσικά περιέχουν πολλά διαχρονικά τραγούδια τα οποία αποτελούν κόσμημα για την Χώρα μας κυρίως!

    Σκυλάδικα: Φυσικά και απέχουν πολύ σε ποιότητα μουσικής απο αυτό που λέμε "λαικό" αλλά δεν παύουν κατα καιρούς να είναι και αυτά σε μεγάλη εκτίμηση απο το ελληνικό και μη κοινό και επίσης έχουν καταφέρει να αποτελούν κύρια επιλογή διασκέδασης για πολλούς..

    Γνώμη μου πάντα!

    Υ.Γ. ακούω και απο τα 2 είδη αν και αυτό είναι γενικό καθώς υπάρχουν πολλοί τραγουδιστές του οποίους ο καθένας τους συγκαταλέγει είτε στο ένα, είτε στο άλλο είδος! (εξαιρούνται φυσικά τελειωμένα "σκυλιά" όπως: Πάολα και άλλες τέτοιες τραγουδιάρες που γαυγίζουν καψουρόλογα όλη την ώρα.. καλή η καψούρα αλλά να έχει και τα όρια της:Ρ)


    -----------------

    Hollywood Undead

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Rocker95, 17-11-2012 23:36 ]


    giorikas200
    18.11.2012, 11:43
    Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι είναι συνυφασμένο με το μπουζούκι. Άρα σε αυτό εντάσσονται τα κομμάτια που έχουν ως κύριο όργανο στη μελωδία τους το μπουζούκι. Πιστεύω πως πάντα υπήρχαν και υπάρχουν(;) προσεγμένα, βγαλμένα από την ψυχή τραγούδια, με ποιότητα και αίσθημα, που σε παρασύρουν συναισθηματικά (να κλάψεις να χορέψεις κλπ) καθώς και εκφραστικές φωνές που τα αποδίδουν. Στον αντίποδα, υπάρχουν τα εμπορικά κομμάτια, που δεν έχουν ούτε δουλεμένη μουσική, ούτε στίχο. Αυτά τα παρακμιακά κομμάτια εντάσσονται στο χώρο του σκυλάδικου, όπου εντάσσονται και οι κακότεχνοι και κενοί συναισθηματικής έκφρασης ερμηνευτές τους. Βέβαια το τραγούδι δεν υποδηλώνει πάντα την κατηγορία του τραγουδιστή, ούτε το αντίστροφο. Μπορεί ένας καλλίφωνος να τραγουδά εμπορικά σκυλάδικα και ένας κακόφωνος να προσπαθεί να αποδώσει λαϊκά τραγούδια. Να μην ξεχνάμε πως στη μουσική και γενικά στην τέχνη αντικατοπτρίζεται το πνευματικό επίπεδο μιας κοινωνίας. Η ύπαρξη των "σκυλάδικων" λοιπόν ας αποτελέσει μια αφορμή για προβληματισμό.
    SLVnoir
    18.11.2012, 23:50

    λαϊκο: πασχαλης τερζης

    σκυλαδικο: παολα