ελληνική μουσική
    847 online   ·  210.833 μέλη
    yiannisyiannis
    06.12.2012, 09:09

    Έφυγε ένας ακόμη πολύ μεγάλος μουσικός! Στην περίπτωση του Ντέιβ Μπρούμπεκ, ευτυχώς έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών κι όχι άδικα από ναρκωτικά ή κάποιο άλλο αίτιο, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

    Είχε σημειώσει παγκόσμια επιτυχία με το κομμάτι «Take Five»

    Ο Αμερικανός πιανίστας της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ, πέθανε χθες, παραμονή των 92ων γενεθλίων του, γνώρισε τη δόξα στη δεκαετία του '50 με το κομμάτι «Take Five», που ηχογράφησε με το κουαρτέτο του και σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

    Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Κόνκορντ (δυτική Καλιφόρνια), μέλος μιας οικογένειας μουσικών, προσανατολίστηκε πρώτα σε μια καριέρα κτηνιάτρου τον κέρδισαν όμως οι μουσικές σπουδές κοντά στον Νταριούς Μιγιό για τρία χρόνια.

    Το 1951, σχημάτισε ένα κουαρτέτο τζαζ με τον σαξοφωνίστα Πολ Ντέσμοντ, τον ντράμερ Τζο Μορέλο και τον μπασίστα Γιουτζίν Ράιτ. Ηχογράφησαν το 1959 την σύνθεση του Ντέσμοντ «Take Five», η οποία τον ανέβασε στην κορυφή.

    Ο δίσκος «Time out», που περιλαμβάνει το θρυλικό κομμάτι «Blue rondo a la Turk| (σύνθεση του Μπρούμπεκ), πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το κουαρτέτο θα παραμείνει ενωμένο για δεκαπέντε χρόνια.

    Το 1958 ο Μπρούμπεκ σχηματίζει ένα νέο κουαρτέτο με τον σαξοφωνίστα Τζέρι Μάλιγκαν.

    Από το 1972, παίζει με δυο από τους γιους του και ξαναβρίσκει τον Μάλιγκαν το 1975.

    Εδώ και είκοσι χρόνια, Ντέιβ Μπρούμπεκ δεν σταμάτησε να παίζει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τζαζ, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το στυλ που του εξασφάλισε την επιτυχία στη δεκαετία του 50: χρήση της αντίστιξης, πολυφωνία, πειραματισμός στους ρυθμούς (η σύνθεση του "Take Five" έχει γίνει σε 5/4).

    Πιστός στην κλασική του εκπαίδευση, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ έχει επίσης συνθέσει μουσική για δύο μπαλέτα, μια μουσική κωμωδία, τρία ορατόρια, τέσσερις καντάτες, μια λειτουργία, πολλά κομμάτια για ορχήστρα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα, καθώς και πολυάριθμα έργα για πιάνο.

    Παντρεμένος από το 1942, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ήταν πατέρας έξι παιδιών.

    ΠΗΓΗ: Newsbeast


    kwstasagas
    06.12.2012, 09:40

    Πολύ αγαπημενο μου κομμάτι του το Unsquare Dance !!! Η μουσική του ιδιοφυία είναι εμφανής !!! Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του ... Η προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι ανεκτίμητη ...

     


    Link

    ">


    alkyoni
    06.12.2012, 20:57

    Ενα απο τα πιο αγαπημενα μου κομματια το  "Τake five"....και σιγουρα επιρρεασε πολλους η μουσικη του...

    Rest In Peace Dave Brubeck..Innocentthank you for the music....{#emotions_dlg.inlove}


    blacktrouble
    06.12.2012, 23:06

    Αν και δεν ξέρω πολλά γι αυτόν οφείλω να πω πως έχω το time out σε cd και κάθε ακρόαση του είναι άκρως απολαυστική!!!Πάντως θα συμφωνήσω οτι ο άνθρωπος δεν έφυγε άδικα όπως πολλοί άλλοι.Άλλωστε όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιους ανθρώπους αυτοί έχουν ήδη κερδίσει την αθανασία με το έργο τους!!!Rest in peace...


    Moonchild92
    08.12.2012, 15:08
    R.I.P. Σημαντικότατο κεφάλαιο του 20ού αιώνα...!