ελληνική μουσική
    561 online   ·  210.834 μέλη

    Μπορείς να μάθεις μόνος σου μπουζούκι;

    DimitrisFotiou
    01.01.2013, 18:28

    Καλησπέρα!

    Θα ήθελα να μάθω πόσο εύκολο είναι ή αν είναι εφικτό να μάθω από μόνος μου μπουζούκι.

    Αγόρασα πριν λίγες μέρες ένα τετράχορδο και από τότε προσπαθώ με το αυτί να παίξω κομάτια και μέχρι τώρα το μόνο τραγούδι που θέλω να πιστεύω ότι το έμαθα ολκληρομένο με εισαγωγή κτλ έιναι ο "Πεχλιβάνης" του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

    Εχω βάσεις από την κιθάρα και μπόρω να βγάλω μελωδίες με το αυτί. Αυτό που δεν ξέρω είναι ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο πρέπει να πέζω. 

    Και εξηγώ..αν το τραγούδι έχει εισαγωγή, παίζω εισαγωγή..όταν μπαίνουν τα λόγια..πρέπει να παίζω τις αντίστοιχες συγχορδίες ή να πέζω τα γεμίσματα και συνήθως στο τέλος κάθε στίχου υπάρχουν και γυρίσματα. Δεν ξέρω καν από που να αρχίσω και επειδή δεν θέλω να παρατήσω το όργανο θα ήθελα αν υπάρχει κάποιος που μπόρει να μου δώσει συμβουλές θα είναι μια μεγάλη βοήθεια.

    Ευχαριστώ. 

    [ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 13-01-2013 16:33 ]


    VA505
    02.01.2013, 08:05

    Μπορείς να μάθεις μόνος σου αφού έχεις κάποιες βάσεις απο κιθάρα, αλλα καλό είναι να σου δείξει κάποιος τα βασικά.  Δηλαδή να εντοπίζεις τον δρόμο του κάθε κομματιού και να ξέρεις πια πατήματα να χρησημοποιάς και ποια δάκτυλα για να μπορέσεις να αποκτήσεις ταχήτητα.  Οπως μου είπε και εμένα καποιος παλιά, όταν πρωσπαθείς να μάθεις ενα μουσικό όργανο μόνος σου είναι σαν να προσπαθείς να ανακαλύψεις το τροχό - δεν χρειάζεται - τον ανακαλύψαν άλλοι εσύ μάθε απλώς να τον κυλάς.

    Τωρα για τα γεμίσματα συγχορδίες μελοδία κλπ εξαρτάτε απο το κάθε κομμάτι. σε πολλα κομμάτια δεν μπορεί να τα κάνει όλα ένα μπουζούκι.


    c-bouzouksis
    04.01.2013, 22:23
    Εξαρτάται από το τι προσδοκίες εχεις ΕΣΥ από τον εαυτό σου, αν θες να παιδεύεσαι κάμποσα χρονάκια για να μάθεις απλά τραγούδια κάτσε και μάθε μόνο σου. αν πάλι έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον εαυτό σου, όπως το να παίξεις Χιώτη, πήγαινε σε δάσκαλο καλύτερα, εκτός κι αν είσαι ιδιοφυία... Καλή μελέτη!!!
    oikonomidis-dimos
    11.01.2013, 14:38

    Μπορείς να μάθεις αν τάγαπάς. Έκανα για δύο χρόνια μόνος τεχνική και ασκήσεις και κατάφερα να παίζω άνετα κλπ όμως κάτι δεν μου πήγαινε καλά και έτσι πήγα σε δάσκαλο καλό. Εκεί κατάλαβα ότι καλή η εξάσκηση αλλά δεν αρκεί (αν θες να είσαι καλός και να γουστάρεις εννοώ). Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μόνος δεν θα μπορούσα να ανακαλύψω όπως δαχτυλοθεσία, αρμονία κ.ά. Επίσης θεσ και ένα καλό μπουζούκι να καμπανίζει για να μη ξενερώνεις με τον ήχο. Καλή επιτυχία !!!


    georginos94
    13.01.2013, 15:35
    3ος χρονος είναι που κάνω με δάσκαλο οποτε πιστευω οτι θα μπορουσα να σου πω την αποψη μου. Αν εχεις βάσεις από την κιθάρα σίγουρα θα σε βοηθήσει. Αν εχεις επιμονη και υπομονη σιγουρα θα μαθεις να παιζεις καποια τραγούδια. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μόνο ένας δάσκαλος μπορεί να στα πει. Από τα βασικά είναι η πένα σου (ο τρόπος που την κρατάς) και το κράτημα. Γενικότερα θα πρέπει να στα δείξει ένας δάσκαλος γιατι αν δεν εχεις σωστό χειρισμό το πιο απλό είναι ότι δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις αρκετά μιας και δεν θα μπορείς να έχεις ταχύτητα και καθαρό ήχο. Σε βάθος χρόνου (ή σε πιο λιγο χρονο αν ασχολεισα πολυ) μπορει να παθεις καποια ζημια οπως τενοντιτιδα. Αν δεν μπορεις να πληρωσεις δασκαλο αμεσα ξεκινα σιγα σιγα μονος σου αλλα οπωσδηποτε θα χρειαστεις δασκαλο καποια στιγμη και οσο γρηγοροτερα ξεκινησεις με δασκαλο τοσο καλυτερα για σενα. Αυτά απο μένα. Καλή συνέχεια ότι κι αν διαλέξεις να κάνεις.
    koukz
    13.01.2013, 16:20

    Πιθανόν κάποιος να μπορεί αν και το βλέπω λίγο δύσκολο. Στην θέση σου θα έκανα

    λίγα μαθήματα σε ένα καλό δάσκαλο που θα με μάθαινε  να διαβάζω το πεντάγραμμο, τους δρόμους το πως να κρατώ την πένα, περί δακτυλοθεσίας   και όχι από το πρώτο μάθημα την φραγκοσυριανή για να με γλυκάνει.

    Λίγες συμβουλές αν το παλεύεις μόνος σου:

       1)Μην σφίγγεις την πένα λες και είναι χειροβομβίδα

       2)Γενικά ο καρπός να ναι χαλαρός

       3)ότι προσπαθείς να παίξεις από άσκηση πάνω στους δρόμους μέχρι κάποιο τραγούδι ξεκίνανα το παίζεις αργά με ρυθμό και πρωτίστως καθαρά και σιγά σιγά ανέβαζε στροφές μέχρι να το πας στο επιθυμητό επίπεδο.

    Γενικά θέλει πολύ υπομονή και μεράκι.  


    ppannicc
    13.01.2013, 16:32

    φιλε μου μπορεις να μαθεις μονος σου μπουζουκι φτανει να σου υποδειξη καποιος πως να το κρατας και πως να χειριζεσε την πενα ωστε να μην εχεις λαθη που στο μελλον δυσκολα διορθωνονται


    xkostas
    19.02.2019, 18:57

    Φυσικα κ μπορεις να μαθεις μονος σου μποζουκι... αλλα ισως για αρχη χρειαστεις καποια μικρη καθοδηγηση .. ασφαλως με εναν δασκαλο μαθαινεις γρηγοροτερα...

    Ενα καλο βιβλιο που με βοηθησε κ εμενα θα το βρεις στην σελιδα

    Μαθαίνω Μπουζούκι | Τόλης Ζαχαρής

    Υπαρχει κ δωρεαν εφαρμογη στο playstore

    Το βιβλιο απευθυνεται σε παιδια κ αρχαριους


    [ τροποποιήθηκε από τον/την xkostas, 19-02-2019 19:28 ]


    paf1
    20.02.2019, 02:02
    επαιζα μπουζουκι απο το 1990 μεχρι το 1995. 2 χρονια τωρα βιολι. γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις με δασκαλο,αξιζει μονο και μονο που θα σου μαθει να κρατας σωστα το οργανο και να χτυπας σωστα την πενα. απο εκει και περα κρινεις απο ποιο σημειο και μετα μπορεις να προχωρησεις μονος
    margatsif
    20.02.2019, 16:23

    Σίγουρα μόνο με μαθήματα σε δάσκαλο !!! Και καλό όργανο !!!