ελληνική μουσική
    760 online   ·  210.833 μέλη

    Χρειάζομαι βοήθεια για καλώδια

    Diabolist23
    15.03.2013, 20:55

    Καλησπερα!

    Ξεκιναω αυτο το ποστ για να προσπαθησω να βγαλω μια ακρη με το τι καλωδια πρεπει να επιλέξω.
    Τα χρειαζομαι για να συνδεσω αυτο το πιανο με αυτη την καρτα ηχου:

    http://www.Thomann.de/gb/roland_rd300_nx.htm (Roland 300NX)

    http://www.Thomann.de/gb/steinberg_ur22.htm (steinberg Ur22)

    Αρχικα μου προταθηκε να παρω αυτα τα καλωδια τα οποια ειναι "balanced"

    http://www.Thomann.de/gr/cordial_cfm_30_vv.htm

    Επειτα καποιος αλλος μου ειπε πως :

    "balanced jack δε συνδεει σχεδον κανενας. Γιατι οπως σου ειπα το balanced ειναι για εξοδους χαμηλής αντιστασης.
    Τα οργανα που δεχονται καρφιά συνήθως ειναι υψηλής και ετσι θελουν unbalanced"

    Οι αποψεις σας? :)
    (Νοiz αν βρεις χρονο θα χαρω να ακουσω την θεση σου Smile)

    [ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 15-03-2013 20:57 ]


    noizreduction
    15.03.2013, 21:32

    Θελω το ονομα του ανθρωπου που στο ειπε αυτο, γιατι ειναι ενα τραγικο λαθος που μαλλον διαιωνιζεται στις ταξεις των ερασιτεχνων ηχοληπτων!

    Καταρχας, να πεις στον "κυριο", πως τα πληκτρα ειναι οργανα που εξαγουν line level σημα, αρα ειναι συμβατα με τα balanced καλωδια ( τα οποια οντως δεν ειναι καταλληλα για οργανα τα οποια εχουν μαγνητες ή εξαγουν HiZ σημα ).

    Κατα δευτερον, εαν εσυ θελεις να ηχογραφησεις μονο τα πληκτρα, τα balanced καλωδια ειναι καλα γιατι σου παρεχουν ασφαλεια απεναντι σε οποιαδηποτε εξωτερικη ηλεκτρομαγνητικη παρεμβολη που θα περασει στο καλωδιο. Αντιθετως τα unbalanced ειναι επιρρεπη σε τετοιους θορυβους, συν το γεγονος πως το σημα τους εξασθενει αναλογα με το μηκος τους. Οποτε εαν ειναι να προτιμησεις balanced καλωδια να μην ανησυχεις για το μηκος, αλλα εαν ειναι να επιλεξεις unabalanced, οσο το δυνατον πιο μικρα σε μηκος ( καλα, μην παρεις και τον 0.5cm :p ) για να αποφυγεις τις παρεμβολες και το χασιμο σηματος!

    Η αποψη μου ειναι πως εαν θα ηχογραφεις μονο πληκτρα, επελεξε balanced καλωδια. Εαν θελεις ομως καποια στιγμη να συνδεσεις και καποιον φιλο σου με ηλεκτρικη κιθαρα, κατευθειαν πανω στην καρτα, τοτε επελεξε unbalanced. Καλυτερα θα ηταν να παρεις balanced για τα πληκτρα κι ενα καλωδιο unbalanced για καθε περιπτωση!

    Και θα ηθελα τον "κυριο" σε παρακαλω, αν και δυστυχως δεν υπαρχει επισημο σωματειο ηχοληπτων για να τον κυνηγησει! {#emotions_dlg.nono}


    noizreduction
    15.03.2013, 21:37

    Και καλυτερο θα ηταν να αξιοποιησεις και το XLR "κουμπωμα" ( το οποιο κλειδωνει πανω στην καρτα και δεν προκειται να φυγει ποτε, οσο και να τραβας την καρτα ή το καλωδιο ) και να πας σε μια πιο συνθετη λυση καλωδιου:


    To καρφι θα ξεκιναει απο το ενα καναλι του πληκτρου σου και θα καταληγει στο XLR πανω στην καρτα! Ειναι πιο σιγουρο καλωδιο απο αποψη πρακτικης ασφαλειας. Και παλι θα χρειαστεις 2 ( ενα για το δεξι κι ενα για το αριστερο καναλι ).


    Diabolist23
    15.03.2013, 21:48

    Μαλλον θα παρω την 3η επιλογη με το εξτρα καλώδιο! 
    Τι γινεται αραγε αν συνδεσω το balanced σε κιθαρα ή μπασο?

    Οσο για το ονομα του κυριου..ναι οντως ειναι ερασιτεχνης..ειναι φιλαρακι..
    Λογω του ιατρικου απορήττου δεν μπορω να πω ονοματα δυστυχως :Ρ χεχε


    noizreduction
    15.03.2013, 21:50

    Εαν συνδεσεις το balanced καλωδιο σε μια πηγη με HiZ σημα, το πιο πιθανον ειναι πως ειτε δεν θα εχεις καθολου ηχο, ειτε αυτο που θα ακους θα ειναι "κουτσουρεμενο" απο συχνοτητες κι ενταση!

    Λυπαμαι που ειμαι επιθετικος, αλλα οσο περναει ο καιρος περιμενα πως σε αυτη τη χωρα ο "Ερασιτεχνης ηχοληπτης" θα φτασει το επιπεδο του ερασιτεχνη στο εξωτερικο. Του σωστα ενημερωμενου, μελετημενου και συνειδητοποιημενου του τι ειναι μουσικη τεχνολογια και πως λειτουργει το καθε πραγμα...

    ...μαλλον τρεφω αυταπατες!


    Diabolist23
    15.03.2013, 22:01

    Χαχα..ποτε μη σταματησεις να ελπίζεις φιλε Noiz! ;) 
    Ευχαριστώ και παλι για τις πολυτιμες πληροφοριες.. οταν ειναι να παρω τα καλωδια ισως σε συμβουλευτω για τις τελευταιες λεπτομεριες!


    noizreduction
    15.03.2013, 22:03


    Diabolist23
    16.03.2013, 20:03

    Χαχα το επιασα το μηνυμα.. ελπιζω να βλεπεις και τα Like απο κατω.

    Τωρα για το ενδιαφερον του πραγματος .. λεω να σου πω τι μου απαντησε το παιδι οταν του μετεφερα -για εγκυκλοπαιδικους λογους αλλα και για να δω τι θα μου πει- οσα μου ειπες... παραθετω την απαντηση του.. αν τσιτωσεις πολυ να μου το πεις να μη ξανα μιλησω ποτε γιαυτον :Ρ χαχα

    "Τα Balanced καλωδια πετατρεπουν to line level σημα σε mic level. Αμα εσυ συνδεσεις μια line level έξοδο ενος synth σε μια line level(Jack) εισοδο ενος interface τοτε θα εχεις μια χαρα ηχο.
    Το balanced χρειαζεται οταν παιζεις σε live και θελεις di ωστε να μην εχεις απώλειες λόγω του σήματος που θα ειναι σε μεγαλη αποσταση."


    noizreduction
    17.03.2013, 10:07

    Παράθεση:
    Τα Balanced καλωδια πετατρεπουν to line level σημα σε mic level.


    Τα καλωδια δεν ειναι μαγικα ραβδια για να μετατρεπουν επιπεδο σηματων! Τα καλωδια απλως μεταφερουν ενα σημα απο ενα σημειο σε ενα αλλο! Αυτο που μπορει να μετατρεψει το line σημα σε mic ειναι το DI, το οποιο οντως μπορει να παρει ενα ubalanced σημα και να το κανει balanced, επιπεδου mic.

    Εαν πιστευει πως ενα καλωδιο μπορει να κανει τη μετατροπη, ειναι σοβαρα ημιμαθης!

    Παράθεση:
    Αμα εσυ συνδεσεις μια line level έξοδο ενος synth σε μια line level(Jack) εισοδο ενος interface τοτε θα εχεις μια χαρα ηχο

    Το balanced καλωδιο μπορει να μεταφερει μια χαρα line level σημα! Οπως ακριβως κι ενα unbalanced καλωδιο. Η διαφορα τους ειναι στην αρχιτεκτονικη του καλωδιου, που παρεχει μια επιπλεον ασφαλεια στο balanced εναντι των ηλεκτρομαγνητικων πεδιων που μπορει να βρισκονται στο "διαβα" του.

    Πχ, μπορει μεσα στο χωρο σου να περασεις το καλωδιο ηχου παραλληλα με ενα καλωδιο ρευματος απο πολυπριζο. Εαν το καλωδιο ειναι balanced, ο ηλεκτρομαγνητικος θορυβος που θα προστεθει λογω πεδιου ( φυσικη Β Λυκειου, μαγνητικα πεδια γυρω απο ρευματοφορο αγωγο ), δεν θα μεταφερθει στον τελικο προορισμο! Αντιθετως, εαν ηταν unbalanced καλωδιο, αυτος ο θορυβος θα περναγε στην τελικη ηχογραφηση και θα εψαχνες να βρεις τι εχει παθει το αρμονιο σου!

    Το ιδιο ακριβως ισχυει και για την αποσταση! Το balanced καλωδιο μπορει να μεταφερει το σημα αρκετα πιο μακρια ( σε μετρα μιλαμε ) σε σχεση με το ubalanced!

    Εξαλλου, εαν δειτε τα χαρακτηριστικα της καρτας, θα δειτε πως τα 2 inputs που εχει στη μπροστινη πλευρα της ειναι multi ( δηλαδη δεχονται και XLR και καρφι ). Συμφωνα με το κατασκευαστη το καρφι ειναι TRS Jack ή αλλιως, balanced καρφι!

    Δηλαδη ο κατασκευαστης δεν ξερει τη δουλεια του, αλλα την ξερει ο φιλος σου;

    Παράθεση:
    Το balanced χρειαζεται οταν παιζεις σε live και θελεις di ωστε να μην εχεις απώλειες λόγω του σήματος που θα ειναι σε μεγαλη αποσταση.

    Αυτο, υπο ενα γενικο πρισμα, ειναι μια σωστη προσεγγιση για live. Βεβαια απορω πως το λεει αυτο, ενω στην πρωτη του ατακα λεει πως το balanced μετατρεπει το σημα σε...mic level απο μονο του!

    Ενας λογος που το κανουμε αυτο ( δηλαδη χρησιμοποιουμε DI και μετα κατευθειαν balanced προς τη κονσολα ) ειναι κυριως για να εχουμε MIC level σημα, το οποιο μας βολευει για πολλους λογους ως FOH ηχοληπτες ή εαν τυχει να εχουμε active splitters πανω στη σκηνη και πρεπει να καλυψουμε και τις γραμμες του Stage ηχοληπτη.

    Τελοσπαντων, το διαδικτυο ειναι γεματο απο πληροφοριες για το τι ειναι balanced και unabalanced σημα και τι ακριβως εξυπηρετει. Αυτα τα μπακαλιστικα απο ανθρωπους που δουλευουν στο χωρο ειναι επικινδυνα και πρεπει καποια στιγμη να διαθετει ακομα και ο "μπακαλης" ηχοληπτης ενα μικροποσο για να μορφωθει! Δεν νοειται να ειμαστε στον 21ο αιωνα κι ακομα να εχουμε να κανουμε με ηλεκτρολογους και υδραυλικους που πηραν μια κονσολα....

    Τι να πουμε δηλαδη κι εμεις οι σπουδαγμενοι....