ελληνική μουσική
    805 online   ·  210.833 μέλη
    mary_omikron
    02.09.2014, 22:22

    2 Σεπτεμβρη 1984

    «Σύντροφε Μάνο, κρητικόπουλο, Ερωτόκριτέ μας, άξιε γιε της Ρωμιοσύνης

    Ερωτας είσαι και ομορφιά και λεβεντιά και αγάπη 
    στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη
    μες στη φωνή σου ακέριος ο λαός βρίσκει την πιο σωστή φωνή του μες στη φωνή σου πέντε αηδόνια, τρεις αητοί κι ένα λιοντάρι δένουν τη φιλία του κόσμου.

    Σύντροφε Μάνο εσένανε σου πρέπουν αψηλόκορφοι ύμνοι σαν τον πάππο σου τον ψηλορείτη 
    λόγια τρανά για την αντρειά σου και την τέχνη σου
    καθώς αυτά στις ραψωδίες του Ομήρου
    όμως εγώ φτωχές ακούω τις λέξεις μου μπροστά στην ελατόφυτη καρδιά σου κι έτσι μονάχα δέκα στίχους σου αφιέρωσα κι ένα μεγάλο "Γεια σου ορέ ΛεβεντοΜάνο" 

    Ένα μεγάλο "Γεια σου" που αναβλύζει απ' τις καρδιές και από το στόμα όλων των συντρόφων».


    ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ


    EVAGGELIASAKELLARIOU
    01.05.2015, 09:25

    Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

    Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

    Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

    Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

    Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

    Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

    Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.

    Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

    Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

    Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

    Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".

    Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών που μεταφέρθηκαν στο σκοπευτήριο Καισαριανής από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, μόνο η Καισαριανή δεν εορτάζει την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.


    EVAGGELIASAKELLARIOU
    08.03.2016, 09:52

    8 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Ο.Η.Ε., ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

    Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

    Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

    Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

    Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ για ημερα τησ γυναικασ


    mary_omikron
    17.04.2017, 16:22

    17 Απριλίου 2011

    7 χρόνια χωρίς...............





    sven
    17.04.2017, 19:28

    Επτά χρόνια χωρίς τον άνθρωπο, χωρίς νέα μουσικά ακούσματα και ταξίδια, χωρίς τα αξέχαστα Σαββατιάτικα μουσικά παρεΐστικά μας μεσημέρια, χωρίς τα φοβερά ανέκδοτα, τις ξεχωριστές συζητήσεις, τα θαλασσινά μας ιστιοπλοϊκά αρμενίσματα, χωρίς αυτήν την ξεχωριστή αύρα ζωής...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την sven, 17-04-2017 19:29 ]


    alkyoni
    17.04.2017, 21:50

    Την ιδια μερα , ενα χρονο μετα, το 2012, "εφυγε" ο επισης αγαπημενος Δημητρης Μητροπανος!

    Αγαπημενες φωνες και οι δυο...., ενεκτιμητη η προσφορα τους στο ελληνικο τραγουδι και μας λειπουν...... , μας παρηγορουν τα τραγουδια τους και μενουν παντα ζωντανοι στην μνημη και στην καρδια μας... {#emotions_dlg.crying}

    Δυο απο τα πολλα αγαπημενα μου τραγουδια τους... {#emotions_dlg.inlove}{#emotions_dlg.inlove}



    (υ.γ. *μαλλον εκ παραδρομης το 7 που βαλατε... 6 χρονια ειναι το σωστο για του Νικολα :)  )



    mary_omikron
    17.04.2017, 22:25
    Σωστά, 6 κλείνουν και μπαινουμε στα 7... μέτρημα με τα δαχτυλα και πάλι λάθος
    sven
    17.04.2017, 22:36

    Μαίρη, έχω τόση εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των γραφομένων σου που υιοθέτησα χωρίς δεύτερη σκέψη τον υπολογισμό σου!!!

    Έξι χρόνια, λοιπόν...

    ΥΓ. Προσπάθησα να αναρτήσω μια ανέκδοτη φωτογραφία του Νικόλα αλλά, για κάποιον λόγο, δεν τα κατάφερα. Δεν πειράζει, άλλη φορά...


    mary_omikron
    17.04.2017, 23:30
    και μέτρησα με τα δαχτυλα να φανταστείς.... απαράδεκτη :)
    alkyoni
    18.04.2017, 00:02

    Δε πειραζει Μαιρη,  θα σας μπερδεψε το οτι ειναι σε  "7" το ετος φετος ;)

    Σβεν, πες μας για την φωτογραφια, τι προβλημα σου βγαζει?
    (προσεξε να ειναι με λατινικους χαρακτηρες γραμμενη ως αρχειο και να ειναι μεσα στα ορια που λεει κατα το "ανεβασμα" . Αν δε μπορεις να την ανεβασεις, στειλε την σε μενα ή στην Μαιρη να την ανεβασουμε εκ μερους σου ;) )