ελληνική μουσική
    678 online   ·  210.828 μέλη

    5ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη

    vouliakis
    10.05.2005, 23:22
    Η γιορτή της τζαζ, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ μουσικής, επιστρέφει για πέμπτη συνεχή στην Αθήνα. Από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, μπάντες από 18 ευρωπαϊκές χώρες θα δώσουν το παρόν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.



    Η έναρξη (31/5, 21:30) θα γίνει από τη δική μας Jazz Upstairs Big Band με τη συμμετοχή της Εύης Σιαμαντά, που θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές κλασικών θεμάτων της σύγχρονης τζαζ. Θα ακολουθήσει το Bernando Sassetti Trio από την Πορτογαλία.

    Την Τετάρτη 1η Ιουνίου (21:30) θα εμφανιστούν οι Teacher's Groove από την Εσθονία, οι Virtual J@jj Reality από την Πολωνία και οι Gramski' Beat από τη Δανία.

    Ακολουθούν, την Πέμπτη 2 Ιουνίου (21:30), οι Pacora Trio από τη Σλοβακία, οι Greg Lamy Quartet από το Λουξεμβούργο, καθώς και το Takis Barberis Group, η μπάντα του Τάκη Μπαρμπέρη που θα παίξει συνθέσεις από την τελευταία του δουλειά «Porto Kayio».

    Στη συνέχεια, την Παρασκευή 3 Ιουνίου (20:00) θα εμφανιστούν οι Σλοβένοι Vlado Kreslin & Mati Bogovi, οι Daniel Karlsson & Pan Pan από τη Σουηδία, οι Eric Vloeimans & Harmen Fraanje Duo από την Ολλανδία και το Kvalda Quartet από τη Φινλανδία.

    Το Σάββατο 4 Ιουνίου (20:00) οι παραστάσεις αρχίζουν με το Labutis Jazz Quartet από τη Λιθουανία και τη σκυτάλη θα πάρουν οι Ιταλοί Giovanni Pallombo Acoustic Trio. Ακολουθούν οι David Doruzka Trio από την Τσεχία και η μπάντα της Ουγγαρίας Slabolcs Olah Quartet.

    Τέλος, την Κυριακή 5 Ιουνίου (21:00) θα εμφανιστούν οι Javier Vercher, το τρίο Jef Neve Trio από το Βέλγιο και τέλος οι L' Hijaz' Car από τη Γαλλία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Πηγή: news.in.gr

    Sofia
    28.05.2005, 12:51
    Και λίγα λόγια για τα σχήματα που θα εμφανιστούν

    Τρίτη 31/5:
    21:30 - 22:30 GRAND OPENING

    Το «άνοιγμα» του πέμπτου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα ανατίθεται στην Jazz Upstairs Big Band, με guest τραγουδίστρια την Εύη Σιαμαντά. Η μπάντα αποτελείται από 9 μουσικούς / σολίστες, δεξιοτέχνες στα όργανά τους - που όλοι τους έχουν εξαίρετη παρουσία στην ελληνική τζαζ σκηνή. Οι Τάκης Πατερέλης (διεύθυνση, τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο), Μάνος Θεοδοσάκης (τρομπέτα, φλούγκελχορν), Γιάννης Παπαναστασίου (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρης Καραγιάννης (τενόρο σαξόφωνο), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο), Κωνσταντίνος Ζουγανέλης (κοντραμπάσο) και Σεραφείμ Μπέλλος (ντραμς), «ενώθηκαν» σε σχήμα τον Οκτώβριο του 2004 και «στεγάσθηκαν» μόνιμα στο νέο Jazz club της Αθήνας « Jazz Upstairs». Το ρεπερτόριό της ορχήστρας αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές / ενορχηστρώσεις κλασικών θεμάτων της σύγχρονης τζαζ από συνθέτες όπως ο Wayne Shorter, ο Charles Mingus κ.α. Η Εύη Σιαμαντά είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές νέες τραγουδίστριες τζαζ στη χώρα μας. Με μεγάλο ταλέντο και ιδιαίτερη εκφραστικότητα σε ευρεία ερμηνευτική γκάμα, έχει ήδη μια παρουσία που ξεχωρίζει...

    23:00 - 00:00 «Bernardo Sassetti Trio» (Πορτογαλία)
    Bernardo Sassetti (πιάνο), Carlos Barretto (μπάσο), Joγo Salgueiro (ντραμς)
    Ο πιανίστας Βernardo Sassetti είναι ένας από τους πιο γνωστούς τζάζμεν της Πορτογαλίας. Έχοντας κλασικές σπουδές στο ενεργητικό του, τελικά τον κέρδισε η τζαζ καθώς από πολύ νωρίς βρέθηκε να παίζει με μουσικούς όπως ο Al Grey, ο John Stubblefield, ο Frank Lacy, ο Andy Sheppard κ.ά. Η φήμη του εδραιώθηκε στη συνέχεια μέσα από διεθνείς συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Art Farmer, Kenny Wheeler, Freddie Hubbard, Paquito D’Rivera, Charles McPherson, Benny Golson, Curtis Fuller, Eddie Henderson, Steve Nelson… Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ήταν μέλος του γκρουπ του τρομπετίστα Guy Barker, συμμετέχοντας στους δίσκους «Into the Blue», «Timeswing», και «What Love Is». Επίσης, ο Bernardo Sassetti συνεργάστηκε με τον συνθέτη Gabriel Yared στην ταινία «Ο Αγγλος ασθενής» - και μετά από αυτό, δούλεψε και δουλεύει συνεχώς στον κινηματογράφο. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του είναι ένα ντουέτο με τον πιανίστα Mαrio Laginha.

    Τετάρτη 1/6:
    21:00 - 22:00 «Virtual J@zz Reality» (Πολωνία)

    Piotr Iwicki (πλήκτρα, πιάνο, sampling), Mariusz “Fazi” Mielczarek (σαξόφωνο, φλάουτο),
    Tomasz Jaworski (ηλεκτρικό μπάσο), Adam Lewandowski (ντραμς).
    Δημιούργημα του πολυπράγμονα Piotr Iwicki - ενός μουσικού που ασχολείται ταυτόχρονα με την σύγχρονη και την κλασική μουσική - το γκρουπ Virtual J@zz Reality είναι ένα από τα πιο δημιουργικά σχήματα της σημερινής πολωνικής σκηνής της τζαζ. Στυλιστικά, παίζει πάνω σε μια ευρύτητα ηλεκτρικής Fusion με στοιχεία από το Funk, το drum 'n' bass και τη nu-Jazz - πράγμα που κάνει τους κριτικούς να το παρομοιάζει με σχήματα που αντλούν τις εμπειρίες τους από την Funktronik κατεύθυνση του Herbie Hancock και φθάνουν ως την club-Jazz των US3. Το γκρουπ Virtual J@zz Reality είναι περιζήτητο - πράγμα που αποδεικνύεται μέσα από συνεχείς περιοδείες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και βέβαια με σταθερές εμφανίσεις σε ιστορικά πολωνικά φεστιβαλικά events όπως το Jazz Jamboree και το Warsaw Summer Jazz Days. Η καλλιτεχνική πρόθεση του Piotr Iwicki είναι να κρατάει το γκρουπ πάντα ενδιαφέρον και μπροστά, με μουσική που ανταποκρίνεται στο σήμερα – αλλά κρατάει σταθερή επαφή με την παράδοση.

    22:00 - 23:00 «Gramski' Beat» (Δανία)
    Jeppe Gram (ντραμς), Ned Ferm (σαξόφωνο), Mads Hyhne (τρομπόνι), Nicolai Munch-Hansen (μπάσο)
    Ένα πολύ καλό σύγχρονο τζαζ γκρουπ από την Δανία, το σχήμα Gramski’ Beat έχει φτιάξει έναν προσωπικό ήχο που δεν εξαντλείται μόνο στην τζαζ αλλά αγκαλιάζει ήχους και ρυθμούς από τον χώρο του ροκ - χωρίς πάλι να εγκλωβίζεται σε τυπικότητες. Δημιούργημα του ντράμερ Jeppe Gram, το γκρουπ «χτίζει» τη μουσική του σε ελκυστικές μελωδικές και ρυθμικές βάσεις, δίνοντας ένα όμορφο αφηγηματικό αποτέλεσμα, με έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Όλα τα μέλη του είναι έμπειροι μουσικοί: ο ίδιος ο Gram παίζει από τα 13 του χρόνια, ο σαξοφωνίστας Ned Ferm ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην ορχήστρα του δημιουργικού Αμερικανού τρομπονίστα Roswell Rudd, ο τρομπονίστας Mads Hyhne έχει συνεργαστεί (μεταξύ άλλων) με τον Αμερικανό μπασίστα Steve Swallow, ενώ ο μπασίστας Nicolai Munch-Hansen έχει περιοδεύσει και παίξει με τον Αμερικανό σαξοφωνίστα George Garzone. Όμως όλα αυτά ηχούν κάπως τυπικά για ένα γκρουπ που έχει πετύχει να έχει τη δική του μουσική ταυτότητα...

    Πέμπτη 2/6:
    21:00 - 22:00 «Pacora Trio» (Σλοβακία)

    Stano Paluch (βιολί), Marcel Comendant (τσέμπαλο), Robert Ragan (κοντραμπάσο)
    Αξιοποιώντας μια παράδοση που επί δεκαετίες καλλιεργήθηκε στην (πρώην) Τσεχοσλοβακία και που ήθελε την «εισαγόμενη» τεχνοτροπία της τζαζ να αναμειγνύεται φυσικά και άνετα τόσο με την κλασική μουσική όσο και (κυρίως) με την πολυμορφική λαϊκή / δημοτική παράδοση της ευρύτερης περιοχής, το γκρουπ Pacora Trio δημιουργήθηκε πέρσι από τρεις μουσικούς που μοιράζουν τις εμπειρίες τους στους τομείς της τζαζ, της λαϊκής και της κλασικής μουσικής - έχοντας μια οργάνωση (βιολί, τσέμπαλο και μπάσο) που σηματοδοτεί αυτή την φυσική μείξη ήχων και ρυθμών από διαφορετικές πηγές και δίνει ένα φρέσκο ηχόχρωμα στη μουσική και το ρεπερτόριο του γκρουπ, που αποτελείται τόσο από κλασικά κομμάτια και στάνταρντς της τζαζ όσο και από πρωτότυπες συνθέσεις, εμπνευσμένες από την λαϊκή παράδοση της Σλοβακίας, της Μολδαβίας, της Τσεχίας κ.λπ. Στην καρδιά της μουσικής του Pacora Trio βρίσκεται πάντα το σουίνγκ - προσαρμοσμένο στην εθνική / πολιτισμική ιδιοσύσταση των μελών του...

    22:00 - 23:00 «Greg Lamy Quartet» (Λουξεμβούργο)
    Greg Lamy (κιθάρα), Paul Wiltgen (ντραμς), Emmanuel Duprey (πιάνο), Jean-Danielle Botte (μπάσο)
    Ο κιθαρίστας Greg Lamy είναι Αμερικανός από τη Νέα Ορλεάνη, όμως ζει, κινείται και δημιουργεί ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλες. Εκεί σπούδασε κλασική και ηλεκτρική κιθάρα στα τέλη των eighties – και εκεί ειδικεύτηκε στην τεχνοτροπία της τζαζ. Όπως πάρα πολλοί μουσικοί της γενιάς του, σπούδασε επιπλέον στο Berklee College of Music της Βοστώνης και, από το 2001, δημιούργησε το Greg Lamy Quartet - με βάση το Βέλγιο. Το ρεπερτόριο του Greg Lamy και του γκρουπ του αποτελείται από τζαζ στάνταρντς και προσωπικές συνθέσεις του κιθαρίστα - με προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή γνώση και αίσθηση της τζαζικής παράδοσης, παιγμένης με ιδιαίτερο συναίσθημα. Το Greg Lamy Quartet βρίσκεται σε ανοδική πορεία - με τις εμφανίσεις του σε διεθνή κλαμπ και φεστιβάλ της Ευρώπης να πολλαπλασιάζονται, ενώ ο ίδιος ο κιθαρίστας συνεργάζεται πολύ τακτικά με συμπατριώτες του, Αμερικανούς τζάζμεν.

    23:00 - 00:00 «Takis Barberis Group» (Ελλάδα)
    Τάκης Μπαρμπέρης (κιθάρες, ηλεκτρικό σιτάρ), Florian Mikuta (πλήκτρα), Γιώργος Γεωργιάδης (ηλεκτρικό και ακουστικό μπάσο), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα και samples)
    Ο Τάκης Μπαρμπέρης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και δημιουργικούς τζάζμεν της χώρας μας - με μακροχρόνια εμπειρία στο ροκ, την τζαζ και τις εθνικές μουσικές και με διαρκή δισκογραφική παρουσία ήδη από την δεκαετία του ΄80. Μέλος του ιστορικού τζαζ γκρουπ Iskra και δημιουργός του σχήματος Μοντέλο ΄63, ο Τάκης Μπαρμπέρης από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 έχει χαράξει μια προσωπική εξελικτική μουσική πορεία που ξεκινάει από το τζαζ ροκ και προχωρεί σε μια δημιουργική Fusion με την δημοτική και τη λαϊκή μας μουσική, εισάγοντας διεθνικές (ινδικές κυρίως) ηχορυθμικές παραμέτρους και σύγχρονη τεχνολογία - πάντα με αισθητικό μέτρο και προδιαγραφές που αρμόζουν στη σύγχρονη τζαζ τεχνοτροπία και σύνθεση. Οι δίσκοι του δίνουν στον Τάκη Μπαρμπέρη ένα πολύ υψηλό δημιουργικό στίγμα στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Στο φεστιβάλ το γκρουπ θα παίξει συνθέσεις του, κυρίως από το «Porto Kayio» (αλλά και παλαιότερες σε νέα εκδοχή). Τζαζ με πολλά στοιχεία Funk, ροκ, ινδικής, βαλκανικής και ελληνικής μουσικής.


    Παρασκευή 3/6:
    20:00 - 21:00 «Vlado Kreslin & Mati Bogovi» (Σλοβενία)

    Vlado Kreslin (φωνητικά, ακουστική κιθάρα), Miro Tomassini (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Iztok Cergol (ακορντεόν, σαξόφωνο, βιολί), Davor Klarič (πλήκτρα, φωνητικά), Benjamin Pirnat (μπάσο), Gašper Peršl (ντραμς).
    Ο Vlado Kreslin και οι «Μικροί Θεοί» του! Μπορεί να ακούγεται ως χιουμοριστική υπερβολή - όμως ο Kreslin ανήκει στις «παλιές καραβάνες» της (πρώην) γιουγκοσλαβικής μουσικής σκηνής. Από τη δεκαετία του ΄70, οπότε εμφανίστηκε ως μουσικός με ροκ υπόβαθρο και κατεύθυνση, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της Σλοβενίας. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 η μουσική του εμπλουτίστηκε με θέματα από την πλούσια λαϊκή παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του και, βαθμιαία, εξέλιξε αυτή την κατεύθυνση - συνδυασμένη με ισχυρές επιρροές από το μπλουζ και την τζαζ, φτιάχνοντας μια μουσική μείξη με ισχυρή εθνική ταυτότητα. Οι συναυλίες του Vlado Kreslin και του γκρουπ του βασίζονται στη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μουσικών στυλ που όμως λειτουργούν με εκπληκτική αίσθηση ενότητας πάνω σε ένα γενικό τζαζ πλαίσιο.

    21:00 - 22:00 «Daniel Karlsson & Pan Pan» (Σουηδία)
    Daniel Karlsson (πιάνο), Magnus Broo (τρομπέτα), Karl-Martin Almqvist (τενόρο σαξόφωνο), Fredrik Jonsson (κοντραμπάσο), Jon Fδlt (ντραμς)
    Η Σουηδία εκπροσωπείται από έναν ταλαντούχο μουσικό, τον πιανίστα και συνθέτη Daniel Karlsson - που μόλις βραβεύθηκε με την σημαντική διάκριση «Jazz in Sweden Award 2005» και που κυκλοφόρησε το άλμπουμ Pan-Pan. Ο Daniel Karlsson είναι ίσως γνωστός μέσα από συνεργασίες με σημαντικούς Σουηδούς τζάζμεν και ως μέλος του γκρουπ Oddjob, έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιακών και φεστιβαλικών events στην πατρίδα του και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Προσφάτως έχει δημιουργήσει το δικό του γκρουπ - με το οποίο ηχογράφησε και το Pan-Pan - έχοντας μερικούς από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της σουηδικής τζαζ. Οι συνθέσεις του είναι τέτοιες που να καλύπτουν μια ευρεία εκφραστική γκάμα - απόλυτα εναρμονισμένη με ότι μας έχει συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες η σκανδιναβική σκηνή της τζαζ. Ο Daniel Karlsson είναι ένας από τους άξιους εκπροσώπους της…

    22:00 - 23:00 «Eric Vloeimans & Harmen Fraanje Duo» (Ολλανδία)
    Erik Vloeimans (τρομπέτα), Harmen Fraanje (πιάνο)
    Ο Eric Vloeimans έχει ξεχωρίσει μέσα από την τζαζ σκηνή της Ολλανδίας τόσο σαν δεξιοτέχνης της τρομπέτας όσο και για τις συνθετικές του ικανότητες. Με διακρίσεις και βραβεία σε έγκυρες θεσμικές διοργανώσεις και με συμμετοχές στο North Sea Jazz Festival – όπου πήρε το Bird Award το 2002 - ο Vloeimans αποφεύγει το στυλιζαρισμένο παίξιμο και προτιμά να γράφει τις δικές του συνθέσεις. Η γραφή του είναι δροσερή, δημιουργική και μοντέρνα - αλλά αποπνέει βαθιά αίσθηση και σεβασμό για την παράδοση. Στη σκηνή, το παίξιμο του, πέρα από τεχνική, γίνεται «σωματικό» και συναντάει την ίδια ζωτικότητα στο πιάνο του Fraanje. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μουσική, αλλά και ζωγραφική με πλήθος χρωμάτων πάνω σε έναν συνεχώς εναλλασσόμενο ηχητικό καμβά. Η συνεργασία των δυο μουσικών έχει ξεκινήσει από το 1999 και οι δυο τους, εκτός από ντουέτο, συνεργάζονται με τον κιθαρίστα Anton Goudsmit ή με τον βετεράνο τσελίστα Ernst Reijseger.

    23:00 - 00:00 «Kvalda Quartet» (Φιλανδία)
    Aili Ikonen (φωνητικά), Hanne Pulli (ντραμς), Antti Kujanpδδ (πιάνο), Jori Huhtala (μπάσο)
    Απόλυτα μέσα στα πρότυπα μιας ατμοσφαιρικής, ονειρικής και μελωδικής σκανδιναβικής τζαζ με New Age προεκτάσεις, το γκρουπ Kvalda είναι ένα νέο μουσικό σχήμα που ήδη έχει ξεχωρίσει μέσα σε ένα μουσικό τοπίο όπου η δημιουργική μουσική έχει μακρά παράδοση και ιστορία. Το γκρουπ Kvalda συνδυάζει ήχους και χρώματα που σκιαγραφούν ένα ταξίδι μέσα στο όνειρο - έχοντας σαν βασικό όπλο την ιδιότυπη τζαζική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό, με επίκεντρο τα γοητευτικά φωνητικά της Aili Ikonen. Το γκρουπ διαθέτει την φρεσκάδα και την εκφραστική απλότητα των μελών του - που είναι εξαιρετικοί μουσικοί, με σοβαρές σπουδές και πείρα - ενώ ξεχωρίζει για την ικανότητά του να παρουσιάζει ολοκληρωμένες μουσικές παραστάσεις (όπως φαίνεται από το άλμπουμ του Kvalda). Μέσα σε δυο χρόνια, το σχήμα έχει ξεχωρίσει, κάνοντας πολυάριθμες συναυλίες – και παίρνοντας διάκριση στον περσινό διαγωνισμό Young Nordic Jazz Comets. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα τζαζ γκρουπ της Φινλανδίας...

    Σάββατο 4/6:
    20:00 - 21:00 «Labutis Jazz Quartet» (Λιθουανία)

    Vytautas Labutis (σαξόφωνο), Olegas Molokojedovas (πιάνο), Eugenijus Kanevicius (μπάσο), Gediminas Laurinavicius (ντραμς, κρουστά)
    Στο πρόσωπο, στην παρουσία και, κυρίως, στη μουσική του Vytautas Labutis η λιθουανική σκηνή της τζαζ δεν βρίσκει μόνο την καλύτερη εκπροσώπησή της, αλλά δείχνει και μια βαθιά ιστορική και δημιουργική σχέση με την παράδοση της τζαζ στην Ευρώπη. Η Λιθουανία υπήρξε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μια «ανοιχτή πόρτα» για να μπει η τζαζ εκείνης της εποχής στο κύριο ρεύμα της σύγχρονης σοβιετικής μουσικής σκηνής. Έτσι, στη δεκαετία του ΄80, πολλοί μουσικοί από την Λιθουανία (και τις Δημοκρατίες της Βαλτικής, εν γένει) είχαν αποκτήσει διεθνές καλλιτεχνικό όνομα και διαβατήριο. Ο Labutis (αλλά και ο Molokojedovas και ο Laurinavicius) ήταν ανάμεσα σ' αυτούς - με αποτέλεσμα το παρόν γκρουπ - που σχηματίστηκε στο Vilnius πριν από 16 χρόνια - να αποτελεί όχι μόνο την ταυτότητα αλλά και την ελίτ για την τζαζ της μικρής αυτής χώρας. Με διαρκή παρουσία στα ευρωπαϊκά τζαζ δρώμενα, οι μουσικοί αυτοί αποτελούν εγγύηση δημιουργικής ποιότητας...

    21:00 - 22:00 «Giovanni Palombo Acoustic Trio» (Ιταλία)
    Giovanni Palombo (κιθάρα), Francesco Lo Cascio (βιμπράφωνο), Feliciano Zacchia (ακορντεόν, πιάνο)
    Ο κιθαρίστας και συνθέτης Giovanni Palombo ανήκει στην γενιά και τη «σχολή» μιας σύγχρονης «ολικής» μουσικής προσέγγισης που αναμειγνύει την κλασική και την μοντέρνα παράδοση με τζαζ και ethnic στοιχεία - παρουσιάζοντας την μουσική του είτε ως δεξιοτέχνης σολίστας είτε με διάφορα εκλεκτικά μουσικά σχήματα. Ένα από αυτά είναι το Acoustic Trio (με τον βιμπραφωνίστα Francesco Lo Cascio και τον ακορντεονίστα Feliciano Zacchia) που κινείται μέσα σε μια ηχορυθμική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται έντονα από μεσογειακά μελωδικά στοιχεία και ethnic-Jazz αυτοσχεδιασμό. Το κάθε μέλος του γκρουπ έχει μια δική του μουσική ταυτότητα (με τζαζ, φολκ, ροκ και κλασικές προδιαγραφές) που, συνολικά, ορίζει το ομαδικό αποτέλεσμα. Η μουσική του γκρουπ είναι όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη, και η μακρόχρονη και πολύμορφη επαγγελματική εμπειρία του Giovanni Palombo χαρακτηρίζει συνθετικά το αποτέλεσμα. Το Acoustic Trio, που τώρα ηχογραφεί το νέο του άλμπουμ, εμφανίζεται τακτικά σε τζαζ κλαμπ και φεστιβάλ της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης...

    22:00 - 23:00 «David Dorůžka Trio» (Τσεχία)
    David Doruzka (κιθάρα), Jaromir Honzak (κοντραμπάσο), Lukasz Zyta (ντραμς)
    Ο Daniel Doruzka είναι ένας από τους πλέον προικισμένους Τσέχους κιθαρίστες της νέας γενιάς - με το ταλέντο του να αναγνωρίζεται διεθνώς. Η παρουσία του άρχισε να γίνεται αισθητή από τότε που, σε ηλικία 14 χρόνων, άρχισε να κάνει τα πρώτα του jams στα τζαζ κλαμπ της Πράγας. Στη συνέχεια, βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Τζαζ της Τσεχίας και, στα 19 του, έφυγε για τη Βοστώνη, για να σπουδάσει στο Berklee College of Music - και η παραμονή του στην Αμερική για δυο χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα και συνεργασίες με μουσικούς όπως ο Pat Metheny. Το καλοκαίρι του 2003 ηχογράφησε στη Νέα Υόρκη το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο «Hidden Paths», που πήρε εξαιρετικές κριτικές. Έκτοτε, περιοδεύει στην Ευρώπη με το τρίο του - που αποτελείται από τους J. Honzak και L. Zyta - κάνοντας παράλληλα πολλές συνεργασίες με μουσικούς από την Πολωνία, τη Σουηδία κ.ά. Ο David Doruzka είναι ένας γνήσιος σύγχρονος Ευρωπαίος τζάζμαν...

    23:00 - 00:00 «Szabolcs Olah Quartet» (Ουγγαρία)
    Szabolcs Olah (κιθάρα), Daniel Mester (σαξόφωνο), Marton Soos (μπάσο), Balint Majtenyi (ντράμ ς).
    Βαδίζοντας στον δρόμο μιας ισχυρής τζαζ παράδοσης που διακρίνει την ουγγρική μουσική σκηνή εδώ και δεκαετίες, το κουαρτέτο αυτό καταθέτει τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα μέσα από straight Jazz συνθέσεις και τεχνοτροπίες. Το γκρουπ αποτελείται από μουσικούς της νεότερης γενιάς, μορφωμένους, μελετημένους και πολυβραβευμένους, που κερδίζουν τις εντυπώσεις και την εκτίμηση του κοινού και των ειδικών όπου εμφανίζονται. Στο φεστιβάλ Νέων Μουσικών της Τζαζ, ο Olah διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο σολίστα στην κιθάρα και ο Soos πήρε το ειδικό βραβείο καλύτερου μουσικού. Ο Mester έχει ήδη ξεχωρίσει από το 1991, στον Εθνικό Διαγωνισμό Κλαρινέτου - όμως στη συνέχεια προτίμησε να επικεντρωθεί στο σαξόφωνο. Ο Majtenyi υπήρξε μαθητής του έμπειρου ντράμερ Istvan Balo - και όλοι μαζί, λειτουργούν ως παρέα, γνωρίζοντας τέλεια ο ένας τις μουσικές αναζητήσεις του άλλου. Η μουσική του γκρουπ αποτελείται κυρίως από original συνθέσεις, στην παράδοση της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού…

    Κυριακή 5/6:
    21:00 - 22:00 «Javier Vercher» (Ισπανία)

    Javier Vercher (σαξόφωνο), Albert Sanz (πιάνο), Paco Charlin (μπάσο), Nacho Arimany (κρουστά)
    Η υποδοχή που έχει κάνει ο τζαζ τύπος στον Javier Vercher είναι κάτι παραπάνω από κολακευτική. Ο Ισπανός σαξοφωνίστας, χωρίς επιφύλαξη, κατατάσσεται στην γραμμή της straight τζαζ παράδοσης σε περίοπτη θέση - κάπου ανάμεσα στον Hank Mobley και τον George Coleman. Γεννημένος στην Μαδρίτη, ξεκίνησε από νωρίς να παίζει σαξόφωνο και φλάουτο, ενώ οι σπουδές του στο Berklee College of Music της Βοστώνης τον έφεραν κοντά σε μουσικούς όπως ο Mark Turner, ο Jerry Bergonzi, ο Steve Lacy, ο Mike Stern, ο Curtis Fuller - από τους οποίους διδάχθηκε πολλά. Μετά το πέρας των σπουδών του έγινε μέλος του γκρουπ του ντράμερ Bob Moses - ενώ είναι σε σταθερή επαφή με όλους τους δρώντες μουσικούς της ισπανικής σκηνής (Jorge Rossy, Perico Sambeat, Rubem Dantas, Luciana Souza κ.ά.). Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, Introducing the Javier Vercher Trio, κυκλοφόρησε πέρσι - έχοντας σαν guests τον πιανίστα Robert Glasper και τον ντράμερ Bob Moses. Ο Javier Vercher αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη...

    22:00 - 23:00 «Jef Neve Trio» (Βέλγιο)
    Jef Neve (πιάνο), Piet Verbist (κοντραμπάσο), Teun Verbruggen (ντραμς)
    O Jef Neve είναι ταλαντούχος και πολυπράγμων μουσικός. Αρχισε να μαθαίνει πιάνο από το γυμνάσιο και συνεχώς τελειοποιούσε τις μουσικές του γνώσεις μέσα από σπουδές και παράλληλες επαφές με μεγάλους μουσικούς της τζαζ. Με μάστερ στην τζαζ, στο πιάνο και στην μουσική δωματίου - και με παράλληλη διδακτική δραστηριότητα - ο Jef Neve παίζει σε κλαμπ μουσικές τζαζ, φανκ και μπλουζ και συνθέτει κομμάτια σε ευρεία γκάμα (από σόλο πιάνο μέχρι συμφωνικά). Οι συμμετοχές του σε γκρουπ τζαζ ή κλασικά σχήματα, σε ποπ μπάντες ή συμφωνικές ορχήστρες, απλώς υπογραμμίζουν το μέγεθος του ταλέντου του. Πέρα όμως από την πιανιστική του δεξιότητα, ο ίδιος συνθέτει το ρεπερτόριο του πιανιστικού του τρίο (με βιολί και τσέλο), όπως επίσης ενορχηστρώνει για big bands και γράφει κομμάτια για το τζαζ τρίο του. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, Blue Saga, που πήρε πολύ καλές κριτικές από τον τζαζ τύπο. Παράλληλα με την τζαζική δραστηριότητά του, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα κλασικής μουσικής με τις «Goldberg Variations» του Μπαχ και δικές του συνθέσεις.

    23:00 - 00:00 «L'Hijaz'Car » (Γαλλία)
    Nicolas Beck (κοντραμπάσο), Gregory Dargent (ούτι), Etienne Gruel (κρουστά), Fabien Guyot (κρουστά), Jean-Louis Marchand (κλαρίνο)
    Με την ουσία που εμπεριέχει η πάντα σοβαρή λογοπαικτική διάθεση, το όνομα του γκρουπ αυτού, που έχει έδρα του το Στρασβούργο της Αλσατίας, σημαίνει αφενός τον ανατολίτικο μουσικό «δρόμο» (τρόπο) hijajcar και αφετέρου ένα Hijaz Car(avan) - ένα καραβάνι του Χιτζάζ (ή της Χετζάζης), της περιοχής που «δένει» την Περσία, την Αραβία και την Μεσόγειο. Πολιτισμικά τουλάχιστον, αυτό εκφράζεται με την «ένωση» της παραδοσιακής μουσικής της Ανατολής και της ευρωπαϊκής τζαζ με έναν ενεργητικό, γεμάτο χρώματα, μελωδίες και ρυθμούς τρόπο. Αυτό αποτελεί και την κύρια πηγή έμπνευσης αυτού του multi-kulti γαλλικού σχήματος που από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 γίνεται πράξη. Ακουστικά όργανα (ανατολικής και δυτικής προέλευσης) που διατηρούν την θέρμη και τη γλυκύτητα της μουσικής και ακολουθούν ελεύθερα τους δρόμους που χαράχτηκαν μέσα στους αιώνες από λαούς - και αντίστοιχες μουσικές - μένοντας πάντα κοντά στο πνεύμα, το αίσθημα και τον πολιτισμό από όπου προήλθαν. Η τζαζ και οι παραδοσιακές μουσικές γίνονται ένα, γίνονται ενέργεια και ατμόσφαιρες που απευθύνονται στην καρδιά...


    Πηγή : www.flash.gr

    Μέσα στα απλά είν' τα ωραία...


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: Sofia on 28-05-2005 12:53 ]
    linda7
    28.05.2005, 17:06
    Ευχαριστούμε Παναγιώτη για την ενημέρωση και Σοφία για την ανάλυση :) Ειδικά για την ελληνική μας Big Band έχω να πω τα καλύτερα μιας και τους άκουσα στο Guru πριν από λίγο καιρό. Είναι πραγματικά εξαιρετικοί και αξίζει οι φίλοι της Jazz να πάνε την πρώτη μέρα στο φεστιβάλ να τους δουν. Εγώ τότε είχα εντυπωσιαστεί από το παιδί που παίζει τρομπόνι, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ρίξει εμφανώς τρελλή μελέτη για να παίζει αυτά που παίζει. Τώρα, όσον αφορά τους : Πατερέλη, Θεοδοσάκη, Παπαναστασίου,Σαμαρά τα λόγια είναι περιττά, μιας και τα ονόματά τους ακούγονται συχνά και όχι αδίκως...
    Αυτά...Απλά,να πάτε :)