ελληνική μουσική
    434 online   ·  210.817 μέλη

    Φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ - Θεσσαλονίκη - 7/8/9 Ιούνη

    ANAIRESEIS
    28.05.2013, 13:54

    Σας προσκαλούμε στο φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ που λάβει χώρα στις 7-8-9 Ιουνίου στο πρ. Στρατόπεδο Παύλου Μελά (έναντι Δημαρχείου Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη). Η είσοδος είναι για την κάλυψη των εξόδων του φεστιβάλ που δεν έχει σκοπό το κέρδος και για αυτό είναι μόνο 5€.

    3 μέρες γεμάτες μουσική, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις/συζητήσεις/workshops

    Στον χώρο θα λειτουργούν επίσης περίπτερα, παιδότοπος, ταβέρνα, μπαρ και βιβλιοπωλείο

    Σας περιμένουμε!


    Tο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης φέτος αλλάζει χώρο και μεταφέρεται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη (είσοδος απέναντι από το δημαρχείο), επιχειρώντας ταυτόχρονα μια συνολική αναβάθμισή του, όπως άλλωστε μαρτυρά και το φετινό πολιτιστικό του πρόγραμμα.

    Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Ιουνίου στη μεγάλη τους σκηνή, οι Αναιρέσεις παρουσιάζουν τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Είναι γεγονός ότι με ένα τέτοιο εγχείρημα λίγοι δημιουργοί μπορούν να αναμετρηθούν πραγματικά.

    Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από αυτούς και η δουλειά του πάνω στο μπρεχτικό έργο γνωστή. Ειδικά δε όταν η προσέγγιση του Μικρούτσικου έχει δίπλα της τη φωνή και την ερμηνευτική ικανότητα της Αντωνοπούλου, μπορεί βάσιμα να περιμένει κανείς ένα έργο υψηλής καλλιτεχνικής απόδοσης όπως οφείλεται άλλωστε στο μεγάλο εμπνευστή του, τον Μπρεχτ. Την ίδια ημέρα στη μικρή σκηνή του φεστιβάλ, θα φιλοξενούνται οι Αφάν Γκατέ και η γνώριμη των Αναιρέσεων, Φωτεινή Βελεσιώτου για μια ακόμη βραδιά αυθεντικού και καλού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

    Το Σάββατο τη μεγάλη συναυλία των Gang Of Four και των Μωρά στη Φωτιά θα ανοίξει το συγκρότημα των Zebra Tracks, γνωστών για τη «μετα-πανκ» αισθητική τους προσέγγιση.

    Στη μικρή σκηνή του φεστιβάλ θα διεξαχθεί το καθιερωμένο ρεμπέτικο γλέντι, ένα γλέντι που μόνο οι Θεσσαλονικείς φίλοι των Αναιρέσεων ξέρουν να κάνουν.

    Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 9 Ιουνίου, στη μικρή σκηνή επιστρέφουν οι Hatzifrageta, οι οποίοι μετά την περσινή τους συναυλία δημιούργησαν στο κοινό των Αναιρέσεων της Θεσσαλονίκης την ανάγκη για μια επανάληψη της βραδιάς, ανάγκη την οποία έσπευσαν οι διοργανωτές να ικανοποιήσουν με τη φετινή δεύτερη τους εμφάνιση.

    Θα προηγηθούν των Hatzifrageta οι Influenza. Αυτά θα γίνουν στη μικρή σκηνή, καθώς η μεγάλη σκηνή πρόκειται να γνωρίσει μια αποθέωση των ήχων της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Την αρχή θα κάνει το γυναικείο φωνητικό σχήμα Πλειάδες. Έξι νέες καλλίφωνες κοπέλες, που αγαπούν τη μουσική και το γνήσιο παραδοσιακό τραγούδι, έφτιαξαν τις Πλειάδες στοχεύοντας να συμβάλουν στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

    Αυτή τους τη στόχευση θα κοινωνήσουν με την εμφάνισή τους και στο φεστιβάλ των Αναιρέσεων, όπου θα συναντήσουν ξανά τους Encardia, μετά την κοινή τους εμφάνιση το προηγούμενο Μάρτιο, ώστε τα ηπειρώτικα πολυφωνικά να συναντήσουν τα πολυφωνικά της Απουλίας και της Καλαβρίας του ιταλικού Νότου.

    Μια πραγματικά δημιουργική συνάντηση των λαϊκών πολιτισμών θα λάβει χώρα στη μεγάλη σκηνή των Αναιρέσεων στη Θεσσαλονίκη. Oι Encardia είναι ένα συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν τετρακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο.

    Έχουν εκδώσει πέντε δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μουσικής αλλά και με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Tον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με το Βετεράνο Τζιοβάνι Αβαντατζιάτο στο κορυφαίο και μοναδικό στo είδος του φεστιβάλ «la notte della taranta» στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών!

    Τη μεγάλη αυτή συναυλία των Αναιρέσεων θα ολοκληρώσει το πιο κατάλληλο συγκρότημα, γι’ αυτού του είδους την πολιτιστική πρωτοβουλία του φεστιβάλ, οι Χαΐνηδες.

    Το συγκρότημα που αντλεί από στο μουσικό πλούτο της Κρήτης και έχει ανοικτούς τους ορίζοντές του στις μουσικές τόσο της υπόλοιπης Ελλάδας όσο και του υπόλοιπου κόσμου.

    Μια μουσική πρόταση που χρωματίζεται από τις στιχουργικές και όχι μόνο παρεμβάσεις του Δημήτρη Αποστολάκη, οι οποίες σχολιάζουν με ένα πολύ ιδιαίτερο και αιχμηρό κοινωνικό και πολιτικό λόγο τη σημερινή πραγματικότητα.

    Διοργάνωση: ΝΑΡ-νΚΑ | Οργανώσεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α