ελληνική μουσική
    751 online   ·  210.833 μέλη

    Ραδιοτηλεμαραθώνιος για Βιβλιοθήκη του Πόντου

    vouliakis
    13.05.2005, 13:53
    Τον κίνδυνο να χαθούν περισσότεροι από 970 τίτλοι βιβλίων, που περιλαμβάνονται σε 780 τόμους από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου, αν σύντομα δεν γίνει η αντιγραφή τους με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και δεν προχωρήσει η μελέτη και η συντήρησή τους, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός και ο κοινωνιολόγος Γιώργος Καϊλάρης. Για τη διάσωση των σπάνιων αυτών βιβλίων ο δήμος Νάουσας και η Εύξεινος Λέσχη σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνουν ραδιοτηλεμαραθώνιο την Κυριακή 15 Μαΐου σε δύο τοπικά ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην τηλεόραση "Ερμής" και το ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο Ακρίτες 102,3 Fm". Στόχος του ραδιοτηλεμαραθωνίου είναι, όπως είπαν, να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να ξεκινήσει η αντιγραφή των βιβλίων με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για να καταστούν χρηστικά από το ευρύ κοινό.

    Σπάνια βιβλία
    Όταν ήρθαν το 1923 στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη έφεραν μαζί τους 5.000 βιβλία και πέντε σεντούκια με διάφορα τιμαλφή.

    Τα βιβλία αρχικά φιλοξενήθηκαν σε μουσουλμανικό τέμενος που υπήρχε στην πόλη της Νάουσας, το οποίο μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη, μέχρι το 1933, οπότε το τέμενος κατέρρευσε. Τότε ήταν που αρκετά από τα βιβλία καταστράφηκαν. Τα βιβλία που διασώθηκαν αποθηκεύτηκαν στα υπόγεια του δημαρχείου Νάουσας και στη διάρκεια των χρόνων πολλά απ' αυτά χάθηκαν, είτε γιατί μοιράστηκαν, είτε γιατί χρησιμοποιήθηκαν για τη σηροτροφία που άνθισε στην περιοχή. Πολλά ήταν και τα βιβλία που "αφαιρέθηκαν", από λόγιους της εποχής, ενώ σε ό,τι αφορά τα τιμαλφή αυτά χάθηκαν και διασώζονται μόνο 11 κομμάτια, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη.

    Από το 1959 μέχρι και σήμερα τα βιβλία φυλάσσονται στο κτίριο της βιβλιοθήκης της Λέσχης και πρόσφατα ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τις αρχές της βιβλιοθηκονομίας, χωρίς ωστόσο να γίνει η μελέτη τους.

    Πηγή: news.pathfinder.gr , ΕRΤ.GR