ελληνική μουσική
    602 online   ·  210.830 μέλη

    μπασίστας θέλει να γίνει πιανίστας!

    jimbom3ci
    23.07.2013, 01:30

    Καλημέρα σας! :)
    Είμαι ο Δημήτρης, και παίζω ηλεκτρικό μπάσο καμιά δεκαπενταριά χρόνια αν θυμάμαι καλά.
    Τα ακούσματά και τα παιξίματα μου, τριγυρνούν γύρω από τη Jazz.
    Εδώ και λίγο καιρό, μου γυρνάει η ιδέα να μάθω πιάνο. Συγγνώμη που ανοίγω καινούργιο θέμα, αλλά πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο...
    Αν και θα ακουστεί ιεροσυλία, τη σύγχρονη δυτική μουσική θεωρία, τη γνωρίζω καλά, οπότε τουλάχιστον στη θεωρία, και το τονίζω αυτό για να μη με περάσετε για μουρλό, πιάνο μπορώ να παίξω.

    Επειδή οι τιμές καινούργιων πιάνων είναι απαγορευτικές για μένα, σκέφτηκα να πάρω ένα ηλεκτρικό πιάνο μικρής αξίας,γύρω στα 500Ε να δω κιόλας αν μου αρέσει.
    Είδα όμως, πως υπάρχουν στην αγορά και μεταχειρισμένα όρθια πιάνα σε τιμή που πραγματικά δε φανταζόμουν.
    Κατά τη γνώμη σας, και σύμφωνα πάντα με την περίπτωσή μου πιστεύετε πως αξίζει να δω κάτι -πραγματικά- φτηνό, ή να πάω κατευθείαν σε ηλεκτρικό πιάνο με ζυγισμένα πλήκτρα;

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας! 


    noizreduction
    23.07.2013, 03:26

    Ειναι λιγο περιπλοκο το ζητημα του τι θα αγορασεις, σε τι ποσο και τι ακριβως περιμενεις απο την αγορα σου.


    Αρχικα πρεπει να δεις τι διαφορες και τι ομοιοτητες εχουν ενα ηλεκτρικο πιανο με ενα κανονικο πιανο. Το πρωτο θα σου επιτρεψει να μελετας οποια στιγμη θες ( ακουστικα γαρ ), ενω το δευτερο ειναι απαγορευτικο σε ωρες κοινης ησυχιας ( εκτος εαν μενεις στη μεση του πουθενα ή εχεις γειτονες που δεν αλλαζουν τη μπαταρια στο ακουστικο βαρυκοϊας ).

    Σιγουρα ενα πραγματικο πιανο εχει τελειως διαφορετικο feeling απ' ο,τι ενα ηλεκτρικο, ομως πρεπει να υπολογισεις τη μη φορητοτητα ( εκτος εαν το υποκοριστικο σου ειναι Superman :D ), τη συντηρηση και βεβαια την απουσια silent mode. Επισης, κατα την αγορα, πρεπει να συνοδευεσαι απο χορδιστη ωστε να εκτιμησει την κατασταση και την αξια του πιανου.

    Απο την αλλη, ενα ηλεκτρικο πιανο ειναι "σαν" πραγματικο, αλλα αυτο το "σαν" ειναι σαν την αποσταση της Γης απο τον Ηλιο, ιδιαιτερα οταν μιλαμε για μεσαιας ποιοτητας μοντελα ηλεκτρικων πιανων. Βεβαια μπορεις να το μεταφερεις, να μελετας οποια ωρα θες και να μην εισαι αναγκασμενος να δινεις ανα τακτα χρονικα διαστηματα λεφτα για χορδισμα και συντηρηση.

    Τωρα που η αγορα πιανων εχει πεσει, πολλοι πουλανε πιανα μισοτιμης. Το προβλημα σου δεν ειναι αμεσα η επιλογη ή το κοστος, αλλα τα συν και τα πλην του καθε οργανου και το τι ακριβως θες να πετυχεις με τη μελετη σου.


    amadeuswebern
    24.07.2013, 14:32

    Παράθεση:

    Το μέλος jimbom3ci στις 23.07.2013, 01:30 έγραψε...

    Κατά τη γνώμη σας, και σύμφωνα πάντα με την περίπτωσή μου πιστεύετε πως αξίζει να δω κάτι -πραγματικά- φτηνό, ή να πάω κατευθείαν σε ηλεκτρικό πιάνο με ζυγισμένα πλήκτρα;

    Υπό την προϋπόθεση ότι το μεταχειρισμένο πιάνο που θα αγοράσεις είναι καλό και εφόσον σκοπεύεις να ασχοληθείς σοβαρά με αυτό, κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να αγοράσεις ένα κανονικό πιάνο. Τα ηλεκτρικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά ένα βασικό μειονέκτημα: τα πλήκτρα τους δεν έχουν την ποιότητα (το βάρος) που έχουν τα κανονικά πιάνα, πράγμα διόλου αμελητέο τόσο για την εκγύμναση των δαχτύλων, όσο και για την εκτέλεση. Αν ξεκινήσεις τώρα με ένα ηλεκτρικό πιάνο και στη συνέχεια θελήσεις να πας πιο βαθιά στην εκμάθηση του οργάνου, θα αναγκαστείς να αγοράσεις ένα κανονικό. Από την άλλη, αν θέλεις απλά στην αρχή να παίξεις και να πειραματιστείς μέχρι να δεις αν πραγματικά σ' αρέσει, ίσως να είναι καλύτερο μια πιο οικονομική λύση σε ηλεκτρικό. Εξαρτάται από το τι θέλεις εσύ να κάνεις και πώς το βλέπεις μακροπρόθεσμα.


    jimbom3ci
    24.07.2013, 15:24

    Φίλοι σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Μάλλον τελικά θα αγοράσω ηλεκτρικό, γιατί αυτά που βρίσκω στο budget -ακόμα και αν το διπλασιάσω- δεν φαίνεται να με καλύπτουν. Οπότε αγοράζω τώρα ένα οικονομικό ηλεκτρικό, και αν τελικά με έχει κερδίσει το πιάνο, σε μερικά χρόνια βλέπω τι κάνω, σίγουρα με άλλο budget όμως πλέον. ΥΓ. Από τις διάφορες "βόλτες" που έκανα σε μαγαζιά με πιάνα, καινούργια και μεταχειρισμένα, με κέρδισαν απίστευτα τα Yamaha. Ερωτεύθηκα τον ήχο τους και το feeling, ειδικά σε κάτι baby grand... Τα νεύρα μου! Που θα βρω 10.000 οεο;;; :D Την καλησπέρα μου!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την jimbom3ci, 24-07-2013 18:37 ]


    amadeuswebern
    24.07.2013, 16:39
    Δοκίμασε και τα Kawai (αν δεν το έχεις ήδη κάνει).
    jimbom3ci
    24.07.2013, 17:11
    Έχω δοκιμάσει κάποια... Πιστεύεις πως μοιάζουν στον ήχο και feeling; Δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο... Καταλαβαίνω βέβαια πως ένα πιάνο ίδιας μάρκας μπορεί να έχει χαοτικές διαφορές από ένα άλλο, αλλά και πάλι... Όπως και να έχει, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις προτάσεις σου, σίγουρα με βοήθησαν!
    amadeuswebern
    24.07.2013, 18:12

    Όταν αγόρασα εγώ ηλεκτρικό πιάνο, ο ήχος τους μου άρεσε περισσότερο από τα αντίστοιχα μοντέλα της Yamaha. Αλλά αυτά είναι γούστα.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 24-07-2013 18:14 ]


    jimbom3ci
    24.07.2013, 18:26

    Ααααα! Συγγνώμη! Νόμιζα πως μιλούσες για κανονικά πιάνα, και όχι ηλεκτρικά! Εφόσον τελικά θα πάρω μάλλον ηλεκτρικό, θα παραμείνω στο budget μου των 500Ε, και... ο Θεός μαζί μας :)

    [ τροποποιήθηκε από τον/την jimbom3ci, 24-07-2013 18:27 ]